I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 11 augusti 2010

Jag har en guldbagge!


Igår när jag satt på trappan vid grönsakslandet förnam jag något som rörde sakta på sig intill mig. Då såg jag ju genast att det var en Cetonia aurata......det gjorde jag ju inte, så klart, utan jag ropade högt och klart på omgivningen att han måste komma och titta på ett djur av något slag.


Omgivningen i sin tur konstaterade att det med största sannolikhet var en bagge, varefter han i sin tur hämtade uppslagsbok över småkryp och ganska omgående kunde konstatera att det var en guldbagge, en gräsgrön guldbagge.


Den var inte så livlig, den levde ju, men den sprattlade inte omkring så förfärligt mycket utan jag hann hämta kamera och ta mååånga bilder.


Hur kan naturen fixa till något så fantastiskt vackert? Vilken färg, helt otrolig!







Mitt grönsaksodlande i år:

* rödbetorna blev det mest bara blad av, kanske blev det 5 betor av två rader.

* morötterna är det nästan samma med, små morötter men mycket och väldigt fin blast! Jag kallar dom delikatessmorötter.

* tomaterna är på något vis skadade och skrumpnar eller blir bruna vid bladfästet, men goda är dom.

* mangolden har varit bra hittills men nu verkar larverna ha hittat den.

* persiljan, både den krusiga och den släta, är magnifika.

* dillen har varit jättefin och till och med fått kronor!

* rabarbern har gjort två kraftiga stänglar, det som jag aldrig lyckats med förut.

* potatisen har blivit riktigt bra förutom att blasten svartnat nu på det sista.

Jag plockade ner en solrosblomma för att se hur den fungerar.....jag har inte kunnat dra någon slutsats ännu....jag trodde nog att fågelmaten bara skulle trilla ur från mitten nånstans, men jag tog den nog för tidigt.


Lingonen börjar mogna nu och jag älskar att plocka lingon. Och tycker det är gott med lingonsylt till köttbullar.

Men omgivningen vill helst inga ha. Det är något traumatiskt från hans barndom.......jag tror mig ha förstått att hans mor ofta påtalade att det är så underbart gott och ät nu! Antagligen är det det mest rebelliska omgivningen gjort i hela sitt liv, att vägra äta lingon......


En stund igår lyste flitens lampa. I våras någon gång var jag till Göksäter som är en minivariant av Gekås i Ullared. Göksäter ligger på Orust, inte så långt härifrån. Där fyndade jag. Dom har en liten avdelning med tyg för 10 kr/meter! Hur trevligt som helst.

Jag hittade detta linneliknande tyg med blommor på och nu har jag fållat ett stycke till duk till matsalsbordet och gjort små tabletter att ha som mellanlägg på undertallrikarna. Jag känner mig oerhört nöjd med mitt fynd och att jag äntligen sytt dom där raka sömmarna.....

32 kommentarer:

  1. Vilka härliga bilder du visar, skalbaggar är verkligen vackra.....såg förra veckan en nästan likadan fast den var klarblå....undrar vad den kan heta på latin?

    Självklart så är jag igång och bloggar igen, något annat vore otänkbart! (ler)
    En del irriterar sig på mig för mitt ständiga slutande....men sådan är jag....allt eller inget...inga kontigheter...tror det kallas "konstnärssjäl"!
    Ha en fin fortsatt vecka!
    Kram ifrån Peter!

    SvaraRadera
  2. Den ÄR vacker, men baggar är läskiga! Däremot är din duk fin, underbart tyg :-) och du har en hel del i grönsakslandet ser jag... Ha en fin dag, kram!

    SvaraRadera
  3. Tre favvoting i din blogg idag; grönfärgen på baggen, TYGET! och egenodlat. Mys.

    SvaraRadera
  4. GRATTIS till Guldbaggen!
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  5. Åh, vi har inte ens tagit upp någon potatis än ... det ingår bl.a i mina uppgifter men då ryggen är paj fn så ... har det inte fungerat så bra detta med mitt odlande i år.
    Lingon! Ja, bäst och gosat med egengjord lingonsylt!
    :)

    SvaraRadera
  6. Det är allt tur att du har omgivningen runt dig. Ett så underbart namn på honom.
    Du är ju hur bra som helst på att sy raka sömmar också. Så fin duken blev när du gjort det. Skoja bara!!! Om raksömmen alltså!

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  7. Vilka fina bilder! Jag hoppas att rabarbern här ska ta sig till nästa år men säkert kan man inte veta. Hemma i Jämtland var alltid rabarber nåt man bara hade i gigantisk form. Massor så jag hade nog inte begripit att det skulle kunna vara ett problem.

    SvaraRadera
  8. Tyget vart ju jättefint och vad billigt!!! Man blir så glad när man göt fynd!

    SvaraRadera
  9. Oj, hade de det vackra tyget i 10kr-avdelningen?! Förstår att du köpte, vem hade inte gjort det?! ;0) Jättefint blev det som duk och underlägg. Kul! Göksäter är ett kul utflyktsmål. Jag och mamma åker halva vägen var ibland och träffas där. Shoppar, fikar och pratar. Hur trevligt som helst. Men ibland blir kvittot lite väl lååååångt... Hi, hi.
    Men vilken vacker bagge du hittade bredvid dig! Helt otroligt vacker färg på den. Vilken tur att den var av den långsamma sorten så att du hann hämta kameran. Läckra foton!!
    Det var lite blandade resultat av din odling men det måste ju vara ganska spännande ändå?! Vitlökarna ser jättefina ut och är säkert väldigt goda.
    Ha en skön dag!
    Kram!

    SvaraRadera
  10. Oj vad det växer hos dig! Sen har jag nog ungefär samma sjuka som du på tomaterna, det liksom möglar och skrumpnar vid fästena. Kanske kan det bero på att det varit för fuktigt inne i växthuset. Har börjat klippa bort en massa blad för att tomaterna ska få mera ljus.
    Vilket vackert tyg! Det skulle jag kunna tänka mig som gardiner här i vårat lilla hus. Måste höra med kompisen på Öckerö (som syr mycket) om hon hört talas om Göksäter, verkar vara väl värt ett besök.
    Kram

    SvaraRadera
  11. Naturen är så olika på olika ställen. Jag kan på samma ros ha fyra av guldbaggarna. Här finns det mycket av dem. Men det som satte mig igång idag var en sorgmantel, jag rusade efter den. Sådana har vi oerhört sällan, så här är de spektakulära. Den kommer in på min blogg ikväll!
    Jämför med mig har du en strålande grönsaksskörd!Jag lyckades just inte ens så några grönsaker. Lite vitlök, som liljebaggarna har njutit mycket av, basilika och sallad. Nästa år sen....!
    Väldigt vackert tyg, och jag tycker du var oerhört duktig som sydde upp det. (Jag vet inte hur många år mina tyger brukar ligga i skåpen före jag kommer igång. Hälsn Mimi

    SvaraRadera
  12. Hej Agneta.
    Nu har jag läst alla dina inlägg sen jag var här sist. Grattis till bröllopsdagen och vad underbart vackert inlägg om din utlandsresa och dina promenader, du skriver så levande.
    Dom har det verkligen underbart där nere i Grekland, tänk att få sitta där under deras pergola.
    Du har köpt de mest otroliga ljusmanschetter, och gjort något ännu bättre av dem än förut, så läckert.
    Kul med boken, har haft samma tanke visste dock inte att det redan fanns ställen att beställa sånt.
    Ditt silverfall är verkligen vackert, som en dröm.
    Och rosbladen och sekatören på en gammal kabelrulle, jag har alltid velat ha en sån, men maken tycker att jag är konstig, men nu ser jag ju att jag inte alls är konstig, för du är underbar.
    Har ni verkligen varit i hop sen 78, det är ju rörande och underbart, jag träffade maken 79.
    Tyget är ju skitläckert, vilket fynd.
    Lingon redan, vi har inte hunnit plocka blåbär än, men skogarna är fulla av kineser och thailändare, som hela tiden får tigga och be kommunerna om en gratisresa hem, för de har blivit hitlurade, sen dammsuger de alla skogar så om man ska få nå bär så får man vara supersnabb, kanske redan försent med blåbär.
    Guldbagge, de där brukar vi ha här, du har rätt, de är superläckra, vilka bilder.
    Kameran är inte alls dum, och fotografen ännu bättre.
    Tack Agneta för alla dina värmande ord, jag har bevarat dem i mitt hjärta och där ligger det och ruvar, speciellt det om konsten, du har betytt mycket för mig min vän.
    Så mycket.
    Ha en jättefin dag.
    Kram Zara

    SvaraRadera
  13. Vad mysigt du och omgivningen har det. Vacker bagge, vackrare tyg och härlig odling!!

    SvaraRadera
  14. Vilka fina naturfoton på skalbaggen, inte illa med en egen guldbagge ;).

    Din skörd ser härlig ut, man kan ju inte lyckas med alla sorter :).

    Tyget är jättefint, och så billigt det var!

    Ha en härlig onsdag! Kram :)

    SvaraRadera
  15. Ja, guldbaggen brukar rumstrera om i mina rosor och ibland är de alldeles gula av pollen, en saktfärdig gynnare som låter mycket när den flyger.
    Är det så att rödbetorna och morötterna har vuxit i för bra jord i början, då brukar det bli mycket bladmassa. Slå av blasten på potatisen om den är svart så att du inte får röta i själv potatisen (men det vet du säkert redan)./Kram Merja

    SvaraRadera
  16. Åh, vilken vacker guldbagge! Jag tror att de är en sån jag brukar se i mina utslagna pioner! De brukar ligga och gosa och tryna där bland alla blombladen! Jättevacker! Fina bilder du fick också!

    Vilken härlig skörd du har och hunnit plocka lingon dessutom!

    Det där linnetyget var urläckert!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  17. Grattis till guldbaggen, den är du väl värd!:)
    Jättevackert tyg, det blir nog finfina tabletter.
    Kram Jennie

    SvaraRadera
  18. Färgen på baggen är ju vacker, men jag är inte så mycket för sådana småkryp.
    Lyckos som har hittat lingon! Det blir nog dåligt med den varan här i våra trakter. Fast förra året plockade jag faktiskt 6 liter tror jag att det var. Och vilken sylt det blev. Himmelskt gott. Men i år blir det nog att köpa en låda norrlandslingon - bara det att de brukar vara lite övermogna. Men man får ta det som erbjuds.
    Linnetyget är väldans vackert. I tygaffären som min väninna driver finns ett liknande och det är så vackert att sy upp till gardinlängder. Men det blev ju jättefint till duk och tabletter också.
    Ha det gott och kram från Bodil

    SvaraRadera
  19. Vilket fint tyg och till vilket pris. Jag vill också hitta tyger till det priset!
    Fina bilder av guldbaggen!
    Ja, det har varit en underlig sommar då det gäller grönsakslandet. Jag brukar ha fantastisk mangold - i år har jag ingen alls, mina rödbetor brukar vara mini-mini rödbetor - i år har det vuxit till normal storlek, trots torkan (eller kanske just därför?).
    Och lingon har du hittat redan! Jag har inte ens hunnit plocka blåbär elle hallon ännu!!
    Ha det så bra! Kram, Mona

    SvaraRadera
  20. vilken intensiv grön färg det var på gusten guldbagge! riktigt fin!
    här har skörden också varit lite halvdålig i år. av zucchinifröna grodde bara en tredjedel, persiljan ser liten och ledsen ut, spenaten såg ut som under nödåren. salladen däremot växte med sådan fart att vi inte hann äta upp den innan den blev överstor och lade sig efter marken. ärterna, rödbetorna och dillen mår bra. undrar om det var något fel på årets frön eller om det är väderleken som spelat oss ett spratt.
    kram
    ingela

    SvaraRadera
  21. Vilken häftig färg på baggen!! Oj vad du har att hämta i din trädgård! Vilken rikedom! Och vad fin duk och servetter du sytt - superfint! Tyget påminde mig om min gardinlängd som ligger här hemma, bara att fålla upp och hänga vid ytterdörren - blir ALDRIG av! Fick en liten skjuts av dig nu - tack! Hihi.

    Kramizar aka

    SvaraRadera
  22. Vilken skönhet baggen var! Blir alltid lite avis när jag ser vad alla odlar för ätbart... Jag är så dålig på det där, måste få ner fröna i tid nästa vår!

    kram louise

    SvaraRadera
  23. Gräsgrön guldbagge - jo, jag tackar!
    Grön- metallic färg har jag sett på bilar men blaha-blaha mot detta!
    Jag har inte heller lyckats med rödbetor, morötter, mangold, ej heller med dill eller persilja, så numera nöjer jag mig med potatis, som konstigt nog går bra...
    Din omgivning verkar väldigt var väldigt anspråkslös och nöjd med livet. om lingonsylt är det enda, som han gjort revolution emot!
    Var rädd om honom!
    Nu ska jag försöka komma ifatt med kommenterandet men det lär väl ta ett tag...
    Kram, kram, Monica och hälsa P!

    SvaraRadera
  24. Så kul!
    Jag såg en likadan skalbagge idag men jag hade ingen kamera med mig. Bra att jag fick veta vad den heter.

    Vilket fynd med så billigt och fint tyg.

    Hälsningar Agneta

    SvaraRadera
  25. Tjusig skalbagge! Tar man sig tid och tittar så är de ju rätt fina. Så länge de inte landar på mig förstås. :D
    Roligt att det blev så fin blast på både morötter och rödbetor! ;)

    SvaraRadera
  26. Du är värd en Guldbagge min vän!

    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  27. Helt utrolig hva naturen får til... for en farge, fantastisk! Bra den gikk stilt og rolig forbi da så du fikk tatt disse fantastiske bildene!

    SvaraRadera
  28. Nja jag kan inte riktigt se skönheten i baggen, ja förutom färgen då, annars tycker jag nog mest att dom är lite läskiga/äckliga.
    Men vilka fina primörer du har dragit upp ur landet. Jag fick med mig lite från min mamma igår och vad gott det är med hemodlat :)

    SvaraRadera
  29. Den baggen betyder säkert tur & evig lycka!

    SvaraRadera
  30. Hej Agnetha
    Vilken härlig skalbagge du har i din trädgård o vilket underbart namn -GULDBAGGE. Underbar färg hade han/hon oxå.
    Men du, ärligt talat skulle jag nog ha blivit skiträdd om den hade suttit på mitt ben. *skratt*

    SvaraRadera
  31. Lämnar ett spår innan jag surfar vidare, jättetrevlig blogg!

    Må så gott!

    SvaraRadera
  32. Tänk att ha fått en guldbagge, det är något av en prestation det, så vacker den här är till skillnad mot filmvärldens.

    Oj, säger jag inför denna väldiga mängd av huslighet och odlingsiver. Det är ju inte alltid det lyckas så iår drog jag ner på odlandet, men lyckades tyvärr inte med morötterna, dillen ser jag knappt medan makens sallad bara växer så det knakar. Jag får koncentrera mej på blommor tills vidare.

    Att fynda hör till en av livets roliga saker och visst blir man glad av en vackert linnetyg, så fint med underläggen till.

    Kram och ha det gott, Birgitta

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta