I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 11 april 2016

Sprickfärdig.

1160411
Kaveldunet/dunkavlen (lär mig aldrig vad det heter) vid lilla fiskesjön är sprickfärdigt och det påminner mig om när jag var barn och jag kom hem med en hel bunt sådana här sprickfärdiga saker. Och dom sprack. Och det gjorde min mamma också. Av ilska eftersom hon hade samma förhållande till dammsugare som jag senare fått………dvs, mycket, mycket svalt!

 

2160411
Äntligen. Ullungrönnen visar en tendens att snart spricka. Monica Tjernhus visade sin och där är ju bladen ute ur höljet redan. Men så bor hon i södern också! Och hon har inte hundhår i sitt träd, det tror jag i alla fall inte!

 

3160411
Amplarna med vildvinen, inte vildsvinen, är på plats och dom börjar också bli sprickfärdiga.

 

4160411
Hundtandsliljorna har stått i boden, i kruka, där det aldrig får bli kallare än +2 grader, och dom har knoppar nu!

 

5160411
Vita löjtnantshjärtana har börjat gröna till sig. Är lika förvånad varje år att dess veka, tunna, sköra perenner kan vara så tidiga!

 

6160411
I samma rabatt som löjtnantshjärtana har jag min s k primularabatt. Jag älskar bladknytena på dom när dom kommer, och sen är dom fina hela tiden när dom blommar, och sen strör jag fröerna överallt, dom har på det viset för mig en väldigt lång säsong!

 

7160411
Här har det spruckit ut! Pulmonarian, denna jättesöta blomma. De vita står intill men har inte slagit ut än.

 

8160411
En typisk Snäckskalsdalsrabatt. Berg, sten, sten och berg, och så en liten spricka och där har jag “knött” ner både silverarv och balkansippor. Och båda verkar trivas!

 

9160411
I “badrumsrabatten” (alltså vildmarken utanför badrummet, det är ingen rabatt, det är bara mossa och pinnar och gamla enar och nån vild kaprifol och så lite sand och lite snäckskal, det är liksom allt) har det spontant kommit blåsippor! Hoppas, hoppas att dom fortsätter att trivas och att det kommer några snälla, men bara några, ingen invasion, myror, och fortplantar dom!

 

10160411
Och haha! Rabarbern! Det ser ut som om det trots allt skulle bli några stjälkar i år! Jag planerar redan för pajen!

 

11160411
Och ser ni, idag har vi blå himmel! Och körsbärkornellen har exploderat! Nu finns det hopp om det där cocktailbäret till drinken trots allt!

Agneta!

28 kommentarer:

  1. Mycket som är sprickfärdigt hos dig. Och ännu mer blir det när solen och VÄRMEN kommer. Jag ser minsann en liten vitsippa i blåsipperabatten också. En härlig tid har vi framför oss. Kram.

    SvaraRadera
  2. Mycket som är sprickfärdigt hos dig. Och ännu mer blir det när solen och VÄRMEN kommer. Jag ser minsann en liten vitsippa i blåsipperabatten också. En härlig tid har vi framför oss. Kram.

    SvaraRadera
  3. Men hallå vad mycket växtkraft och spirande det var hos dig! Jag har noterat att rabarbern har kommit upp hos oss och några andra växter. I ärlighetens namn är vi inte några superträdgårdsmästare utan mest håll-ogräset-borta-någorlunda snyggt-odlare. Men vi är väldigt intresserade av trädgårdar, teoretiskt liksom.
    Ha det gott i vårsolen!
    Kram / RosMarie

    SvaraRadera
  4. Det ser verkligen vårlikt ut hos dig!

    SvaraRadera
  5. För att inte har några rabatter har du oförskämt mycket fint att visa och var är det för fel att odla i sprickorna. Urcharmigt! Imponerad av vildvinet i ampeln. Kan tänka mig att det blir tjusigt och vilken bra idé. Visst borde jag kunna ta sticklingar av det jag har på väggen?
    Allt gott och tack för sympati
    /Anette

    SvaraRadera
  6. Åååh! :-( ... och du som bara menade väl med kaveldunet :-) Dom är jättefina dom där bruna man kan plocka i vassruggar, jag har tänkt göra det många gånger men aldrig kommit mig för... krävs säkert stövlar och flytväst! :-D

    SvaraRadera
  7. Deilige bilder, herlige blomster, vakre farger og fantastisk blå himmelen :-)) Juhuuu
    våren!! Vi hadde i går og i dag grå og våt... er det grønt og blomstrer må være regn :-)) Men - jeg liker blå himmelen. Takk for bilder. Hilsen til deg. Ha god uke.
    Viola

    SvaraRadera
  8. Jag tog nästan en exakt likadan bild på kaveldun (jag tror det heter så - det andra heter väl budkavel).
    Nu förstår jag - jag har ingen BOD. Som jag kan plocka ut roliga saker ur.
    Det är så jättefint med växter och sten, som jag nog sagt förut.
    Intressant det du berättade om ginko. Att det hette tempelträd och är gammalt, men inte det andra. Bra att veta att den klarar sig om det blir eldsvåda i växthuset. Känns tryggt. / Britt

    SvaraRadera
  9. Jag håller med Anette här ovan - för att inte ha några rabatter så har du väldigt mycket fint att visa upp! Blåsipporna är vackra, men min favorit är nog Balkansippan. Så läcker! Kul att de trivs hos dig.
    Önskar dig allt gott!

    SvaraRadera
  10. Det är riktiga vårkänslor hos Dig, det gör såont när knoppar brister, tänkte jag på.
    Nej för att vara riktigt allvarlig till dina knoppar, så passar de på våren, som kommer lite smygande nu.

    SvaraRadera
  11. Balkan sippor, så himla vackra. Oj hur skall jag minnas det namnet. Nåja kaveldunen i fråga så tror du nog inte dina ögon när jag skriver vad vi kallar dem på dialekt. Jag som bott 60km söderut kallar dom för (skriver som det sägs) trächisklåbbona och min man som är född här 6km bort så han säger pampona. Kärt barn har många namn alltså.

    SvaraRadera
  12. Hej och hå, vilka framsteg våren gjort hos er på sistone! Det är minsann inte så stor skillnad på vårens framskidande hos er jämfört med här. Några dagar till med sol och ni är ikapp!
    Alltså, bilden med amplarna och de blå bergen i bakgrunden - WOW - igen!
    Du tar SÅ fina bilder! Det krävs ett visst öga för att se och fånga sådana bilder. Jag är jätteimponerad.
    Jag måste nog skaffa blå/röd Pulmonaria också, den är verkligen söt, den också. Min vita blommar för fullt här.
    Så fint med den blommande körsbärskornellen mot den knallblå himlen!
    Ha det så skönt i vårsolen!
    Kramar, Monica

    SvaraRadera
  13. Det händer mycket hos dig. Härliga tider.

    SvaraRadera
  14. Verkligen väldigt mycket vår hos dig! Underbar kombination med det karga, steniga och de blommande växterna ... och vilken härligt blå himmel!

    Svar: Nu får du nog läsa en gång till Agneta - Återsamlingsplats står det - en plats där man återsamlas, t.ex. om man fått lämna en arbetsplats efter ett brandlarm...
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  15. I dessa härliga tider, så fyllt av allt sprickfärdigt, njuter jag tillfullo av livet runt mig. Önskar bara att inte jag var lika sprickfärdig som naturen. Hm.

    Må gott och njut!
    Kramar från Eva-Mari, som tänker ta en kärleksmums till förmiddagskaffet... eller inte... eller?

    SvaraRadera
  16. Som det växer, du har haft vår ett
    tag fast den har smugit sig fram.
    Hoppas vi får behålla det soliga vädret
    ett tag nu.
    Kramar och ha det gott/AM
    Ps, jag släppte tanken på kappan

    SvaraRadera
  17. Så gör jag ett nytt försök att kommentera! Igår ville det sej inte alls!
    Åh, så det knoppas och gror hos dej! Dina rabarber har ju verkligen kommit långt!
    Så vackert med både backsippor och annat blommigt! Växterna verkar ju ändå gilla läget hos dej, trots att det är bergigt och magert (enligt dej alltså).

    Strålande sol här idag också, men måste tyvärr in till stan - inte så lockande alls!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  18. Många vackra sprickfärdiga bilder på vårens återkomst.
    Jag är sprickfärdig av att få resa iväg till dottern, även Rolf.
    Sköt om dig, kramar/ Eva

    SvaraRadera
  19. Ja, här finns det hopp om både paj och drinkar, härligt! Och blåsippor! Det har vi ju så mycket här på Gotland, men tänk så glad man blir när man ser dem i sin egen trädgård, jag har bara några stycken så du har fler! De är ena riktiga glädjespridare!

    Du, spraya färg på keramik är väldans lätt, bara att spraya! Jag har i alla fall inte gjort något underarbete, och det verkar hålla! Nu är ju inte en lampfot något som man sliter på, så det kanske inte är så hållbart på något som man använder, vad vet jag?!

    Må gott!
    Gunilla

    SvaraRadera
  20. Vilka underbara bilder :) Snart är det grönt. Körsbärs trädet här hemma knoppar och det är ju så fint när det står i blom. Fin blogg du har :) Ha en fin kväll....

    SvaraRadera
  21. Ja, nu händer det saker!!! Lite sol och naturen spricker ut i blommor o blad!
    Ha det så gott i vårsolen.
    Kram Lena

    SvaraRadera
  22. Härligt med alla blommor som tittar fram nu. Rabarberpaj är ju inte fel. Hoppas att dina räcker till åtminstone en paj! Kaveldun säger jag...och jag förstår att din mamma inte gillade när de exploderade. Det gjorde inte min mamma heller. Särskilt inte när de exploderade inomhus... Jaha, fler som är avogt inställda mot dammsugare. Kan man bli annat än arg när man brottas med den...mitt ex försökte hålla mig borta från vår...det "rök" nämligen hjul då och då när jag dammsög...
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
  23. Ljuvligt, ljuvligt. Övermåttan ljuvligt! :-)

    SvaraRadera
  24. Jag är förvånad att alla växter har kommit bra mycket längre än här. Borde inte jag bo längre söderut ???Vad mysigt att blåsipporna blommar spontant utanför badrummet. Jag såg en vitsippa också på din bild.När jag var liten kallade jag alltid kaveldun för sotare. Kanske är det många som gör det. Jag vet vad sagt tidigare om rabarbern hos dig, så nu håller jag tummarna att du snart kan laga en präktig paj .
    Kram Eva

    SvaraRadera
  25. Hej!
    Ja vilken dag det var i går!! Så ljuvlig..fler sådana!!
    Kaveldun..ja du det hade min mormor alltid i en golvvas..morfar plockade! Känner igen det där med att spricka..för se..det gjorde deras också efter ett tag...hihi
    Åhhh rabarberpaj..så gott..lite ljummen med vaniljsås...himmelskt!!
    Kraaam och hälsa!!!

    SvaraRadera
  26. Oj, vad du håller ordning på alla växter. Idag har jag flyttat på en jordgubbsplanta som tittat upp i avenbokshäcken. Möjligtvis smultron.

    SvaraRadera
  27. Vildvin i amplar lät ju spännande! Det kanske jag får pröva...tänker att det blir som långa rankor som hänger ner, lååångt ner. Känns snyggt!! Kram Katarina

    SvaraRadera
  28. Ja men det är ju bara så häftigt hur vacker vår natur är och vill ge oss glädje. Det där med amplarna funderar jag lite över varför??
    Ha det gott och passa på att njuta så mycket det bara går snart är det över
    Kram Meta

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta