Skörd. Egen sallad. Sockerärter samlade under en veckas tid…….Egna morötter – megastora!!! Citron, köpt. Avokado – köpta. Små vitlökar – egenproducerade! Amerikanska blåbär, halv- och helmogna, från buskarna i trädgården. Egen dill – typ all dill som blev i år. Egen potatis, just denna Amandine. Fådda tomater.
Det blev middag av det. Kalkon med lite sherrysky, redd men en aning maizena. Det vart riktigt mumsigt.
Fast blåbären var inte med här, det var dom inte, hade inte fått det att passa in, tror jag!
Efter en fantastiskt fin dag med lagom värme och sol satte vi oss på verandan för att äta.
Och så plötsligt var det som om nån släckt ljuset, det blev mörkt, det blev liksom alldeles tyst, alldeles stilla.
Illavarslande……..
Runt om såg det likadant ut och det virvlade omkring moln i olika åskblå färgtoner, i olika skikt, som åkte åt olika håll, fascinerande.
Har aldrig sett nåt liknande. Inte så intensivt i alla fall.
Det trasiga trädet är ett minne av ett tidigare åsknedslag.
Och så brakade det loss. Vilken urladdning.
Lyckades inte fånga blixten.
Eller kanske var det så att jag liksom inte vågade försöka ta en bild på den.
Så var det nog, tror jag.
Stormen, menar jag.
Och jag som suttit och pillat blytyngder (zinktyngder är det kanske) i gardinerna längst ner, inte hjälpte det, dom flög omkring överallt.
Men vi satt kvar och åt, vi satt ju liksom på första parkett!
Tidigare idag träffades Annika, Änglarna finns, och jag, på Röe Gård, för en snatterlunch och då fick jag en räksmörgås.
Alltid lika roligt att träffas och snattra.
Jag förstår inte hur mycket man kan snattra om egentligen……
Agneta!
Så mycket gott :) Blir riktigt hungrig! Så där mörkt blev det här i förrgår, det var som sent på kvällen! Blev ett väldans åskväder av det också... Verkar som det måste komma lite regn var dag nu.
SvaraRaderaHärlig skörd! De bästa måltiderna är alltid de man odlat själv. Du kunde ju haft en egenfångad fisk till så hade väl tallriken blivit helt egen och blåbären till efterrätt ; )
SvaraRaderaBesök i djungeln, var det första jag tänkte när jag såg översta trädbilden. De var innan jag noterat tallen och läst texten ska tilläggas.
Vilket magnifikt åskoväder! Fascinerande skådespel när man befinner sig på trygg plats. Ljuset brukar bli så speciellt och molnen är verkligen mörkare än mörka.
Kram Anette
Snattra...det kan man ju göra hur länge och hur mycket som helst om man bara hittar en bra snatterkompis :-)
SvaraRaderaÅska är inte mitt favoritväder ska jag erkänna. Jag är åskrädd och jag tror det blir värre och värre för vart år som går. Läskigt med ett blixtnedslag så nära er....
Så härligt att kunna gå ut och plocka sig en lunchtallrik så där. Jag ha tyvärr varit lite slö i år vad gällaer odlande. Så för min del blir det bara gurka och tomater på tallriken.
Ha en bra fortsättning på veckan nu och en riktigt trevlig helg!
Åsa.
Det var nog rester av Bertha som kom, otäckt att
SvaraRaderavädret blivit så våldsamt. Nu börjar det åska
här så jag får släcka ner.
Stor kram/AM
Så gott med egenodlat....
SvaraRaderaVädret kan verkligen ändra sig snabbt. Skönt att ni trotsade vädret och fortfarande satt kvar ute och åt er fina middag.
Kram!
Fin bild på härliga grönsaker. Vilka smaker! Man kan inte tro att det är samma växter de man köper i affären och tyvärr tycker jag att ekoprodukter inte heller har så mycket smak.
SvaraRaderaOj vilket ruskväder du lyckats foto......./M
God morgon!
SvaraRaderaJavisst är det fantastiskt och otroligt..hur mycket vi kan prata!! Men det är lika givande och kul varje gång! Så Tack för en mysig eftermiddag!!
Ja du vilket väder det blev igår kväll. Tror nog att ni hade det värre, än vad det var här!
Ha nu en fortsatt mysig dag..och nu är det strax Yerba, som gäller! Kram
Men vad mycket gott! Blåbären kan man ju mola. Härligt med åskväder tycker jag om jag får vara i skydd någonstans, låg i hammocken sist och det var riktigt mysigt under pläden.
SvaraRaderaKram,
Jenny
Så härligt att få njuta av sina egna produkter. Då vet man i alla fall vad man stoppar i magen!
SvaraRaderaOch vilka enormt vackra bilder av himlen inför åskvädret. Jag kan rapportera att himlen här över Odvalds ser ungefär likadan ut just nu.
Kram, Ingrid
Visst är det gott att äta egenskördat. Vi hämtar också maten i trädgårdslandet nu. :-)
SvaraRaderaVädret har blivit lite mera ostadigt och minst sagt omväxlande den här veckan. Fascinerande så vacker naturen kan vara i alla lägen. Hoppas att alla dina blommor klarades sig undan ovädret.
Sensommarhälsningar
Elisabet
Vad häftigt. Och läskigt. Jag hade nog gått in:)
SvaraRaderaÅ du, va mycket gott!
SvaraRaderaHar plockat in rödlök, ärtor, sugar snaps, två olika sorters sallad och svartkål. Till det blir det mandelpotatismos (köpepotatis) och en bit varmrökt lax... inte synd om, inte...
Usch vilken åskstorm... här är lugnt o fint, men typiskt engelskt väder, sol o regn om vartannat.
kram elsamarianne
Härligt med nyskördat och vilken underbar räkmacka!
SvaraRaderaJa, vädret växlar verkligen i dessa tider. Skulle precis hänga ut lite tvätt nu, men det blir inget med det...;-)
Ha det fint!
Kram Lena
Vilket skrovmål du har dukat upp och vilken ljuvlig måltid med alla fräscha grönsaker!
SvaraRaderaLycka är att ha en del egenodlat! Amandine - den ska jag odla nästa år! Min potatisskörd blev minimal i år, som så mycket annat i torkan. Tur att vi har så mycket närodlat i ICA-butiken här.
Snatterlunch - vilket bra uttryck! Själv var jag på "snatterträff" i ett par dygn, för snattrade, gjorde vi verkligen oavbrutet! Tänk, så mycket man kan avhandla på kort tid! :)
Vilket otroligt dramatiskt väder! Säker extra hos er med närheten till både berg och vatten.
Helt klart är det växlande väder här också, även om det kanske inte är lika dramatiskt.
Kram
Lisa
Naturkrafterna är mäktiga, fascinerande och ibland skrämmande.
SvaraRaderaVilken rikedom att skörda sina egna grönsaker. Här gäller Ica...fast vill man ha närproducerat kan man åka till Rudenstams några km från mig. Gör´s då och då. Där smakar t.ex tomater som när jag var liten och plockade dem direkt i växthuset.
Kram
Agneta
Vilken god middag! Lyxigt med egenskördat, jag bara måste ha sockerärter nästa år.
SvaraRaderaVilket oväder, men jag tror ni fick det lite värre än hos oss. Eller så var det jag som inte kollade så noga;) Tycker sådär om åska... Fick lite nog av oväder i Marina i år.
Mysigt med bloggträff, jag har faktiskt aldrig varit på Röe Gård.
Kram Maria
ÄLSKAR att äta mat ur eget land. Jag har precis förberett grönsaksbiffar på morot, zucchini och purjolök. Till det ska jag steka pytt på potatis och salladslök. Och så lagar jag en sallad på bladgrönt, tomat, gurka. Allt hemmaodlat!
SvaraRaderaKram
Man ska inte utmana ödet utan blixtar ska man akta sig för. Bilderna blev väldigt fina ändå.
SvaraRaderaOch sedan inträffar det där underliga ... jag känner den härliga doften - nykokt potatis med dill ... det börjar vattnas i munnen av godsakerna på tallriken ...
Oh wat hebt je dit super mooi gedaan en ik zie dat je best bij je meekunt eten dat ziet er ook heel goed en gezond uit.
SvaraRaderaMyyysigt att få snattra med goa vänner och ja...det kan man undra ...snattret alltså..det tar aldrig slut!!!
SvaraRaderaGissa om jag blir hungrig nu Agneta...av dina godsaker där, ser alldeles underbart fräscht och gott ut..mums!!
Vilka väderomslag det blir emellanåt denna sommar. Idag började det med strålande sol och blå himmel och typ en timma senare var det bara hotfulla mörka moln :/
Ha det nu fortsatt gott vännen
Kram Lollo
Vilken underbar dag Du haft, mitt i stormens öga, det är inte dåligt.
SvaraRaderamen alltid sevärt. Kram Hajan
Åh, så härligt med "egen" middag! Visst känner man sig nästan äckligt nöjd med sig själv när man äter det man själv odlat eller plockat i naturen? En sorts ekorr-instinkt...
SvaraRaderaSen låter det ju som en både delikat och nyttig middag, också!
Vilket drama, som spelades upp för era ögon. Man är ganska liten mot naturens krafter! Och så vackra bilder det blir! Den gröna, gröna tallen mot det åskmolnsblå - såå fint!
Lite skrämmande också förstås, man måste ha respekt för sådana krafter.
Här är det fortfarande varmt, men "bara" ca 25, mot 30 grader förra veckan.
Och förkylningen vill inte ge sig...
Kramar, Monica
Det där med lösa benfragment har jag två också,
SvaraRaderaoch en var tydligen gammal. Men den har hållit
sig lugn sen jag var i 20 års åldern, var med om en
bilolycka då. Får googla på det där med att dom kapslar
in sig. Jag tycker det är jobbigt med foten, en arm
måste vara mycket värre. Ju närmare hjärnan smärtan
sitter, desto värre tror jag. Och svensk sjukvård är under all
kritik, jag satt 8 timmar på ortoped akuten, hoppas du får
ordning på din axel.
Kramar/AM
Vi har också haft dagens regn. Var till sjukhuset och alla sladdar satt i väggen, men det klarade sej. Sjukgymnasten tyckte att jag var rörlig i benen och så fick jag mer träningsprogram. Bara 2 veckor till med gips. Önskar dej allt gott. Kram Birgitta
SvaraRaderaVilken vacker himmel, mäktiga färger, det är häftigt med åskväder
SvaraRaderaom man bara befinner sig säkert, men min hund tycker inte det är särskilt häftigt.
Egen odling är bäst, men jag skulle bli väldigt mager ;)
Ha det gott!
Vilket väder, eller vilka väder det finns. Man är bra liten... God mat och fräscht som attan. Kraaam Pia
SvaraRaderaVæret kan være veldig fasinerende, det er sikkert!!
SvaraRaderaSå mye god egenprodusert mat, det må være artig å sanke frukt, grønt m.m fra egen hage! Nam!!
Kos deg!! :-)
Tänk att du fann dig och plåtade ovädret. det är mäktiga bilder. Allting nuförtiden är så intensivt. Underbart att plocka sin egen mat i trädgården. Och i skogen . Nu är det högsäsong för bjöörnbär här kan jag säga. Det går nog att plocka hur mycket som helst. Har gjort några burkar sylt och det är så gudomlig smak på den.Mannen förbereder sig ikväll för höstens jakter med provskjutning och förhoppningsvis kan det "bära frukt" framöver.
SvaraRaderaha det gott. Kram Eva
Oj så härlig salladen såg ut!
SvaraRaderaHälsnigar från skottland!
Mycket närodlat, det blir ju extragott. Synd att du inte vågade fånga blixten. Dramatik ändå förstår man ju.
SvaraRaderaVilket oväder!
SvaraRaderaAtt sitta och äta ute i lugn och ro och njuta av vad man odlat. Livskvalitet.
Känner igen det där väderfenomenet vi har det varje dag nu .Så vackert nyskördat här åt lössen upp dillen i torkan .Vinden kan nog sätta oss på prov vad det gäller saker ute ,jag hade alldeles blöta dynor en dag för jag tänkte dom är under tak ,trevlig helg ,nette
SvaraRadera'Snatterlunch' vilket bra ord, det ska jag ta vara på, (passar oss tjejer mkt bra) *fniss*
SvaraRaderaOj vilka vackra mat -tallrikar, man äter ju även med ögonen och mina ögon sa: 'mumnsfilibaba'.
Det är mina absoluta favoriter med en massa grönsaker, sen kan själva 'huvudrätten' variera,
en middag utan grönsaker är ingen middag alls.
Skördetiderna bjuder nu på en massa färska råvaror, det är den bästa tiden nu.
Ni som bor i Bohuslän kan äta färska räkor precis när ni behagar, det avundas jag er.
Vad kan smaka bättre än det färska . . . . . .
Oväder med jämna mellanrum drar förbi oss, helst utan förvarning, vi är i den perioden nu.
Tur vi har tak för huvud och kan beskåda naturens skådespeleri.
Må så gott/ Eva
Det så virkelig godt ut:-) Ønsker deg en fin helg! Klem Marianne
SvaraRaderaOj, vilket ruskigt oväder ni fick mitt i maten. Men om man står på en säker plats kan dessa oväder vara riktigt fina och fascinerande skådespel. Maten såg väldigt god ut, så ni hade nog en trevlig middag där i blåsten =)
SvaraRaderaHoppas ni får en fin helg och slipper fler åskväder!
Kram Annica
Ja, nu är inte vädret så stabilt längre, men vilken sommar vi haft. Den bästa på många år. Vad sugen man blir på dina grönsaker. Själv har jag slutat att odla. Det blev aldrig nån reda med det. Läser igen lite och beundrar dina bilder på blommorna. Helt sagolika.
SvaraRaderaKram Inger
Vilka härliga färger, och så mumsigt gott allt blev....
SvaraRaderaen riktig brakmiddag med buller och bång dessutom.
Hade nog gått in...har respekt för åskan.
Får nästan lite migrän aktigt känsla och ljus känslighet av spänningarna i luften.
Nu är nog hösten här...känns så med den kalla luft som kommit.
Härligt tycker jag, för värme över 25 är inte riktigt min grej.
Sparade ni blåbären som efterrätt?
Kram
Annelie