I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 13 september 2015

Bergtagen.

1150913
Sen sist har vi varit ut till havsbandet och gått på tur.

 

2150913
Mycket berg är det, upp och ner och hit och dit, men lättgått.

Jag håller på att lära mig att ta med picknick, jag är urusel på det, men igår fick jag med så att vi nästan fick en riktig lunch. Och det smakar ju så gott när man sitter ute in naturen och har gått ett långt stycke.

 

4150913
När vi satte oss ner kom solen nästan fram och hela naturen fick den där speciella lystern som bara solen kan trolla fram.

 

3150913
Strandkål och vita, mjuka (?) stenbumlingar och gammal, friskt doftande (!) tång.

 

5150913
När vi vände tillbaka hemåt efter ett par timmar drack solen vatten. I alla fall sa min mormor alltid det när man såg solstrålarna lysa genom molntäcket! Som på en vacker altartavla ungefär.

 

6150913
Här dricker solen vatten ur den lilla “daben”, liten vattensamling på bohuslänska.

------------------------------------------------------

 

7150913
Idag, från vårt berg! Lite mer vegetation än på bilderna ovan, det är förresten dom bergen som syns till höger på den här bilden. Ungefär.

 

8150913
En trädgårdsrunda efter hundpromenaden över bergen gav vid handen att vildvinet börjar anta, börjar förresten, det är ju redan knallrött! Höst då, alltså!

 

9150913
Ullungrönnens bär är röda och jag har massor av planer för dom. Dels gelé. Dels trä på tunn ståltråd för dekoration.

Ja, det var visst bara två planer, men i alla fall, planer!

 

10150913
Visst finns det massor av fler färger på ringblommorna än tidigare, då vill jag minnas att det mest var klart gula och orange, medan det nu är alla möjliga otroligt läckra färger!

 

11150913
Kronärtskockan!

Det blev endast en i år, förra året blev det två. Det är, har jag fått reda på, en perenn sort som heter ‘Herrgård’, eller nåt liknande. Vi övervintrar den i vår bod så får vi se om det kan bli lite mer nästa år.

 

12150913
Så är det ju det här med dom amerikanska blåbären i Omgivningens tält.

Dom mognar och det är jättemånga bär i år, men när man skall plocka får man krypa in under tältet och sen fastnar man med precis allting därinne, speciellt irriterande är det med mitt hårspänne som fastnar överallt……men vad gör man inte!

Svårplockade bär förresten. Blå och fina på framsidan och dom lossnar lätt, men så är dom ofta omogna på baksidan och när man ser det är det för sent. Man kan ju inte sätta dom tillbaka igen……..

 

13150913
Och när det här hände begriper jag inte. Dom var ju knallgröna för bara några dagar sen och nu börjar det bli dags att plocka fram stövlar och kar och sätta igång och trampa!

Beställningar på det Snäckskalsdalska vinet har haglat in…….

Beaktar man då det faktum att det inte kommer att bli så många flaskor och att efterfrågan redan är stor, så, ja, priset blir därefter. Och lagd order ligger!!!!

Agneta!

29 kommentarer:

  1. Drack solen vatten, det gillade jag. Har aldrig
    hört uttrycket förut, det var fint sagt av din mormor.
    Och den synen när du trampar druvor...fniss, dom ser
    väldigt fina ut. Växer bra där nere i havsluften.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  2. Hav och berg, gillart:) Men så fina ringblommor och kronärtskockan är supervacker. Jag fick inte ringblommor i år, tyvärr.
    Ha en skön kväll
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Många små ljuvligheter hos dig ,och att solen dricker vatten det var ju en bra förklaring ,kramen ,Nette

    SvaraRadera
  4. geweldig mooi om van te watertanden

    SvaraRadera
  5. Vackra bilder. Jag är också kass på picknick! Ändå är det så mysigt... Vilken osis jag inte hann beställa av ditt vin :D

    SvaraRadera
  6. Dearest Aggie, I love when you share all the beauty around you! I was sharing many of my photos on my blog but, sadly, I lost my camera in May 2014. I cannot afford to buy a new camera, so instead of stopping my blog I decided to share some quotations with lovely images that I find. Thank you so much for sharing all your photos, I love them! :)

    SvaraRadera
  7. Jösses så fina bilder du har på ringblommorna. Verkar som de tar sig väldigt bra ut på bild här men de har ju också väldigt fina färger.

    SvaraRadera
  8. Härliga bilder man blir bergtagen av dem,, ja du picknick är mysigt mysigast om någon annan fixar den,, jag tillhör med dem som inte är så bra på detta, min mamma är alltid bra på det,, kanske kommer med tiden. Ha det gott!

    SvaraRadera
  9. Oj, här får man nog ligga lågt med en vinbeställning, så man inte blir bankrutt vad det lider.... men nog skulle det varit gott att få smaka en liten mun...;)
    O ringblommor, vilka läckra färger som sagt! Vill ha!!

    Ha det gott!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  10. Vilken fin tanke, att solen dricker vatten! Härliga bilder och hoppas du lär dig att ta med ordentligt med matsäck så du kan gå på långa turer.

    Läckra ringblommor! Jag köpte ju engelmannsvin till hörnstolparna i pergolan, men de fäster inte på släta stolparna, hade inte tänkt på det, få se hur jag gör.

    SvaraRadera
  11. Älskar bergsknallarna! Det är så vackert!

    SvaraRadera
  12. Hmmm, jag fasar lite för vinpriset...men har jag beställt så... Levererar du det själv? I så fall kan jag bjuda på ett glas på mitt lilla mosaikbord!

    Ringblommorna är jättefina! Jag minns också dem som orange bara. Min mamma älskade dem, så dem hade vi alltid, de självsådde sig ganska bra, kommer jag ihåg. Mamma sa alltid för Solsickor, visst är det fint?

    Perenn kronärtskocka, det ska jag försöka hitta, men det blir väl inte förrän till våren, kan jag tro?
    Måste man ta in den på vintern om den står i odlingslådan?
    Men du äter inte den, utan låter den gå i blom; det skulle inte jag kunna, jag älskar kronärtskockor!

    Att det ser ut som en altartavla med solstrålarna genom molnen - det har jag hört förut - men att solen dricker vatten - åh vilket underbart uttryck! Det ska jag tänka på nästa gång jag ser det!
    Dina bilder från er lilla utfärd med picknick - wow! Såå vackert ni bor! Och visst var det dina läckra bullar man ser? Jag minns att du en gång sa, att du brukade göra sådana med camenbert i när ni hade picknick!
    Ser mumsigt ut!
    Ha det gott min vän, vi hörs!
    Kramar, Monica

    SvaraRadera
  13. Tack för denna underbara lektion i Din botaniska trädgård. Jag är 84 år, och vet Du vad. Du lär mig alltid
    något nytt. Visste inte att fanns något som hette Strandkål. Kan man äta den ? Strankålsdolmar, det
    vore något det. Fråga mig inte var, men jag har sett en Altartavla som påminner om Sin bild. Undrar om det inte var i nägon kyrka i Danmark. Tack för denna vandring, Du är duktig

    SvaraRadera
  14. Vackra berg, vackert vildvin (har du dom hängande i amplar som förr?), vackra strålar, vackra ringblommor... ja mycket vackert överallt! Och druvorna... vilken tur att jag inte hann beställa!!

    Önskar dig en fin ny vecka!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  15. Underbara bilder du bjuder på. Jag älskar de där "mjuka" stenbumlingarna.

    SvaraRadera
  16. Vilken härlig tur ni kom ut på... fantastiska bilder! Det är klart man måste ha lite gott med sig att stoppa i magen - och aldrig smakar det väl så gott som när man är ute i naturen :
    Jaha du... då kommer jag nog för sent med beställning av en flaska vin... begränsad tilllgång och många förbokningar... får väl vänta till nästa år.
    Jordärtskockan... wow... vilken skönhet!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  17. OOOPS vilken underbar promenadväg. Jag minns. Och så härligt att sitta där och luncha på klipphällen. Vi är ju också ofta ute i skogen och hur många gånger har vi inte sagt ....vi skulle haft fika med oss.
    Nu ska jag ställa en fråga till din man, för han är väl lite/mycket trädgårdsexpert. Vår björnbärsbuske vid stugan beter sig verkligen lustigt. Vissa år kan jag plocka många liter på den , men i år och några andra år är bären bara röda och hårda. De vill inte mogna trots att det i är svämmar över med bär på mina andra plockställen. ????
    Vad roligt att ni ska trampa vin. Jag skulle nog hellre mumsa i mig dem med ost, kex och ett glas rött.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  18. Hallå där i snäckskalsdalen, vad underbart du har det, jag blir oxå bergtagen av alla dina härliga Bohuslänska bilder.
    Så vacker kronärtskockan är, har aldrig prövar odla dem, men lika vackra som de är, är även smaken.
    Då har du roligt och kladdigt nu med att trampa vin, hi hi . . . .
    Jag beställer gärna det äkta vinet från dig, kosta vad det kosta vill. Hur blir namnet på vinet ? !
    Ja du är inte dålig på att hitta på Agneta, *fniss*
    Kanske du bjuder in alla dina blogg vänner på en vinprovarkväll, de är många dina bloggvänner.
    Kanske det inte räcker till . . . . . du får utöka kvantiteten, hi hi . . . .

    Nu är jag hemkommen från Polen och har mycket att läsa ifatt, man vill inte missa något . . .
    Må väl kram/ Eva

    SvaraRadera
  19. Åååååh, dina havsbilder är ju som målningar! Att solen "dricker vatten" - vilket fint uttryck! Man får verkligen en riktigt sakral känsla när den strilar genom molnen! Åh, så vackert!
    Och både blommor och frukter har ni! Att det fanns så många sorters ringblommor visste jag inte - alltid lär man sej något här!
    Otroligt vackra är de och att trampa vin står på tur nu alltså? ! :) Jag kan bara önska lycka till med vinskörden!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  20. Så vackra foton både från kustbandet och från din trädgård.
    Det var ett vackert uttryck det där att solen dricker vatten, det har jag aldrig hört förut.
    Ha en fin start på veckan!
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  21. Naturen är lite annorlunda hos er vid kusten. Så fina havs bilder. Klart man bör ha picknick om det inte regnar eller stormar =). Man kan nästan känna den friska doften av hav. Och era blommor har fortfarande färg..här börjar det nu vara löven som har färgen.
    Kramen ♥

    SvaraRadera
  22. Flotte bilder, som alltid! Så nydelig sagt av din mormor; at solen drikker vann! Det skal jeg huske på! :-)

    SvaraRadera
  23. Vilka fina bilder på en fin natur. Roligt med vinframställningen. Det ser ut att ni även kan göra blåbärsvin. Det är stor efterfrågan, det förstår jag.
    Då jag arbetade fanns det en alle av rönnbär (jag vet inte om det är skillnad på ullrönnbär o andra, men det var rätt stora bär). Jag gick ofta och åt dem. Och hade jag haft dem nu skulle jag använt dem i bröd. / Britt

    SvaraRadera
  24. Vad härligt med vinrankorna som mognade så fort, fick två liter blåa vindruvor härom veckan som smakade gudomligt gott. Sen att de inte smakade vindruvor utan mer åt röda krusbärshållet spelar mindre roll...goda var de!
    Lycka till med vinet, vi vill gärna ha en recension när det är avsmakat och klart =)
    Kram på dig!

    SvaraRadera
  25. Lägger också in en beställning på det Snäckskalsdalska vinet!

    SvaraRadera
  26. Otroligt vilken natur! Ja dina bilder blir man mållös av...vilken härlig utflykt!
    Kram till dig,
    Titti

    SvaraRadera
  27. Vilka underbara bilder ! Helt fantastiskt .
    Åhhhh vad jag tyckte om det uttrycket från din mormor, det har jag sparat i minnet nu .
    Beställer direkt ett par flaskor , ska börja spara redan imorgon .

    Höstkramar Anncathrine

    SvaraRadera
  28. Jag ställer mig i kön till vinet. 😀

    SvaraRadera
  29. Vackert som vanligt.
    Mina "nya" killar som inte bott här så länge är redan inkörda på picknick. När vi körde till Eksjö i lördags bestämde vi att vi skulle äta frukost med medhavd picknickkorg utefter vägen. Då vill vi ha stekta ägg på smörgåsarna sa killarna. Som vi fick när vi körde till Liseberg.

    Nu "leker" jag sjuksköterska ett par veckor. Mycket ögonmedicin som ska ges.
    Kram!

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta