I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 28 september 2014

Min håriga lilja.

1140928 3140928
Äntligen! Nu blommar passionsblomman!

Jag trodde inte den skulle orka göra blommor efter övervintringen i gästrummet. Den såg inte roligt ut då, den var en lång eländig vriden pinne med ett par små, små blad på bara.
5140928
Men med lite pyssel, ny jord och snäll placering utomhus så har den hämtat sig!

 


7140928  9140928
Vi äter fortfarande ute på verandan, tak och draperier gör att värmen stannar kvar och jag hoppas att vi kan sitta kvar ute lite till, jag trivs inte riktigt inomhus, jag vet inte vad det är, men jag vill alltid ut, ut, ut………

Vildvinen var nya skott för i år och tänk så mycket har dom vuxit i sommar. Inte illa!

 

13140928
Här kommer min håriga japanska lilja.

Fast den kallas väl skugglilja här. Tricyrtis hirta på latin.

 

14140928
Jag är helt tagen av den här blomman!

 

15140928
Jag upptäckte den förra året när jag såg den på nätet och köpte därifrån.

 

016140928   16140928
Jag springer och tittar på den flera gånger om dagen, möjligen är det så att jag inte riktigt tror att den finns på riktigt!

Konstigt för det är ju bara en enkelt liten blomma…..!!!

 

11140928
I resten av trädgården gör sig hösten mer och mer påmind.

Trädgården gör sig beredd för vila.

Och det gör jag också, känns det som…….fast än har jag några projekt på gång!

Agneta!

21 kommentarer:

 1. Såg svampen i förra inlägget, champinjoner växer
  ofta där får gått och betat, jag har plockat massor.
  Men det vete allt sjuttsingen om det där var champinjoner....
  Din prickiga lilja är bedårande vacker, inte konstigt
  att du tittar på den ofta.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 2. Så vacker den där håriga liljan är! Den skulle jag också titta ofta på om jag hade den här.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 3. Jag blir förundrad varje gång jag tittar in här och beundrar alla vackra blommor som du visar...sen tittar jag ut genom fönstret här och det är ingen rolig syn, vi har haft frost så det som blommade är brunt och tråkigt. Liljan du visar är otroligt fin, likaså passionsblomman. Letade också reda på ett av dina inlägg, det om bloggens skräppost och nu har jag kollat hur det ser ut hos mig och ja det tog ett tag att radera skräpposten. Men jag måste säga att blogger måste ha ett jättebra spamfilter eftersom dessa sällan syns i kommentarerna. När jag skrollade bland dina inlägg hittade jag även det om "ur ett annat perspektiv", vilka häftiga bilder! Ha det fint!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 4. Två exemplar som jag aldrig sett förut. Den prickiga liljan är ju hur vacker som helst. Den lila eller violetta Passionsblomman , har jag sett förut. Men inte i den tappningen, så grann, hjälp
  inte så konstigt om Du tittar mer än en gång. Du lilla blomsterflicka , börjar tankarna redan nu hur
  Du skall möta nästa vår ? Jag säger bara " lycka till ".

  SvaraRadera
 5. Vilken vacker lilja! Är verkligen speciell och lite annorlunda.Förstår att du gillar den!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 6. Go kväll!
  Så vacker liljan är! Förstår verkligen att du tittar och tittar!
  Gillar även passionsblomman och syrenhortensian, den är så vacker och torka!
  Ha en fortsatt mysig kväll! Kram Annika

  SvaraRadera
 7. Denna helgen har det varit riktigt kanonväder! Så skönt!

  SvaraRadera
 8. Jadå, skugglilja heter den och ingenting annat. Och visst är den förunderlig när man tittar nära på den. Och det måste man ju göra, för den är ju så liten! Vilka närbilder du har lyckats ta på den, jättefina!

  Ja, hösten blir mer och mer tydlig här också, det är bruna barr överallt... Och så säger de att barrträd är städsegröna...våra fäller extra mycket barr på hösten i alla fall!
  Nåja, barren får ligga där de ligget tills vidare!

  Vi hörs, kramis, Monica

  SvaraRadera
 9. Passionsblomman och den japanska liljan är jättefina. Vilka konstverk.
  Vilka friluftsmänniskor ni är som fortfarande äter utomhus. Jag för min del är lite trött på utelivet nu. I lördags höstade jag färdigt i trädgården (ska bara plantera lite vitlök också) Nu får man ta tag i allt dammet som lagts på hög inomhus och fönsterputsning, det tråkigaste av allt.
  Höstkram!

  SvaraRadera
 10. Förstår att du är tagen av liljan ,snygg .Passionsblomman är ju så kul med sina trådar .Här äter vi nog heldt inne nu även om det var 15 grader idag ,kram Nette

  SvaraRadera
 11. Hårig japansk lilja låter nästan lite, ja jag vet inte. Men den ser bättre ut än det låter.

  SvaraRadera
 12. Hos dej verkar då trädgården leva i högsta välmåga! Min har då gott till vila för längesen! Nu funderar jag starkt på hösthortensian där....! Så vacker!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 13. Håriga lilja, passionsblomma, är det den som även kallas för Kristikorsblomma ? ! Ja den är mkt vacker.
  Men oj oj den Japanska liljan är ju super läcker, verkligen en speciell skönhet.
  God natt/ Eva

  SvaraRadera

 14. Amei conhecer o seu blog, já fiquei por aqui!!!Achei maravilhoso!!!Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  SvaraRadera
 15. Visst har väl vemodstiden kommit nu, nedräkningen har börjat... Men du har då så mycket spännande att se på... skugglilja och passionsblomma... och så vildsvinsgardinerna;)

  Ha en fin måndag!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 16. Jag tycker vi kallar den för hårig japansk lilja, det där latinska namnet kommer jag aldrig att lära mej, ännu mindre kunna uttala. Så läcker den är!! Och ja, jag tror att den är på riktigt, eftersom du har den på bild. Och nyfiken som jag är var jag tvungen att googla på den, och då skriver något företag att den var lättodlad! Genast vaknade mitt intresse...för den är onekligen vacker, och bladverket var också lite annorlunda tycker jag. Så det kan nog bli en investering för min del, om jag kommer ihåg namnet vill säga...
  Så skönt att ni fortfarande kan äta utomhus, eller ja tidvis iallafall. Jag flyttar inte heller in i brådrasket, men nu växer dungen så högt(som inte är vår...) så kvällssolen kommer inte åt längre, och då blir det med ens mycket svalare. Får väl hoppas att ägaren har förstått alla vinkar och pikar som jag gett...
  En underbar tid nu, och ja...jag njuter!
  Ha det så gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 17. Jag vill också mycket ut, ut, ut så länge hösten är så här snäll. Idag har jag ätit ute vid fyra måltider. Jag förstår varför du längtar ut när jag ser på dina fina bilder. Måndagskram Bosse

  SvaraRadera
 18. Vilken häftig hårig lilja. Inte undra på att du går och tar en titt på den ofta. Det är alltid spännande med ovanliga blommor. Jag har börjat samla frön från zinnian och den limefärgade tobaksblomman. Måste bara ha den omkring mig nästa år med. Har petat ner några daliafrön i en kruka . Hörde Gunnel Karlsson på tv säga att det var lätt att driva fram egna plantor så. Får se hur det går.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Ekte pasjon overlever det meste vet du:):) Ja, er det ikke fantastisk at vi fortsatt kan sitte ut og føle at det er sommer. Vi får nyte! Høsten, stormen og frosten har kommet på besøk flere steder her i Norge. Ha en god uke.

  SvaraRadera
 20. Vilka exotiska skönheter du bjuder på! De lyser verkligen upp i det bleka Norden..
  På tal om lämlar, har hört att det är lämmelår i år och även här i södra Dalarna kryllar det av dem. Det värsta är att de ligger döda lämlar lite varstans längs vägarna. Någon ställde en fråga i lokaltidningen men svaret blev att när det är lämmelår så kan det bli såhär...blä
  Har du kommit nån vart med din axel? Hoppas den mår bättre, jag känner mig nästan bra i axeln
  Kram

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta