I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 13 juni 2010

Tom holk och grönt.


Vår talgoxefamilj har lämnat sin holk och åkt ut i världen. Det är i alla fall vad vi hoppas och tror.
Vi har läst i fågelboken att just avflyttningsproceduren kan gå väldigt fort så den är svår att få syn på och fånga på bild.

Talgoxemamman använde sig av hundhår från Tingeling (som vi hade klippt av och slängt ut i naturen) och mossa när hon byggde själva redet i holken. Väldigt fint byggt och nu är holken städad för den här gången och vi hoppas dom kommer tillbaka. Fast då har vi nog hängt upp holken i tallen intill.


Det har ju varit tämligen regnigt sista tiden. Fördelen med det är att det blir väldigt grönt ute och det är så fint med alla olika gröna nyanser. Min viol växer bra i sin lilla urna.


Det här är en clematis som heter något med snö och sommar, tror jag. Den klänger i en enebuske framför huset och är som ett vitt (fluffigt....!)moln när den blommar.


Min hjorttunga har blivit befriad från förra årets blad som tack vare snötäcket i vintras såg ut som om dom konserverats. Nu har jag rensat bort dessa gamla blad för nu hade dom börjat bli bruna och fram kommer i stället nya fräscha blad.

Det här är utsikten från badrummet och man ser hjorttungan i mitten längst ner och så alla maffiga ormbunkar.


I badrummet har vi just nu myror. Svarta och små. Inte så förfärligt många, men lite för många för att det skall kännas riktigt bra. Dessa, nedan, har jag helt samvetslöst dödat med Ajax, det gick fort, jag tror dom slapp lida.


Och dessa kommer att gå samma öde till mötes, om dom redan inte gjort det. Och Anticimex har skickat oss massor av myrdosor. Det verkar inte vara helt ovanligt. Och är av övergående art får vi hoppas.

15 kommentarer:

 1. God morgon!
  Klematisen heter Summersnow! Jag har oxå en som växer så det knakar.
  Trist med myror, men dosor hjälper så håll ut!
  Njut av dagen, Kram Marie

  SvaraRadera
 2. Myrorna kommer vanligtvis in bara en kort tid på försommaren, sedan brukar de försvinna igen. Men speciellt trevligt är det ju inte. Summersnow är jättevacker.
  Jag undrar om hjorttungan skulle klara sig här också, vi motsvarar zon 2 i sverige. Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 3. Ja du, alla husdjur hyser man inte alltid varma känslor för...vi har faktiskt inte haft myror inne fastän vi bor i ett gammal torp, men i trädgården...!! Ska vi bara inte tala om, i år värre än någonsin. Å alla färgvarianter dessutom...
  Var tvungen att googla på clematisen, så nu är jag lite sugen på en sån! Har flera ställen där jag tror den skulle passa och trivas.
  Ha´en skön söndag!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 4. Åh, Vilka vackra naturbilder du visar....Älskar din fina urna med violen i, så fint!! Önskar dig en sköön söndag! Sommarkramar Therese

  SvaraRadera
 5. Ännu en sak vi har gemensamt: Myror.
  Dom finns här också, små och svarta och även vi har myrdosor från Anticimex litet här och där.
  Håller med Therese, violerna i urnan är bedårande!
  Märkte nog punkterna och utropstecknet efter "fluffigt"!!!
  Ha nu en riktigt bra dag, själv ska jag strax ut och klippa färdigt gräset, blev avbruten av regn igår. Och så ska jag väl plocka några hundra kottar, som ramlat ner i blåsten...
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 6. Ännu en fördel med att bo på andra våningen... De som bor på första har haft problem med myror... Jag är glad så länge jag slipper en massa otäcka djur i min lägenhet. Speciellt rädd är jag för stora spindlar! Tycker dom är jätteläskiga...
  Fina bilder. Regnet gör allt så himla vackert!
  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 7. Vi slipper myror, men har ju fladdermöss istället... Visst är ormbunkar fina! Vi har en enorm på stugan och den är alltid vackert grön :-) Lite konstigt om fågelfamiljen flyttade mitt i regnvädret? Ha en bra söndag, kram!

  SvaraRadera
 8. Gillar dina "gröna" bilder! Det är någonting i dem som tilltalar mig. Bilderna med fåren och Tingeling i inlägget En vardagsrapport och hundflokorna... vackert!
  Du har lyckats bra med att fånga det intensivt gröna som finns i naturen just nu.

  ja inte är det roligt att ha myror inne. Vi hade myror i vårt gamla hus, ända tills vi bytte tak på det (de hade bon under tegeltaket!) Hoppas myrdosorna hjälper! Ha det så bra!

  SvaraRadera
 9. Vilket fantastiskt bo talgoxen har gjort vilket arbete, kul att hundhåren har kommit till användning.

  SvaraRadera
 10. Hoppas att fåglarna gjort en vanlig flytt! Vad fint de byggt sitt bo. Kul att de använt Tingelings hår.
  Myror är väl så där inomhus. Hade det på ett hotellrum i Danmark förra sommaren. De gick som på en stig till godispåsen de hittat. Hoppas att du blir av med dem!
  Ha en fortsatt skön söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Så talgoxarna bara stack utan att ens tacka för att ni byggt barrikad runt deras hus?! Lite otacksamt, men de kanske hade bråttom. Så roligt att se hur de byggt själva nästet, duktiga fåglar! Mjukt och skönt med både hundhår och mossa.

  Man behöver inte spruta Ajax på myror, det går bra med parfym också. Helst en dyr som man ändå fått hyfsat billigt på taxfree. Det var vad jag hade att ta till för rätt många år sen när dåvarande sambo och jag var på tältsemester. Tältet invaderades av myror trots att vi inte hade något ätbart därinne. Tältet luktade ju gott i alla fall efter mitt myrbekämpande.

  SvaraRadera
 12. Härliga bilder. Här har fåglarna fortfarande ungar kvar i boet. Katten behöver bara visa sig ute så dyker de på henne för att vilseleda. Har hela rabatterna fulla med myror och vissa år kommer de in, hoppas att det inte blir i år.
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 13. En aning vemodigt är det när flugsnapparna drar iväg. Nu i helgen var det fortfarande full rulle på mor och far som kom i skytteltrafik med larver i näbbarna och sen hör man det ihållande pipet från ungarna.
  Nästa helg är nog också våra borta tyvärr.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 14. Så fint talgoxarna hade bäddat i boet.

  Svarta myror har vi också, de försvann ett tag men igår var de tillbaka inne igen. De gillade väl inte sommarvädret.

  Ha det så bra!
  Agneta

  SvaraRadera
 15. Här flyger det i väg lite tussar från katterna ibland. Roligt att se att pälsen kommit till så bra nytta. Vi har flera holkar i närområdet och både katter o hundar med så det borde vara varmt o mysigt där inne.

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta