I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 5 november 2014

Har varit ute och rest!

1141105
Äntligen, efter 5 månader, drygt, fick jag en tid hos en ortoped. I Halmstad. Drygt 50 mil fram och tillbaka härifrån. På vägen passerade jag ca 7-8 sjukhus tillhörande “mitt” landsting. Men det är så det är.

I maj åkte jag färga i Norge och fastnade med båda fötterna under en plåtlucka och störtade handlöst med axeln före i plåtdäcket, det var så det började.

Och sen har jag haft ont, väldigt ont.

Vi har ju 90 dagars vårdgaranti i det här landet och jag sattes in i en grupp som kallas: “prioriterad med dubbel förtur”. Men dom där 90 dagarna sköts hela tiden upp då jag skulle röntgas, då gällde ny tid, och ett läkarbesök igen, då sköts tiden fram igen…….detta är mycket schematiskt uttryckt, men det var så det blev.

Nu hade jag i alla fall fått en tid tidigt på morgonen i Halmstad, lite krångligt när man bor som vi gör. Allmänna kommunikationsmedel fungerade inte, så jag körde och det gjorde jag dagen innan och övernattade i Halmstad för att kunna vara hos doktorn i tid.

Där fick jag möta en läkare som verkade vara mycket kompetent, han var mycket tillmötesgående och trevlig, men hade jättebråttom, talade oerhört fort, jag fick försöka stoppa honom, så jag kunde få fråga lite också.

Hur som helst, mitt nyckelben har böjt sig i fallet, inte brutit sig, det hade kanske varit bättre, men nu ligger det och skaver på axelleden (eller vad det heter) och har klämt till en slemsäck som inflammerats och svullnat och i sin tur gjort att musklerna i överarmen gör ont……typ så…..

Så det hela slutade efter några minuter med att han gav mig en spruta som innehöll både kortison och bedövningsmedel.

Jag ska åka dit igen för att få spruta nr 2 och verkar då inte dessa skall jag titthålsopereras, man karvar då bort den delen på nyckelbenet som skaver och plockar bort slemsäcken. Den senare är iofs som en krabbklo, den växer ut igen.

Jag garderar mig för massor av medicinska feluttryck, men så här förstod jag det hela.

Idag är jag trött och förgrymmad över att sjukvården har blivit så otillgänglig. Nu tänker jag inte bara på mig, utan alla ännu äldre än jag som är riktigt sjuka och som måste kuska land och rike runt. Det måste dessutom sluka oerhörda resurser av de skattepengar vi betalt till sjukvården…….nu kommer jag in på politik så jag slutar här!

 

3141105
På vägen söderut fick jag en sån där idé som man får ibland, jag åkte vägen via Ullared.

Jag säger bara ojojojoj, så många bilar, så mycket folk och så fruktansvärt stort det var där inne, mycket större än när jag var där sista för några år sedan.

 

5141105
Fort ut till bilen och jag kom fram till Halmstad precis när solen sänkte sig ner bakom horisonten, väldigt vackert!

 

7141105  9141105
Hotellet var delvis renoverat och det var mycket konst överallt. Man skulle börja ytterligare en renovering i veckan och det behövdes nog. Men det var helt ok och kul att se!
Bilderna går som vanligt att klicka upp om man känner för det.

 

11141105  17141105
Nästa dag spöregnade det och jag som hade plockat med kläder för en fantastisk promenad längs stranden…….den blev inte av.

 

13141105
Oerhört vackert med det här platta och dramatiska landskapet. Bilden är från Haverdal där Omgivningen har en god vän som bor och som jag kikade förbi.

 

15141105
Läckert! Tänk att gräset alltid är grönare på andra sidan, jag hade väldigt mycket gärna kunnat tänka mig att bo här!

 

19141105
Och så dom gosiga fåren som gick och åt av det fina gröna gräset!

Jaha, det blev en lång historia det här, men nu är jag hemma igen!

Agneta!

28 kommentarer:

 1. Om du har tid nästa gång du ska till Halmstad, så hör av dig! Kanske vi kunde ta en fika. Jag har ca 7 mil dit!

  SvaraRadera
 2. Skönt att du äntligen fick en tid hos doktorn så du vet vad det är för fel och kan börja få hjälp. Men helt fel att behöva åka så långt. Men du fick dig en liten semestertripp och du behövde väl lite avkoppling efter den intensiva helgen. Jag har skicka ett kort :) mail till dig.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Nu har jag läst din reseberättelse och anamnes (sjukberättelse). Jag blir förvånad att inte nyckelbenet gick av utan böjde sig. Du förklarar väldigt väl. Men jag tänker att om något skaver, borde det inte bättra sig utan att man karvar av den bit som skaver.
  Jag är inte ortoped, men man kan bara hoppas att fortsättningen blir bra.

  SvaraRadera
 4. Ja jag säger då det, dessa förbaskade vårdköer m.m. man blir så ARG och ledsen, när det inte fungerar som det borde göra. Alla skyller på varandra, hmm . . . man blir så trött på att slösa energi på dessa politikers förklaringar, blää . . .
  Hoppas nu detta kommer att hjälpa Agneta. Jag håller tummarna för din skull, att ha värk är hemskt.
  Sköt om dig, kram/ Eva

  SvaraRadera
 5. Vackra Hallandsbilder
  Hoppas att det ordnar sig och att det hjälper med sprutorna
  Hanna

  SvaraRadera
 6. Så tråkigt att du fortfarande har ont. Vi får hoppas att sprutorna gör sitt, så att du blir bra och slipper värken.
  Fina bilder - som vanligt - tack!
  Må så gott och kram!

  SvaraRadera
 7. jag hoppas verkligen att detta gjorde nytta. Lilla vän vilken resa , de som inte har egen bil och körkort, hur i Jösse namn kommer de dit. Det är ju inte klokt så länge Du haft detta, har ni verkligen inte en röntgenavdelning som kunde ha kollat detta mycket tidigare ?. Tycker Du gjorde en riktigt besvärlig
  resa, och så hjälpte jun inte ett dugg.

  SvaraRadera
 8. Läkarbesöket hoppar jag över; det har vi ju avhandlat via mail!
  Ullared - ja, vad ska man säga? Jag har varit där några gånger men det är länge, länge sedan. Nu för tiden går jag ytterst ogärna på varuhus, ogärnare (!) ju större de är. Så Gekås ger mig rysningar...
  Stranden du visar påminner mycket om den här hos oss, men vi har en vitare, mera finkornig sand.
  Men hela västkusten är fin! Inte minst uppe hos er!
  Vi hörs, kompis!
  Kram, Monica

  SvaraRadera
 9. Det har verkligen blivit svårt att få komma till läkaren och alla stegen på vägen till det där tillfället man ska få tala meden specialist kan dra ut på tiden hur länge som helst. Det vill till att man har ork och mod att vara påstridig annars händer det ingenting.
  Skönt att du är hemma igen och väldigt fina bilder fick vi njuta av från din färd.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 10. Usch så jobbigt med sjukvården man får vara glad så länge man kan hålla sig därifrån. Hoppas dock allt ordnar sig för dig. Kram Merja

  SvaraRadera
 11. Du har inte haft det lätt med sjukvården. Väldigt tråkigt när det blir så. Hoppas att du nu äntligen ska få ordning på din axel. I vilket fall fick du några snygga foton från andra platser än dina egna. Tjusiga. Gekås har jag inga känslor för alls. Åkte bussresa dit med en väninna ifjol och that´s it. Jobbigt ställe . På tal om sjukvård igen.Vi lämnade vår ordinarie vårdcentral och skrev in oss hos Cityläkarna i Kalmar för ett par år sedan. Jättenöjda. Så det finns positiva omdömen också.
  Lycka till !!
  Kramar Eva

  SvaraRadera
 12. Åh så bra att du kom hem men det var nog en lång resa för ett läkarbesök .Jag fick en tandläkartid idag till grannkommunen ,jag lovade åka dit en bit längre är det men väntetiden kortare ,jag biter ju sönder mina tänder hela tiden .Vackra strandbilder men ,du bor ju så vackert ,kram Nette

  SvaraRadera
 13. Ja det var en lång väg du fick åka,
  hoppas verkligen du kommer tillrätta med axeln så du slipper värken.
  Visst är det fint längst hela kustvägen neröver.
  Men Ullared får man ha bra kondis för att fixa ;)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 14. Så härligt att höra att du fått hjälp och allt har satt igång! Hoppas nu allt löser sig till det bästa och du slipper ha ont. Vilken tur du fick dig, Ullared och allt:). Daniel var i Ullared för första gången i går, på ett möte med ägaren Boris.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 15. Agneta het vertalen lukt niet maar het zijn wel mooie foto,s geworden.

  SvaraRadera
 16. Du har nog inte vägarna förbi, men jag kör gärna till Halmstad om det inte är snöstorm ;)

  SvaraRadera
 17. Jaa, sjukvården är ett kapitel för sig. Hoppas nu att sprutorna fixar den där slemsäcken så att du slipper smärtan. Men jag vet inte om Ullared är så mycket bättre än en slemsäck, jag gillar absolut inte stora köpcentra. Och samma är det med julrusch och då spelar det ingen roll var jag är.
  Stranden med vackra vyer och får som går och betar, det tillhör det goda livet det!
  Hoppas din axel blir bättre, snart!

  Kramar
  Cia

  SvaraRadera
 18. Hoppas sprutorna hjälper, det är ju inte klokt att
  du väntat så länge! Sjukvården i Sverige är en
  katastrof, väntetiden på akuten här är ca 8 timmar.
  Till och med Hugo (10 mån fick vänta 1 timme när
  han slagit i huvudet) Man blir mörkrädd. Så jag håller
  tummarna nu att dina sprutor fixar detta.
  Håller med Cia här över om Ullared.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 19. Vilken resa! Ja, vad ska man säga. Man måste vara frisk för att orka vara sjuk? Jag jobbar ju i hemtjänsten och får höra den ena historien efter den andra. Både vad gäller resor, väntetider, behandlingar, ja you name it. Man baxnar ... Jag håller verkligen alla tummar och tår för att du ska få bli helt bra och smärtfri!

  Kram på dig,
  Jenny

  SvaraRadera
 20. Du gissade inte fel! Fast det var i förfluten tid.

  SvaraRadera
 21. Va? Var du i Halmstad? Min alldeles nya hemstad. Ser att du bodde på ett hotell nära mig...
  Men hur tänker politikerna som bestämmer inom sjukvården??? Uppenbarligen har man inte tänkt alls!
  Hoppas att du blir bättre! Och Gekås...jag klarar av mina sällsynta besök där på en timma.
  Kram
  Agneta


  SvaraRadera
 22. Börjar med axeln...eller nyckelben el vad tusan som helst!! Förstår att du är "förbannad"..jag undrar bara lite stilla! Hade man inte kunnat ge denna spruta på din vårdcent..ell här i stan el Näl..?? Låter otroligt att behöva åka till Halmstad!!
  Opps...har du varit på Ullared!! Fniss...förstår att det var fort ut!
  Ha en fortsatt mysig dag..i gråvädret!! Kram Annika

  SvaraRadera
 23. Oj så långt att åka. Men jag tror bla att det är brist på ortopeder och man måste väl prioritera hårt (brutna lårben, olyckor osv) Jag har själv haft sk frusen skuldra i båda axlarna och det är ungefär samma värk som det låter på din beskrivning. Undrar lite hur det gick till när du föll? Verkar vara en felkonstruktion eller liknande men du kanske redan har anmält "olyckan" till försäkringsbolag. Kanske kan de i så fall hjälpa till med läkarhjälp?? Må så gott och var rädd om axeln /Maj

  SvaraRadera
 24. Skam för vårt samhälle att behöva vänta så länge, ha värk och inte kunna vara igång. Försökte själv åberopa 90 dagars regeln vid ett tillfälle men blev utskrattad. Ansvarig på egna sjukhuset kommenterade hånskrattande
  - Tror du inte de andra har lika mycket att göra! Kände mig helt knäckt men ringde ändå runt till de närmaste själv. Fick ge upp. Försöker nu lösa medicinska problem privat.
  Hoppas det löser sig för dig. Borde ju gå bra nu när du vet vad det är.
  Ullared, nä tror inte det:-)
  Kram
  Anette

  SvaraRadera
 25. Heeeej, hioppas kortisonet bet och du har sluppit smärtan, om än också tillfälligt Ja förgrymmad är ju bara förnamnet för hur sjukvården fungerar, eller inte fungerar rättare sagt...
  Men varför måste du åka hela långa vägen dit igen för en andra spruta, nog borde det väl finnas en sprutkunnig på närmare håll???? Bra däremot att du kunde få en vettig diagnos så du vet vad som har hänt. Och att det faktiskt går att åtgärda operativt om inte smärtan ger med sig. Man ska vara frisk och energisk för att orka vara sjuk, så är det tyvärr. Snar bättring önskar jag dig och skickar en styrkekram från pörtet

  SvaraRadera
 26. Välkommen hem igen då... :) Visst är det helt åt fanders med vår sjukvård! Ja, sjukvården är väl bra när man väl kommer dit och får en diagnos och kommer så långt som till behandling, men innan man kommer dit... synnerligen irriterande! Bra nu då att du träffat en läkare som kunde ge dig en diagnos, men att behöva åka 50 mil tur och retur igen bara för en spruta - det är väl inte riktigt klokt! Hoppas nu sprutan hjälper
  Jag fick vänta 11 månader innan jag kom till röntgen med min axel och då fick jag åka i snöstorm till Kisa, tio mil bort... sedan 3 månaders väntan på operation...
  Fina bilder - synd att det regnade... annars hade det blivit fler :)
  Ullared - nej tack... alldeles för stort och alldeles för stort. var där 1974... det räcker.
  Önskar dig en fin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 27. Hemskt att gå med värk och bara vänta. Ja så här har sjukvården blivit även här. Man måste orka stå på sig även när man är sjuk. Får faktiskt vara aningen skraj för ålderdomen med de krämpor som antagligen kommer då.
  Plattlandet ja, det har jag minsann sett nog av så det är som du säger att gräset är grönare på andra sidan. Själv skulle jag förstås gärna bo på kuperat landskap men ombyte förnöjer antagligen.
  Ha det gott och hoppas du blev lite hjälpt från din värk.

  SvaraRadera
 28. Visst är det lite knepigt i vårt land, det här med vårdgarantin, det kunde väl vara lite smidigare...? Jag fick ju också hjälp genom den, men på hemmaplan. Jag försökte ju med att jag aldrig varit i Haparanda men det vart ändå Örebro för min del...Sen är det ju riktig otur att du landade så illa, och...jag tänker på omständigheterna, får du inte ersättning från färjebolaget? Inte ska det vara så att folk fastnar med fötterna när de är på tur...? Hur som helst, det är inte roligt, jag vet...Nu får vi hoppas det hjälper med dessa cortisonsprutor, men då kommer nästa undran...kan du inte få dom på närmare håll??
  Ullared...håhåjaja...När man kliver in där måste man ha bra blodtryck och gott om tid...Ett tag sen vi var där, det var när barnbarnen var mindre och vi shoppade alla julklappar där. Numera vill de handla det mesta själv.
  Vackra bilder du avslutar med, och jag skulle nog föredra att strosa runt där istället för inne på Ullared...
  Idag har jag och Anki på Bildbloggen varit på Julita julmarknad. De ligger först ut när det gäller slottsmässorna. Kan väl säga att vi mer eller mindre åt oss igenom den marknaden...allt ifrån godis till lax. Har laddat med samarin, misstänker att det kommer att behövas framåt kvällen...
  Ha det gott vännen och ha en skön helg nu!!
  Kram kram

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta