I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 9 maj 2010

Jag har laddat. Det är bara att fortsätta.


Violpenséerna är planterade och har sträckt på sig en aning, så då är det under kontroll.


Min årliga rabarber är planterad. Vet ni, jag kan inte få till det med rabarber. Jag har aldrig lyckats. Jag vet inte hur man gör. Jag frågar och frågar och alla säger att dom gör ingenting. Men det gör ju inte jag heller.....så jag får köpa en ny varje år. Nå'n gång skall det lyckas, tycker jag!

Torvmullen är nedgrävd och komposten utspridd.


Och jag har röjt skog. Nu var kanske det att ta i, men jag har tagit sly in emellan unga granplantor. Det får man givetvis inte göra hur som helst, men jag frågade, jag fick lov och lovade och bedyrade att jag inte skulle trampa på en enda nysatt granplanta. Jag tror det gick bra.

Men vad skall jag då ha alla dessa pinnar till? Jo, jag skall göra odlingslådor.


Jag gjorde mina första förra året och jag tyckte det blev ganska gulligt!Visst är dom lite finare än de jag tragglat ihop med överblivna bräder från husbygget?

Jordgubbsplantorna, 6 stycken, satte jag i min allra första låda!
En översiktsbild. Jag hann bara göra 3 flätade lådor för jag var lite sent ute.
Rosenskärorna fick också en egen låda.

Jordgubbarna växte som bara den, men några jordgubbar blev det inte. Jag fick åka till självplock för att ha några i frysen inför vintern. Få se hur det går i sommar. Wish me luck!

24 kommentarer:

 1. Tack för titten inne hos mig, vad roligt att du lämnade ett litet spår efter dig så jag kunde hitta till din fina blogg. Så mysigt du har det, nu ska jag kika mera...Ha en skön söndag! Vårkram till dig! Therese

  SvaraRadera
 2. Åh.. jag älskar dina odlingslådor! Så jättefint blev det! Jag gillar allt som är flätat men har svårt att få tag i sly, lite kan jag hitta i skogen närmast vår tomt men nu börjar det bli tomt där med ;)

  Ha en skön söndag ♥

  SvaraRadera
 3. Det var ju otroligt härligt med odlingslådor av sly, jag håller på att laga ett staket runt min köksträdgård av vide, men lite grövre sort, men nu har jag ju släpvagnen full med kvistar av den där sorten som jag tänkte köra i kompostkvarnen. Jag tror jag just ändrade mig:)
  Penséerna är väldigt söta, har du drivit upp dem själv? Det har jag aldrig lyckats med, däremot så är rabarbern inget problem här, jag flyttade den i blomrabatten för två år sedan, och där trivs den, men blir kanske lite för stor och täcker andra växter ibland.
  Din köksträdgård är verkligen charmig!!

  SvaraRadera
 4. Vilka fiffiga och personliga odlingslådor! Lycka till med både jordgubbar och rabarber, kanske går det bättre i år!

  kram Louise

  SvaraRadera
 5. Vilka fina odlingslådor du gjort, mycket jobb med dem.
  Vår hund är en blandras 96% golden /4% björnhund, ser ut som en flatcoted retriver.(stavas säkert inte så, men,men..)Hon är svart och långhårig.
  Kram Anne-Lie

  SvaraRadera
 6. Det var ju jättefint!!
  Jag skulle inte ha tålamod att göra det jobbet ;)
  Vi har såna där ihopsnickrade lådor, men även pallkragar. Fick massor med nya jordgubbsplantor i fjol. Nån rabarber har jag inte ännu, måste köpa sån.

  trevlig söndag!

  SvaraRadera
 7. Jättefina odlingslådor! MYCKET snyggare än pallkragar och dylikt! Men vilket arbete!
  Så duktig du är! Jag har faktiskt undrat litet hur du bär dig åt för att odla på er steniga tomt... Har du markduk under dem? Har du klätt insidorna med plast? Jag bara undrar, för vi håller på och sätter ihop odlingslådor hos mellandottern (ja, bara pallkragar men det blir rätt bra i alla fall)!
  Ha nu en skön söndag, så hörs vi med nya vårtecken i morgon!
  Kramar, Monica
  P.S. Jag lyckas inte heller med rabarber! Den lever men är liten och tanig... Konstigt! D.S.

  SvaraRadera
 8. Ser härligt ut. Tänk att få användning av slyn som man annars bara irriterar sig på :)
  Lycka till med rabarberna. Själv tänkte jag försäka ta skott från farmors rabarber, om det går. Vore lite roligt att ha något från deras gård även om de inte bott där på många många år.
  Kram Marie

  SvaraRadera
 9. Jag igen. Måste bara kommentara lite till. Vilken underbar hund Tingeling är. Skrattade gott åt bilderna på henne i förra inlägget.

  Och så måste jag berömma den härliga bilden på den köttätande växten. Visste inte att de fanns ute i naturen.

  Kram igen

  SvaraRadera
 10. Men vilka fina odlingar Du har.
  Snyggt för ögat, annat än mina "buttar" som Jag odlar i.
  Har inte kommit igång riktigt än för vi har ganska kallt än.
  Rabarber hade Jag mycket för några år sedan men helt plötsligt så bara försvann de.
  Så Jag ska nog också försöka plantera en ny tuva.

  Lilla Tingeling...typiskt golden.
  Manne han gräver även nu när han är 11.
  Svärfar och svärmor har fått lagt plattor mot grunden för Manne gräver stora hål.Men i går var Jag där och då hade han grävt i ett hörn mot huset ett stort djupt hål.Sååå kul tycker han och är en mycket stolt golden för det som han gjort.

  Här är mulet i dag men det har äntligen slutat blåsa.

  Ha en fin Söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
 11. Vilken kul idé att göra planteringslådor på! Du har det så himla fint och pysslar så jag blir allt lite avundsjuk. Så kul att du delar med dig av ditt liv, ditt pysslande och din omgivning till oss. Det är en fröjd för ögat att kika in här. Sluta aldrig blogga! Kram från mig!

  SvaraRadera
 12. Jättefina odlingslådor! Tänk vad man kan göra av det naturen bjuder på:) Härligt att titta på.
  Kram annika

  SvaraRadera
 13. Vilka charmiga odlingslådor! Jättefint!

  Här är det inga problem med rabarbern. Växer så det knakar varje år. Brukar göra rabarbersaft, som är gott att dricka till maten. Eller också ger vi bort rabarber till släkt och vänner när det blir för stor skörd...

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 14. inga problem med rabarbern hos oss heller. kanske du borde lägga din på en annan plats och se om den trivs bättre där.
  jättefina odlingslådor, men vilket jobb du gjort med dem!
  här är det tjäle i marken fortfarande, så vi kan bara drömma om att börja så och odla. å andra sidan skulle jag inte ha tid med det nu heller, så gott så...
  skön söndag! kram
  ingela

  SvaraRadera
 15. Jag tycker alla lådor är snygga! Lådor är praktiskt och smart, mycket mer lättjobbat. På den tiden jag hade rabarber så var det mot en södervägg, inte så mycket jord och hönsskit som gällde. Funkade bra! :-) Kram

  SvaraRadera
 16. Jätte fint med lådorna du gjort! mycket fiffigt...de ska jag ta efter till nästa år.
  Det där med rabarber....ja, jag har ett tips - som är gamalt( hörde de första gången för ca 30 år sedan) jag har själv inte prövat, för våra växer som bara den. Det är Urin! vet ej om det är sant eller en sägen....Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 17. Så jättefina lådorna blev och så fint det ser ut att växa i dem! Väldigt snygg med lådor överhuvudtaget! Funderar över hur jag ska göra med mina nyss fådda av grannen...!

  Rabarbern ja! Min pappa fick alltid världens största rabarber och han tömde dasstunnan där. Jag tror att fet jord, mycket gödsel är hemligheten. Jag lägger också på björkaska under vintern. Jag får alltid jättestora och kraftiga, men något särskilt gör jag inte. Kanske är det sorten det beror på, mina är nog en gammal sort.
  Lycka till med allt!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 18. Vilka fina odlingslådor!!! Är det tomater du har invid husväggen??
  Lustigt, eller kanske mindre lustigt, att du måste köpa nya rabarber varje år. Jag gör inte heller något särskilt med mina plantor, men de kommer så fint tillbaka år efter år. Kan det kanske vara sorkar som äter upp rötterna???
  Kram från Bodil

  SvaraRadera
 19. Vad du gjort fint!! Jag har själv funderat över att köpa pil för att fläta odlingslådor. Dina blev ju jättefina! Tänka sig att jag som inte alls har gröna fingrar lyckas med min rabarber, det är lustigt!

  kramizar aka

  SvaraRadera
 20. Tjusiga odlingslådor!
  Själv har jag en hörna i kryddlandet där jag testar nya växter ibland + en experimentrabatt som används till lite av varje.

  Våra jordgubbar ligger i ett stort land med träramar runt, och de första blommorna har kommit nu! Ska ta kort på den till nästa helg, när hela landet blommar.

  Rabarbern ja, den bara växer och växer och kommer på nytt varje år. Vi har den hur torrt som helst, och göder den inte alls, ändå ger den många fina stjälkar varje år.

  Kram Caroline

  SvaraRadera
 21. Hej!

  Vad fint du gör i köksträdgården!

  Å så söta violpenséer du har!

  SvaraRadera
 22. Att ta tillvara sly och fläta rabattkanter (som jag) eller odlingslådor (som du) är både smart och enkelt, och resultatet blir trevligt! Baksidan är att de inte håller mer än några år, sen får man göra om jobbet :o/

  Rabarbern är en lite kinkig växt. Min blir heller aldrig särskilt välvuxen och har flyttats x antal gånger för att hitta en plats där den trivs och bildar "elefantöron". T.v. ingen framgång. Den senaste rekommendationen jag fått är peta ner en rotknöl här och en där, på ställen med helt olika odlingsförhållanden. Den lär inte vara så fantastiskt beroende av gödsling, men vill däremot ha vatten. Massor med vatten! Om detta stämmer är det förklaringen till varför min planta inte trivs där den står just nu, ett par meter från en halvstor ek. Eken slurpar förmodligen i sig för mycket av vätan.

  Fantastiska bilder som vanligt, Agneta! Är du fotograf "på riktigt"..?

  SvaraRadera
 23. OM det var så att jag hade en trädgård skulle jag göra precis såna där odlingslådor du gjort! De är ju jättefina!! Men det blir nog svårt på en balkong.

  SvaraRadera
 24. Jag försökte en gång men det gick inget vidare. Min mot tipsade om att få en del av planta hos någon och sätta den nästan rakt i stallgödsel. Lyckades på första försöket o den tog sug super bra.

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta