I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 23 augusti 2010

Sommaren är (verklgien) kort, 23 aug 2010.


Jaha, nu går även augusti mot sitt slut, så sommaren är verkligen kort. För kort. Men vi har ju fångat den på kort, i alla fall. Glädjande är att fjärilarna har blommor att komma till även nu. Här sitter ett påfågelsöga i höstastern.

Om den flyger till nästa planta hamnar den i, vad jag i våras och på försommaren bestämt trodde var en död planta, buddlejan som nu har vuxit med rekordfart och blommar fint.

Blomlådorna har gått in i den andra andningen, dom är alltid finast så här på sensommaren när dom tagit sig igenom sommaren, fått ny kraft och massor av näring och fullkomligen exploderar.

Ullungrönnen måste ju få vara med så här i sluttampen. Det har råkat ut för en frisör under sommaren, omgivningen vill inte att den skall få komma för nära inpå huset, så han har friserat det stackars trädet. Och jag är bara nöjd att det får stå såpass nära som det gör. Det är carporten och inte boningshuset i bakgrunden, men det förstår man kanske, vi har ju faktiskt riktiga fönster i vårt hus.........

Ett litet arrangemang utanför vardagsingången.

Vilda blåbär ovan och dom väldokumenterade amerikanska blåbären nedan.
I blomlådan mot köksträdgården frodas violpenséerna, jag trodde det var riktiga vår/försommarblomster men dom är lika fina nu och har nästan kvävt blåkragen i mitten. Solroserna blommar oförtrutet, just denna har fått mittblomman bortklippt. Blåregnet frodas och här ser man även att längst bort på nya landgången har Peter satt upp ytterligare en spaljé. Oooh vad jag skall plantera framför den.....

Lite mer skörd. Mina fem rödbetor, morötter och potatis, samt solrosor. Jag är helt fascinerad av att man ser fröerna.

Det här är potatis. Ovanjordisk. Förmodligen inte något att rekommendera som människoföda. Jag har aldrig varit med om att det blivit så, någon som vet?

Här ligger solrosblommor på tork i solen. Frågan är bara vilken sol. Den lyser verkligen med sin frånvaro mest hela tiden. Får ge mig ut och skjuta några regnmoln.....

Rosenskärorna har börjat komma igång nu. Jag tycker dom är så fina och gracila och tacksamma till buketter, dom liksom bara blommar och blommar.

Slutligen min oplanterade riddarsporre. Den står i en liten, liten plastkruka direkt från handelsträdgården, och ändå blommar den så fint.

Ja, det var Sommaren är kort, för näst sista gången den här säsongen......vad ska vi göra sedan? Hösten är underbar, eller nåt sån't, kanske. Eller så tar vi det bara lugnt och njuter av hösten, min favoritårstid! Faktiskt, jag menar det.

Viktigt tillägg: titta in hos Tjernhus, Monica har svaret på fortsättningen av 'Sommaren är kort', och det är så fyndigt: "I löv hösten"......

22 kommentarer:

 1. Oj, så mycket vackert att betrakta här hos dig idag!
  Blir helt imponerad av dina blomsterlådor intill fönstret, vilken blomprakt!
  Mina hade väldigt kort säsong i år, värmen eller ...! Trist när man önska ren låååång fin blomning.
  Tack för ett vackert inlägg!
  Kram / Bea

  SvaraRadera
 2. Vilka praktfulla blomlådor du har!! Resten med förresten. Mina violpenséer är inte alls lika fina som dina, men de lever, men så mycket mer är det inte. Nästa år blir det Rosenskära här också, sååå vackra!!
  Ha en fortsatt bra måndag!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vilket underbart inlägg. Älskar fjärilar. Tycker man såg påfågelsöga precis överallt när man var barn, nu ser man mest nässelfjärilar och kålfjärilar. Så mycket vackra blommor, riddarsporrar i olika blå nyanser är mina favoriter.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 4. Hej bästa bloggpolaren! Kul att du gillade "I löv hösten"! Då gör vi det? OK?
  Dina blomlådor är såå fantastiskt vackra! Underbar färgkombination! Det är jag inte alls bra på, men jag ser när det är vackert...
  Spännande att se vad det blir på spaljén på nya landgången. Det är så fint med er landgång runt huset,tycker jag! Trä är ju så skönt att gå på!
  Sen undrar jag väldigt över din ovanjordiska potatis. Menar du. att de där tomatliknande frukterna växer på potatisblasten?
  Men nu erinrar jag mig, att när Jonas Ahlströmer införde potatisen till Sverige, så trodde folk, att det var de ovanjordiska frukterna man skulle äta och blev väldigt sjuka. Jag TROR att det var så. Rätta mig om jag har fel...
  Riddarsporrar är så vackra! Vilken färg! Jag har försökt med kinesiska, litet mindre riddarsporrar här, men dom vill inte!
  Men höstanemonerna sprider sig och fyller rabatten tillsammans med aklejorna, som också växer som ogräs!
  Har fortfarande inte hittat någon plats att sätta rosenskära till våren...
  Massor av kramar från din bloggpolare Monica!

  SvaraRadera
 5. WOW, så det blommar! Inte känns det som höst när man tittar in hos dig inte. Så jag ska titta några gånger till innan läggdags :-)

  SvaraRadera
 6. Du må ha mörkgröna fingrar du! Underbart att se. Ska kolla fortsättningen du tipsar om!
  Fortsätt njut av ditt vackra! ♥

  SvaraRadera
 7. Så fina blommor och växter du har fortfarande. Det fullkomligt exploderar av färger hos dej.
  Jag tror det är så att är vissa potatissorter som har sådana tomatliknande potatisar ovan jord. Du ska inte äta av dem.
  Ha det gott.
  Kram Birgitta

  SvaraRadera
 8. Vilka underbara bilder,vad heter de vackra blommorna som blivit så långa i dina blomlådor. De som hänger mest,grågröna. Kom gärna till min sida med svaret så jag inte tappar bort det ;)

  SvaraRadera
 9. Ja, jisses så mycket fint du visar - både balkonglådor och annat!
  Vilken strålande skörd av grönsaker dessutom, man blir ju riktigt hungrig!!!
  Har aldrig hört talas om ovanjordisk potatis..!
  Blåbär dessutom - både vanliga och amerikanska!

  Ha en fin vecka!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 10. Välskötta blommor blommar vackert det är bara att konstatera.Potatisfrukterna är nog väldigt vanliga men går inte att äta ,ha det bra Nette

  SvaraRadera
 11. Vad fina dina blomlådor är. Jag glömmer bort att vattna mina så de ser lite vissna ut ibland. En ullungrönn vill jag ha, var kan man köpa ett sånt träd. Kan du tipsa mig?
  Fin skörd från trädgårdslandet har du också.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 12. Vilket underbart vackert foto på fjärilen!! Helt otroligt.
  En massa andra fina foton också vad klart. Jättefina blomlådor, mina börjar sjansera. (Hur stavas det?!)
  Kram!!

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Jag gillar hela ditt vackra färgstämda inlägg idag:-) Hoppas mina fjärilar sätter sig på astrarna hos mig också!!!!
  Är det för sent att plantera violpenséer tro... vill ju bara ha såna där lådor jag me:-)

  Ha det gott! Hillevi

  SvaraRadera
 14. Jösses så himla många fina bilder du har idag.
  Superfint.

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 15. Oj, så många fina bilder!!!
  Rosenskärorna är favoriten!

  SvaraRadera
 16. Nej nej vännen, det är sommar ännu! Sol, simma sommar :-) och blommig sommar hos dig, underbara bilder! Kram

  SvaraRadera
 17. Det är så fint i din trädgård och du är en fantastisk fotograf. Underbara bilder att titta på!

  SvaraRadera
 18. Så fint! Älskar alla dina fina bilder...blommor, fjäril, grönsaker!
  Hoppas din vecka har börjat bra!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 19. Gud vilka vackra blommor du har!!! Å vad du är duktig med kameran!
  Ja du vad gör vi åt alla dessa ordverifieringar ( gud vilket ord) Det är nog bara att gilla läget. Men visst är det svårt att se många gånger och jag har tänkt som du att detta skulle jag nog göra ett ILSKET inlägg om.
  Spam det är visst en slags skräppost enligt googel. Men vad betecknar "skräp" det är väl olika från person till person. Men det kanske är ett otäckt virus*usch* då vill jag inte ha detta.
  Men jag har heller inte denna kontrollfunktion på min blogg och har heller aldrig fått något konstigt mail. Men man ska kanske inte säga så för då händer det väl på en gång. Jag korsar mina fingrar.

  SvaraRadera
 20. Vilka praktfulla blomlådor du har! Jättefina!

  SvaraRadera
 21. Jag säger bara... oj, så vackert du har det runt dig!

  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta