I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 28 mars 2016

Det har spruttit till i rabatten!

1160328
Vi har inte haft överdrivet fint väder i påsk, men det har varit varmare än tidigare och några gånger har solen nästan tittat fram och alla växter har täckts av.

Och se vad som blommade bakom den gamla trasmattan som hängde över altanräcket – Vinterjasminen, Jasminum nudiflorum.

Jag är så väldigt glad över just den, jag har skrivit det förut, och jag skriver det igen, första gången jag såg den blomma, det var i Basel, Schweiz, för många, många år sedan och jag blev jag nästan liksom alldeles förälskad!

Och alla resor börjar med ett litet steg…..

 

2160328
Den första lilla gullvivan har börjat blomma!
3160328
Och förhoppningsvis blir det fler!

 

4160328
Lungörten, fast jag tycker inte det är ett fint namn, för mig låter det så där lungsjukt och sanatorieaktigt och jag tänker på Svens Stolpes bok “I dödens väntrum”, så jag brukar kalla den Pulmonaria. Och just denna kallar jag Pulmonaria ‘Monica’, för jag har fått denna, den är vit, av Monica Tjernhus, bloggen!

 

5160328
Ormöga, men, det är ju också ett märkligt namn, vad har ormar med den här lilla söta tidiga blomman att göra, det kan man undra, för ingen kan väl påstå att ormar har fina ögon…..huuuuh….Hur som helst, den blommar och snart kan jag börja göra mina små, små buketter!

 

6160328
Alltså, nu får jag försöka sätta lite fart utomhus, för nu kommer pionerna också, med superfart! Mina pioner är beviset för att pioner kan växa på nästan bara berget där man lagt ett lager makadam och ovanpå ett litet tunt lager jord, för mina verkar trivas!

 

7160328
Den stora rabarberodlaren, dvs jag, pöser av stolthet, min rabarber kommer tillbaka och den ser ju verkligen imponerande maffig ut där den står…….

Grejen är att jag inte kan odla rabarber, det brukar inte bli mer än att, ett, möjligen två blad vecklar ut sig, så när jag blir sugen på den där första rabarberpajen får jag gå runt i husen häromkring och tigga ihop rabarber så det räcker till en paj.

Goda råd, koskit, aska, jordförbättring, jag har provat allt, jag har flyttat den och jag vet inte hur många säckar jord jag köpt, men icke. Men upp ger jag inte!

Agneta!

25 kommentarer:

 1. Ja, det spritter verkligen i dina rabatter! Kul böjning på "spritta"! :)
  Härligt när det börjar hända saker och att vissa saker som pioner och rabarber redan bekänner färg, eller åtminståne att det finns LIV! Mina rabarber börjar gå tillbaks, från flera plantor till två, som just nu lyser röda! Vet inte vad detta beror på, men de var ihärdigare när jag inte gjorde någonting....!Kanske duttar jag för mycket?!
  Nåja, härligt är det att sitta här med värkande rygg och konstatera att det är många grejer på gång i rabatterna, nästan lika mycket som hos dej!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Visst. Du har visat vinterjasminen, men det gör ingenting. För jag njuter av din, eftersom jag inte har någon själv. Det verkar vara tidigare hos dig, det mesta. Ormögat har börjat - ja inget vackert namn på en så fin blomma. Pulmonaria - pulm är lunga, så det är inte alls fel att tänka på fläckiga lungor. En lila primulablomma, men ingen rabarberskymt.
  Ulebergshamn har vi varit i.Det var väl det du gissade. / Britt

  SvaraRadera
 3. Ja, det är verkligen fint att se vilken fart allting tar när det blir lite varmare ute.
  Min magnolia har stora knoppar nu och rabarbern ser man nästan hur snabbt den växer.
  Men, nu ska jag bli lite pessimist igen, det väntas tydligen en hel del regn i veckan som kommer, gillas INTE alls.

  Ha det gott nu min vän, kram Anneli

  SvaraRadera
 4. Så där mycket blommar inte här! Dock har vi haft en hel del sol i påsk :)

  SvaraRadera
 5. Det händer mycket och det händer snabbt i trädgårdarna nu. Här poppar både det ena och det andra upp i rabatterna också. Verkligen kul...och just idag känner jag mig förhoppningsfull att jag ska kunna arbeta i trädgården även i år. Har varit såååå jobbigt med min stukade fot, men idag fixade jag att simma i bassängen och jag går ganska normalt nu. Så då ska jag väl klara "lite" grävning också när det blir dags, eller vad tror du.
  Kramiz!

  SvaraRadera
 6. Makalöst att det kan växa och gro så snabbt. Här händer det också saker i rabatterna nu när jag tagit bort allt gammalt. Man vill liksom inte gå in... Kraaam Pia

  SvaraRadera
 7. Då tycker vi lika, ormöga och lungört...så fula benämningar på fina blommor, för att inte tala om ranunkel!
  Konstigt att du inte lyckas bättre med rabarbern, allt annat tycks växa så det knakar hos dig. Men du är väl inte där och pillrar på dem?
  Tack för kommentaren om mitt jobb! Är mentor för tio elever men känner varje dag att jag kanske kunde gjort mer för dem. Men nu har jag lov och ska vila, bästa vilan är att få vara i trädgården!

  Kramar /Cia

  SvaraRadera
 8. Äntligen vår! Fastän jag har väntat och väntat så blev jag ändå överraskad över att hitta diverse blommande ting i trädgården under påskhelgen.
  Vinterjasmin står på min önskelista. Jag måste verkligen ha en. Första gången jag såg en "live" var 2014 och jag föll pladask. Hur sköter du den? Måste den klippas ner, eller sköter den sig på egen hand?
  Allt väl!

  SvaraRadera
 9. Oj så det växer! :D nu är våren här!
  Hoppas att du har haft en riktigt skön och solig påskhelg!

  SvaraRadera
 10. Det är härligt när det börjar spritta i rabatterna☺Vi har haft blandat väder i påsk. Riktigt fint på dagarna, men blåsigt. Det är ju för all del inget ovanligt för oss kustbor varken hos mig eller dig. Sen har det regnat också och det behövdes faktiskt. Så over all ok. Idag har jag hjälpt grannen att lägga sten på en nyuteplats. Gick fint men nu har jag ont i kroppen...
  Ha en fortsatt go vecka!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 11. Det är rätt, upp skall man inte ge! Vad gör man inte för en god rabarberpaj!
  Ja, tänk vilka konstiga namn det finns på växter, har aldrig heller aldrig tyckt att lungört är ett fint namn.. Tur att pioner inte associeras till något konstigt ;) För om pioner tycker vi! Och dina har verkligen kommit upp, ja några av mina är också på gång!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 12. Det är en ljuvlig tid vi har framför oss. Nu kliar det i såfingrarna och man vill dra igång så mycket. Men nätterna här är jättekalla så jag nästan tycker att det står stilla.Ja inte krokus och inte blåsipporna i skogen. Och tänka sig blommar redan vitsippor vid vår stenmur. Jag är så glad för den lilla flocken som kommer där troget varje år. Vet inte hur de kommit dit för det är verkligen inte ett naturligt vitsippsställe.
  Påsken är över och snart är påskäggen tömda och vi kan ta en rejäl godispaus. Snart hägrar . . . . . ja du vet vad, för mig. Längtar med lite skälva efter allt som händer.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 13. Ja, jag förstår att du blir glad över din vinterjasminbuske, den lyser ju som en sol! Och så har du ett fint minne med den, det gör den speciell.
  Det ser ut att komma massor med blommor hos dig ju! Håller med om att det är konstigt att dina pioner verkar trivas så bra, man har ju alltid hört att de ska vara lite kinkiga...
  Men konstigare - för mig - är att du har lyckats få en rabarber att ta sig! Det har inte jag. Och jag vet inte hur många gånger jag har försökt. Det går inte. Jag har gett upp.

  Jag är glad att du inte kallar Pulmonarian för Lungört Monica; jag hostar bar jag tänker på det...😂
  Roligt att den har tagit sig så fint!

  Må väl vapendragerskan, som jag är glad att du är igen!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 14. Ah, ser att du har haft en nästan lika fin påskhelg som jag! Och tack för världens största grattiskram:)

  Ha en fin fortsättning på vårveckan.
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 15. S å det har spruttit till hos dig. Härliga tider som stundar, allra helst när man har så många spännande växter som du har.
  Bra att du kämpar vidare med dina rabarber. "Ge upp" finns inte i en trädgårdsodlares vokabulär.

  SvaraRadera
 16. Åh... så härligt när det börjar växa och gå i rabatten. Än får vi vänta på det :(
  Jag hade oxå svårt att få rabarbern att överleva men peppar peppar nu är det tredje år som den kommer... Så kämpa på ;)

  Ha de gott!
  Kram Marie

  SvaraRadera
 17. Här växer rabarberna ohämmar på samma plats som en gammal stubbe. Vet inte hur det gått till, men växer gör det. Ser att de börjar komma nu. Men spritter, nej det är alldeles för kallt ännu. Annat är det väl på Kuba.

  SvaraRadera
 18. God kväll!
  Hoppas du haft en skön påskhelg. Vinterjasmin, så vackert namn, på en vacker blomma.
  Har aldrig hört talas om den förut, väldigt fin.
  Här syns inget gult i gullvivorna ännu, inspekterade dem igår. Undrar, ormöga och kaukasisk förgätmigej, är det samma blomma?

  Ha nu en skön vecka denna sista i mars
  kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 19. Åh, vad det är härligt när det börjar sprutta i rabatterna :-) Det har börjat här med även om det ser ut att ha kommit lite längre hos dig. Lycka till med rabarbern, skam den som ger sig. Kram Katarina

  SvaraRadera
 20. Nu går det undan i rabatterna, och vårblommorna avlöser varandra i rask takt. Härliga tider!

  Vårhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 21. Hej! Nu känns det som att vi kan lägga vintern bakom oss och kan möta våren och allt den bjuder på. Hoppas att du får fart på rabarberna så att det blir många pajer framöver.
  Ha det gott! /SA

  SvaraRadera
 22. Du har så rätt. Alla resor börjar med ett litet steg ... smart av dig att byta trist sorgliga namn. Du måste byta ut ormöga mot något mindre läbbigt. Vinterjasminen är läcker. Jag som inte är någon expert förstår ändå inte hur du kan misslyckas med rabarber. Måste vara just den sorten. Jag tycker de mer påminner om högre maskrosor och som vill äta upp hela rabatterna och ska ha bästa platserna osv. :)
  Det är härligt med alla vårtecken i naturen. Fågelkvitter tidigt på morgonen. Det är livskvalitet. Vårkramar från Bosse

  SvaraRadera
 23. Ja nu sätter det fart i naturen. Mysigt att få följa det på nära håll också. Eftersom jag inte har någon trädgård längre, så får jag följa andras. Som din...
  Ett av mina bästa vårtecken är när jag hör koltrasten.
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera
 24. Vad roligt med en massa på gång i rabatterna! Jag har knappt varit utanför dörren i påsk får jag erkänna. Röjt bland alla mina grejer och försöker att få någon slags ordning i kaoset som råder i ett visst rum.
  Ormöga ja... Varför? Ormögon är ju hur läskiga som helst! Usch, om dem tycker jag inte!
  Läker du ihop så smått? Vilka fina blommor du fick förresten! Visst känner man sig bortskämd när man få såna? Hoppas nu bara att du hållit dig skapligt långt från virknålen!
  Kram!

  SvaraRadera
 25. Det är roligt att läsa hur våren har jagat bort vintern. Man gläds åt varje liten
  blomma som sticker fram. Jag har ingen trädgård så det blir i skogen och dikesrenar som vårblommorna gör entré. På mina dagliga promenader går jag ibland igenom villaområden och där är gräsmattorna fulla av krokus. Ja, det är en härlig tid vi går till mötes. Rabarber trodde jag spreds som ogräs. Du har nog en "nogräknad"
  sort.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta