I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 5 september 2010

Vackert väder.


Idag har det varit väldigt vackert väder hos oss, som gjort för att vara ute så mycket som möjligt. Hela havet var alldeles blått och himlen också. Vi gick långlånga sträckan över bergen.


Ovanför oss cirklade en pilgrimsfalk, den lär vara sällsynt och i närhten där vi bor (inte Nordens Ark den här gången) har man haft ett projekt där eldsjälar vaktat bon så att inte äggplundrare kommit åt äggen och det har gett resultat för nu har vi ett par i berget ovanför vårt hus.


Omgivningen vart glad idag när vi fick syn på att tillgången på enbär är mycket god - det räddar hans G&T om söndagseftermiddagarna i vinter.........


Sileshår, högsta punkten på berget, pors med blommor eller är det frökapslar, jag vart helt förvirrad för den fröar ju om våren. Eller den gjorde i alla fall det i våras, hmmmm.....och så är det odon som antagit höstfärg.

På tal om odon, min kusinman fick för sig att han skulle hjälpa min kusin att plocka blåbär eftersom hon hade fått svårt att böja sig. Ut i skogen gick han. Tillbaka kom han, jätteglad och förkunnade att det var väl ingen konst, han hade hittat riktigt höga blåbärsbuskar och höll fram byttan med odon......men dom är ju inget goda. Kusinmannen blev omgående befriad från att plocka mer bär, vilket han glatt åtlytt! Kanske var det bara slughet från hans sida.....


"Vår" fjord, rakt ut mot sydväst. Molnbanaken är så vacker och den kom inte hit. Inte idag i alla fall.


Rakt västerut. Där utåt någonstans finns Gafflan. Inte så illa att ha sina bopålar där....
.


När vi kom hem blev vi bjudna på eftermiddagskaffe och träffade kusinbarn som är skingrade och bor långt bort numera.

Och när vi kom hem därifrån fick jag litet energiryck, jag åkte och storhandlade och sedan satte jag igång att göra kåldolmar, massor i långpanna och kålpudding. Älskar det. Det är en bra sak att komma ihåg om mig själv om jag skulle få en award, jag älskar vitkål. Och speciellt vid denna tiden på året när den är så god. Det gjorde jag inte när jag var ung en gång, det är en sån där åldersgrej tror jag att börja att tycka om vitkål......

För övrigt har det där snöret som ansluter den här bloggen med resten av världen krånglat hela dagen, det hoppar upp små röda kryss överallt och en massa Errors.....huuhh, dom gillar jag inte.
Nån mer som haft problem, tro?

19 kommentarer:

 1. Oj vad vackert ni bor! Det är snäppet bättre än Kilsbergen... ;-)

  Vi hade toppenväder i går, men i dag har det varit molningare, men varmt ändå. Skönt att slippa regnväder när man är ledig för en gångs skull...

  Inga problem alls med Internetanslutningen...

  Hösthälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 2. Underbara bilder från dina trakter! Så höstiga och läckra. Det har varit en underbart vacker helg! Inga problem med röda kryss här...
  Ha en fin start på nya veckan.
  Kram Pia

  SvaraRadera
 3. Men vilken härlig miljö!! Ser helt ljuvligt ut!
  Ha en fin vecka
  kram Malin

  SvaraRadera
 4. Vilken dag! Kåldolmar som är så gott, men det tar tid att laga. Ja, det gäller att veta vad man plockar för bär i skogen så man har "rätt" sort med sig hem.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 5. Inga problem här idag vad jag märkt! Vilken underbar natur du har där du bor, så hisnande vacker. Jag gillar också kåldolmar men de ska vara på finskt vis - de innehåller nämligen även ris./Kram Merja

  SvaraRadera
 6. Underbart!...och gott.:-) Kram Stina

  SvaraRadera
 7. Hoppas du hade lite nykokt lingonsylt till...

  Underbara bilder från er långlånga promenad! Själv fick jag ännu mer ont i ryggen på min betonggjutredag! Men det var det värt:)

  Ha en fin vecka.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 8. Vilken underbar natur du har runt omkring dej!! Men det är väl alltid så, man ser det med andra ögon när man inte bor där.
  Angående kusinmannen, ett manligt drag...mannen i huset här har klippförbud, och nu efteråt misstänker jag att det var med berått mod han klippte några blommor i gräsmattan. Så nu är han befriad från allt vad gräsklippare heter.
  Kålpudding är en delikatess! Skulle kunna leva på det om det inte vore för att det ändå är lite omständigt att göra, men gudagott är det!!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så underbart vackert ni bor! DET är verklig rikedom!
  Kålpudding är en helt klart underskattad rätt som iaf jag ofta glömmer bort. Nu blev jag inspirerad och måste genast sätta upp det på menyn för veckan!
  Kram på dig! :)

  SvaraRadera
 10. Gillar sista biten i inlägget! *ler*
  Ja, gårdagen var perfekt!
  :)

  SvaraRadera
 11. Vilken promenad! Vilka vidder och vilka vyer! Och den blå himlen ovanför - såå vackert! Och så annorlunda än vad vi har det (fast här är också vackert)! Sileshår, det är väl en sån där köttätande blomma? Tänk att det finns vilda sådana! Så duktig du är på växter!
  Vad gör omgivningen med enbären? Lägger han dem i glaset med G&T, eller gör han någon sorts avkok?
  Sen kåldolmar - jag älskar kåldolmar men eftersom min omgivning hatar sådana, så blir det aldrig det hos oss. Tyvärr!
  Ha det nu så himla bra och gå ut och samla bilder till första "I löv hösten!
  Kram, kram, Monica

  SvaraRadera
 12. Ni har det så vackert där ni bor, och vilken tur att ni förstår att njuta av det med långpromenader :)!

  Jag har också plockat odon en gång, men då var jag hela sju år gammal och när hinken var halvfull så hittade jag riktiga blåbär och märkte skillnaden, så jag hällde snabbt ut innehållet så ingen skulle märka vilken miss jag gjort :). Fast sedan hittade pappa den stora högen med utspillda odon och kopplade ihop min tomma hink och högen, sedan hjälpte han mig att fylla hinken med blåbär istället :).

  Ha en trevlig måndag! Kram/Annie

  SvaraRadera
 13. Jaha, då börjar det nu vattnas i munnen,magen börjar ge sig till känna att, endast en sallad nått ända ner till magsäcken, förutom ett glas juice.......Visst ja!glömde, 10 koppar kaffe :)

  Och,inget fel på snörena här!:)
  KRAMAR Cia:)

  SvaraRadera
 14. ni bor nog på den vackraste platsen i hela världen! det är helt sanslöst!
  och åh, så sugen jag blev på kåldolmar nu. får nog ta och fixa till sådana någon dag snart.
  min kompis åkte iväg för att plocka lingon igår, men kom hem utan lingon. istället hade hon fått armen i gips. hon hade träffat på en huggorm i skogen, ramlat bakåt och brutit armen på kuppen. det är bäst att hållas hemma...
  ha en ny fin vecka! kram
  ingela

  SvaraRadera
 15. TACK för tipset!
  Nu blir det kålpudding här idag. Gud så gott!

  SvaraRadera
 16. Vitkål är nog det bästa som finns men det tycker tyvärr ingen annan här i huset .Min man brukar koka kål åt mig mest var o varannan dag.Vilken vacker natur du bor i .Kram Nette

  SvaraRadera
 17. Mmmm Gott!!! Jag kommer ;)

  Ja Ni bor verkligen så vackert.
  I dag har Vi haft riktigt varmt och skönt lite mulet har Vi nu ikväll men det är underbara höstdagar när det är sol och den fina klara luften.

  Trevlig Måndag Kväll.

  Kram!

  SvaraRadera
 18. Vilka härliga vyer! Jag älskar höga berg och att se ut över havet och horisonten, söker mig gärna till sådana platser. Bor underbart, men inte fullkomligt;-)

  Helgen bjöd på ett underbart väder, så lyckat till bloggmarknaden jag var på.

  Mums vad gott det ser ut med kåldolmar och kålpudding, men så långt sträcker sig inte mina kokkonster.

  Må så gott!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 19. Gud så hungrig jag blir.
  Kålpudding som e så himla gott.
  Pilgrimsfalken häckar uppe i vårt berg vid torpet också, men det finns bara ett fåtal i hela landet.
  Ornitologerna svärmar runt oss där uppe på våren med sina kikare.
  Vacker natur du visar, verkligen.
  Du, I löv hösten också. Absolut bästa årstiden.

  Kram Maidi

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta