I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 12 juni 2016

Det blommar.

1160612
Nu blommar det!

 

2160612
En klematis utanför klädkammaren. Och vad den heter, jaaa, det har säkert, som vanligt, stått på någon lapp som jag för länge sedan förpassat…..jag har nu bestämt mig för att sluta göra så.

I fortsättningen skall jag nogsamt notera vad vi planterar, var och när, och namnet och året. Här ska saker och ting rättas upp……njaaa……

 

3160612
Den ena pionen efter den andra börjar blomma. Men det krävs vatten. Här är så jättetorrt. Allt regn som kom i vårvintras har runnit puts väck, så vi får akutvattna hela tiden. Tur vi har vatten!

 

4160612
Intill köksträdgården. Blommorna växer nästan bättre än grönsakerna, men å andra sidan sådde vi ganska sent, så grönsakerna kommer nog!

 

5160612
Magnolia sieboldii, Vibrunum plicatum ‘Mariesii’, Louise Bugnet och nere till vänster en bukett som vi fick av våra goda vänner när dom var här för några dagar sedan.

Det är lycka när gästerna tar med en sån maffig bunt pioner, hur kunde dom veta? Har ju bara känt dom hela livet, typ!!!

 

6160612
På ett ställe på tomten har vi vad vi kallar för ett “träsk” (man måste ju namnge dom olika snuttarna i trädgården så det blir lättare att förstå vilket ställe man pratar om) och där satte vi många, många irisar för ett par år sedan.

Det är dock bara den här vanliga, lilla blå som inte blivit uppäten av ohyra, eller sniglar? Men det är i alla fall en fin en och jag är glad för den!

Agneta!

24 kommentarer:

 1. Grönsakerna är nog färdiga när allt annat blommat klart. Du säger att ingenting trivs hos er på berget, jag tycker det är tvärtom. ni har fantastiska växter på ert berg. Magnolior, blåregn och jag vet inte allt. Jag har en eller två magnolior. En stjärnmagnolia tror jag, den har stått och stampat på samma ställe i säkert 6 år, men aldrig har vi fått en blomma, lite trist. Fråga gärna din expert vad det kan bero på.
  Funderingar finns på att så igen lite rabatter, får se hur jag gör.
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Puh! Nog blommar det allt. Och visst, det finns träsk och så finns det "träsk".

  SvaraRadera
 3. Tycker nog att dina blommor ser ovanligt fräscha ut. Här tycks regnet aldrig komma och vi vattnar vår avenbokshäck. Andra sommaren nu så den har rotat sig ordentligt och klar sig nog rätt bra. Men förra sommaren då. Trodde flera plantor skulle stryka med. Men det är trevligt med solsken också, det går inte att förneka.

  SvaraRadera
 4. Här har alla rhododendron blommat över, syrenerna, grannens rosor likaså. Vår stora ros har många blommor, men de vissnar en efter en. Ena pionen är översållad med vackra väldoftande blommor, de andra är små. Bäst blommar hundratalet självsådda penséer i singlen ;)

  SvaraRadera
 5. Åh, vilka vackra blomfärger ihop - blått, vitt och rosa! Och du har fått dem att blomma på samma gång! Mina aklejor var utblommade innan nävorna slog ut!
  Men jag har gula dagliljor och vita pioner vid de blålila nävorna och det är också fint!
  Din pion - vad är det för sort? Jag måste försöka hitta en plats till en sådan, såg en redan i fjor och fick habegär! Den är underbar!
  Bilen på magnoliablomman är såå fin! Ljuset genom kronbladen - ett mästerverk!
  Här är det också vattning som gäller och ändå är gräsmattan snart som hö...
  Nu är vi många som hoppas på regn!
  Kramar i sommarsolen, Monica

  SvaraRadera
 6. Vilken härlig blomsterprakt! Jag förstår att du har en stor och väldigt vacker trädgård. Pionerna blommar här också, ja de har blommat länge. De tidiga sorterna har blommat över, men andra har tagit vid.
  Här är det totalt bevattningsförbud. Även de med egna brunnar vädjar man till att de ska spara på vattnet.
  Vi behöver regn!! Sedan mitten av april har vi fått ca 20 mm och det är ren katastrof med ett grundvatten som aldrig varit så lågt tidigare.
  Man får försöka glömma det och njuta av sommaren i alla fall!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jamen åhhh så mycket fint hos dig! Det är ganska så torrt nu men så slipper jag klippa gräset var tredje dag också, tjoho!
  Ha en skön kväll...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 8. Det är mycket som kommer på en gång, man blir rädd att det snart blir helt tomt på blommor, det är ju meningen att det ska komma successivt hela sommaren. Fast med lite tur så kanske man kan få två omgångar blommor. :)

  SvaraRadera
 9. Så mysigt ni har det med alla blommor. Visst är det torrt måste vattna här med två rosor har hållit på att torkat för mig.
  Irisar är underbara blommor precis som pionerna. Jag lägger kaffesump på irisrötterna så inte sniglarna äter upp dom. har funkat bra. Nu törs jag nog tacka för skotten jag fick av vildvinet. De har alla rotat sig.
  Ha nu en fin och skön början på veckan.

  SvaraRadera
 10. Så vackert med alla blommor ,här råder också vattenbrist men till lördag ser det lovande ut ,märk väl till lördag för oss som jobbar ,kramen Nette

  SvaraRadera
 11. Åh, så mycket vackra blommor du har! Det spelar ju ingen roll vad de heter, bara de växer och blommar!!!
  Torrt här också, men ingen vattenbrist än.
  Kram Lena

  SvaraRadera
 12. Ja nog blommar det hos Er, Ha,ha vi har vänt på mitt blomsterland i dag,
  sonen hjälpte mig. Vi har vänt på Blomsterlådan, så Pelargonerna får växa
  åt rätt håll igen. Tänk vad ett år gör på gamla käringar , i år blev den
  för tung. I dag är andra dagen som jag inte ätit min middag på kuvösen.
  Det har blåst som tusan, i mina marker. God kväll önskar Hajan

  SvaraRadera
 13. Det är verkligen galet torrt i marken nu. Här har det kommit totalt 6 mm på över en månad. Inte mycket att hurra för. Hos dig blommar det verkligen fint i alla fall.

  Kram, Karin

  SvaraRadera
 14. Underbara bilder från ditt blomsterparadis! Här är det också sååå torrt och några kantareller till midsommar är inte att tänka på...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 15. Pioner är verkligen underbara! förälskade mig i en Rosenpion när jag var i Skellefteå på Rydlinge plantskola i förra veckan. de har en fantastisk vidningsträdgård med namnskyltar på det mesta.
  Jag måste numera spara etiketterna på köpesblommorna för att inte tappa bort vad de heter. Gömmer den bakom plantan sommartid. På våren finns den där i jorden och talar om för mig vad som förväntas komma upp.

  SvaraRadera
 16. Visst är det väl nu, just i denna sekund, som blommorna i trädgården är som allra allra vackrast! Allt är nytt, knoppigt och fräscht. Min balkong börjar också komma igång nu och vildvinet "Agneta" ska precis till att klänga! Varje gång jag vattnar så slänger jag en tanke till giverskan, du borde faktiskt känna den?

  Ha det fortsatt fint!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 17. Så mycket fint du visar och visst är det en härlig tid vi har nu..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 18. Fantastiskt blomning i ditt paradis! Allt blommar på en gång och överallt just nu. :-) Det är en härlig tid, och inte helt fel att ha prickat in sommarsemester med sol och värme dessutom...

  Sommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 19. Åh! Pioner kan man inte få för många av. Just nu är jag på jakt efter en rosa sort som jag inte vet namnet på, fyllig och stor blomma som doftar heeeelt underbart ljuvligt.
  Fick en sådan (snittblomma) av en bekant för ett par år sedan, från hennes egen buske i trädgården. (Orättvist!) Tyvärr visste hon inte namnet på den.
  Undrar om jag kan be att få fröer. Fast då tar det väl många år innan det kommer någon buske, om fröerna ens tar sig. Jag får fortsätta doppa näsan i blommorna på plantskolorna, någon gång SKA jag hitta den!
  Iris är också väldigt fin. Den skulle jag ju köpt ett gäng när jag var på Trädgårdsforum häromdagen, kom jag på nu.

  SvaraRadera
 20. Och en helt annan sak: Strular Blogspot för dig? När jag skriver ett inlägg har markören slutat visa sig. Himla irriterande när jag vill flytta markören för att ändra något i texten.

  SvaraRadera
 21. Det är en härlig årstid nu!!! :)

  SvaraRadera
 22. Hej, iris är en stor favorit! Jag hade den på senaste bostället, mitt i trädgården. Tyvärr var stänglarna så långa och gängliga och varje gång de blommade kom ett ösregn som gjorde att hela blomman lade sig ner. Så trist. Jag får lite panik, tänk om inte blommorna finns kvar om en vecka till mdsommar, hur ska jag då hitta sju sorter? Tycker allt fullkomligt exploderat nu...Nåväl, jag skulle ju inte ha någon mer prins, så jag struntar nog högaktningsfullt i kudden, däremot vill vi ha mycket fina blommor i midsommarstången. Vissa år ser man bara lupiner i dem...
  Kram från pörtet

  SvaraRadera
 23. Vilken vacker blandning av färger och blommor på första bilden!
  Underbara pioner! Tycker att alla färger är lika fina. Våra pioner har inte slagit ut helt än. Härligt med smarta gäster som förstår vad du gillar.
  Har ni fått regn nu? Här har det regnat hela dagen.

  Kram Agneta

  SvaraRadera
 24. Här hos oss är också så torrt, så torrt.

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta