I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

lördag 8 augusti 2015

Den kom häromdagen. Sommaren!

1150808
Häromdagen kom sommaren!

Den dagen tillbringade jag på bergen alldeles norr om Lysekil, rakt mot väster. Smögen ligger i mitten där borta, ungefär.

 

2150808
Mot söder.

Hela vägen till Amerikat! Bara att surfa iväg…….

 

3150808
När jag tittade ut genom klädkammarfönstret den morgonen såg jag hur höstanemonerna sträckte sig efter sol och värme!

 

4150808
Den gamla flockeln hänger med, jag är inte stormförtjust i den, men den lockar till sig många bin, fjärilar (fast jag har inte sett någon fjäril i år ännu…..) mm, så därför tycker jag om den i alla fall!

 

5150808
En ny, för oss alltså, klematis. Omgivningen håller på att låta klä in en gammal, rejäl rosenbåge.

Rosor är ingen idé här, som sagt, så vi försöker med annat.

Bara för att få ner rosenbågen har det bergborrats och gjutits och sen är det nästan bara skräpsten, eller som man säger här, stenmale, att plantera i och det är inte mycket som vill växa i det.

 

006150808
En malva. Den står i kruka på altanen.

För mig ser den mer ut som en hibiskus, men “dom” säger att det är en malva, så jag får väl tro på det. Bladen övertygar mig kanske lite också, för dom är småludna och det har väl inte hibiskusar.

 

06150808
På altanen blommar snart mitt lilla hav av agapanthus! Först såg det inte ut att komma en enda blomma, men sen liksom exploderade det!

 

6150808
Den upphöjda delen är altanen och dit kan man gå i skugga nu, blåregnet är tätt som en vägg!

 

7150808 8150808 
På andra sidan blåregnet står aklejrutan, den är högre än en fullvuxen björk nu! Skojar! Björken står långt därifrån.

 

9150808
Nedanför aklejrutan blommar nu hortensiorna……det är väl sensommartecken?

Min flox, ‘Sherbet’ blommar också, den har jag flyttat och nu verkar den trivas.

Och så har vi helt klart en malva, en sån där som dyker upp lite här och där i trädgården, tacksamt!

 

10150808
Nu kommer även, ja, den som jag aldrig kan lära mig namnet på, Echinacea kan jag, tror jag, men sen är det stopp. Jag kan bara inte lära mig vad den kallas på svenska. Hatt? Nånting med hatt? Nåja, den är på gång i alla fall. Och det är helt säkert också en sensommarblomma! Eller?

Agneta!

30 kommentarer:

 1. Välkommen till sommaren! Den har kommit även hit.
  Det är en härlig "blomsterdjungel" ni skapat där ni bor. Med Amerikat inom synhåll dessutom.

  SvaraRadera
 2. Jag drabbas alltid av en stor njutningskänsla när jag kommer till din blogg Aggie. :)

  SvaraRadera
 3. Solhatt:) Så härligt det blommar hos dig, jag tycker det är lite skralt hos mig:) Wow vilket lyxigt hav av agapanthus, tänk den som hade det.
  Jag har beställt höstanemon och hoppas de vill trivas, jag har inte lyckats hittills.
  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Just som jag ska till att göra ett inlägg, så får jag syn på ditt! Typiskt! Det blir inte så ofta man siter vid datorn så här på sommaren...
  Åh, så det syns att det är sommar på din första bild! Den ljusa, milda tonen på havet!
  Vilken fin bild du har lyckats ta på era höstanemoner! Mina blommar inte än, men det är väl en annan sort, kan jag tänka.
  För första gången har jag också en agapanthus i kruka på altanen i år. men det är definitivt inte sista gången! Som den har blommat och vilken helt underbar blå färg! Kan man vinterförvara dom, tro? En fråga till mäster!
  Din malva, är det en perenn? Har aldrig sett en liknande! Var kan jag klämma ner en sådan?
  På tal om klämma ner - skickligt att få ner en rosenbåge bland era stenar...här tryckte vi bara ner den i jorden...men så lutade den också innan vi satte fast den upptill!
  Min fina Echinacae (solhatt!) kom inte upp i år, så det ska jag köpa en ny! Tomato Soup!
  Ha det gott kompis, kram, Monica

  SvaraRadera
 5. alltid så vackert hos dig ,alla fina blommor ,ja värmen kom men sommar har vi ju haft länge .Jag som inte gillar då det blir för varmt tycker att vi haft en fin sommar ,kram nette

  SvaraRadera
 6. Vad mycket fint hos dig, tänk att ha utsikt ända till amerikat. Höstanemonerna är så fina, men de vägrar trivas hos mig. Sätter någon ibland men de återkommer aldrig. Flocken ser jättefin ut tycker jag. Och solhatten, ja de vill inte heller, sätter ett gäng ibland, och då är det vanliga sorter, frösådda eller köpe, men de tynar bort och efter några år finns ingen kvar. Skulle så gärna vilja ha massor av dem.

  Kram

  SvaraRadera
 7. Åh, vad jag njuter av din trädgård och dina fina havsbilder! Ja, nu har den kommit, sommaren och vi får ha den länge nu, hoppas jag, för det har "dom" sagt:)

  Ha det gott!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 8. Ja den kom lite sent, sommaren...men väl värd att vänta på! Nu hoppas vi på en skön och solig sensommar, eller hur?
  Fina bilder du bjuder på!

  Kram Titti

  SvaraRadera
 9. Kanonväder, hur skönt som helst. Som vanligt fina bilder!

  SvaraRadera
 10. Ja, nu är det sommar, så varmt och soligt! Du har problem med solhatt och jag vill bara säga rudbeckia som den kallades tidigare innan den omgrupperades. Blir riktigt avis på dina Afrikas liljor, ser riktigt fina ut! Ha det gott! Kram Merja

  SvaraRadera
 11. Ja äntligen kom sommaren! Ikväll har vi suttit ute och ätit och fikat, en riktig somrig kväll sån som vi inte fått en enda gång tidigare denna sommar förrän nu. Vad mycket vackert som blommar hos dig!!!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 12. Ja du, nu är det t.o. m. sommar här hos oss men förstås från och till. I går åkte vi till sommarstugan för att det var riktigt sommarväder här hemma, när vi kom dit blåste det ordentligt och då är det inte tillräckligt varmt och det lugnade aldrig så till sist blev jag så f........ att vi åkte hem igen. Så kan det också gå när inte värmen vill sig. Ha det bra om du har riktig sommar.

  SvaraRadera
 13. Beautiful, Aggie! Thank you so much for sharing. :)

  SvaraRadera
 14. Hej på dej. Jag tycker nog sommaren kom lite sent. Nu kan det väl kvitta eller.... Nä, det är skönt. Men ajag har ju börjat jobba igen så då är det lite jobbigt.
  Ha varit lite off när det gäller bloggandet men nu är jag på topp igen. Hoppas min topp håller bara.
  Kram /Knatten

  SvaraRadera
 15. Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge, sägs det ju! Så mycket vara blommor du har, Afrikas liljor är ju helt underbara, måste nog pröva det nästa år. Fina foton som vanligt.
  Kram Siw

  SvaraRadera
 16. Ja nu har sommaren kommit här också. Och då kan man ta på sig en Solhatt! Så heter den väl?
  Jag tycker också att den rosa malvan är väldigt lik en hibiscus. Visst har du väl rosor, som var jättefina. Men du har kanske mer av annat. Mycket i rosa. Snyggt mot himlen. / Britt

  SvaraRadera
 17. Underbart blomsterhav du har i din speciella trädgård. Man njuter så av dina bilder. Jag tycker att blomningen har tagit sig här också efter allt regnande.Och så kom sommaren och alla blommor blev glada. Och alla människor. Min tomatskörd har just börjat och i skogen försöker vi förse oss av blåbär så mycket det går. Och snart kommer de jättelika björnbären att mogna. Vi är verkligen lyckligt lottade. Underbara augustisommar. Kram Eva

  SvaraRadera
 18. Du har då ett underbart blomsterland hos dej! Vilka ljuvligheter i alla möjliga former och färger! Kan det inte vara solhatten du menar på slutet här?
  Ja, det verkar banne mej som om sommaren kom till slut! Underbart efter all väntan!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 19. Hej igen! Jag vet inte om jag förvirrade dig med min text om solhatten Magnus! Förut kategoriserade man 'Magnus' under rudbeckior men idag tillhör de solhattarna. Varför vet jag inte, den kunskapen har jag inte men det finns säkert en vettig förklaring. Kram Merja

  SvaraRadera
 20. Hej igen! Jag vet inte om jag förvirrade dig med min text om solhatten Magnus! Förut kategoriserade man 'Magnus' under rudbeckior men idag tillhör de solhattarna. Varför vet jag inte, den kunskapen har jag inte men det finns säkert en vettig förklaring. Kram Merja

  SvaraRadera
 21. Hej igen! Jag vet inte om jag förvirrade dig med min text om solhatten Magnus! Förut kategoriserade man 'Magnus' under rudbeckior men idag tillhör de solhattarna. Varför vet jag inte, den kunskapen har jag inte men det finns säkert en vettig förklaring. Kram Merja

  SvaraRadera
 22. Inte behövs det några rosor hos dig, det är ju huuur frodigt och fint som helst i alla fall! Blir alltid avis över alla blommor ni har och så lummigt det är när jag kikar in här, här hos mig är det rätt sparsmakat, men det kommer så småningom - och det saknas ju knappast inspiration här hos dig :)

  Många kramar aka

  SvaraRadera
 23. Du är för rolig. Bara att surfa iväg ... ✿⊱╮
  Så mycket blommor du har, det är så vackert.

  SvaraRadera
 24. Du bor sagolikt vackert. Vilka utsikter!
  Hoppas du njuter riktigt mycket av sommarvärmen. Må så gott!

  SvaraRadera
 25. Hej!
  Vilken blomsterprakt du bjuder på! Fantastiskt att du har så mycket som står i full blom så här sent på sommaren.Så vackert!
  Vilken utsikt du har, åhhhhhh så fantastiskt fint. Smögen har jag besökt en gång, där var det fint kommer jag ihåg.Vad heter det där du bor?

  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 26. Förstår inte hur ni får till all denna prakt när ni bor på ett berg. Det är så härligt att se. Vacker agapanthusvy. Sydafrika på altanen och Amerikat bakom horisonten.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 27. Ja, så kom den då, äntligen, skönt att vi fick värme och sol, det behöver vi så väl! Sol som i Solhatt! Eller rudbeckia som jag envisas med att kalla den, den hette väl så förr tror jag, och det är ju som bekant svårt att lära gamla hundar sitta...
  Vackra blommor har du med,och jag tycker de matchar varandra. Den där flockeln tycker jag är fin, finare än min, och då gillar jag den ändå...
  Må gott i sommarvärmen!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 28. Åh, vilka vackra bilder. Och vackra blommor! Din trädgård måste vara en ren fröjd.

  Ps. Lagt ut bilder på mina målningar nu. :)

  SvaraRadera
 29. Och här fick man åter en liten lektion i botanik! Jag har en kompis på FB som varje dag lägger ut Dagens blomma, o oj så roligt vi haft det. Jag fick för mig att börja ge betyg på blommorna, o ibland vet ingen av oss vad blomman heter. Ja det är ju inte bara hon o jag utan våra vänner som också kommenterar och tycker till. Och ack så mycket vi lärt denna sommar! Den där du undrade över på slutet Ecinånting, låter i mina öron som ett naturläkemedel, kanske mot förkylning, tihi
  Ha det så gott uppe på berget, jag sticker ner till Dalsland några dagar...o kollar in kanalen i Håverud
  Kramen

  SvaraRadera
 30. Underbart!!! Här har solhatten och alla sensommarblommor börjat blomma. Det är väl bara att inse fakta, snart kommer hösten, men än är det SOMMAR!!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta