I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 2 juni 2016

Nu kom den!

1160601
Nerför backarna och vidare mot fjorden!

 

2160601
Nämligen, det spörjs att den har kommit nu!

Vilken den, undrar vän av ordning, då!

Jo, makrillen. Så klart! Det är så självklart att ingen ens säger själva ordet! Den kom igår och den var där idag också! Den fina vårmakrillen. Som är så våldsamt god……

Leia älskar att vara med på sjön, hon sover och hon tittar på fåglarna, men fiskarna bryr hon sig inte så mycket om. Inte förrän vi kommer hem, då vill hon ha!
3160601
Stekt med salt, peppar och dill. I smör. Inget annat. Och sen kan man ha olika tillbehör till. Igår vart det spenat och färsk potatis. Men något som är urgott är färskpotatis och tsatsiki till. Även kall är fisken god, nästa dag, med vitlöksbröd och lite, lite majonnäs! Mums! Så det blir det idag.

På lvällen igår var det över 20 grader och vi satt ute och verkligen njöt, det var sådär ljummet som man på vintern tror att alla sommarkvällar är, men som dom inte är. Men igår var det verkligen så! En dag att plocka in i minnesboken och minnas!

 

5160601 6160601
En spontanblommande vallmo, jag tycker den är så otroligt söt! Och en orkidé som Omgivningen fått att övervintra ute i landet. Den är inte lånad från naturen utan köpt från en odling. Sant.

Agneta!

23 kommentarer:

  1. Hej, nu ska jag erkänna, den enda makrillen jag känner till är den som ligger i tomatsås i en konservburk...den gillar jag skarpt att äta på knäckemacka. Färsk makrill har jag aldrig fått tillfälle att smaka, men rökt? Jo jag kan faktiskt tänka mig att jag gjort det någon gång, är det inte en massa sylvassa ben i den? Eller så blandar jag ihop den med rökt sik...
    Rodnar, plockar fram skämskudden och beundrar den skinande vackra firren!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Färsk makrill måste vara en delikatess. Jag brukar köpa fryst i frysdisken.
    Det är bara kisse som inte följer med ut på sjön, men hon (eller om det är en han, minns inte just nu) får väl också smaka lite makrill när ni kommer hem.
    kram!

    SvaraRadera
  3. Kan tänka mig att det måste vara delikatess det där. Kul orkidé ett plus till omgivningen .Har varit till frissan ikväll så nu är man som ny igen ,kramen Nette

    SvaraRadera
  4. Oj så¨gott när vi var hos våra vänner på >Burö och Hällsö festade vi
    alltid på Makrill, men det är minnen blott. Men det är borta nu, de har
    blivit för gamla att orka jobba med sådant. Men vi får ju glädjas åt vära minnen.-

    SvaraRadera
  5. Trodde först att du menade VÄRMEN! Men makrillen var det alltså! Den kanske kommer med solen och värmen? Det verkar ju jättegott och med alla goda tillbehör! Kan bara tänka mej att det är helt fantastiskt att fånga den och sen äta den alldeles färsk! Klart Leia är med på noterna då!
    Härliga bilder!
    Nu njuter vi vidare i försommarvärmen!
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  6. Jag är ingen fiskfantast, men de där makrillarna ser härliga ut. Vilken lyx att kunna dra upp sådant ur havet. Det är ju en riktigt vacker fisk också. Jag minns när jag och brorsan fick strömming när vi var ute med båten i Stockholms skärgård. Glädjen över fiskelyckan var stor men mamma och pappa fick äta upp det mesta.

    Kram, Karin

    SvaraRadera
  7. Färsk makrill låter mumsigt! Härligt att få komma ut på havet. Det saknar vi nu när vi sålt vår båt. Vacker liten orkide!
    Ha det fint!
    Titti

    SvaraRadera
  8. Makrill fick vi lära oss att steka i skolköket. Där var den god minns jag. Se skulle jag stila och bjuda familjen på makrillmiddag. Stämningen var tryckt och fisken inte alls lika god om man säger så, nej, minns inte att jag ätit en enda makrill sen 1959...

    Nu njuter vi allt vad vi orkar! Hurra för vår svenska sommar!!
    Kramar från Eva-Mari, som tycker du har en fantastisk Omgivning!

    SvaraRadera
  9. Ohhh så gott med stekt makrill! Det måste jag göra snart men jag får nog köpa min fisk :) Kul med blommor som bara dyker upp också, då vet man att de trivs...
    Ha en skön & solig helg!
    Kram Titti

    SvaraRadera
  10. Det där ser härligt ut, då kanske den snart dyker upp här också. Har inte hört någon som fått ännu, det bruka ju sprida sig fort. Underbara bilder.
    Ha en undrar dag i solen.
    Kram.

    SvaraRadera
  11. Underbara stämningsfulla bilder! Vilken vacker ljuskrona. Låter suuupersmaskigt med stekt makrill och tillbehör! Har nog faktiskt aldrig smakat stekt makrill tror jag, måste testa det :)

    Önskar dig en fin helg!

    Kram aka

    SvaraRadera
  12. Nyfiskad makrill har jag provat bara en gång i mitt liv. En delikat upplevelse var det. Nu blev jag sugen på just det med färskpotatis och tzatziki.

    SvaraRadera
  13. Låter så gott, blir riktigt hungrig.
    Själv har jag varit ner i vägga hamnen och köpt en bit varmrökt lax till kvällen. Nypotatis och jordgubbar, nästan som midsommar.
    Njut av livet
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  14. Er makrill "går till" precis som horngäddan gör här ca 10:e maj! Då är alla ute på piren och fiskar! Jättegod rökt och har fördelen att ha turkosfärgade ben, så den är lätt att rensa!
    Det låter så mysigt, att alla liksom vet, att nu vankas det makrill och ger sig ut med sina båtar!
    Och hur gott ser det inte ut med den stekta fisken?

    Är det en guckusko ni har eller är jag ute och reser? Egentligen inte vacker, tycker jag, men säregen. Visst har ni vilda sådana någonstans i närheten?
    Ha en fin helg, kramar, Monica

    SvaraRadera
  15. Hej Agneta, ja jag finns här någonstans men ej på bloggen.
    Pausen blev längre än tänkt, denna vår sommar blev så mycket mer 'jobbig' än vanligt. Irland med 16 dar bortavaro fick sen fart på oss i trädgården. Sen alla heliga familjeträffar.Tina och Paul besöker oss oxå nu, de reser hem den 8 juni sen den 17 vidare till Kanada 1 år.
    Sommaren kom med ihållande värme hetta ovanligt tidigt i år. Vattning morgon och Kväll - natt är behövligt.
    Igår var det 27 i skuggan 30 i sol och stilla, solen stekte jag mådde pyton. Inget regn vi fått på evigheter just här över oss. Åskväder lämnar oss och jag klagar, hmma . . .
    Nu är jag själv en hel dag behövligt.
    Tittar då in hos dig och läser härliga inlägg. Så underbart fint o mysigt ni har det och vilka vackra bilder.
    Vad bara 20 gr. det vi har på natten.
    Kanske skönare luft vid kusten ? ! ?
    Makrill är dö-gott men som du serverar den tror jag ej jag ätit. Du frestar oss med massor av dreglande recept.
    Om jag tänker efter så har vi nog ätit stekt makrill i Kivik, Simrishamn, Kåseberga. Men säkert inte så färsk som din, Jaså lilla Leia gillar sånt.
    Vi älskar ju fisk i alla de modeller och jag försöker laga goda fiskrätter till Irländarna när de är här.
    Många invånare har turen att kunna fiska upp sina egna firrar (makrill).
    Datorn min är ännu ej fixad, tid har inte funnits, men snart . . .
    Må så gott, kramar / Eva

    SvaraRadera
  16. Vilken fångst av makrill! Det låter jättegott, tyvärr är inte makrill något jag ätit färsk någon gång så det måste jag prova så fort jag får tillfälle.
    Trevlig helg!
    /Louise

    SvaraRadera
  17. Den ser god ut men jag har aldrig ätit den. Låter så gott med tillbehören.
    Roligt att Leia också njuter av att vara på sjön. Vår hund blev alldeles tokig när vi tog fram flytvästen, hon älskade att åka båt.

    Kram Agneta

    SvaraRadera
  18. Hej! Jag kan nästan känna hur gott det smakar när du så målande beskriver hur man tillagar den färska makrillen.

    Här kan man verkligen tala om "somriga" bilder!

    SvaraRadera
  19. Jag trodde du menade sommaren... och värmen... men så var det fisk du menade. Önskar er god fiskelycka, själva går vi till frysdisken i affären när vi vill äta fisk. Det kan bli gott det också. :))

    SvaraRadera
  20. Grattis till både makrill och orkidé! Det är vad jag kallar lyx på alla sätt.
    Färsk, god mat, mysigt medan man fångar den och en vacker blomma att titta på medan man äter.
    Ha det så fint
    /Anette

    SvaraRadera
  21. Åååh, jeg elsker sprøstekt makrell. Smaken av sommer! Du spurte meg om hvilket kamera jeg har. Det er Cannon EOS 60D med 100 mm macro linse. Jeg er helt på hobbystadiet, men er veldig fornøyd med kameraet til mitt bruk:)
    Ha en herlig uke.
    Jannicke

    SvaraRadera
  22. Ska be att våran Vätternfiskare tar med sig några makrillar nästa gång. Bra att bo vid kusten.

    SvaraRadera
  23. Så gott med nyfångad makrill!! Jag önskar verkligen att jag kunde äta det..och med stuvad spenat. Eller som du säger, kall med majonnäs!! Mmm...
    Tänk när jag var precis i början av graviditeten med Yohanna, då var mor och jag i Gbg. Jag skulle absolut in i Saluhallen och köpa med mig rökt makrill hem. Kan säga att då började lilla mamma fundera...fniss.
    har ju varit så fantastiska dagar..vilket vi verkligen älskar! Framförallt dessa ljuvliga kvällar! Men nu min vän skall jag sluta min kommentar!! Ha en fortsatt mysig kväll!! Kram och hälsa!!!

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta