I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 19 juli 2010

Sommaren är kort, 19 juli 2010.


Status amerikanska blåbär: ännu ej ätbara, men väldigt läcker färg.


Skräckbild: där, i mina smultron, precis där jag ritat in det vita strecket, låg den. Huggormen! Det är sant, jag var inte ensam, vi var två, min kusin och jag, och hon vet hur en huggorm ser ut. Och det var en huggorm. För mig är ju allt som krälar huggorm, tills jag får veta motsatsen. Men detta var verkligen en huggorm. I mina smultron. Behöver jag säga att en del av tjusningen med att gå ut och plocka lite smultron försvann.....
.

Dagens enda rosbild, Bonica, den är lite gullig, nästan för gullig, men......


Tomatstatus.


Ullungrönnen. Den har blivit klippt en aning. Det får ju inte växa skog inpå huset.......Ser ni hur det blåser i den, en av sommarens otaliga stormar har fått sitt grepp om det stackars lilla trädet.


Lite perenna tistlar. Dom passar så fint in i vår grå värld (inte så illa som det låter) här på berget......Vanliga, svenska, vilda blåbärs status, jaaaa, det ser ut som om det kan bli något!


Salladen tornar upp sig i grönsakslandet. Borde så klart ha förhindrat detta, men.....


Översiktsbild grönsakerna.

24 kommentarer:

 1. Inte kul med huggormen i smultronlandet. Vacker färg på amerikanska blåbäret, turkossnyggt. Salladen har en tendens att växa på längden, man hinner inte med att skörda den, men det ser tjusigt ut när den sticker upp bland det gröna.

  Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 2. Huggormar är inte så trevliga. Sju stycken dödade jag på samma dag under värmeböljan i maj. De kryper ju fram ur sina vinteridén allihop ungefär på samma gång, så då gäller det att vara på hugget med spadarna. Sen under sommaren ser man dem nu och då. Här i skärgården har vi tyvärr ganska mycket av dem. Men man lär sig leva med det och har alltid en ny förpackning med ormserum hemma.
  Vad mycket du har på gång och snart får du skörda! Hälsn Mimi

  SvaraRadera
 3. Hujedamej, för huggorm!:)Har aldrig träffat på någon, som tur väl är!!Däremot hade min son, när han bodde hemma i ungdomen en gul råttsnok,2.20, lång, hette Kurt?
  Till slut växte den sig så stor (ovanligt stor)sa "experterna" att den sen fick bo i djuraffären istället, för slutligen var jag förbered på att agera Krokodil Dundee, då jag och vår dåvarande hund, Simson (Jack russel)kände oss hotade, vilket bara var dumheter enligt son och make.....Men till djuraffären hamnade den tillslut iallafall !:):)

  Jag plockade lite blåbär häromdagen,Så gott!:)
  Och dina bilder är ALLTID lika vackra!:)
  KRAMAR Cia:)

  SvaraRadera
 4. Även här håller salladen på att gå i blom.

  SvaraRadera
 5. Uiiiii.... har du också orm hemma hos dig, jag med fast i garaget!!! Hua... Otroligt fina bilder iallafall, jag är sååå avis på er andra bloggerskor som har så lummigt och blommigt! Min trädgård är under uppbyggnad så här fattas MASSOR! Gillar tistlar, de är enormt dekorativa.

  Ha en bra dag!

  Kramiz aka

  SvaraRadera
 6. Åh, så somriga och fina bilder du visar. Ja, orm har vi också och igår kom lilla Skorpan in och var ormbiten i kinden. Fast hon har nog varit på den stackaren och får skylla sig själv. Hon fick litet kortison och mår bättre idag./Kramen

  SvaraRadera
 7. Usch för ormar! Som tur är har jag inte hittat någon hos mig än! Gott med blåbär och så mycket grönt du har på gång! Ruccolan jag sådde har börjat blomma innan vi ens hunnit äta den, så nu är den väl inte så god! :))
  Ha det gott i sommarvärmen!
  Kram Margot

  SvaraRadera
 8. Usch för ormar!! De är bland det värsta jag vet. Förstår om tjusningen försvann...
  Mycket som händer i naturen nu.
  Ha det gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Fy farao, för huggormar! Ja, vilka ormar som helst förresten! Vilken tur att ni såg den och inte stack ner handen för att plocka några bär! Ormar, har vi, som tur är, inga här!
  Det amerikanska blåbäret är ju för läckert i sin sommarfräscha, turkosa färg!
  Och det svenska blåbäret ser ju plockfärdigt ut! Är dom redan mogna! Men akta, om du plockar, där kan väl också vara ormar?
  Jag håller med dig: Tistlar passar väldigt bra hos er, och då menar jag det positivt...Dom är litet karga och inte så färgrika, som er miljö!
  Och vad era grönsaker växer! Ser så härligt ut i dina fina odlingslådor!
  P och du undrade över namnet Tjernhus. Jag gör ett litet extra inlägg om det strax!
  Nu får du ha det så jättebra, trots ert höstväder! Här är det lika varmt än...
  Varma sommarkramar till dig och P!
  Din polare Monica

  SvaraRadera
 10. Ja, det är ett elände med dessa huggormar. Vi bor ju i ett område där det finns massor! Inte så kul när man har hund...
  Blåbärsblommor är jättefina!! Har faktiskt inte sett några mogna vanliga blåbär än. Får gå ut i skogen och kolla läget...
  Hulda

  SvaraRadera
 11. Blää för huggormen men hurra för finfina bilder som vanligt!

  kram louise

  SvaraRadera
 12. Nej nej..jag ska inte gifta mig!!! Utan min kompis Sara!! Även om jag hade velat det..men det krävs ju två för att dansa tango:)

  SvaraRadera
 13. GötaPetter vilket grönsaksland! Har du gett dom anabola?
  På tal om ormar så klev jag på en huggorm som låg och solade sig på stigen där vi gick. Den var zick-zacksrandig på ryggen så det var verkligen en huggis... Tur att jag inte är rädd för dom för annars hade jag nog svimmat!

  SvaraRadera
 14. UNDERBARA bilder :-) Gillar blåbären som de ser ut nu, och Bonican är ju jättefin!! Huggormen kommer inte tillbaka, det blev nog sketarädd :-)) Kram!

  SvaraRadera
 15. Först och främst de Amerikanska blåbären: Jag satte två små buskar förra våren och de växer fint men det finns inte tillstymmelse till bär på dem. Kommer de senare, kanske efter några år tror du??
  Huggormar har vi i mängder vid torpet men här uppe i Jämtland finns det inga. Jag är inte rädd för dom själv men jag är rädd att vår lille "Knutte" ska vara för nyfiken och bli biten. Jag brukar vifta med ett räfsskaft där jag ska hålla till och rensa för om det finns någon där sticker de fort som attsingen.
  Sen till sist vill jag bara säga att jag önskar att jag fick bjuda dig på en "tunnbrödsstut" med ljummen abborre så att smöret rinner nerför armarna.
  Jag lovar att du hade gillat det.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 16. Fantastiskt grönsaksland ni har.

  Kram Marie

  SvaraRadera
 17. När vi flyttade hit var det fullt med huggormar överallt men nu är det sällan vi ser någon, men häromdagen var en framme. Har ju varit så varmt och fint så de trivs väl extra bra nu. Älskar tistlar. Tycker att de är så fina.
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 18. Hej!

  Vilka underbara bilder du visar! Jag försökte förstora bilden för att verkligen se ormen, men icke! Men oj, hoppas att ni kan plocka smultronen i lugn ock ro, utan att huggormen visar sig igen!

  Kram Camilla

  SvaraRadera
 19. Ja huggormar är inte roliga att ha i trädgården. När man sedan sett en så blir man nästan överdrivet rädd. Dottern såg en orm vid trappan här hos oss och efter det har vi gått med gummistövlar genast om vi ska ner i trädgården där det är lite längre gräs... fastän vi inte ens vet om det var en huggorm eller snok...
  Härliga bilder du tagit igen! Allt ser ut att växa så fint! Kram, Mona

  SvaraRadera
 20. Tack Agneta! Roligt att du gillade reportaget!=)

  Kram

  SvaraRadera
 21. Oj, vad grönsakerna har växt. Måste vara bra gödning där.
  Huh, vad obehagligt med en huggorm i trädgården, speciellt när man har husdjur. Ska ju finnas någon medicin som är bra att ha hemma om huggorms-olyckan är framme. Den har jag tänkt att skaffa länge, men inte kommit till skott med. Men det kanske du redan har.
  Ha det gott! /Jennie

  SvaraRadera
 22. Hej söta!

  Nu har jag svaret på din fråga om det konstiga lindade trädet i Korea.

  Jag frågade en japansk vän eftersom de gör likadant i Japan med dessa Sakura-träd.

  Här är svaret..

  Det verkar vanligare att linda strå än väv i Japan och det är för att döda dåliga insekter som äter träden.

  Först lindar man väv i november så att insekterna lägger ägg i den under vintertid och sedan tar man bort den i februari och bränna upp dem.

  Kram Stina

  SvaraRadera
 23. Nä, det gör ingenting.
  Jag blev själv nyfiken eftersom jag sett de där träden.
  Jag har en vän som är japanska så jag frågade henne.
  Jag härstammar själv från Japan och är intresserad av olika saker där. Nu syns det inte på mig att vi härstammar därifrån, men på syskon och mamma syns det.
  Kramis

  SvaraRadera
 24. Herregud!

  Jag får nog oxå börja tänka på vart jag sticker ner händerna i tid och otid i men trädgård.
  Tack för tipset!

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta