I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

fredag 23 juli 2010

Stengärdesgårdar.


Här och där har man någon gång lagt stengärdesgårdar, fast ibland är jag inte riktigt med på varför man lagt dom på berget. Var det kanske så att boskapen en gång i tiden fick gå på bergen och kan det ha varit så att det var mer bevuxet väldigt långt tillbaka i tiden, tro......och som gräns mellan gårdar tycker jag det verkar vara alldeles för ambitiöst.....får ta och forska lite i detta.

Hur som helst så tycker jag att dom är väldigt vackra.

19 kommentarer:

 1. Jag har fått lära mig att man förr märkte ut tomt/markgränser genom att lägga stenrösen eller gärdesgårdar, kan det vara något sådant kanske? Jag håller med, det är vackert!

  SvaraRadera
 2. Hej!
  På vår Ö, så har man också gamla stengärdesgårdar. Har undrat precis på samma sak...
  Här går djur och betar i det karga landskapet, så det kan ju varit en enkel inhägnad... ett tag tänkte jag på att det var ett försök att stoppa lite vind, men som sagt, jag undrar vidare:-)

  Ha det gott! H.

  SvaraRadera
 3. visst är de vackra! i makens hemby i skärgården (där vi precis sålt huset) fanns det massor av stengärdesgårdar förut när kossorna fick vandra fritt i byn, men när det skulle byggas en vägbank till följande ö närmare fastlandet fick de flesta stryka med eftersom stenarna behövdes till vägbanken. bland annat längs tomten som makens gamla hemgård ligger på finns ännu en bit kvar, liksom i ett skoggskifte som vi äger. önskar jag kunde flytta dem hit till vår gård ;)
  är du säker på att du fått hem rätt par glasögon om du förväxlar sonens chiliplanta med en julros ;)
  ha en skön helg! kram
  ingela

  SvaraRadera
 4. Visst är det fint med stenar. Jag har några stora i min trädgård, jag tycker det ger liv åt trädgården.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 5. Vilka vackra bilder (nu igen...)! Skulle tippa på gränsmarkering eller inhägnad för djur.

  Vilken underbar utsikt på din nya header-bild. Ni har så vackra omgivningar där ni bor!

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 6. Hejsan.
  Vilken härlig header du har, en sån utsikt som känns i maggropen. Jag tror att det är delen mellan markskiften, och så råkade dom gå där det var berg.
  Nu finns det ju satelitbilder och en massa modernt.
  Ha det gott
  Stor kram
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 7. Okey, vi delar på Salo...vid min ålder kan det bli för mycket med en sån ung grabb...
  Visst är det vackert med sten!! Tror att stengärdesgårdarna hade två syften, precis som flera antytt. Dels att dela av, och sen att förhoppningsvis djuren förstod att de inte skulle klättra över till grannens grönare gräs...om det nu fanns något bland klippor och hällar!
  Ha en skön fredagskväll!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 8. Så fint med stengärdsgårdar! Och visst blir man lite fundersam över de på berget... Bilderna på solrosorna var maffiga!! I like.
  Hulda

  SvaraRadera
 9. Vackert med sten i underbar miljö!
  Trevligt veckoslut! /Bea

  SvaraRadera
 10. Stengärdsgårdar är väldigt fint! Har dock aldrig sett dem lagda så här tvärs över berget...
  Ha en skön helg!
  Kram

  SvaraRadera
 11. Sten-gärdesgårdar - så fint! Här har vi inga sådana... Men vilka STORA stenar, ja kanske inte som i Egyptens pyramider, men stora! Vem bar dom dit? För det fanns väl inte så mycket maskiner när gärdesgårdarna anlades? Dom måste väl vara någon sorts markgränser?
  Din nya header - såå vackert ni bor! Det är så annorlunda mot min hemtrakt!
  För övrigt: Kolla mitt nästa inlägg...
  Massor av kramar till min GODA vän!
  Monica

  SvaraRadera
 12. Tänk att bilder på sten kan vara sååååå vackert!
  Önskar dig en fortsatt skön helg.

  SvaraRadera
 13. Älskar stengärdsgårdar och har tomten omgärdat av dem. Eftersom vi byggt på åkermark så var det ju förr där man lade stenarna om våren när man plöjt och de kommit upp i dager. Men varför de lagt på berget kan man undra, är säkert för att markera gräns eller hägna in. Vackert är det i alla fall. Ha en skön helg!
  Kram Pia

  SvaraRadera
 14. Får sådan lust att följamed dig på dina vandringar. Härliga bilder-
  Kram Annika

  SvaraRadera
 15. För en som är stentokig som jag så är det ren lycka att se de gamla stengärdesgårdarna! Tänk vilket arbete folk fick lägga ner på dessa inhägnander... kanske för djur. Håller på med ett stenprojekt just nu pga att jag fick en pionplanta som måste planteras nånstans och den utlöste en omgrävning/utökning av en befintlig rabatt. Som ska ingärdas med natursten förstås!
  Dina bilder är som jag tidigare sagt... så vackra!!

  Lev väl.
  Kram från Eva-Mari

  SvaraRadera
 16. Fantastiskt vackert med dessa stenmurar, vilket jobb folk lade ner förr, jag tänker bara på dessa murar som Smålands torpare fick anlägga bara för att bruka jorden.

  Kramar och ha det gott. Birgitta

  SvaraRadera
 17. Vilket arbete!!! Man blir ju imponerad! Var ute på en skogspromenad förra veckan och sågen en lite mindre, men ändå stenmur mitt i skogen, undrar vad det var där förr?

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 18. Suuupervackra men jag tänker samtidigt "orm" när jag ser sten... Kan bero på att en orm letade sig in i vårt garage som stått med öppen dörr några timmar en dag, hua... Fiiiina bilder som vanligt!

  Lördagskramiz aka

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta