Igår var det ömsom regn och ömsom regn och åskskurar och väldigt lite tittade solen fram så jag beslutade mig för en dag i köket. Det blev kanelbullar…..
Omgivningen, jag har skrivit det här tidigare, men till nytillkomna läsare, jag har världens mest disciplinerade Omgivning, han äter två bullar till sitt kaffe på förmiddagen och en bit sockerkaka efter middagen.
Aldrig mer. Aldrig mindre. Eller, ja, sällan mer, sällan mindre…..
Efter baket gav jag mig på något jag aldrig någonsin gjort tidigare, jag stekte en kalkon i ugnen!
Och “stuffade” den med quinoa, katrinplommon, valnötter, soltorkade tomater och lök, enligt ett recept från Anna Bergenströms kokbok.
Man skulle binda upp den och inte visste jag hur det skulle gå till, men på nåt vis fick jag ihop det. Man rekommenderades att inte dra snöret över bröstet och det gick det bra det också.
Och gissa!
Det smakade jättegott!
Vi har fått två extra roliga plantor i present i år.
En aubergine, själva växten liksom dog i förrgår, så då räddade jag frukterna. Vad gör jag med dom nu? Moussaka? Någon som har något annat förslag?
Sen är det en kronärtskocka och nu är frågan, ska vi äta skockorna eller låta den gå upp i sina fantastiska blommor. Det kommer fler blommor utefter stjälken i bladfästena såg jag igår.
Trots lite regn, det blir inte mycket av det, tyvärr, det behövs regn, men nåja, så blommar det på och igår hittade jag tre klematis. Hittade, för när man bor som vi, rätt ut i spenaten är det lite svårt att komma ihåg vad man satt var, och man går inte överallt, för man får kliva mellan, på och över stenblock, och jag för inte bok, dessvärre.
Rutan, längst upp till vänster håller på att spricka ut, men tvekar lite.
I mitten till vänster ser man rosenvialen jag fått fröer till av Lisa, Lisas Hus! Och nu är det knopp på den!
Agneta!
Oj så mycket bullar och kakor ,jag som inte bakat på flera år .Klematis =vackert ,kram Nette
SvaraRaderaSå goda bullar och tigerkaka! Blir jättesugen:) Jag tror alldeles säkert att kalkonen blev supergod, du kan det där med bak och mat.
SvaraRaderaFina klematis du hittade.
Ha det gott
Kram Maria
Så flitig du varit i köket! Det doftades säkert helt underbart hos er den dagen. Vi har också regn i dag, väldigt ihållande så man behöver inte bekymra sig om att gå ut :)
SvaraRaderaOj, vad du bakat! Trots att jag läst länge, visste jag inte att Omgivningen är SÅ disciplinerad!
SvaraRaderaEn riktig bagarstuga hos dig. Mycket gott har du gjort, du är omtänksam mot omgivningen...fast du kanske tar en bulle du också. Och en riktig kalkonmiddag fick du till. Du är en riktig mästerkock. Här regnar det nästan varje dag, riktiga åskskurar...idag hade jag tänkt klippa gräset på fm när solen sken, men när jag körde ut gräsklipparen lossnade hjulet...typiskt, och nu är det åska och regn igen.....ja,ja..undra hur jag ska hinna med allt som ska göras den här veckan.
SvaraRaderaKramiz!
Så ska man tillbringa en regnig dag. Mellan det att bullarna jäser, är man hos symaskinen. Man ska utnyttja de små stunderna.
SvaraRaderaÖnskar att vi var lika disciplinerade. Fast egentligen är ju två bullar på fm och en sockerkaka på em rätt bra ranson.
Jag hade också en aubergin en gång. Den smakade mkt mer än köpta (inte konstigt), men jag vet inte om jag tyckte om det. Det blev stekta i skivor för att vi skulle känna vad de smakade.
mmm, så gott, vad duktig du har varit, jag borde också baka bullar, det är slut i frysen... men tyvärr har jag inte haft nån inspiration, den tryter när man inte mår på topp... (halsont och huvudont...blä) Men snart så! Men då blir det väl sol så då har man inte lust för den skull...;)
SvaraRaderaOj, vad händer om dina tar slut, blir omgivningen helt vilsen då månne, när han inte får sina bullar och sin kaka...? Nej, det var tur att du fyllde på så han blir nöjd och glad ;) Men tar du ingen själv?
Kram Gunilla
Ja zulke koeken gaan er wel in en dan die gevulde kalkoen dat is smullen zo deed mijn moeder dat vroeger ook.
SvaraRaderaFinns inget som är så gott som nybakat!
SvaraRaderaDå har vi varit duktiga och fyllt frysen med hembakat både du och jag................
Har aldrig gett mig på att helsteka vare sig kalkon eller kyckling, blir väldigt mört eller?
Som du säger...........vi får kämpa på med våra krämpor och ta en dag i taget.
Kramar till dig,
Anneli
Den mannen var det disciplin på!! Så praktiskt, då vet man när det är dags att baka, man räknar bara antalet bullar i frysen...Mannen här i huset måste väl klassas som en bångstyrig tonåring då, för finns det färska bullar framme, ja då blir fatet rent ganska fort. Hjälper inte att jag försöker uppfostra och tala om att man tar en, högst två...Vilket han högt förkunnade en gång för länge sen, när min vän i torpet fortfarande var med oss, och hade kalas..."...ta du en till..." sa hon när hon såg att han gillade hennes kakor. " min hustru har sagt att jag ska uppföra mej och bara ta en av varje sort när vi är borta...så nej tack". Men jublet som utbröt efteråt, ja det bjuder jag väl på...
SvaraRaderaBlommar gör det, både inne och ute, trots eller tack varje allt regn. Har ingen aning om vad man kan göra med aubergine, skiva och steka bara kanske? Å kronärtskockan, ja eftersom jag inte är sådär jätteförtjust i den (jag älskar inte det som minsta barnbarnet brukar säga...)så skulle jag låta den gå i blom...
Här börjar aklejrutan också visa sina knoppar. Men det måste till en ny spaljé så den inte bryts av, det vill jag bara inte vara med om.
Ha det så gott!!
Kram kram
Oj vilken effektiv dag! Kalkon lät spännande och bullarna såg mumsiga ut!
SvaraRaderaGokväll!
SvaraRaderaDuktig du är som bakar!! Iof sig...bakade jag en sockerkaka i morse...så liiite duktig var även jag!! Ha ha
Det är ju så gott att ha lite i frysen!
Ja du, vad är det för väder?? Riktigt trött på detta nu!
Ha en fortsatt mysig kväll! Kram Annika
Behöver du verkligen något annat förslag än moussaka ? Det är ju så himmelens, gudomligt , oöverträffat gott ! Med tsatsiki och en fräsch grekisk sallad med mycket fetaost på. Åhhhhhhh. Nu får jag hallucinationer från min favvo-ö Kalymnos. Den underbaraste av öar.
SvaraRaderaOj så disciplinerad din man är . Kan inte säga det om min. Brukar få tejpa burkarna rejält.
Kram Eva
Det var mycket gott på en gång! Borde verkligen baka ett gäng bullar att ha i frysen. Jag har bara saffransbröd kvar sen i julas.....
SvaraRaderaAuberginer är jättegoda att grilla!
Kram Lena
Åh, vad dina kanelbullar ser goda ut! Och så länge de måtte räcka om Omgivningen bara äter två om dagen! För att inte tala om hur länge FYRA tigerkakor kommer att räcka med EN skiva om dagen!!!
SvaraRaderaEller du äter kanske också något...
Kalkon steker vi alltid till juldags- eller annandagsmiddag, men aldrig så sofistikerat som du har gjort!
Här stoppar vi i några äppelklyftor!
Aubergine är en grönsak jag nästan aldrig använder men jag har hört att man bara kan steka skivor av den och äta som grönsak. Eller så kan man ju använda den i en ratatouille med paprika, squash, lök och krossade tomater. Till något rökt kött ex. kassler.
Och kronärtskockorna måste ätas, såå gott det är. Min lilla planta har inte fått några blommor ens, jättedåligt jämfört med i fjor!
Omväxlande sol och regn här också, men varmt!
Kramar, sommarvarma, Monica
Det var längesedan jag bakade bullar men det vore nog inte så dumt när regnet bara öser ner.
SvaraRaderaHär är det herrn som bakar bröd, dock inte bullar. Han gör världens goda tekakor. Gott till teet med ost och marmelad.
Så klart att kalkonen smakade bra. Det var god "stuffning" du lade in i kalkonen.
Jag tycker att du ska låta skockorna få blomma ut. Det är inte så mycket att äta.
Moussaka - det vattnas i munnen. Min syster bodde i Grekland i 12 år och jag var och hälsade på henne en gäng om året. Välkomstmiddagen var just moussaka.
Det låter härligt att bli överraskad när det plötsligt börjar blomma i något hörn.
Ha det bra.
Kram Viola
Han har så det räcker ett tag då, lika bra och
SvaraRaderabaka mycket när man ändå är i gång. Och kalkon
är så gott, och man har mat i flera dagar.
Kramar/AM
Jag hade ätit så jag storknat... tänk å va så disciplinerad... det hade jag önskat...
SvaraRaderaÄr den en vanlig violruta, eller en skuggviolruta? Jag har köpt en skuggviolruta, som ska ner nånstans...och rosenvialen också... men knoppar det har jag ännu inte. Men jag väntar o väntar...
Aubergine, skivad, stekt i olja med flingsalt... det är gött det. Eller grillad, för den delen...
Kalkon, mums. Det är en bra föda det...men jag är inte mycket för de där skivade kalkonbrösten i paket. Det ska va hemmalagat i ugnen.
Men nu är det banne mig regn igen. Tur jag lånat på mig en mastodonthög med böcker på biblan.
kram elsamarianne
Älskar hembakade kanelbullar, det är bra att ha i frysen,
SvaraRaderamen de tar fort slut, och det kan jag inte skylla på någon annan ;)
Någon kalkon blir det inte här, men gärna aubergine, grillad är gott nu i sommartid,
gärna tillsammans med halloumi om man gillar det.
Ha det gott!
Bullar var länge sedan det fanns här. Måste nog ta mej enn bakdag. Så fint det växer hos dej. Även här har sommaren kommit av sej, men hoppas den hittar tillbaka. Regn har vi fått så det blir över och nu vill vi ha sol och värme. Bara den där eländiga förkylningen kunde försvinna nu. Vi tål inte småbarnsbaciller eller så träffar man småbarnen för sällan.
SvaraRaderaha det så gott och kram.
Oj oj vad mkt gott du har gjort, det påminner mig tyvärr hur lat jag är.
SvaraRaderaJag borde baka något, har allt som behövs hemma, men viljan finna inte. Vädret är perfekt för att göra något nyttigt, bullar finns inga, nej ingenting av smaskens. Rolf som är en 'gottegris' önskar nog nåt gott till sitt eviga kaffedrickande. Ja jag få se hur viljan vill, oftast få jag 'dille' på kvällarna.
En sådan smarrig kalkon du tillagat, bra gjort Agneta.
Nä min kropp säger nu, att den vill ligga ner och läsa en god bok, så får det bli.
Må så gott/ Eva
Ps. jag borde inte 'klickat' fram din bloggsida idag, där du visar allt gott bakverk.
Nu känner jag lite dåligt samvete och det gnager i skallen om - ska jag eller ska ja inte . . .
Här var en till som bakade halva dan igår! Nu ska jag sätta fart och baka tårtbottnar på rad.
SvaraRaderaVa? Bara lite regn där du bor, här har vi fått av den varan i tre veckor så dikena är fyllda med vatten, ingen brist här inte. Men solen saknar jag. Så vackra blommor du har!
Kram/Finas mammis
Hej!
SvaraRaderaNu blev jag verkligen sugen på kanelbullar! Hembakade! Får nog faktiskt lov att baka imorgon!
Spännande med kalkonen, det har jag aldrig provat .
Ha det så gott
Kram Anncathrine
Så mycket fint du visar och nybakat också. Här blir det auberginegrytor som påminner om ratatoille gärna med nåt rökt till.
SvaraRaderaTrevlig helg
Anette
Underbart gott - kanelbullar är det bästa som finns!!
SvaraRaderaKRAM fina du och trevlig helg!
Lotta
Måste nog baka snart...dina kanelbullar ser mer än lovligt goda ut!
SvaraRaderaUnderbara bilder, alltid lika kul att kika in till dig...
Varm kram,
Titti
Det var en massa godsaker du visar!! Skönt att baka mycket när man ändå håller på.
SvaraRaderaJösses, vad tiden går! Jag hänger knappt med. Har tänkt maila dig flera gånger men inte kommit till skott. Men snart kanske?! En vecka kvar till semestern. Underbart!! Och det verkar bli en härlig helg nu dessutom. Gott! Hur går det med din axel? Bättre och bättre i långsam takt?!
Ha en skön helg och hälsa så gott!
Kram!
Bullbak - känner doften ända hit!! Hos oss regnade det igår och gissa vad jag gjorde!
SvaraRaderaJaaa - bakade kanelbullar :-) Perfekt att ha på lut i frysen för mysiga fikastunder och
på utflykter i omgivningen. (Inte din omgivning...)
Mums med kronärtskocka! Blev så sugen nu....