I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

tisdag 24 augusti 2010

Det blommande trädet.

Vi har ett träd, en rishög med världens taggigaste taggar. Men det är väldigt grönt och fint. Det är rufsigt och växer åt alla håll samtidigt. Det kräver konstant ansning annars tar det över.

Och i söndags när det skulle ansas efter ännu en storm så såg det ut som om någon slängt något rosaliknande i det.......men det var blommor, vårt träd blommar! Helt fantastiskt! Rosa hängande klasar som doftar gudomligt. Det trodde vi aldrig att vi skulle få se.När vi flyttade in i huset här för drygt 3 år sedan fick vi ett litet skott i present av vänner som i sin tur fått skott av vänner som fått skott när dom varit i Ungern....Enligt fackkunskapen lär det vara en 'Robinia luxurians' och jag vet inte vad det kallas på svenska om det ens har något namn på svenska. Vitblommande finns här, men det är inte riktigt samma som de rosablommande, har det sagts mig.Man kan skönja dom fruktansvärda taggarna om man tittar noga.


Men visst är det läckert! Och det klarade vintern som var, hoppas nu att det är så etablerat att det kanske blommar nästa år igen och tänk om det då har ännu fler klasar.....kan knappt bärga mig!


Det var vackert i skogen på söndagspromenaden och solen tittade för en stund fram. Ljungen torkade bort ganska mycket förra sommaren, men den har gjort nya plantor nu och dom är så söta och välformade.Stairways to heaven!

En stackars vinpinad björk tillsammans med ljung, så sensommarvackert!


Och så utsikten från berget, jag tycker så mycket om frihetskänslan där uppe!

22 kommentarer:

 1. Vilken otroligt fin blomma ... såg inga taggar för blommorna (ler) ...undrar hur den luktar! Tror du det var en överlevnadstaktik detta med blomningen, när ni hotade med sekatören?
  :)

  SvaraRadera
 2. Roligt med växter som överraskar! eller i alla fall ibland, jag har i år tagits på sängen av åkervindans växtkraft, men jag har redan börjat lägga upp en krigsstrategi för nästa säsong...

  Snygga bilder från söndagspromenaden!

  Mvh
  Frida

  SvaraRadera
 3. Vilket vackert blommande träd (frånsett taggarna då)!

  Du producerar det ena inlägget finare än det andra, och jag hinner inte riktigt med... Söndagspromenaden, blomsterlådorna, påfågelsfjärilen, alla vackra blommor och grönskaer i din trädgård. Jag blir helt tagen!!

  Sensommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 4. Åhh...så vackert hängande blomma och hoppas verkligen du får en drös av blommor nästa år på ditt vackra träd :)
  Underbara naturbilder med vackra tuvor av ljung - gillar!
  Må gott!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 5. Vilket vackert träd....vilka blommor! Sedan det där ¨med den underbara utsikten.....wow. jan förstå att där kan du njuta och uppleva friheten. Tack söta du för kommentaren hos mig......här kan man säga att de är som "frögurkor"......det ena efter den andra kryddan kommer......Det börjar bli full i kryddlandet nu.....*fniss*.... Kramen & ha en bra dag.

  SvaraRadera
 6. Helt underbar med sin ljuvliga rosa färg! Vita har jag sett men aldrig denna ljuvliga sort./Kramen

  SvaraRadera
 7. ...glömde ju skriva "Falsk Akacia" kallas den vita och då är det väl samma för denna.

  SvaraRadera
 8. Det var inget dåligt träd, positiv överraskning vad jag förstår. Vilket härligt ställe du bor på, med sådan fin utsikt på promenaden! ♥

  SvaraRadera
 9. Hej
  Vilka fantastiskt vackra bilder.
  Agneta

  SvaraRadera
 10. Vilket överraskande och vackert träd!! Lite kul att det förmodligen är sällsynt på våra breddgrader. Har det överlevt vintern som var så klara det väl allt...
  kram

  SvaraRadera
 11. Härliga bilder på ditt blommande träd, till slut kommer det vackra fram på en otillgänglig växt, bara man väntar. Det kanske är likadant med oss människor ibland, det tar tid att lära känna vissa, men sen ger det en rik belöning.

  Härlig utsikt från ditt berg, förstår att du känner frihet och kraft av denna vy. Naturen ger oss den största gåvan vi kan få, helt gratis.

  Kramar och ha det gott, Birgitta

  SvaraRadera
 12. Vilket underbart träd, spelar ingen roll om du inte har något svenskt namn på den. Vilka läckra blomklasar, man blir så lycklig när växterna helt plötsligt överraskar en med att blomma.
  Kram Anne-lie

  SvaraRadera
 13. Men det var ju helt underbart ditt träd ,växter kan överraska ibland.härliga bilder från din vandring,Ha det bra, Nette

  SvaraRadera
 14. Oj, vilket överraskande träd, som plötsligt blommar! Men det är ju bara kul! Jag undrar, om det inte kallas Robinia på svenska också...
  Har i alla fall hört det namnet förut.
  Vilken idyllisk bild från din söndagspromenad! Det ser så skönt ut att flanera där i solskuggan under träden på stigen. Förstår att du trivs där!
  Kramar från mig till dig!

  SvaraRadera
 15. Jag har inte heller riktigt hunnit med den senaste tiden så jag läste just flere av dina tidigare inlägg också. Du måste ha en helt fantastisk trädgård! Allt ser så fint och frodigt ut. Härliga bilder och vilken skörd du fått! Jättefint träd med fantastiska blommor. Tänk att det blivit så där stort redan på 3 år. Och så har du blåregn. Jag har alltid drömt om det, men jag tror inte riktigt det skulle lyckas här på våra breddgrader. Fast man skulle ju alltid kunna prova.
  Fina bilder från söndagspromenaden också. Jag gillar också sådana ställen. Tyvärr har vi inte här sådana berg. Ett av mina absoluta favoritställen jag varit på är Getabergen på Åland. Helt fantastiskt ställe. Berg, berg och låga träd och en fantastisk utsikt över öppet hav! Där känner man sig verkligt fri.
  Tack för namnet på Gulsporren. Så var det ju den hette. Jag har nog någongång vetat det, men glömt bort det. Spontant skulle jag också, så som fru Venus, ha sagt Lejongap, men det är ju inte en vild växt. Kanske jag nu kommer ihåg det en tid.
  Ha det så bra! Kram, Mona

  SvaraRadera
 16. Så fantastiskt träd och så roligt att det klarat sig så bra här i Sverige.
  Har kikat runt hos Dej och sån fantastisk trädgård Du verkar ha.Och vad grönsaker...härligt!
  Hoppas Du har skapligt väder hos Dej och slipper ovädret de varnar för i dag!

  Kramar!

  SvaraRadera
 17. Vilka vackra bilder du bjuder på...Underbart med svenska naturen! Ha en fortsatt trevlig vecka! Kram Therese

  SvaraRadera
 18. Jättefint träd men taggarna ser inte trevliga ut. Kul att det klarat sig!
  Fina sensommarfoton!
  Katter är underbara, så är det bara. ;0)
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Wow, Robinia som blommar, det måste varit det vi såg i Prag, helt fantastiskt!! Å så fint, så kul att det klarar sig så bra hos er!
  kram

  SvaraRadera
 20. Det blommar alltid i Snäckskalsdalen, hos blommornas mästare, akta nu bara fingrarna, vännen,från de Ungerska taggarna, vi vill inte ha ett Törnrose-drama, där du somnar i hundra år, klarar mig inte utan dina blommor m.m
  Men du har ju flera prinsar omkring dig,så jag behöver nog inte oroa mig...hihi
  KRAMAR,Cia:)

  SvaraRadera
 21. Hejsan!
  Ja, vilket underbart läckert träd, har aldrig sett nåt liknande. Så kul!
  Vilken härlig utsikt förstår att du gillar att gå dit. Frihetskänslan, underbart!

  Jo,de har himla mycket kul här på andra sidan plurret och denna marknaden är så inriktad på att barnen ska ha kul.
  Ha en fin onsdag!
  Kram Bodil.

  SvaraRadera
 22. Hej ,vilken vacker blomma!! Usch har varit så dålig på att kommentera på bloggar jag läser..Flå´t för det..Kram Susanne

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta