I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 20 maj 2015

Njuta ute? Dynor. Virkade.

1150520
Gullvivorna blommar fortfarande och till min stor glädje fick jag se att den rödaktiga också tagit sig!

 

2150520
Är det nån mer som har gullvivor med hundhår i? Det har vi. Men inte bara där förresten, vi har hund- och katthår överallt, inne som ute!

 

3150520
I år blommade också mina vita backsippor. Dom står i samma rabatt som gullvivorna och utgör vårrabatten här hos oss, tillsammans med lungört och löjtnanshjärta. Och en trollhassel.

 

4150520
Vårrabatten gjorde jag om i höstas och då plockade jag upp dom här liljelökarna och satte i krukor, övervintrade dom i boden, och nu har dom fått komma ut och jag har satt dom tillsammans i en bytta som får stå på altanen. Undrar om dom kommer att orka blomma?

Jag har liksom gjort dom själv från frön från liljor som vi hade när vi bodde i storstan, så dom är extra värdefulla för mig!

 

05150520   5150520
På altanen/verandan går det lite trögt.

Tror det beror på att det ibland är frost på natten, eller haglar, eller störtregnar, eller stormar, eller att det är extra känsliga växter, så dom åker fram och tillbaka, in under taket, ut igen och så där håller vi på………..

 

06150520
Eftersom jag blev lite lätt toscanifierad när vi var i Toscana för ett tag sen så har jag inrättat en liten toscansk trädgård i en bytta som också står på altanen.

Den består av en rosmarin och en timjan! Och en halvdöd lavendel som jag räddat ut en rabatt.

Hade tänkt sitta där och sniffa och drömma mig tillbaka…..

 

6150520
Igår hade vi sol och ganska hyfsat väder så då gjorde jag ett försök till det där sniffandet.

Tog fram älsklingsstolen, som jag kommer att falla igenom när som helst, tyget har blivit så glest så man ser igenom det. Jag meddelar när det händer, om jag kommer loss!

7150520
Laddade med bok och glasögon.

Efter fem minuter drog det på ryggen, hämta filt, lägga under mig.

Efter fem minuter, fortfarande kallt, hämta fleecetröja och tjocka sockor.

Efter fem minuter, ännu kallare, rullade in mig i tjock filt.

Hjälpte inte.

Gav upp, gick in, det var inte angenämt.

 

8150520
Här ser vi röran……lite hit och dit, lite huller om buller, men det är så det är hos oss. Bohemiskt chict. Not.

Och jo, på bordet ser man dynorna som jag virkat och som skall vara till stolarna vid bordet.

Dom har vi inte haft tillfälle att använda ännu.

Dom åker också bara ut och in, in och ut, för så här i början är jag lite rädd om dom!

09150520
Sammanlagt är det åtta dynor (till fyra stolar), en till ryggen och en att sitta på.

Varje sida har 16 mormorsrutor och på två sidor blir det då 32 rutor och det är 8 dynor, alltså måste jag ha gjort 256 rutor.

Dom virkade jag först ihop i längder om 4 rutor och sen virkade jag ihop 4 längder och så blev det en sida.

Sen virkade jag ihop 3 sidor, fyllde med “fluff” (sån material som man har när man stoppar möbler, har ingen aning om vad det kan heta) och sydde igen sista sidan.

För att få “fluffet” att stanna på plats virkade jag pyttesmå blommor att ha i hörnena av rutorna, det blev 9 blommor till en sida och 18 blommor till en dyna och med 8 dynor så det blev 144 små blommor som jag virkade och sen satte dit, dvs jag sydde igenom “fluffet” och fäste en blomma på framsidan och en på baksidan.

Och det var jätteroligt precis hela tiden!

Vad jag tycker om med såna här rutor är att dom går att göra när man tittar på tv, väldigt bra, och dom är verkligen roliga att virka!

 

DSCN6806
Och ställer man sig vid räcket på altanen och tittar mot söder så ser vår trädgård ut så här…….inte mycket odlingsyta för att uttrycka det milt!

Jag ser att det står tre växter där, och dom är nu planterade mellan stenarna ner igenom.

Det är en Stewartia pseudocamellia, en Magnolia sieboldii och en Magnolia ‘Susan’.

Agneta!

36 kommentarer:

 1. Gillar din Toscanabytta och alla dynor dy virkat. Vilet jättejobb! Fiffigt med blommorna också. Föreslår att du lägger ett par dynor under vilstolen, ifall du nu har tänkt att braka igenom för jag vill ju gärna att du ska kunna fortsätta blogga. Själv lyckades jag vid ett tillfälle välta Baden-Baden stolen baklänges. Den stod väldigt nära huset med huvudändan mot så jag fastnade i en baklängeskullerbytta och kunde inte ta mig loss själv. Som tur är jobbar Mannen hemma och kunde hjälpa.
  Allt gott
  Anette

  SvaraRadera
 2. Vilken virkerska! Jag virkade också förr. Väldiga mängder som jag sålde i min te-, krydd- och presentaffär. Fasligt populärt. Men det var då...nu virkar jag aldrig, fast det är så roligt. Jo förresten, gjorde en pläd i olika vit/beigea fluffiga garner. Baksidan fick bestå av en fleecepläd. Tjock? Typ! Men sonens favorit☺
  Jag ska också till Toscana!!! Ska bli så kul och jag ska njuta av allt vackert, god mat och dryck och ja you name it!
  Ha en härlig vecka!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 3. Vilken virkerska! Jag virkade också förr. Väldiga mängder som jag sålde i min te-, krydd- och presentaffär. Fasligt populärt. Men det var då...nu virkar jag aldrig, fast det är så roligt. Jo förresten, gjorde en pläd i olika vit/beigea fluffiga garner. Baksidan fick bestå av en fleecepläd. Tjock? Typ! Men sonens favorit☺
  Jag ska också till Toscana!!! Ska bli så kul och jag ska njuta av allt vackert, god mat och dryck och ja you name it!
  Ha en härlig vecka!
  Kram Milla

  SvaraRadera
 4. Åh. Vad jag blir imponerad. Vilka fina dynor! Men mest imponerad är jag över att du kom på att göra dom! Jag kommer aldrig på något sådant. Fast jo, jag har kommit på "dubbla grytlappar med mormorsruta på framsidan"!!! Inte fullt så avancerat. Men kul att göra. Jag älskar att virka mormorsrutor. Behändigt handarbete. Men nu har snart alla barnen så många grytlappar som dom behöver...

  Här har vi faktiskt haft rätt så varmt på sistone. Idag när jag klippte gräset åkte faktiskt koftan av!
  Jag skickar upp lite värme till er också!
  Storkramen, Monica

  SvaraRadera
 5. Har tyvärr inga gullvivor men hade jag haft det hade det garanterat varit hundhår på dem...;)
  Att det är roligt att virka såna rutor det kan jag skriva under på! Perfekt att göra framför teven! Då har vi nog virkat ungefär lika många, minns inte exakt nu men jag har i alla fall virkat klart och håller på att sy ihop filten nu! Saknar redan virkandet!
  Haha, känner igen mig, in och ut, lite för kallt men det ser ju så skönt ut, idag har jag provat flera gånger... skam den som ger sig men till slut gör man ju det!

  Ha det fint!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 6. Grävde du i stenhällarna när du planterade magnoliorna...? ;-) Nä, skojar bara...

  Jo då, gullvivor har vi , både gula och röda, och säkert med katthår på också. Närkes landskapsblomma är det förresten och den är fridlyst här i länet.

  Åh, vilka fina stolsdynor du har gjort! Ser att de är provade och godkända också... ;-) Du kunde möjligen ha virkat bara hälften så många mormorsrutor och sytt ett tyg på undersidan av dynorna i stället... Men då blir de inte vändbara, som de kanske är nu.

  Regnvåta hälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 7. Bohemisk chict det gillar jag, det ska se ut som om någon bor i huset eller på den platsen man vistas på.
  Hi hi . . . till sist får du väl vira in dig i mattan . . . . ja fy vad vädret har lurat hela tiden.
  Man vet inte vad man ska ta på sig, så fortfarande hänger de gamla paltorna med, men snart . . . .
  Faktiskt i kväll kände jag en förändring efter att det åskat och haglat ett tag, då vann väl värmen får man hoppas.
  Bevare mig väl vilket jobb med alla dessa små mormors-rutor, inget pill för mig, men det ser mkt fint ut.
  Jag tror jag sätter mig uppe på ditt berg och njuter, men vilken svår odlingsyta du har Agneta,
  och ändå växer det så mycket fint hos dig. Hur klarar man det . . . ?

  Tack för sångtexten till 'tulpanvisan', du mår tro att jag sjungt den rejält denna veckan, hi hi . . . .
  Bäst att sjunga medan det passar, snart är vårlökarnas tid över, men på grund av kalla vädret håller det sig kvar längre.
  Gullvivorna är söta, jag har tre stycken jag fått av Maria, men jag har inga med katt-hundhår på, *fniss*

  Må så gott, kram/ Eva

  SvaraRadera
 8. I love your photos, Aggie. Here in Montreal it got pretty humid, up to 32 C yesterday but thankfully it has cooled down today. :)

  SvaraRadera
 9. men jisses Amalia vad duktig du är. Fina dynor, väääldigt fina dynor. Gillar er bohemiska stil och tänk om man hade det virktålamodet. Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 10. Jätte, jättefina dynor, du måste titta på mycket tv du, hihi! Skojar bara, jag vet att det är ett bra handarbete att ta till, närsomhelst.
  Ni är inte ensamma om att bära krukor ut och in. Jag är så trött på det. Och Svartögeplantorna vågar jag inte plantera ut ännu så de har slingrat ihop sig fastän jag knipsat toppskotten flera gånger. Nu får det banne mig bli varmare snart!

  Ha det så fint... trots väderlekens nyckfullhet!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 11. Lätt att virka framför tv:n?! Jo, jag tackar ja! Om man ens kunde virka fullt koncentrerad på virkningen... Skämt-å-sido, vilket jobb du lagt ned! Helt otroligt! De blev väldigt fina så jag hoppas att ni kan använda dem snart. För vädret är det inte mycket med. Skall inte maj vara en vacker månad? Ok, lite vackert är det ju men så kallt och blött!
  Ha en fin helg!
  Kram!

  SvaraRadera
 12. Oj! Du har verkligen varit flitig! Och finfint blev det också... :)
  Underbara bilder på gullvivorna!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 13. Det är roligt med växter som "man gjort själv". Och kul när de överlever.
  Jättefina stoldynor, verkligen. Det var längesedan jag virkade sådana, men det jag tyckte var pest, det var att fästa alla trådar. Har du räknat dom också?
  Fluffet vet jag inte heller vad det heter. Men jag har två träd som jag "gjort själv" av frön från Madeira. Kapok heter de och fröna från dem, användes mer förr till fluff i dynor. Det användes till och med i båtdynor för det var litet vattenavvisande. Jag har dock inte fått till något fluff än. / Britt

  SvaraRadera
 14. Ljuvliga bilder på gullvivorna! Vilken härlig altan ni har, en vanskligt nu när man fryser jämt. Här åker också växterna ut och in från balkongen!
  Åh, så mycket berg på tomten, och ändå har du så fina odlingar och lyckas så fint med dina växter! Inte mycket gräs att klippa, antar jag! :)

  Otroligt många rutor du har virkat! Så skönt med dynorna, särskilt NU när det är så himla kallt! De ser otroligt gosiga ut!
  Solig morgon här, men man vet aldrig....!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 15. Man vill ju att det ska vara skönt att sitta ute nu! Men jag har också provat och givit upp flera gånger!

  SvaraRadera
 16. Wow vilka läckra dynor du har jobbat med. Skulle aldrig orka med att göra så många rutor o sen pyssla ihop dom...
  Och håller med dej att det är kallt. Det hjälper inte att ta på sej filt efter filt... Och lika kallt inomhus. Man blir bara varm om man orkar städa lite... Trist.
  Ha det gott. /Knatten

  SvaraRadera
 17. Wat ben je toch heerlijk creatief,

  SvaraRadera
 18. Vilka fina dynor du gjort! Nej , inte är det någon värme precis... och så fort man satt sig så går solen i moln! Idag är det dock en rätt hyfsad dag, så kanske att värmen är på G!
  I Hagtorp är det katthår överallt....
  Ha det gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 19. Fint virk och stort tålamod! De där "byttorna" du planterat i är fina. Var har du hittat dem? Eller burkar (med blekingskt uttal) som Tant Ingegerd brukade säga. Hon som nu sover på Bärfendals kyrkogård. Allt man kunde plantera blommor i var Burkar enligt henne.

  SvaraRadera
 20. Det var dom klart snyggaste stolsdynorna mitt öga skådat, så vackra! Och vilket jobb som ligger bakom...förstår att dom åker in o ut...
  Och något gym behöver ju inte dsu besöka så mycket tyngdlyftning som du ägnar dig åt. Har du räknat krukorna någon gång? vore kul att veta, jag gissa på femtielva! Första soldagen hos mig på jättelänge, svettas i mörk tröja och vårjackan, vet inte hur jag ska klä mig. Bikini kanske?
  Kram från pörtet

  SvaraRadera
 21. Du lilla Arbetsmyra, när har Du hunnit med allt detta. Det är ju massor med virkade arbeten.
  Du kan väl sälja detta, eller gör något av det. Du har ju varit fantastisk med detta jobb.

  ha det så gott Du kan, Du är värd detta.

  SvaraRadera
 22. Du milde vad många mormorsrutor du har virkat. Jag är imponerad. Och inspirerad. Vilka läckra dynor. Man kanske skulle ge sig på några ???? Rörigt chict är det väl lite varstans. tror jag. Man bär ju krukor och byttor ut och in. Frost in....sol ut. Det tar aldrig slut i år. Och detta gör ju att ingenting kommer i ordning. Suck !! Idag har jag pysslat, ja plockat ogräs och hackat lite varstans. Det har varit en himla skön dag. Och nyss hörde jag i lokala radion.....varning för frost i natt. Nu får det väl snart bli hållbart plusväder. Basta !!!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 23. Vad dom är vackra dina rutor ,kram Nette

  SvaraRadera
 24. Men vad du har virkat! Borde vara rekord
  det nere på kusten, och så fint det blir. Där
  kom du på en bra idé. Och mycket bärande är det
  på växter, men idag känns det som det kan
  vara varmare väder på gång...
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 25. Så fint du virkat
  Ha en bra kväll
  Hanna

  SvaraRadera
 26. Efter några varma vårar har man nästan glömt att det kan vara kallt också. Men det ser grönt ut hos dig. Det blir nog tid till att njuta i stolen också. Fina virkade mormorsrutor :)

  SvaraRadera
 27. Den röda gullvivan har jag också, ärligt stulen i ett buskage här bredvid.
  Vilka fina dynor du gjort och så många rutor det blev. När vi gjorde sådana till en insamling för några år sedan gjorde jag över 100 st och tyckte det var många, men inte i närheten av vad du gjorde. Men visst är det en bra grej att hålla på med framför tv och att bara plocka fram när man har nån minut över.
  Hoppas du får finväder och lite värme nu.
  Kram

  SvaraRadera
 28. Inte mycket jord men ändå så många härliga växter du lyckas med. De virkade rutorna var en bra ide.

  Kram.

  SvaraRadera
 29. Vill bara önska dig och omgivningen en trevlig Pingsthelg.
  Stor kram från Anne-Lie

  SvaraRadera
 30. Hund- och katthår har man så klart när man har hund och katt.
  "Toscansk trädgård" låter trevligt. D har en "grekisk agora" vid växthuset. Utrikesinfluenser minner ofta om nåt bra man upplevt och bara de passar in i miljön så känns det rätt med nåt sånt inslag i trädgården.
  Det där med att virka ter sig som en hel vetenskap. En tålamodsprövande sådan.

  SvaraRadera
 31. Hjärtnöt är en valnöt. Trevlig pingst!/ Britt

  SvaraRadera
 32. Jag tycker det ser fint ut hos dej, kanske för att det liknar hemma hos mej,hi,hi! Ser ut som det bor en kreativ människa där med nya saker och idéer på gång.
  Vad fina kuddfodralen är. Jag håller också på att göra just 8 kudfodral/dynor, fast i lapptäckesteknink. Fyller dem med skumgummi från en gammal dyna där tyget var trasigt.
  Ha en trevlig pingst!

  SvaraRadera
 33. Värmen kommer väl vad det lider. Idag rätt fint faktiskt. Och läsa gör man ändå bäst inomhus.
  Trevlig söndag!

  SvaraRadera
 34. Idag har det varit riktigt skönt här...äntligen! Det har varit soliga dagar innan, men med isande vindar. Vilka härliga planteringar du har i dina krukor på altanen...Toscanainspirerat...toppen! Jag gillade din kommentar hos mig, det vore verkligen bra att kunna väcka liv i kampanjen "Håll Sverige rent" igen. Tror t o m att det gavs information om kampanjen i skolorna också, kanske måste det börja där...
  Ha det fint!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 35. Flotte putetrekk til stolene; fargerike og glade!
  Ja, det er litt jobb med å lage så mange "bestemorsruter", men det er vel ingen sak når man, som du, liker å hekle! :-)

  SvaraRadera
 36. Awesome work.Just wanted to drop a comment and say I am new to your blog and really like what I am reading.Thanks for the share

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta