I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

lördag 19 december 2015

Oj, oj, oj, här har det hänt saker.......

Har varit i Budapest några dagar.

Några dagar innan vi åkte tog kameran tog slut och vi fick köpa en ny. 

Dessutom tog datorn tog slut, totalt datorhaveri, mitt upp i alltihop, köpte ny, men den är tillbakalämnad, den förstod jag mig överhuvudtaget inte på.

Och till allt detta blev jag totalnobbad av Blogger och varför har jag ingen aning om, jag tror inte jag gjort något otillbörligt!!!

Men så kom jag på att min lilla gamla resedator finns ju, den är urgammal och pytteliten, men nu ska vi se om det fungerar med den! 

Detta blir ett försöksinlägg kanske man kan säga!

           Den vackra Kedjebron, vad den heter på ungerska ska jag inte ens försöka mig på att skriva!


   Stefansdomen (har listat ut att Stefan på ungerska möjligen kan vara Istvan...), väldigt vacker!


 Fiskarborgen. Men varför den heter Fiskarborgen har jag ännu inte tagit reda på, det verkar otroligt                       att man en gång fiskade så mycket i Donau att man kallade en borg så........


 Parlamentet med sin imponerande storlek. Vi var dock aldrig inne och tittade, det var något med                                                                             orken som tröt.


                                     Slottets kupol i förgrunden och Gellertberget i bakgrunden.


 Jag satte i system att leta efter den godaste gulaschen! Och jag hittade den absolut godaste varenda                                              dag, du milde vilka goda gulascher dom kan göra!

                                         Och vilka goda och vackra bröd dom kan baka!


 En rolig gran fick vi se under konstruktion. Man byggde den av vedträn och det blev så fint och man                          fick gå in i den och där var det jättemysigt och doftade så gott.

Man lyste sedan upp den, och tja, det var fint, men jag undrar om inte varmvitt ljus hade varit finare,                                                          men kanske mindre spektakulärt.....


                                                Och så kommer vi till min gamla käpphäst.

                                                                                Maten.

Så otroligt fräsch och vacker och framför allt inte plastinpackad. Hur många är vi inte som sliter med                                               den förbenade plasten runt gurkorna här hemma.

Varför kan vi inte ha det så här? Visserligen finns det en del gårdsbutiker och en del saluhallar i vårt                  land men i mina ögon är kvaliteten ljusår från den mat man finner utomlands.......

Jag blir lika lyrisk var gång jag kommer in i sådana här fina saluhallar, stora, luftiga och svala. Och                  nu var det visserligen vinter, men jag kan tänka mig att det är lika svalt på sommaren.....


 Köttet, det vet inte vad plast och vacuum är, jag lovar, så otroligt fint och även för mig som vanligen                  inte äter så mycket kött, jag blev som väldigt sugen när jag såg allt fint kött!


Och så har vi då Budapests söta julslingeupplysta spårvagn! Jag lyckades inte få fram kameran i tid, så mina bilder blev otroligt och ovanligt mycket suddiga, så jag lånade en från nätet.

Jag föreslog Omgivningen att vi skulle vänta tills den kom tillbaka, men då han är en synnerligen barsk, ilsk, enveten och cynisk, men framför allt frusen man, så gick inte det. Han förklarade att han skulle bli nerkyld och liggande i hemska förkylningar, så jag gav upp det hela. Vad gör man inte för husfriden.
(Nu hoppas jag att dom som brukar läsa här vet att Omgivningen är motsatsen till allt, med undantag för det där med frusen....).

Den lilla ljusblå bilen är en östtysk Trabant (Drabant som jag vanligen kallar den, felaktigt), en riktig kultbil och den var så söt, jag hade kunnat tänka mig en sådan. Säkerligen inte lika datatekniska som bilarna är numera, lite mer vanlig mekanik, kanske!

Vi hade grått väder alla dagar, men inget regn, men på avresedagen kom solen fram och vi fick se                                                            takåsarna från vårt hotellrum i sol!

     En vacker, gammal stad med imponerande byggnader och vänliga människor, klart värt en resa!

                                                                      Agneta!

27 kommentarer:

 1. Vilken härlig tur ni gjort!
  Jag har varit i Budapest en gång, men bara på endagsbesök och det är ju alldeles för kort tid. Det var på våren och det var väldigt vackert.
  Hoppas att det ordnar sig med dina datorproblem.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 2. Äntligen! Åh, vad jag har väntat på de bilderna! Och jag nickar igenkännande till varenda bild utom den underbara ved-granen och ljusslinge-spårvagnen... Det ÄR en väldigt vacker stad och Donau gör ju inte saken sämre!
  Så skönt att du kan blogga från din lilla dator tills du hittar en ny som du gillar?
  Att Omgivningen är en barsk och ilsken herre har man ju förstått. Inte.
  Massor av kramar, vi hörs, hälsa, Monica

  SvaraRadera
 3. Det blev ett alldeles lysande försöksinlägg. Jag blev hungrig när jag tittade på dina bilder.

  En spa-resa till Budapest var min första utlandsresa efter min stroke. Jag kan fortfarande förundras över hur jag klarade av det och förtstås hur D klarade av att åka med mig. Ja, att vi bara vågade, men allt gick bra och jag var väl fortfarande i den fasen där jag trodde att jag skulle bli helt återställd. Det blev bara en utlandsresa till, men sedan vi flyttade till Getingstorp så har jag aldrig känt nåt ressug.

  SvaraRadera
 4. Kul att ni varit i Budapest, denna vackra pärla vid Donau, med sina pampiga byggnader och monument! Klart ni hann med saluhallen - det är verkligen saluhallarnas saluhall!
  Ja, och spårvagnarna såklart och badpalatsen, men det kanske inte är läge nu när det är vinter, att bada alltså! Jag var där en gång i början av maj - så otroligt vackert då också!
  Kul att få se dina bilder och att du hittade så god gulaschsoppa!
  Hoppas att det löser sej med ditt datorproblem, men den lilla verkade ju funka i alla fall.
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Himmel vilket tekniskt strul du råkat ut för! Men så är det ibland...
  Underbara Budapest! Det är säkert 20 år sen jag var där men staden satte sina spår, galet vackert och maten, ja galet gott!
  Kul att du är tillbaka på banan...
  Kram Titti

  SvaraRadera
 6. Vilka fina bilder från en fin stad. Jag har varit där en gång, fast på sommaren. Saluhallen var helt underbar. Jag minns att jag köpte massor av bönor för de var så fina (bönorna som kom upp var mer alldagliga). Och gulaschsoppa som är så gott! / Britt

  SvaraRadera
 7. Åh, så mycket fint, dit vill jag verkligen åka någon gång! Vilka vackra byggnader!!
  kände inte igen Omgivningen riktigt i din beskrivning, men blev lugnad någon rad längre ned ;)

  Kramis!

  SvaraRadera
 8. Vilka fina bilder. Tänk vad du reser och har dig. Granen var ju supercool. Du vet ju att jag gillar ved.. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 9. Så intressant att läsa och se bilder!
  Nu blev jag sugen på att åka till Budapest igen!
  När vi var där jagade vi också den bästa gulaschen. ;o)
  Hoppas att allt ordnar sig med din dator. ♥︎

  SvaraRadera
 10. Jösses vilken tur att vi får vara med på ett hörn via din blogg. Ni har då haft väldigt mycket intressant ser jag så kanske det överväger det där med alla kamera o datorproblem. Annars kan man ju förstås bli nästan tokig när datorn krånglar.
  Du, den där Trabanten eller vad den nu heter, jag skulle nog undanbe mig någon sådan. Ingen vän av fina bilar men men. Ha en skön lördagkväll.

  SvaraRadera
 11. P.S. Fiskarbastionen, som uppfördes kring år 1900, är ett försvarsverk i låtsad nyromansk stil och utgör en del av den gamla stadsmuren. Namnet har den fått efter det fisktorg som låg nedanför Matteuskyrkan, där bastionen uppfördes.
  Låter jag som en uppslagsbok? OK, taget ut Willmaguide-boken om Budapest.
  Sa besserwissern.
  Kram!
  D.S.

  SvaraRadera
 12. Det gick ju hur bra som helst! Så mycket ni sett :)

  SvaraRadera
 13. Det ser riktigt vacker ut och så fint du har fångat bron, den ser så där romantisk ut. Hoppas du får ordning på datorstrulet. Önskar dig fin 4. advent! Kram Merja

  SvaraRadera
 14. Där har jag varit. Men tyvärr blev det en resa som hjärnan förträngde. Jag tror jag ska dit igen en dag o återuppleva den vackra staden o det vackra landet o skaffa mej ljusa minne.
  Önskar dej den bästa julen o det bästa nyåret. /Knatten

  SvaraRadera
 15. Du är inte enda som delar kraschar för här gav Firefox upp så nu for den räven så nu kör jag med Opera men där har jag ju inte mina saker i ordning som jag hade förut att det måste bråka nu så här inför julen .Så trevlig resa ni hade det där är nog en plats jag kunde tänka mig också .Här har det städats idag och en del pynt har kommit fram ,hoppas din problem löser sig jag har ju en son som är proffs vad det gäller data som om du behöver en helpdesk så kan vi kanske hjälpa till ,trevlig fortsättning på helgen .

  SvaraRadera
 16. Tack snälla Du, så härligt för mig.Där har vi varit jättelänge i denna
  underbars stad. I början på 80 talet var det jättesträngt att bo där. Vi bodde på ett ryskt hotell. Vi anlitade en ungrare som var vår gaid, vi var 4 st.För en billig penning fixade han det bästa åt oss. Han hade jobbat
  på Svenska ambassaden och talade väldigt bra svenska. Efterdom jag varit anställd på Philips över 33 år, kunde jag hjälpa honom med en del saker,
  hans fru ordnade jag garn åt , de hade 2 pojkar. vi umgicks med dem i
  ett par veckor. Det var många minnen som poppade upp. men över v30 år sen
  Staden är ju så vacker, men vi var på sommaren. kram Harriet. Måste säga om du tagit korten är de jättefina.

  SvaraRadera
 17. - Halloj i väster.
  Jag trodde det var dina grannar som börjat
  bygga nytt....
  - Kanonfina bilder från er resa !
  Det är väl ganska typiskt och vanligt att när sakerna
  i ens närhet börjar gå sönder, så fortsätter det så.
  - Ha en fin avslutning på veckan !
  Hälsar Henning och Blondin-Ida....:o)

  SvaraRadera
 18. Välkommen hem, vilken fin resa ni varit på. Och skönt att du är tillbaka i bloggvärlden, det blir lite tomt utan dig :)
  Kram på dig
  Maria

  SvaraRadera
 19. Så härligt att du fick till ett inlägg! Måste erkänna att jag är lite avis... Budapest... min favorithuvudstad, ja i alla fall bland dem jag varit i... har varit där några gånger och jag bara älskar denna stad! Den stora saluhallen... vi var nere i källarvåningen vid ett tillfälle - där "vanliga" budapestbor handlade... fick genast ett par beväpnade "vakthundar" efter oss... de såg inte ut att tycka om turister :)
  Fina bilder... gillar deras spårvagnar - de har samma gula färg som våra inne i Norrköping
  Kram

  SvaraRadera
 20. Men det där gick ju alldeles utmärkt med den gamla trotjänaren. Gamla vänner ska ej föraktas.

  SvaraRadera
 21. Åh vilken trevlig resa ni gjort, mitt i julstöket. Vi skulle ha åkte till Berlin och julshoppat, men det blev tyvärr inte av. Budapest är en jättevacker stad. Det var längesedan jag var där , men jag minns den väl. Kul med vedträgranen och inte minst julslingespårvagnen. Ja tänk vad man kan hitta på att pynta med.
  Ha det fint. Kram Eva

  SvaraRadera
 22. Feliz Natal!!! Que a manjedoura do seu coração esteja pronta para receber o Menino Jesus que irá nascer!!!
  Um ano novo repleto das bençãos de Deus!!!
  Doce abraço com carinho, Marie!

  SvaraRadera
 23. Hej, vad bra Agneta att din provblogg fungerade. Man blir verkligen arg och ledsen när dator, kamera m.m. börjar strula, för min egen del hade jag fått panik och jag hoppas min käre vän datorn hänger med mig länge än. Det är ej detsamma att kolla på mobilen och skriva på den, lite pilligt tycker jag.
  Men så trevligt för er att få göra en resa så här dagarna innan jul, kan tänka mig att Budapest är vackert upplyst i advent. Jag, vi har tyvärr aldrig varit där,
  fast vi är intresserade av att få se Budapest med omnejd.
  Ja de där saluhallarna i nedre Europa är mycket fräscha och har ett fantastiskt överdådigt utbud.Jag drar mig alltid till en saluhall när jag hamnar i något
  'nytt eller gammal' land eller plats. De får vara stora eller små men alla har en förträfflig charm, så jag förstår att du blir lyriskt, för det är imponerande.
  Tack för bilderna och berättelsen om hur det var i Budapest,
  jag och Rolf gillade 'ved-julgranen', den är riktigt häftig !!!

  Ha en bra julvecka, om vi inte 'ses' mer så önskar jag dig en riktig GOD JUL.
  Jul kram/ Eva

  SvaraRadera
 24. Hej!

  Så skönt att det fungerar igen, både med blogger och med datorn! Otroligt jobbigt när tekniken inte fungerar. Finns nog inget som får mig på så dåligt humör som det, inget tålamod alls när det gäller tekniska saker. Annars har jag ett väldigt stort tålamod, faktiskt.
  Åhhh så fint det ser ut i Budapest! Så många vackra byggnader. Och gulachsoppa som är sååå gott! Har aldrig varit där men nu blir jag sugen på att resa dit.

  Ha det så gott
  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 25. Vilken tur att du fick ordning på Bloggandet. det hade varit trist att inte få läsa dina inlägg även om jag inte alltid kommenterar. ni har då haft en fin resa med mycket upplevelser.
  Ha nu en God Jul och Gott nytt År
  Kram Meta

  SvaraRadera
 26. Det gick ju fint med det inlägget☺I Budapest har jag också varit i min ungdom. Kommer inte ihåg så mycket dock. Jo,bron...Får visst ta mig dit igen ser jag. Kanske kan få gubben med på det äventyret...
  Ha det riktigt gott!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 27. Ljuvliga bilder från en mycket vacker stad som vi gärna återvänder till. Var där för några år sedan på våren. Vackert då också. Vi gillar också att strosa runt i saluhallarna när vi är utomlands. Så intressant och njutbart att se utbudet.
  Önskar dig en riktig skön och fridfull jul - utan dtat- och annat strul... :-)
  Kram

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta