I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 1 september 2011

Salmbär.

Salmbären
Idag blev det då salmbär med saffranspannka, eller saffranspannkaka med salmbär kanske är mer korrekt, med vispad grädde.

Ohhh, du milde vad det var gott! Tala om delikatesser…….

Ovan ser man tillblivelsen av pannkakan och vad som fanns kvar när endast 2 personer ätit, det gick liksom inte att stoppa sig. Och nu står magen i fyra hörn och en snibb.

Själva hela grejen med detta var självklart salmbärssylten som jag fick av Monica, Tjernhus, se förra inlägget. Så god, så god!

Det ser tomt ut i skålen där sylten legat, men jag har mer i kylskåpet…
untitled
Så här ser salmbär ut. Bild fr nätet.

Här kommer lite text som jag saxat från nätet:
Blåhallon (Rubus caesius), kallas också salmbär, släkt med björnbär. Bären påminner om hallon fast är mattblå till färgen. Mognar i augusti.

Växer vilt främst i Skåne och på Gotland. Trivs i kalkhaltig jord. Sylt på salmbär används traditionellt till saffranspannkaka samt sedan 2008 i Polhemsbakelsen.
rubucaen
Fast när jag ser på den här kartan så finns den ju på fler ställen än bara Skåne och Gotland, eller hur….men den verkar ändå vara ganska rar. Bild från nätet.
210PX-~1
Salmbär. Bild från nätet.

Idag har vi haft sol och varmt, 21 grader, och vi satt ute och åt, vi har ännu inte flyttat in och jag sover fortfarande på verandan. Och där doftar det gott av luktärterna!
DSCN8884

Agneta!

P.S.
Monica med bloggen Tjernhus
tyckte det var OK att jag lägger ut hennes recept på Saffranspannkakan, så här kommer det:
Monica Tjernus saffranspannkaka



 

40 kommentarer:

  1. Jag har aldrig ätit det men vill så gärna!! Skulle du vilja dela med dig av receptet på saffranspannkakan? Sylten fixar min bror :)

    SvaraRadera
  2. Aldrig hört talas om att vi skulle ha det här, inte Mannen heller, men enligt kartan borde vi kunna leva på det!? Ser onekligen smarrigt ut :-) Nattikram

    SvaraRadera
  3. Saffranspannaka ska bakas en dag, det ser jag...med eller utan salmbär!!
    Den liknar lite på en vild variant som växer här uppe, mer röd i färgen, snårig.

    Klem Anna

    SvaraRadera
  4. Men Agneta så sugen jag blev på saffranspannka, fast jag inte gillar saffran, och den där sylten verkar smaskens!!
    Varit en helt underbar fin sommar/höstdag. Hoppas på fler sådana här dagar.
    Kram från ho på anrè sia.

    SvaraRadera
  5. Jag skulle kunna sälja min själ för lite saffranspannkaka nu! Svärmor brukar göra, och jag älskar´t!

    SvaraRadera
  6. Så glad jag blir! Ni gillade det! Båda två!
    Och du märkte hur lätt det är att göra!
    Du får väl lägga ut receptet - det är ju efterfrågat...
    Stor, varm kram, Monica

    SvaraRadera
  7. Jag har inte heller ätit de bären men oj oj så himla gott det ser ut!!! Gah... känns som man skulle kunna ge sin högra hand för ett smakprov!!!

    kraaaaaaaaaaaaaam aka

    SvaraRadera
  8. Ser ju jättegott ut! Månntro jag ska överraska Gubben... det måste ju funka med annan sylt också. Tack för inspirationen!

    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  9. Glömde säga:
    Men lilla vän... sover du ute än!? Här var bara fem grader i morse och jag tyckte det var kallt när jag vaknade med fönstret bara en dm öppet!!!

    SvaraRadera
  10. Vad spännande! Jag har aldrig hört talas om dessa bär förut. Skulle vara roligt att smaka.
    Nu måste jag ut och leta som de finns runtomkring här. Delikatessbutikerna kanske har en burk med sylt åtminstone.
    Kram från Myran

    SvaraRadera
  11. Vad roligt med lite information om salmbär, konstigt att man inte hört om dem förr eftersom de växer rätt utspritt i sverige...i finland är de tydligen inte så vanliga :(.
    Receptet på saffranspannkaka låter gott, det ska jag försöka minnas tills nästa gång vi har risgrynsgröt så får jag koka lite extra :).
    Kram/Annie

    SvaraRadera
  12. Salmbär??? aldrig hört talas om..gott??

    I love luktärtor....

    kram/caja

    SvaraRadera
  13. När jag började att läsa ditt inlägg och så nästa och så...inser jag att jag har tydligen missat massor här inne hos dig...hm. Vad gott det låter med saffranspannkaka och salmsylt. Jag har aldrig hört talas om de bären och ändå ser det ut som det skulle finnas en hel del här kring Mälardalen.

    Vilka fina kransar du har gjort av Harklöver och Ulleternell. Fantastisk vad fina Luktärtor du har och jag skulle med glädje sova någonstans där jag kunde känna doften av dem.

    Ha en riktigt fin fredag!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  14. Den här Samsung vs Apple fighten ser ut att bli riktigt seriös. Samtidigt har de ett leverantör/kund-förhållande. Väldigt snurrigt. Tummen upp!

    SvaraRadera
  15. Det ser jättegott ut synd vi som pratar ofta bor så långt ifrån varandra. Det hade varit så kul att träffa er.

    Kram

    SvaraRadera
  16. Hej

    MIn sambo åt saffranspannkaka nu i somras när vi va på Gotland.....hon gillade det.

    SvaraRadera
  17. God kväll,
    ser jättegott ut! Jag har aldrig hört talas om salmbär förut. Tack för inspirationen :)
    Kram
    Nelya

    SvaraRadera
  18. Mums, vad gott det ser ut!!! och ett recept också, jag tackar! Nu kanske jag äntligen kan få "tummen ur" och göra en saffranspannkaka, har pratat om det så länge. Hittade ingen röd prick hos mig så det finns nog inga salmbär här:( men det går säkert bra med annan sylt också...
    Vi har också haft strålande väder idag, ända till klockan 15, då kom regnet...igen.

    Trevlig helg!
    kram lisamaja

    SvaraRadera
  19. Oj, oj, oj, så gott det ser ut - det riktigt vattnas i munnen! Vid flera tillfällen har jag ätit detta när jag varit på Gotland - och det är verkligen en delikatess!
    Äntligen fick jag lite kolla på vad psalmbär är också och nånstans ringer det en klocka att jag hört talas om det tidigare! Fint med en bilde på blåhallonen/psalmbären också!

    Önskar dej en skön och fin fredag!
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  20. vad intressant det där lät! saffranspannkaka har jag haft recept på länge, men aldrig testat. har lite svårt för saffranssmaken ännu. man borde visst äta den 30 gånger innan man vänjer sig vid smaken...
    sover du på riktigt ute på verandan?
    trevlig helg! kram
    ingela

    SvaraRadera
  21. MMmmmm....det där ser gott ut, ska spara receptet och tänker baka det någon dag, måste skaffa saffran först och så får det bli någon annan sylt till.
    Trevlig Helg!

    SvaraRadera
  22. hade ingen aning om dessa bär - tack för lextionen!

    SvaraRadera
  23. Mums...og jeg som prøver å holde meg til lavkarbo for tiden...Når jeg henter posten MÅ jeg bare plukke med meg noen bjørnebær på veien...store svarte fristelser....herlig!

    Ha en kjempe fin helg, håper dere får det varmt og godt!

    SvaraRadera
  24. JA visst vad gott. Sparar detta recept. Och visst fick jag ditt mail med Chuttnyn. Det är det receptet jag kokar efter. Så underbart gott.Kram/Fia.

    SvaraRadera
  25. Men jösses!! Du kan väl oxå servera frestelser bara så där?? hahaha Saffranspannkaka har jag inte ätit på länge, det får jag nog åtgärda!

    Trevlig helg på dig!

    Kram/Veronica

    SvaraRadera
  26. Hej Agneta!
    Ser jättesmarrigt ut, förstår att det inte blev mycket kvar:)

    Ha en trevlig helg!

    Kraam Jenny/Hemma på Kråkered

    SvaraRadera
  27. Vilka roliga bär,antar att sylten var god du fick.
    08 var vi i väg med min faster som fyllde 60 då ,vi skulle vara några stycken helt plötsligt blev vi 25 st så bjuder du ner många kanske de kommer .....det är så mysigt .
    Pannkakan ser toppen ut.
    Kollar dina bilder de är så fina ,vilken utsikt.
    Ha en bra dag
    Kram anni

    SvaraRadera
  28. åh, du är öbo från början? Härligt. vi bor på hälsö, men har en fantastisk utsikt över knippla. kram britt

    SvaraRadera
  29. Mums!, så gott.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  30. Salmbär var nytt för mej. Och jag har faktiskt aldrig ätit saffranspannkaka heller men det ser rackarns gott ut./Knatten

    SvaraRadera
  31. Tack för den fina lektionen! Ser mumsigt ut alltihopa! Ha en skön helg! ♥

    SvaraRadera
  32. Har inte ätit något av det där. Men det ser onekligen gott ut!! Tack för receptet!
    Mina luktärter har liksom kommit med en andra omgång nu. Men blommorna är lite mindre. Jag har dock ingen säng intill dem. ;0)
    Ha en skön helg!
    Kram!

    SvaraRadera
  33. Det såg verkligen gott ut, har ätit den en gång på Gotland.

    SvaraRadera
  34. Da måtte jeg goodle litt, for har aldri hørt om disse bærene før, men ser jo de likner både bringebær og bjørnebær...og boysenbær:) Så nå vet jeg at på norsk heter de BLÅBRINGEBÆR og at de er i rosefamilien:))
    Ser herlig ut...namnammmm

    ^^)

    SvaraRadera
  35. Nämen åhhh vad gott det ser ut, nu ditter jag här och blir vrålhungrig. Och något nytt har jag lärt mig idag. Jag hade ingen aning om att dessa bär ens existerade. Kul!
    Kram Jennie

    SvaraRadera
  36. Pannkaka kan jag äta, men då utan saffran!
    Kramen på dig♥

    SvaraRadera
  37. Oj,oj, jag sitter och drägglar, himmel och hav så gott det ser ut!! Salmbär har jag aldrig hört om men dom ser helgoda ut. Pannkakan kan man ju laga ändå, måste prövas :)

    SvaraRadera
  38. Nu vattnas det i munnen. Allt ser så läckert ut !! Ha en skön helg !! Kram Eva

    SvaraRadera
  39. Som sagt, har aldrig hört om salmbär innan, men när jag ser på kartan du la ut så kanske det inte är så konstigt. Det verkar inte växa mycket av den uppe i Värmland.
    Saffrans pannkaka...GUD så GOTT!! =o)
    Måste bara bli det en dag.
    kramar och ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta