I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 14 april 2016

Att göra vildvinsgardiner!

01161404
Häromkvällen, en vanlig vardagskväll, åt vi middag tillsammans med kusin och familj och vänner här hemma hos oss och jag fick så fina tulpaner! Älsklingsfärg!

 

5
Jo, jag har fått ett par mail och någon fråga i bloggen om våra “vildvinsgardiner” inte vildSsvinsgardiner, som både jag och några andra läste första gången jag nämnde dom här på bloggen!

 

2
Våra vildvinsgardiner gör jag av klättervildvin, Parthenocissus quinquefolia ‘Engelmannii’, som vi har växande lite här och där.

 

4
Av erfarenheten har jag lärt mig att det blir mycket bättre, starkare och finare plantor om man tar avläggare, alltså slingor från vildvinet som rotat sig i marken, och låter dessa rota sig ordentligt i kruka innan vi planterar dom i amplarna. Ca 3 små plantor i varje ampel.

Första året växer dom från små skott, övre bilden, som till bilden ovan, minst, för den här bilden är tagen mitt på sommaren och dom växer ett bra tag till.

 

6
På vintern får krukorna vara i boden där det aldrig blir kallare än +2 grader (värmevakt).

När det känns lite vår hänger vi bara upp dom igen.

Bilden ovan är från en omgång som är två år.

 

7
Tredje sommaren är dom liksom fulländade.

På hösten tredje året planterar vi ut rubbet i naturen och börjar på ny kula, för nu räcker inte amplarnas storlek till längre.

Vattnar och gödslar gör vi hela sommaren.

 

9
Det här är från förra hösten, första året på en ny omgång.

Vanligtvis är dom ju så fina i färgen på hösten, men förra hösten var ingen sån höst här riktigt, men det blev fint ändå!

Sen in i boden och så ut igen vid den här tiden!

Växande gardiner!

Agneta!

17 kommentarer:

 1. Levande gardiner! Det ser så mysigt ut och måste vara underbart att sitta där innanför och se ut genom den grön/röda gardinen! Och de måste ge bra vindskydd också! Ett riktigt kretslopp har ni med ert vildvin! Bäst tredje året, då?

  Jag har ju satt vildvin vid planket mot grannen, men inte växer det så där fint! Klent och risigt är det. Men, det får lite mer tid innan jag tar bort det!
  Kramar i mångfald, Monica

  SvaraRadera
 2. Dina gardiner är verkligen väldigt fina och tänk så praktiskt att kunna sätta undan dem och så ta fram krukorna när våren kommer igen. Det tål att tänka på faktiskt......
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. De är väldigt dekorativa!

  SvaraRadera
 4. Dom är jättevackra dina vildsvin , vi får väl kalla dom så men jag tror vi har för kallt på vintern men det kan ju vara så att dom växer väldigt fort på våra ljusa nätter också .Ikväll är det så kallt att det går inte att beskriva -0 grader nu och nordanvind ,idag morgon var det - 6 grader .Så mina blommor fick en extra granriskvist på ikväll men jag undrar hur det går för mina brustna hjärtan som är uppe ,kramen Nette

  SvaraRadera
 5. Fantastiskt vackert och fiffigt att ha dem i ampel. Hos oss har vi den på flera ställen, så jag kanske skulle pröva att ta några avläggare jag också.
  Tack för tipset.
  Titti

  SvaraRadera
 6. De är väldigt läckra och dekorativa. Och vilket bra skydd mot vind och regn.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 7. De är verkligen dekorativa där de hänger. Jätteläckert! Jag kan tänka mig att det blir vackert skuggspel av dem.
  Allt gott!

  SvaraRadera
 8. Hej! Jag förknippar klättrande vildvin med min barndoms somrar i lilla staden Lovisa vid finska kusten. Min gudmor bodde i ett opersonligt nybyggt stenhus men, hela väggarna var fyllda av vildvin. Vackrast var det förstås på hösten i alla klara höstfärger. Annars har jag sällan sett den klängande kompisen, synd, för den är ju så dekorativ! Det ser ut som all din växtlighet har skjutit fart, kan inte säga detsamma, men blåsipporna blommar även hos mig!
  Kramen

  SvaraRadera
 9. ÅH,LILLA Agneta SÅ VACKERT DET ÄR. SÅ OMBONAT TYCKER JAG, JAG TYCKER MYCKET OM SÅDANT, INNAN MIN DOTTER OCH MÅG GLASADE IN HELA ALTANEN,SÅ HADE DE OLIKA SLAGS HUMLE
  DET VAR OCKSÅ VACKERT, JAG HAR I ALLAFALL JORD OCH FRÖN NU, HA,HA DET ÄR INTE DÅLIGT DET HELLER

  SvaraRadera
 10. Så härligt med klättrande växter och vildvin är otroligt vackert! Vilka fina bilder!
  För min del har jag humle istället, som jag försöker få och växa på nån slag båge, som bara rasar varje år (de senaste åren i alla fall)!
  Absolut bästa skuggspelet är ju vildvin om man har ställen där det kan växa - som hos dej!
  kram
  Lisa

  SvaraRadera
 11. Det där tål att fundera på till min veranda på nya huset, det är rätt högt så nåt vill jag ha där. Roligare än nåt som klättrar.( det har ju alla andra här)Får nog köpa mitt första exemplar för här har jag ingen jag kan ta från.
  Ha det gott och hoppas du får njuta av dom i år åxå
  Kram meta

  SvaraRadera
 12. Att du är duktig på handarbete, har jag förstått. Den sortens gardiner hänger minsann inte överallt. Nu har man fått receptet, så det är bra att hitta på en bra plats. / Britt

  SvaraRadera
 13. Tänk att kunna "sy" så vackra gardiner.

  SvaraRadera
 14. Så tjusigt det ser ut. Fantastiskt fin - och så skiftar de i rött till hösten. Nu måste jag komma på var jag skulle kunna hänga en sådan där. Ska kika efter ditt vildvin nästa gång jag åker till Billbäcks.

  Ha en jättefin helg!
  Kram och solsken
  Linda

  SvaraRadera
 15. Himla fina, de där gardinerna!
  Idag är det ingen vidare vår här va?! Vad hände?
  Tur att jag tog mig en promenad i solen igår kväll
  trots allt.
  Ha en fin helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 16. Men åhhhhhh, så läckra "gardiner! Ojojoj,måste försöka mig på detta till sommaren. Så himla fint!

  Önskar dig en riktigt skön helg
  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 17. Hallå där!
  Vacker med "gardiner" som man gör av naturen! Lika vackra gröna som röda..och nu fick jag en riktig längtan efter sommaren!! Fast klart vi kan ju börja med våren!! Vill ha värme..NU!
  Ha en fortsatt mysig helg..(och i går var det ju fredag! :-) )Kraaam och hälsa!!

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta