I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 8 juli 2010

Uppdatering. Det växer och det blommar.


Blommor från trädgården, helt fantastiskt att man kan plocka sig en bukett, bara så där, vips.


Grand Award rosen var ny förra året och blommar redan riktigt mycket. Den verkar tacksam.

Och nu ser jag att det blivit samma bild två gånger nederst......


Bonican är kanske inte högst upp på min rosönskelista men den är lite söt ändå och tacksam och gör sig bra i buketter.


Detta är Kordes Aloha. Aloha har funnits tidigare men då tror jag att den gick en aning mer åt det rosa hållet. Så har väl då Herr Kordes (tysk rosenodlare) hittat en sport el dyl och döpt den med sitt egna namn. Den växer så det knakar och jag tycker den är fin.


Förra året fick jag en Rosa helenae i present! Och den blommar redan. I storstan hade vi en gigantisk och jag saknar den lite, så det skall bli spännande att se hur det blir här.


Detta måste väl vara sommarhortensior. Också presenter, men etiketterna är nog nere i jorden och jag känner mig inte riktigt mogen att rota runt ännu.....tröttheten är förlamande.....

Detta är en sport av New Dawn och denna har fått namnet Penny Lane (fult namn om någon skulle fråga mig......). Den är liksom New Dawn en klängros.


Den lilla "kryp-grejen" är en Lonicera (kaprifol-aktigt) av något förkrympt slag. Den är jättegullig och den har klarat vintern så jag ser med spänning fram emot fortsättningen. Den gula rosen har jag ingen aning om vad det är för en. Men fingerborgsblomman känner jag igen.


Jag skall ju försöka röra på mig lite och igår när jag gick runt tomten fick jag se alla fina smultron. Tillbaka in efter en liten hink och jag var tvungen att plocka dom.......så gott! Och så har jag ett recept någonstans på en smultroncheesecake med portvinsgelé ovanpå, så jag får bunkra upp lite i frysen.


Ett slag trodde jag att de vanliga blåbären försvunnit. Men jag har hittat dom. Kan det bero på att de hunnit bli blå och jag letade efter grön kart.....Mitt ibland blåbären utanför ingången växer en tistel, en perenn som jag planterat, så den får vara med här.


I första lådan, dill och persiljor. I andra lådan, spenat och mangold. I tredje lådan, undanskymd i potatisriset, skymtar man mina rosenskäror och malvor och sista bilden, morötter och rödbetor.

Det är ju bara det att här krävs ett dagsverke. Näten måste bort och det måste återigen gallras. Med mera, med mera.

Under de dagar jag låg på sjukhuset har det vuxit så alldeles in i bänken. Nån som känner en bra hantlangare som jag kan köra med....?

Jag har ju en medhjälpare i hemmet. Tyvärr kan jag inte köra med honom. Då liksom han sätter sig på tvären. Fast han är väldigt snäll och bra på alla sätt och vis och jag är väldigt glad att ha honom vid min sida, men köra med honom. Nix. Och här krävs det verkligen att jag får någon att köra med.......


På verandan står mina luktärtor och bönor och ärter som bör komma i jorden. Samma gäller som vid grönsakerna ovan, jag behöver ett tjänstehjon.


Gissa om bärfisar är något som förföljer mig. När jag skulle fotografera denna gosse idag märkte han det och kröp undan hela tiden. Han sitter på min solhatt. Mina tomater gror.


När jag gick runt mina odlingar fick jag plötsligt upp ögonen för hur vacker potatisens blommor är! Fluffiga små saker i läckra pastellfärger.


Och så har sommarsnön kommit igång, då är det verkligen sommar. Just denna klänger i en enebuske precis vid verandan, så skir och så fin.


Det här talar vi tyst om......när jag gick min stillsamma lilla rekreerande spatsergång runt tomten idag fick jag se att det lyste gult......tillbaka in, idag igen, efter hinken, jag kunde ju inte låta bli att plocka dom. Det tog på krafterna, märkligt, så jag behöver ytterligare ett tjänstehjon som kan ta kökstjänst.



En genomlyst fingerborgsblomma, vackert.


Väl tillbaka vid huset hörde jag fasansfulla pip och skrik......det var Nisse som hade tagit sig upp på spaljén och ville upp på hustaket. Det gäller att sträva uppåt!

31 kommentarer:

  1. Det är vackert hos dig! Alla blommande växter. Synd att det inte är luktblogg :D
    Vila nu!
    Kramar till dig.

    SvaraRadera
  2. Jösses vad du har en vacker trädgård! Å vilka kantareller du har hittat!!! Man blir inte lite avundsjuk! Jag hade tänkt att ta min rullstol och åka till skogen och gå ett litet varv å leta. Kanske det lyser gult här oxå!
    Sköt om dig!

    SvaraRadera
  3. Vad det gäller kantarellplockning anmäler jag mig till tjänst. Givetvis mot andel i fångsten! Jag ÄLSKAR kantareller men de växer tyvärr inte här!
    För övrigt tycker jag att damen gör alldeles för mycket efter en sådan pärs, som genomlidits!
    Litet mera lugn och ro rekommenderas!
    Men - vilka rosor du har!
    Och smultron och blåbär, ni är ju självförsörjande vad det gäller bär!
    Och som det växer i dina odlingslådor!
    Sträva nu inte för mycket uppåt - det kommer fler år när du kan så och plantera och jobba i trädgården!
    Storkramen, Monica

    SvaraRadera
  4. Vilka bilder du bjuder på, doften av rosor känns ända hit till mej, och så gott med kantareller! Hoppas du mår bättre, men det verkar så på alla vackra bilder du tagit. Kramar Birgitta

    SvaraRadera
  5. Kära hjärtanes har du varit så himla sjuk.....
    Lunginflammation är inte kul, det fick jag när sonen föddes för 39 år sen.
    Ta det försiktigt o vila så fort det tar emot.
    Trädgården hinner du med ändå.
    Har det regnat hos er eftersom kantarellerna poppar upp? Eller når den vackra vattenspridaren ända dit?
    Krya på dig o hoppas ni har´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  6. Jag blir så avis när jag ser alla blommor! Jag vill också ha en massa fina blommor överallt. (Fast mina hade nog i ärlighetens namn dött redan på babystadiet även om jag haft en stor trädgård istället för en liten balkong.)

    SvaraRadera
  7. Underbart vackra blommor och bilder!
    Kantarellerna blir man nästan lite avis på, inte så lätt att hitta!
    Ha det gott och sköt om dig!
    Kram Margot

    SvaraRadera
  8. Oj, oj, oj, så mycket fint du har i din trädgård! Alla dess vackra rosor och sommarsnö? Har jag aldrig hört talas om - så vacker den är!
    Blåbär redan? Här får vi nog inga - det är så himla torrt, likaså svampen lär inte bli nån sån heller! Snustorrt överallt är det! Jag längtar verkligen efter regn!

    Tack för titten i din fina trädgård!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  9. Hej, det är jag igen! Tokstolla, det var inte så jag menade! Skicka kantareller!!! Du är för tokig! Nej, njut du av dem, bara!
    Och var rädd om dig!
    Fler kramar från din någorlunda pigga paktkompis!

    SvaraRadera
  10. Så mycket härliga bilder du fått ihop. Jag är ju särskilt förtjust i rosor så dom tittade jag extra på.
    Kantareller!!! Jag fick lite stora ögon! Finns dom redan!! Nu är ju jag en av väldigt få personer som inte skriker av glädje när det gäller kantareller, men ändå. Måste se om jag ser några här. Fast förresten kollar jag hellre efter blåbär för jag har inga i trädgården...än.
    Ha en skön kväll. /Knatten

    SvaraRadera
  11. Du är väl för söt som skickar fina kommentarer om mina rosor när hela din trädgård är så vacker och du själv har de ljuvligaste rosor där ;)) Men jag bockar och tackar!
    Kram Allis

    SvaraRadera
  12. Otroligt mycket vackert och fint du visar. Och dessutom ätbart!!!Wow kantareller - redan!!! Borde jag ta en tur ut i skogen?? Men blåbären är inte färdiga här, så knappast kantarellerna heller då. Jag tror nog att dina bönplantor mm kan vänta tills du blir frisk. Naturen har en förmåga att klara av sånt! Hälsn mimi

    SvaraRadera
  13. Milde tid vad det växer i den trädgård! Det räcker nog inte med en att sätta i arbete. Jag blir lika förtjust varje gång jag ser dina odlingsbäddar, de pryder verkligen sin plats.
    Ta´det nu lugnt, du hinner tids nog med allt som ska skötas om.
    Var rädd om dej!!
    Kram

    SvaraRadera
  14. Du måste ha gödslat ordentligt så som det växer! Så mycket vackert du har i trädgården!

    Här har vi tyvärr inga rosor, den ena har dött i vinter och Honungsrosen dog också - nästan.

    Men smultron har vi gott om i år! Jättegott med glass och melon till efterrätt.

    Du skulle behöva anställa en trädgårdsdräng... ;-)

    Njut nu av att strosa runt med kameran och ta det lugnt (om du kan)!

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  15. Blommor som gör en frisk!:)
    Jag känner mig
    mkt bättre en "deppig" dag, efter det att jag varit här och tittat på alla ljuvliga blommor, som får mig att bli glad:)
    Sen tänker jag på dig som har allt detta fina alldeles intill dig, och jag vet då att du kommer att må bättre o BÄTTRE för varje dag som du går ut och njuter av allt detta underbara!:)
    KRAMAR Cia:)

    SvaraRadera
  16. Åhh..här var det mycket för alla sinnen idag!! Njuter av rosprakten, tanken på en korg kantareller retas smakerna och smultron, mmm...det har vi ätit idag också :)
    Vilket fint inlägg!
    Kram / Bea

    SvaraRadera
  17. Men göta petter vad mycket fint du har i din trädgård!! Vilken lycka att kunna plocka en sådan bukett! Hur gammal är trädgården egentligen? Lite avundsjuk...

    kram louise

    SvaraRadera
  18. Underbart vackert, säger jag minsann.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  19. Vilken underbar trädgård du har. Så många fina rosor och alla andra sköna blommor. Förstår att du kan önska dej en trädgårdsdräng. Jag njuter så av allt det vackra hos dej. Tyvärr får jag nog inga rosor i år. Klängrosen var nästan död efter vintern, så vi fick klippa ner den, men det kommer nya skott, så nästa år kanske den blommar igen.
    Tyvärr har jag ingen Spinning Jenny. Skulle behöva en sådan så jag hinner i fatt med allt som ska vävas. Annars vore det inte fel med en piga som sköter hus och hem åt mej.
    Ha det så gott nu.
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  20. Så mycket fint du har i din trädgård!! helt underbart..Jag äger inte en enda ros så det ska jag försöka med nästa år..Dom säger dom som har bott här i alla år att det inte går,,men det måste väl finnas nån ..Kram och tack för en go liten stund i din trädgård..Susanne

    SvaraRadera
  21. men kära nån vilken trädgård! man blir imponerad över alla vackra bilder! Grattis till allt det fina! Tack för titten! ♥

    SvaraRadera
  22. Men oj vilken pers din stackare...du får riktigt vila upp dig nu, och ´det kan väl knappas finnas en bättre plats än din prunkande trädgård..fantastiskt vacker...dit har jag långt kvar..!!!
    Krya p dig nu, kram Michelle

    SvaraRadera
  23. Jag har inte bara tittat på ljuvliga blommor, läste bakåt ända till det maken skrev. Det var en rejäl pärs du gått igenom, förstår att du är vansinnigt trött. Men säkert lycklig när du orkar plocka både smultron och kantareller. Det ser så fint ut i dina odlingar, klarar sig säkert ett tag. Du får muta maken med superläcker mat så han gör lite trädgårdsfix. Fast mest av allt tror jag att du bara ska vila.
    Var rädd om dig och
    Stor kram
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  24. Men oj, så mycket fint du visar och kantareller, nu blir jag riktigt avis. Tänk en smörgås med smörstekta kantareller, som det vattnas! Helt rätt det där med Alohan, jag har en i min trädgård och den är helt rosa och med riktigt stora blommor. Ha en riktigt skön helg!/Kram Merja

    SvaraRadera
  25. Så många fina växter i din trädgård! Jag blir riktigt, riktigt avundsjuk! Men, jag är för lat... vilken bukett, sen... Och kantareller! Jisses, vi har ju inte fått en droppe regn på veckor, så här har jag inga kantareller. Har nog varit och kikat efter dem på mitt kantarellställe. Och vilken bild på vilda kissen som klättrat så högt. Krya på dig!!
    Hulda

    SvaraRadera
  26. Tack Agneta för den underbara vandringen i din vackra trädgård! Vilka bilder! Sträck på dig!
    Roligt att höra att du åter är på G, vi var många som var oroliga!
    Du kan möjligtvis inte få liiiite hjälp av Tingeling, Pippi & lilla bus Nisse?
    Var rädd om Dig. Njut av dagen! Kramar om.

    SvaraRadera
  27. Bara så jättefint har du det minsann!!
    Ja vi jobbar med en hel del annat nu när vädret är bra. Rabatterna får vänta.
    Du undrade vad jag gjorde med bordet.
    Det har stått i vårt lilla garage här på torpet sen vi tog över och jag har länge velat måla det. Hela bordet (utom skivan) är angripet av någon insekt så det är små små hål lite överallt men det kommer nog inte att synas när det kommit på plats i ett hörn inne i rummet.
    Mitt inlägg i går fick jag krympa ner till över hälften för det tar sån tid med en enda bild men det kommer ju fler dagar att visa det andra jag håller på med som är sååå spännande, i alla fall för mig själv.

    Kramar Maidi

    SvaraRadera
  28. hej igen
    oj vilka underbara bilder du har så rent och tydligt och målande
    Jag hade problem med min internetuppkoppling i går kväll tänkte släng ut datorn...
    ja, jag skall börja på en skola i stan o jag bor 10 minuter därifrån så det blir spännande
    ja, trippen till Riga o Gotland var mysig men bara pensionärer nästan på båten.. men vi hade kul ändå jag fick ju dansa tryckare med en bög i alla fall ;)
    tack för titten hos mig
    kram kristina

    SvaraRadera
  29. Vad ska man säga? VILKA BILDER! Helt underbara! Men snälla vän, vila lite... Kram

    SvaraRadera
  30. Jodå katten hoppade så lätt upp på staketet och vidare upp på taket där vi inte har några pannor. Där traskade han så lätt runt tills det var det här med att komma ner. Tur att vi har många plankor liggandes.
    Har hunnit smaka på blåbären i trädgården oxå. Har inga mängder men en liten skål skall det nog bli så småningom.
    Hur gick det med svampen?

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta