I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

lördag 27 februari 2010

12½ års kalas & krukväxter innan Vårteckensutmaningen.Min pågående amaryllis.


Igår var jag på 12½ års kalas till en av dem som är födda den 29 februari, stackarna, de får ju bara liksom riktiga födelsedagskalas vart fjärde år. Och det var nog förfärligt när man var barn, men samtidigt blev man ju lite speciell också.

Den osedvanligt räknebegåvade inser nog att jag alltså var på 50 års kalas igår. Med överraskningsmoment i maskopi med mannen till födelsedagsbarnet. Allt hängde på att han skulle vara vaken och initiera vissa moment i rätt tid osv. Där blev det viss fördröjning. Han sov.

Det löste sig dock. Vi fick vänta lite längre bara. Vi satt i mörkret med mat och dricka så med oss var det ingen fara. Det blev full rulle från början. Och födelsedagsbarnet blev totalt överraskat.
Och jätteglad och väldigt smickrad, så det var en riktigt kul afton.
Eftersom Humlebackens Vårteckensutmaning börjar i morgon så blir det ju bara vårbilder (ähum....) sen, så nu vill jag gärna visa ett par av mina krukväxter som skött sig väl genom åren.Detta är min Masdevallia. Den tillhör en undergrupp inom orkidé familjen och jag är oerhört stolt att jag en gång fick den att blomma om. Den tyckte definitivt inte om två flyttar så nu är den kompost. Tyvärr. Men visst är den tjusigt delikat?
Och här kommer Nattens Drottning, på latin Selenicereus grandiflorus, tillhör kaktusfamiljen.

Knoppstadium.

Den måste vara tålig som få för den mådde som allra bäst när den fick stå på yttervinden när vi bodde i sommarhuset. Där blev det mycket svalt på vintern och den blommade om och om igen.
Grejen med Nattens Drottning är ju att varje knopp blommar bara en gång och det under natten. Passar en nattsuddare som jag. Blomman är absolut magnifik. Den är stor, se handen intill blomman, och den doftar absolut underbart. Hela huset fylldes av den ljuva doften.


Ja, så efter detta väntar bara jakten på den försvunna våren........och med väderutsikter som säger -10 på dagarna och -20 på nätterna de närmsta dagarna lär det inte bli något större problem.......men vi ger väl inte upp, inte?

3 kommentarer:

  1. Hello Agneta, how nice to see the 'Queen of the Night' flower. In English we call it the Moonflower. When I was a girl my family lived in South-east Asia, where it grew on our verandah. When it flowered in the night, my mother would wake me up to come and see it! It was magical.

    SvaraRadera
  2. Tjusigt delikat är bara förnamnet på din masdevallia! Helt underbar är den! Har aldrig sett något liknande! Däremot har jag sett en Nattens drottning en gång förut på botaniska institutionen på Lunds universitet, när jag jobbade där. Otrolig är den! Du måste vara jätteduktig med krukväxter, som klarar sådana exotiska skönheter!
    Kram, Monica
    P.S. Vi ses i morgon på Vårutmaningen! D.S.

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta