I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

lördag 13 juli 2013

Pengatvätt, gubbar och Pavlova.

1130713
Varmaste dagen hos oss igår! Pippi och Nisse vet att ta det lugnt, vilar bakom rosen Awakening i den ljuva doften!

 

3130713
Men jag, jag kände att det var hög tid att plocka lite jordgubbar. Vi har lite egna men dom räcker inte till vinterns sylt.

27 grader varmt, lutande backar mot syd och fullt, fullt av blinningar (dessa stickande eländesvarelser, dom hörs ju inte), inget drömscenario direkt, men vad gör man inte, det är ju faktiskt roligt också!

 

5130713
Man kanske skulle pröva den här varianten hemma i stället, verkar inte alls dumt.

 

7130713
Jordgubbar till lunch blev det så klart, men dom är inte lika goda som dom egna. Odlaren envisas med att odla en sort som är sur, jag vill ha söta gubbar!

 

9130713
När jag skulle göra nästa ärende var mina surt förvärvade kontanter borta.

Det visade sig att jag ägnat mig åt pengatvätt, detta förbjudna och tabubelagda område, dom kom ut rena och fina ur tvättmaskinen! Så nu vet jag, man kan tvätta pengar på riktigt, liksom.

 

11130713
Till kvällens gäster blev det jordgubbaspavlova till dessert, den här bilden tog jag i dag, på det som var kvar eftersom jag glömde ta kort på Pavlovan i går!

Jag har världens enklaste och bästa Pavlovarecept, direktimporterat från NZ med ursprung Australien, en gång i tiden.
IMG

Man kan följa det till punkt och pricka om man vill, men jag brukar göra det enkelt för mig.

Pavlova:

Ta 60 gr socker per äggvita (har vi gäster brukar jag ta 5 eller 6 äggvitor, då räcker det till 4-5 personer…….) och vispa upp till till styvt skum.

Ta sedan i en matsked socker åt gången och vispa rejält tills nästa matsked.

När man förbrukat hälften av sockret rör man i det sista med en sked.

Jag brukar ta en stor pajform, smörjer den med olja (vanlig raps, solros el dyl) och sätter in det hela i 170 grader i 5 minuter, längst ner, sen sänker jag temperaturen till 140 grader och låter stå nästan en timma.

Och sedan gör jag toppingen, som det väl heter numera.

Då vispar jag samman 3-4  dl grädde med ca 2 dl avrunnen mild lättyoghurt (eller crème frâiche) och ett par matskedar florsocker och ca en tsk vaniljsocker.

Sedan rör jag i säsongens bär, skivade jordgubbar som igår, eller blåbär, går bra med frusna på vintern (blir riktigt läckert) och så dekorerar jag.

Kanske riven choklad, bär, andra frukter som kiwi, passionsfrukt osv är gott.

Som det brukar stå, fantasin sätter gränsen!

Inom parentes, ibland gör jag två bottnar och lägger den där toppingen emellan, också gott och ser lite fint ut!

Agneta!

31 kommentarer:

  1. Oh vilket läckert inlägg! Jag gillar också söta bär men som yrkesodlare tror jag att det skulle bli väldigt många förstörda bär om de inte var lite surare, tyvärr!
    Det var länge sen jag åt Pavlova men din variant verkar ju enkel och bra att lägga på minnet om det skulle komma flera gäster till lyan.

    SvaraRadera
  2. Puh - varmt här också! Kloka katter!
    Plocka jordgubbar, det gjorde vi förr, när barnen bodde hemma och vi åt pannkakor med sylt på söndagskvällarna... härliga tider!
    Numera är det bara jag, som gillar jordgubbssylt och det brukar jag få en burk då och då av Fia, som gör sånt!
    Pavlova bär respekt med sig, jag vet inte ens om jag skulle försöka mig på det trots ditt recept!
    Men kanske...det ser vansinnigt gott ut!

    Ikväll ska vi gå på stort kalas hos K:s bror. Massor av folk, inget jag är så jätteförtjust i längre...

    Ha det gott i sommarvärmen, kram från mig!
    Monica

    SvaraRadera
  3. Så gott med jordgubbar...sommarmums som det ska vara,
    ja vi hade också varmt i går, men idag är det svalare och mulet.
    Har städat idag eftersom vi får främmande ikväll,
    och jag inte vill att våra två favvokillar ska få allergi....attttjjoooo !!!

    Du blinningar vad är det???

    Tjingelingen från Rantamor.

    SvaraRadera
  4. Härlig med jordgubbar jag var också och hämtade till en odlare i går .Blinnigar kan jag förstå är dom stickande små randiga som biter så in i h..... Här blåser det och är mulet nu .Vi håller på och byter öppen spisen här så nu har vi haft hål i taket .Det är en sådan där gjutjärnssak ,den gamla var sönderrostad efter år i tjänst ,så brist på to do finns inte ,kram nNette

    SvaraRadera
  5. Men du, åh vad gott med pavlova! Jag gillar allt som innehåller maräng. Och så gärna något lite syrligt till som lemon curd, citrongrädde, hallon eller varför inte lite syrliga jordgubbar? Nej, jordgubbar ska vara söta jag håller med men just till maräng borde de funka riktigt bra. Härliga bilder du bjuder på!

    Kram,
    Jenny

    Ps. Blinningar, visst är det samma sak som bromsar? Har för mig att pappa brukade säga blinningar, han var från Halland.

    SvaraRadera
  6. Ingen dum ide att odla gubbarna hängandes under ett tak eller vad det är.Ser ju också otroligt läckert ut. Din "pav" ser supersmarrig ut. Ja pav är ju vad man kort och gott kallar den för här i Australien där man gillar förkortningar på ALLT! Sedan måste jag väll strida för saken lite iallafall och säga att man nog här påstår att pavlovan är från Oz och inte NZ.Men vad vet jag som ju bara invandrat hit *skratt*. Vad jag vet är att det är mycket gott. En klar favorit i mitt hus.
    Kram anette

    SvaraRadera
  7. Så fint det ser ut på bildene dine, varmt og godt. Ordentlig sommet. :) Jordbærene ser så gode ut også.

    SvaraRadera
  8. Avskyr blinningar, får panik när jag ser dem! Vi kallar dem för "klägg" också.
    Duktiga du att plocka så mycket gubbar, så gott så gott. Jag föredrar dem också söta.
    Ha det gott Agneta
    Kram Maria

    SvaraRadera
  9. Hej vännen!
    Att du orkade plocka jordgubbar, i den värmen...phu! Håller med dej, jordgubbar skall vara söta och goda...mmm
    Varmt var det igår..men idag är det varmare! Underbart!
    Ha en fortsatt härlig dag!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  10. Nu vet jag vad du sysslar med. Tvättar svarta pengar och plockar jordgubbar på årets varmaste dag. Jag vill också ha söta bär. Kram

    SvaraRadera
  11. Härliga bilder!
    Vilken prestation att plocka jordgubbar i den värmen... och med dessa vidriga blinningar surrande runt...
    Pengatvätt... jodå det händer här också ibland.
    Tack för härligt recept - ser såå gott ut!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Men oj så gott det låter. Jordgubbar skulle jag nog kunna leva på, äter mängder varje dag.
    Här får du något gott du kan göra. Skiva en liter jordgubbar i en skål, ta och strö över 0.5 dl strösocker, riv skalet av en lime och pressa över en halv, sist i är koncentrerad balsamvinäger som du ringar över, rör runt och låte stå i ca 5 sen är det bara att servera till vaniljglass......mumms filibabba. Rör ett par gånger när det står och drar dom 5 min.

    Kram Anna

    SvaraRadera
  13. Det låter jättegott, måste testa nån gång! //kram maria

    SvaraRadera
  14. Uärk för bromsar som biter en.
    Jordgubbar är gott som bara den. Jag får akta mig för att inte äta för mycket bara..
    Den där pajen kallar jag för änglapaj. Jag har även lite ättika och salt i och har många äggvitor. Det där är så himla gott så man kan äta sig fördärvad.
    Hu så varmt ni har. vi hade 25 grader här i eftermiddags men det fläktar ju alltid här vid havet så det känns inte riktigt så varmt.
    Ha det så gott :)
    kram
    Fia

    SvaraRadera
  15. Ja, pengar har man väl tvättat i sin dar, det går utmärkt, även om jag aldrig haft en femhundring kvar i byxfickan, en sån slant hade nog inte legat kvar!
    Pavlovan ser supergod ut! Ska spara receptet till nästa kalas, tack!

    Kramar Eva-Mari, som håller med, egenjordgubbarna är det inget som slår!

    SvaraRadera
  16. Phu, du lyckades pricka in nästan den
    varmaste dagen för jordgubbs plockning.
    Bra jobbat i värmen. Och bra och veta
    att det går och tvätta pengar.
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  17. Supergott med jordgubbspavlova! Tack för receptet! Smart att tvätta pengar, det är ju bra att ha rent mjöl i påsen eller pengar i börsen eller hur det var...Vet du, jag tror nog att Ernst smög runt i buskarna hemma hos dig för att få tips att visa i TV!

    Ha en skön söndag!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  18. så gott med massa jordgubbar.
    (Ursäkta att jag inte fått iväg tygerna till dig, jag skall ta tag i det.
    kram
    Hanna

    SvaraRadera
  19. Jag trodde först att ni fått in sälar i trädgården, men det visade sej vara dina kattvänner! :) Jag kan tro att de också njuter av värmen på sitt sätt!

    Plocka jordgubbar borde man ju här också....! Hm...! Tänk, att ha dem hängande - det borde ju spara ryggen betydligt - så bekvämt!

    Tänk, att man kan tvätta pengar - de ser såååå rena och fina ut, ja, nästan som nya!:)

    Den Pavlovan verkar otroligt läcker, men nu har jag syndat i flera dagar här, så jag får allt ta mej i kragen! :) Tack, ändå för tipset!

    Här är molnigt idag - ganska skönt!
    Gräsklippning vid huset blir det säkert!
    Ha en skön söndag!
    kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  20. Aahhh gulle dig som ändrar i inläggen :-) Ville ju bara skoja lite då det faktiskt är lite mellan Oz och NZ som det är mellan Sverige och Norge. Men det kanske är bra om dina läsare vet hur det ligger till på rikitgt *skartt*.
    Ha en fortsatt skön söndag. Min är nästan slut. Nu väntar bara kaffe och lite TV innan sängen.
    Kram Anette

    SvaraRadera
  21. Åh, vad det vattnas i munnen över detta smaskiga recept och jordgubbar.....jag kan aldrig få för mycket!

    Ha det gott i sommaren, kramar Birgitta

    SvaraRadera
  22. Nu är paketet skickat, så du har det nog hos dig på tisdag!
    Hanna

    SvaraRadera
  23. Härligt med jordgubbar!!! Pavlova har jag aldrig testat! Kanske dags nu, med alla färska bär!
    Helgen har varit underbar, men idag är det kallt.....
    Ha det gott!
    Lena

    SvaraRadera
  24. Vad gott med jordgubbar, härlig bild på katterna, den närmsta ser ut som det är min Felix
    Vad roligt att du var före Ernst med bordet .en väldigt smart ide
    ha en fortsatt skön sommar

    SvaraRadera
  25. Vilka fina bilder och den första är bara så typiskt katter. Jodå pengatvätt har jag också ägnat mig åt he he. Ha en fin vecka.

    Kramen

    SvaraRadera
  26. Vad mysigt med jordgubbsplockning :) Och så praktiskt med hängande gubbar :)) Din kaka verkar väldans smaskigt, tack för receptet, det vill jag prova! Höööög igenkänningsfaktor med din pengatvätt, har gjort så några gånger jag med, fniss :)

    Kraaaaaam aka

    SvaraRadera
  27. Hängande jordgubbar vore något :-).

    Tårtan ser verkligen god ut och tack för receptet, för den måste jag prova att göra.

    SvaraRadera
  28. Hej!
    Favorit sysselsättning för katter i värmen är att lata sig och sova. De har det bra de små liven;)
    Härligt med alla dessa jordgubbar och till avslutning en tårta mums!
    Kram Anette

    SvaraRadera
  29. Hej igen!
    Vilken tur för dig att det går att tvätta pengar;)

    SvaraRadera
  30. Men gud vad gott!
    Jag rekommenderar jordgubbar på höjden, våra jordgubbstorn är superbra!

    SvaraRadera
  31. Vad häftigt med gubbarna i taket så att säga. Jordgubbar är ju bland det bästa som finns.
    Jo, det där med att tvätta pengar, det vet jag. Har gjort precis samma sak.

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta