I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 19 maj 2010

Odlingslådorna.


Idag blev dom klara, mina odlingslådor i fuskflätning.


Vi har haft riktigt varmväder här idag. Igår fälldes en stor björk som stått söder om grönsakslandet, vilket helt klart medfört, att mikroklimatet ökat med kvadraten på den globala uppvärmningen. Typ. För det kändes som tropikerna idag.

Får jag bara i, först jord, sen plantor och frön, så kommer det nog att gro som bara den.

Fyra lådor har jag gjort och det kan tänkas att jag gör någon mer. Pinnar har jag och plats har jag också, så det är egentligen bara att sätta igång.


Jord fattas. Är det nåt jag tycker om att handla numera så är det jord. Jag känner att jag aldrig kan ha för många jordsäckar hemma. Det går alltid åt. Det är alltid bra att ha. Jag känner mig rik när jag har jord på lager.


Jag kände att jag inte var ensam där i landet......det var något som rörde på sig......och jag fick fatt i kameran och tog tre urdåliga bilder på den här, vad det nu kan vara. Kroppen, bara, var minst ca 3 cm lång, därtill kom antenner o dyl. Omgivningen talade högtidligt om för mig att djuret var mycket ovanligt, mycket värdefullt, ekologiskt blablabla.....det var detsamma som att jag naturligtvis inte fick döda det. Det hade jag inte tänkt heller, men.....det ser ju ut som om det kom från Stjärnornas krig.....whatever....

Förra årets odlingsbäddar:



28 kommentarer:

  1. Nu blir jag imponerad!! Jag som kör lite med pallkragar, inte alls lika tjusigt som dina flätade konstverk!!Det blir till att lära sig till nästa vår, känns som om jag är lite sent ute nu.
    Här i Närke har det också varit riktigt varmt idag på eftermiddagen, och genast får man lust att hållas i trädgården. Hoppas det håller i sig!
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Snyggt det där, inspirerad av dig har jag tagit tillvara en massa tunnare videkvistar när jag gjorde mitt staket. Skall också försöka mig på någon sorts odlingsbädd i vide. Jo just det, rik på jord är bäst! Just nu har jag typ 20 säckar hemma. Jippiie!!! Hälsn Mimi

    SvaraRadera
  3. Oj vad fina och finare när det växer upp något i dom. Vilken fuling du fick med på bild hihi/ Ha det gott kramkram Anne

    SvaraRadera
  4. Ojojoj, så mycket fina foton du hinner lägga ut på bara några dagar!
    Och ett gott skratt så här på kvällskvisten fick jag för mig själv här på jobbet då jag läste om din praktiska lösning för klättrarna :D
    Ha det skönt bland olingsbäddarna och jorden!
    Kram Allis

    SvaraRadera
  5. Oj, vad snyggt du har fått till det i trädgårdslandet! Och vilken växtkraft du verkar ha i jorden, när man ser förra årets bilder. Tjusigt!

    Roligt att du tyckte om mina bilder, och välkommen som följare till min blogg! Kul!

    Fortfarande varmt ute i försommarnatten!

    Försommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  6. Du har varit energisk, ser jag :o) Av bilderna på dina fjolårsodlingar att döma så kommer det att prunka i "korgarna" även i år. Till att ha illgröna fingrar, förstår jag?

    En undran: Hur får du jorden att hållas kvar där den ska vara? På bilderna ser det inte ut som din "flätning" är särskilt tät, så man tycker ju att jorden skulle rinna ut mellan kvistarna. Trots att mina rabattkanter är flätade "på riktigt", och därmed ganska tätt, tyckte jag att det var lite problem med att få jorden att hålla sig i skinnet det första året. Sååå ... vad har du för knep..? Mitt problem kan ju i och för sig hänga ihop med att jorden här är ordentligt sandblandad och inte särskilt benägen att "hålla ihop" som en mer lerbunden dito.

    SvaraRadera
  7. Ojoj, vad det växte hos dig förra året, Hoppas du får lika bra skörd i år.
    kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  8. jäklar, vad fint du hade det förr året! så där skulle jag vilja att det såg ut hos oss också, men hur jag ska orka få till det vet jag inte...
    jag sa till maken igår kväll att jag skulle vilja så in hela gården och ha en trädgårdsmästare som skulle sköta allt tills det är dags att skörda :)
    här har det varit varmt som i tropikerna en hel vecka nu! jag undrar om det är sommarens enda värme vi fått uppleva...
    allt gott! kram
    ingela

    SvaraRadera
  9. Dette var utrolig flott! Så vakkert du har gjort det med naturmaterialer som omkranser grønnsaksbedene dine. Nydelig å se hvor frodig det var i fjor :)

    SvaraRadera
  10. Oj så frodig dere hadde det i fjor, jeg fikk plantet en kasse med grønnsaker, gikk litt mer jord enn det jeg trodde, så jeg hadde ikke mer igjen...må kjøpe inn og få satt ned resten også....herlige bilder du viser..snart kan vi høste fra vår hage...juhuuu!

    SvaraRadera
  11. Vilka fina odlingsbäddar du har fixat till! Vem behöver dyra pallkragar när man kan göra så här??
    Du har så många bra idéer!
    Kram

    SvaraRadera
  12. Härliga odlingsbäddar! Hoppas att det kommer att frodas i dem lika fint som förra året.
    Den där snittblommebutiken lät spännande! Dock lite kångt att åka kanske... Skall tipsa mamma som iallafall nog är i de krokarna i bland. Om nu pratar L-kil som jag tolkade det hela?!
    Gillade dina foton på Pippi skarpt! Vilken härlig mage! =0)
    Kram!

    SvaraRadera
  13. Snygga blev de och vilka bilder! Tur hade du också som slapp vara ensam *ler*!

    SvaraRadera
  14. Men så duktig du är, jättefina lådor. Här ska jag just gå ut och så i mina pallkragar. Har väl aldrig hänt så tidigt här i norr att man sår men nu gör jag det. Fröna får ligga i jorden istället för i fröpåsen, kan väl inte vara fel!
    Solen är så skön!!!
    Carin

    SvaraRadera
  15. Vad fint det blev, vad duktig du är! Men du, måste man göra nya varje år? Jag ska ju ge mig på att fläta lite kantskydd men jag hade ju räknat med att det ska hålla några år...

    Det där lilla djuret såg läskigt ut, hua, nu kliar det överallt.

    Kram, Jenny

    SvaraRadera
  16. Oj så fint! Tokmysigt verkligen sinnebilden av ett riktigt drömgrönsaksland.

    SvaraRadera
  17. Vilka fina, jag fuskade jag och köpte pallkragar på Coop å andra sidan måste man börja någonstans och det var så länge sedan jag hade trädgård sist.

    SvaraRadera
  18. Vad härligt med en människa som syftar på "rätt" stad med sta´n! Jag är född och delvis uppvuxen i Gbg men när jag bodde norr om Uddevalla var det alltid det de mednade med sta´n. Tog ett tag att fatta för när min familj åkte till sta´n var det Gbg vi menade. Så därför tänkte jag att sta´n var Lysekil för dig. Stort fel av mig!! Men tack för att du rättade mig. Den lilla butiken du menar har jag bara sett någon enstaka gång, är sällan i de trakterna. Dumt nog, förstår jag nu, så gick jag inte in. Men det kan det ju bli ändring på. =0)
    Ha en skön kväll!
    Kram!

    SvaraRadera
  19. Men du, nu snackar vi odlingsbäddar beyond! :)

    SvaraRadera
  20. Hallojsan!

    Så underbarrt, fina lådor du har gjort!..riktigt fiffigt!..Och jag ser ju på fjolårets bilder att du är en riktig fena på att odla..helt enligt min stooora dröm!

    Vi håller också på och bygger lådor för fullt..men i en mer blygsamskala..har inte så stor tomt!

    ha det gott!! :)
    Kramis Sanne!

    SvaraRadera
  21. Oj då, det är nog Dark Wader ,i stjärnornas krig... som lagt ägg ,och nu blivit till skalbaggar i din trädgård, och ska kolla dina, odlingslådor.....Som är helt fantastiska, akta nu så det inte blir stjärnornas krig i dina härliga odlingar!:)
    Kramar Cia:)

    SvaraRadera
  22. Jag gillar ju dina lådor ska bli kul att se hur det tar sig, det som du sätter där.
    Kram Annika

    SvaraRadera
  23. Ha ha det är med ett leende jag tittar på din "lilla" skalbagge.Vi kallar dem för snytisar.Men de heter Timmerman!Och de håller till i tallskogar.
    Jag bodde bredvid Hedins sågverk i 20 år....sådana hade Vi massor de gillar visst färsksågat virke.Om det är samma sort vet Jag inte men de kan bli bauta stora.
    När flickorna var små så kom de ibland och landade på altan räcket.
    Jag hade lärt mej av gubbarna på sågen att de kunde skrika och hur man fick dem att skrika.
    Man drar försiktigt i deras spröt lite ut åt sidorna så skriker de...Jo faktiskt prova får Du höra!!! Kul? Så där...men spännande.

    Nog om Den fulingen :)
    Jag tycker Dina planterings lådor är så fina vackra att se på och det kommer växa kanon däri.Vilket jobb Du lagt ner men blir det så där bra är det ju värt det.

    Ha en fin Fredag.
    Kramar!

    SvaraRadera
  24. Ojj, Vilka odlingar du har....Jättefint o frodigt! Man blir verkligen "sugen" själv att odla när man ser allt ditt fina....Önskar dig en Trevlig Pingshelg! Kram Therese

    SvaraRadera
  25. Ooooo jag är imponerad :D nej för mycket jord kan man väl aldrig få för mycket av tror jag :) haha vilken liten rolig krabat som flyttat in till dig eller som åtminstone gjorde dig sällskap. Ha nu en underbar helg vännen

    Passar på att tipsa dig om min tävling på bloggen

    Kram Malin

    SvaraRadera
  26. Välkommen att titta in hos mig... Du har en Beautiful Blogger Award att hämta. Grattis!

    Försommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  27. Om jag hade en trädgård skulle jag också göra odlingslådor! Det verkar ju växa bra i dem om man tittar på förra årets bilder!

    SvaraRadera
  28. Det blev ju jättefint! Men jag undrar, som en del andra har gjort: Hur får du jorden att bli kvar?
    Och: Måste du göra nya lådor varje år?
    Och är inte skalbaggen en ek-oxe?
    Ska bli kul att se dina odlingar!
    Kramar, Monica

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta