I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 12 maj 2010

Husbygge....fast inte ändå, mer sängbygge.....


Ja, vad är nu detta. Jo, det är en byggarbetsplats. Men inte för ett hus utan för mitt alldeles egna, hastigt etablerade möbelsnickeri....

Vi befinner oss nu i ett skede i husbygget då det raskt närmar sig inflyttning. Det har också gått upp för oss att vi har ingenting att sova i. Sängar saknas helt enkelt. Grejen var den, att den säng vi hade i storstan, var en gammal träsoffa som jag sovit i sedan barnsben.

Den sängen byggdes senare om, för att rymma två personer, och det gjordes på plats, och det visade sig att den som gjort det, hade använt vad man i vardagligt tal kallar plankor, inga bräder, utan plankor. Dessa var ditsatta med vagnsbult. Alltså fick sängen gå hädan med hjälp av stora kofoten och stora sågen.

I sommarhuset hade vi en säng som gick med i försäljningen av det huset. Den var ful den sängen. Egentligen var det kanske en snygg säng, men jag tyckte inte det, den var ful.

Så nu stod vi utan säng.

Så klart finns det sängar att köpa, men dom vi hittade tilltalade antingen inte mig eller så tilltalade dom inte omgivningen. Eller så var det som så, att dom kostade lika mycket som ett litet hus, och var tillverkade i ett annant land.

Det var precis nu, i detta skede, jag tillkännagav, att jag kommer att snickra ett par sängar åt oss!

Alltså riggade jag en snickarbänk av två bockar och en pall med en kartong på. Det var lite högt så jag fjäskade till mig en pall att stå på.

Jag gjorde en ritning, vi köpte madrasserna, så att jag fick precisa mått, och så satte jag igång.

Jag vill påpeka att jag har aldrig i hela mitt liv snickrat något, men jag tycker om att läsa Clas Ohlson katalogen. Så jag visste att det fanns träpluggar och trälim. Jag visste att det fanns något som heter sänghakar. Allt detta införskaffades, plus att jag rev runt i det som var kvar från husbygget. Jag fick dra till Sotenäs trä för att komplettera lite.


Jag hade hela tiden troget sällskap och jag hade så kul. Här ser vi redan sänggavlarna. Både träpluggade och limmade och ihopskruvade. Det skulle inte bli någon helvmessyr, det här inte.


Två fotändor (eller vad kan det heta?) ser vi här plus 4 sidobräder.


Jag ägde vid detta laget inga tvingar (det har jag lärt mig senare att det är bra grejer och har även fått sådana i julklapp.....) utan jag tog spännband för att försöka stadga till det hela.


Detta var på våren och det kunde bli lite kallt om nätterna så jag kånkade in grejerna på natten. Här står dom i grovköket/vardagsingången.


Här ser vi också en sänghake, den lodräta lilla metallbiten. Den fick jag fräsa in. Jag hade så klart ingen överhandsfräs (?), utan jag fick låna. Jag övade lite först och sen vågade jag mig på sängstolparna och det må jag säga att det var riktigt roligt!


Här står dom nu, gavlarna och vi ser att flyttkartongerna har börjat anlända. Det började brinna i knutarna, men lugn bara, är man smittad av Martin Timell syndromet, så är man, ingen fara på taket.



Här står mästerverken i all sin glans i sovrummet. Dom är lackbetsade i en mörk färg. Sängbotten består av ströläkt som blev över från stommen till innertaket.


Små skönhetsfläckar som senare rättats till - den saknade färgen på toppen av sängstolparna!


Jaa, och detta är de färdiga sängarna. Billiga och bra och man sover fantastiskt gott i dom. Dom är 140 cm breda. Detta för att i den ena sängen skall 4 individer få plats, två katter, en hund och en människa och det är inte i min.

43 kommentarer:

  1. Jag är stum av beundran.... Min omgivning är också stum av beundran! Det är alldeles tyst här hemma.
    En aktningsfull kram, Monica

    SvaraRadera
  2. SNYYYYYYGGT JOBBAT!!! Tänk, om lite fler fruntimmer skulle få upp ögonen för hur jämrans skoj det faktiskt är att snickra? Och visst är det rätt coolt att kunna säga: "Äh, dom där, dom slängde jag ihop före jag tog itu med midda'n igår." Så där lite nonchalant, som karlfolket brukar.

    Men nu påminde du mig om att jag ju borde börja spika upp terrassunderdelsväggarna ... Det var inte bra. Inte bra alls.

    *börjar omedelbart leta efter något annat som kan tilldelas högre prioritet*

    SvaraRadera
  3. PS. Jag har faktiskt en överhandsfräs. En riktigt alldeles egen. Är jag tuff då..?

    ;o)

    SvaraRadera
  4. Heja Agneta!
    Snygga, alldeles egendesignade, unika sängar :D
    Regnkram fra andra sian Åbyfjor´n

    SvaraRadera
  5. Så jäkla snygga! Du är ju så jäkla duktig! Till och med Timell ligger i lä här! Du kommer sova som en prinsessa i den. Ska bli så kul hur det kommer se ut alltihopa när ni har flyttat in. Jag väntar med spänning på alla bilder! Kram...

    SvaraRadera
  6. Helt fantastiskt! Hur fint som helst! Jag är verkligen imponerad!
    Sov gott och dröm om sommaren!
    Hälsningar från mig
    Carin

    SvaraRadera
  7. Götapetter! Jag är imponerad! Inte för att vi kvinnor inte borde kunna men oftast är det väl ändå männen som står för de stora byggena! Du ska vara stolt över ditt arbete!

    Kram Louise

    SvaraRadera
  8. Ja, ja tycker du är värd ett MVG i betyg för de där fina sängarna. Är det verkligen första gången du snickrar?
    Kram Anne-Lie

    SvaraRadera
  9. Jag bugar!!! Bra gjort! Jag hatar att snickra, så jag är full av beundran!! Har du gjort något mer? Och så rart att du tänkte på de fyrfota sängkamraterna! Vi har bara en hund, ja rätt stor, men det blir lite trångt ibland. Fast mysigt!
    hulda

    SvaraRadera
  10. OJ OJ OJ!!! Är imponerad av ditt mästerverk!! Kanonsnyggt! Jag hade betalt mycket för att få köpa likadana...du får börja göra på ackord o sälja:=)

    SvaraRadera
  11. Oj vad jag blir imponerad!!! Så bra gjort och så snyggt. Kul att följa alla steg på vägen.
    Kul också när man kan använda sig av lite spill från huset. billigt och bra!
    Kram, Jenny

    SvaraRadera
  12. Jag säjer som Monica - jag är stum av beundran! Så snygga de blev! Åh, så duktig du är, speciellt när du inte tidigare har gjort något liknande! Men, skam den som ger sej!
    Ursnygga!!!!
    Ha en härlig helg, och kanske får ni sova i dom också till helgen?
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  13. Helt fantastiskt!!Även jag beundrar :O..
    Super fina..
    Kram Susanne

    SvaraRadera
  14. Åhh, så underbart! Och så fina de blev!
    Du har precis fått en ny beundrarinna ;))
    Kram Allis

    SvaraRadera
  15. Hur snygga som helst, Agneta.
    Vad duktig du är, att ta tag i ett så stort projekt när det är första gången. Bra också att kunna ta tillvara material som man redan har.
    Super!
    Kram Suzan

    SvaraRadera
  16. Du är otrolig!
    Jo staketet, vi kommer att sätta en vinklat nät överst, som lutar inåt liksom, så att de inte kan hoppa upp eller klättra över. Det kommer att se ut som en rastgård på ett fängelse, men det får man tåla..

    SvaraRadera
  17. Så otroligt fina - tänk att kunna tillverka något sådant! Har du fler projekt på gång? Du skulle ju kunna snickra möbler på beställning!!
    Kram

    SvaraRadera
  18. Wow vad duktig du är. Jättefina. 140 breda *2 ja de såg stora ut. Så härligt :)
    Kram Marie

    SvaraRadera
  19. Jag blir riktigt stum av beundran! Fantastiskt!
    :)

    SvaraRadera
  20. Vilka rejäla och supersnygga sängar. Verkligen fina.:-) Kram Stina

    SvaraRadera
  21. Haha jag tror jag dör av skratt, gillar din beskrivning. Du byggde alltså sängar och du har aldrig snickrat ihop något? Dom är jättefina!!!! Och ännu roligare att du skall sova själv och sambon får ha alla inneboende i sin =)....Och du ! En cab är alla mammors rätt att få hihi...
    Kramkram Anne

    SvaraRadera
  22. Jag säger bara en sak: Sök till Äntligen hemma, du skulle kunna konkurera ut Martin Timell direkt! Tummen upp för dig! Superfina blev dom...Och så gillar jag vovvarna som ligger på madrasserna, dom ser ut att trivas bra! Trevlig helg! Kram Therese

    SvaraRadera
  23. OJ! vad spännande att kunna bygga sin egna sängar. Fint kreativt tänkande. Ha de gott. Anita

    SvaraRadera
  24. Fasen vad impad jag blev nu!! Herregud vad du kan! Kanonfina sängar! Snyggt! Jag skulle ALDRIG fixa ett sådant projekt!!

    kramizar aka

    SvaraRadera
  25. Det var som fan! :-) Kan jag skicka ritningen på min önskesäng? Du är så sabla duktig, men det vet jag ju ;-) He he....KRAM!

    SvaraRadera
  26. Vilket roligt inlägg! Otroligt fina sängar, vad duktig du är. Kan man lära sig så mycket av att läsa Clas Ohlson-katalogen.
    Får du verkligen sova själv i din?

    Ha en härlig helg!
    Agneta

    SvaraRadera
  27. Härligt! 4 individer i samma säng ..både katt och hund, va mysigt, med det är nog behövligt med en bredare säng då...:-))

    SvaraRadera
  28. Vilken grej Agneta...det där är sådant man bara tänker att man skulle vilja göra någon gång....är djupt imponerad...heja dig!
    Ps. nej, jag är absolut ingen fotograf, men tycker det är sååå kul att fota. Fick ett macroobjektiv av maken i födelsedagspresent, därför denna passion för just macro..Kram Toprosen

    SvaraRadera
  29. Oj, vilket jobb! Men då fick ni det ju precis som ni ville ha det. Snyggt blev det ju också!

    SvaraRadera
  30. Helt otroligt!!!:)JAG behöver nya sängar!!!:)
    Var har du beställningsblanketter, eller kan jag beställa via nätet?:)Jag kör på nätshopping!:)

    1 st. mått, 1,80 x 2m, till Stig och mig.....:)
    1 st. mått, 90 x 2m, till maken....:)
    Artikel nr:...? :)
    Varunamn : Bästa Snäckskalsdalssäng !:)

    De är KANON fina!!!:)Trevlig helg!:)
    KRAM Cia:)

    SvaraRadera
  31. Hej och tusen tack för den fina och värmande kommentaren i min blogg. Det är så trevligt att hitta nya bekantskaper, tillvaron blir mycket rikare då och så lär man sig en massa nytt varje dag tack vare alla bloggar...som tex att även en tjej kan bygga två skitsnygga sängar, utan manlig inblandning. Heja dig! fortsätt så.
    /Marie

    SvaraRadera
  32. Så kul med ditt svar om planteringssängarna! Har gått och trott att man (läs jag) måste lära mig att fläta pil för att få till liknande skapelser...
    Här ska kapas sly framöver och förhoppningsvis ska det komma bilder framöver på resultatet ;))
    Kram

    SvaraRadera
  33. Det är roligt att höra att det finns fler tjejer än jag som bygger och donar och som vågar sig på lite ovanliga projekt. Sängarna blev jättefina. Härligt att se hundarna på madrassen. Jag är också en stadig kund hos Sotenäs Trä.
    Kram Marita i Heestrand

    SvaraRadera
  34. Jag glömde säga att så var det: Skomakaren tog semester mellan hägg och syren. Vilken underbar bild på gullvivorna, man kan nästan känna doften av de fina blommorna på bilden.
    DS

    SvaraRadera
  35. Fantastiskt fina! Jättebra gjort, och då slipper man Ikeastrunt som ändå går sönder jädrans fort. Snickrar gör jag gärna, men rent ut sagt tror jag inte att jag skulle uppnå din kvalitet!! Hälsn Mimi

    SvaraRadera
  36. Oj, vilka talanger. Kvinnor kan! Det är bara så.
    Hoppas du sover gott i dem, det är jag säker på, är det du som själv ska vältra dej i 140 sängen...?
    Tack för kommentaren hos mej, känns bra!
    Ha en skön dag, Kram Marie

    SvaraRadera
  37. Lyfter på hatten och säger: Wow, tjejen Wow.
    Fattar inte hur du lyckades med projektet!!!!
    *urläckra*

    SvaraRadera
  38. Kan tro att du sover gott i de där sängarna. Måste vara en skön känsla att se på dem och veta att du gjort dem alldeles själv. Mycket duktigt!!
    Förstår nu också varför de var så breda. Med fyra individer i samma säng behövs det nog stjärterum:)

    Du har alldeles rätt i att man inte såg kommetarbokstäverna något vidare på min blogg, hade faktiskt inte tänkt på det innan, så det var jättebra att du påpekade det, tack, tack:) Men nu har jag ändrat det svarta till vitt så nu hoppas jag det syns bättre.

    Ha en härlig helg!
    Camilla

    SvaraRadera
  39. Jag har bara en sak att säga: FANTASTISKT!!!

    Kramar Eva-Mari

    SvaraRadera
  40. Åh, vad duktig du är på att snickra!!
    Ha det gott!
    Kram!

    SvaraRadera
  41. Hej igen Aggie :) tack snälla du för dina fina ord om mitt senaste inlägg . Dem värmde om hjärtat :)

    Oj vad du har stått i. För att aldrig ha snickrat ihop något sådant innan är jag väääldigt imponerad av dina sängverk. Och vad fina sängar du har snickrat ihop. Blir lite avis att du kan sådana proffsiga namn på saker och verktyg :) haha

    Ha en underbar helg nu vännen

    Kram Malin

    SvaraRadera
  42. Oj va duktig du är på lite av varje snygga blev sängarna, vilken mysig bild då vovvarna sov på madrasserna
    kram

    SvaraRadera
  43. Wow, jag är imponerad! Du är riktigt duktig som snickare. Får vi låna dig till att göra en trappa inne i huset?

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta