I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 11 mars 2010

Att bygga sig ett hus.


Om man försöker tänka sig mitten av bilden, så står där ett hus idag, och det är där vi bor. På världens vackraste plats....det är väl tur att vi är så nöjda!


Som jag skrivit tidigare så bodde vi tidigare i storstan och hade sommarhus alldeles i området där vi bor nu, men sakta växte sig en önskan, om att bara bo på landet, fram. Att bo i det gamla, vackra sommarhuset skulle innebära alltför många och stora ombyggnationer och det kändes varken rätt eller speciellt tilltalande.

Som flicka gick jag ofta förbi här när jag gick från mormor och morfar till farmor (farfar var sedan länge borta) och jag tyckte det var så fint.

Precis på bilden ovan visade min morfar mig hur man gjorde när man högg sten förr i tiden. Och det är ett gammalt stenbrott som vi bor vid, på eller i, eller hur man nu ser på saken.


Vi fick vårt bygglov och ungefär i början av april för fyra år sedan började vi att ta ner lite träd med en vanlig såg. Vi kände oss som verkliga nybyggare som bröt land, tog vara på de tjockare delarna och eldade upp resten (askan syns på bilden ovan).

Sedan dröjde det inte länge förrän det kom en liten maskin och skrapade av berget, det var ljung och annan småvegetation som skulle bort. Inte var det vackert inte, när maskinen gnagt sönder berget.


Här har vi sopat av berget och tom spolat det för att se var det fanns gropar. Den lilla klungan av björkar (till vänster i bilden) står utanför där det sedan blev kök.


Och så kom det en kille som mätte ut var huset skulle stå och plötsligt var det början till ett hus. Vi hade bra arbetskontrollanter i vovvarna Kalle (som levde då) och Tingeling. De traskade tappert med varenda dag.

Vi hade vid denna tid sålt huset i stan och flyttat in i sommarhuset där vi bodde ca 1½ år. Det var bl a över vintern 05/06 då det också var så mycket snö. Det var väldigt romantiskt att bo i gamla huset den vintern och vi är väldigt glad för att det blev så.

Dessutom var det ju otroligt behändigt eftersom det är bara några hundra meter emellan gamla och nya huset. Full övervakning varenda dag utan problem. Bara att traska uppför backarna.


Och så kom det grus och slangar och andra slangar och dräneringrör. Och allt bara hände. Vi hade så jättebra hjälp med koordinationen av allting. Den hjälpen var fullkomligt ovärderlig.

Hundarna övervakar som vanligt. Till höger i bilden ser man lite grå pluppar som sticker upp, det är vårt badrum nu.


Rakt in, mitt i det gröna ligger huset idag.

Och det är så här det ser ut när jag tittar ut genom mitt köksfönster. Fast inte just nu, för nu är det snö överallt, men det kan se ut så här!

23 kommentarer:

 1. Så spännande tycker jag med före och efter bilder..Skall bli kul o se resten av historien..Kram o godnatt..susanne

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det underbart roligt att vara med att bestämma allt från början. Ni bor jättevackert! Kram Torprosen

  SvaraRadera
 3. Vilka fina bilder. Det ser jättefint ut. Jag älskar platser som är bergiga och lite kala men ändå beväxta, som eran. Utifrån dom korten du lagt ut idag så hade jag gissat att du bor mot Strömstad till pga alla enar, men nu vet jag ju:=)Vi bor ju väldigt nära isåfall.
  Påminner om vår tomt på Bohus- Malmön där vår sommarstuga ligger.

  Marika

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder!!!:)På natur, blommor och små fina vänner ( kisar o vovvar )som förgyller!:)
  Mvh Cia:)

  SvaraRadera
 5. Vad kul att ni dokumenterat ert husbygge så väl, spännande å se.
  När vi byggde vårt lilla hus passade bilen på att gå sönder två gånger. Så det var tur att vi hade helentreprenad men synd att vi hade så svårt att följa bygget. Vi bodde då i Malmö och byggde i Skanör och det är ju några mil där i mellan.
  Önskar dig en trevlig fredag
  Fia

  SvaraRadera
 6. Men Jag blir "knäsvag" Tänk att få bygga sitt hus på sin drömplats där man tycker det är vackert. Vilken känsla det måste vara.
  Vi har några sådana platser men skulle behöva vinna lite pengar.....
  Det ska bli så spännande att få se hur huset blev.Så roligt att Du delar med Dej av husbygget det är så intressant och Jag älskar de programmen på Tv från England där de bygger sina drömhus.Skulle kanske blivit arkitekt ;o)

  Önskar Dej en Trevlig fredag!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Åh, vilken underbar berättelse om hur ert hus kom till! Som andra också sagt, så ska det bli jätteroligt att se och läsa fortsättningen.
  Och så vackert det ser ut där ni bor. Tallar, björkar och ljung har vi också men inget berg...
  Hur är jorden hos er? Lera, sand eller? Här är det SAND! Vit, finkornig sand. Svårt att få något att växa.
  Duggregn här idag, jag önskar att det kommer mycket, så att "vissa" växter kunde titta fram...
  Ha en skön fredag, vårkram, Monica

  SvaraRadera
 8. Åh, nu måste man få se hur det fortsatte och slutade! *ler*
  :)

  SvaraRadera
 9. Det ser verkligen jättefint ut där ni bor! Men det hade nog inte blivit hälften så bra om ni inte haft övervakningspersonal i form av hundarna! ;0)

  SvaraRadera
 10. Så kul att få följa med på er byggsaga..

  SvaraRadera
 11. Härligt och se, en dröm som blev verklighet. Så roligt att du tog foto under hela resan, fint och titta på nu när allt är klart. Ni bor så fint, jag avundas dig naturen så nära. Goa djur du har också.
  Ha en fin helg
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 12. Jättekul att få se sådana "före-bilder" helt utan hus, med bara utsikter! Vilken fantastiskt miljö att bo i, speciellt när man har bott i en storstad innan.

  TACK för att du delade med dej!
  Ha en fin fredagskväll!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 13. Hi Agneta,
  So, you have created your own romantic dream house! I am really impressed by your vision and energy. It is wonderful to see its beginnings in the beautiful woods.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Nu har jag tittat på din blogg ända från början. Vad vackert ni bor och vilka fina bilder. Gulliga hundar och katter!

  Hälsningar Agneta

  SvaraRadera
 15. Vad roligt att du visar förebildder på eran tomt. Jag ångrar lite att jag inte tog mer bilder på baksidan huset innan vi grävde där för ett par år sedan.

  SvaraRadera
 16. Hej!

  Tack för titten! *kram*
  Vilken härlig blogg du har! Jag har tittat igenom alla inlägg nu, och tycker du har jättemysiga bilder, och ni bor ju på ett jättefint ställe. Är uppvuxen i Bohuslän så mitt hjärta klappar lite extra nu =)

  Kram och ha en fin helg!
  Mia

  SvaraRadera
 17. Gick det skulle du få alla mina! Fin utsikt är guld värd!
  :)

  SvaraRadera
 18. Fina bilder, ser ut att vara ett riktigt vackert ställe. Måste vara härligt att bo så ett med naturen.
  Ha en riktigt fin helg!

  SvaraRadera
 19. Grattis till din 1-månadsdag! Underbart att du har dokumenterar så mycket. Väntar med spänning på resten!

  Ha en skön lördag!/Kram Mimmi

  SvaraRadera
 20. Takk for kosleig besøk go kommentar hos meg for en stund siden :) Jeg har dessverre ikke hatt tid til å gå gjennom alle nye blogger før nå.

  Dette var et spennende innlegg, jeg liker bildeserier med før og etter. Så kjempefint område huset er bygget på, det ser ut til at det det står støtt på fjell :)

  Jeg ser at du også har dyr, 2 hunder og en katt, er det ikke koselig :) Kalle ser utorlig snill og godmodig ut! Så herlig når hund og katt koser seg sammen! Bimbo og Pus gjør det samme :)

  SvaraRadera
 21. Jag hoppas du vet om hur bra du har det :-) Jag dokumenterade även vårt husbygge 1990, från början till fullt inredd. Nu är jag tyvärr utan efter en skilsmässa, men det var fint och tryggt så länge det varade! Ha det bra!

  SvaraRadera
 22. Efter som jag förstår bor ni inte så längt från där jag bor. Jag älskar också stenriket. Så fint du dokumenterat ert byggande.
  Kram och ha en fortsatt fin dag
  Marita i Heestrand

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta