I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 24 september 2014

Inte idag och inte igår. I förrgår.

1140924
Sista bilden på fåren för i år, detta var i förrgår och igår fick dom åka hem till sig!

Dom är bara till låns över sommaren, eller om man vänder på det, dom är på sommarlov här under sommaren!

 

3140924
I natt har det varit kallt, så jag undrar om dom här fantastiska pappersliknande otroligt söta blåklockorna finns kvar idag.

 

5140924
Och så har jag hittat ett ställe, ett nytt ställe, där dom här växer. Och jag har läst och läst och läst, och allt tyder på att det kan vara champinjon.

Men baske mig att jag vågar äta dom……ett fatalt misstag och man skulle vara illa ute….

Min mamma berättade en gång att det fanns en Helga här på bygden, och hon var inte säker på svamp, det här är länge sedan. Hursomhelst, Helga plockade svamp och sen fick hennes, som hon själv sa, vidrige bror proväta. Och vad jag vet blev han väldigt gammal.

 

7140924
Grönsaksodlandet i år – ingen succé.

Det enda som velat sig riktigt ordentligt i år och som jag totalt tappat kontrollen över är jordgubbarna, fast det blev inga gubbar, bara blad – det är all den gröna bladmassan som väller omkring i övre delen av bilden…..

 

8140924
Fick se ett snyggt gräs i slänten bakom grönsakslandet, det måste vara hirs (?) från fågelfröer, eller hur?

 

09140924
Violerna har börjat blomma på nytt!

 

9140924
Humlehörnan!

Dags att plocka, hur skulle det vara nu, obefruktade honblommor (!!!) om man ville göra öl, det hade tydligen något med rätt beska att göra.

Nu är det inte aktuellt, skulle inte drömma om att ens försöka!

Öl dricker jag bara när jag kommit fram till eventuellt semestermål och bara då.

 

10140924   11140924   12140924
Rosa i min höstträdgård, höstsyrén, Awakening och New Dawn knoppar.

 

13140924   15140924
Jag ville ta en bild av kaprifolen, men såg att det var något annat som ville stjäla min uppmärksamhet……Pippi!

Hon som aldrig vill vara med på bilder.

Men det är klart, nu låg hon bakom spaljén och då syns man ju inte!
16140924
Hon tröttnade, eller också insåg hon att det var en kamera på andra sidan, hon gick i alla fall iväg och då fick jag min bild på den okända kaprifolen. Den är så fin i färgen och den blommar hela sommaren och nu också!

Agneta!

32 kommentarer:

 1. Söta Pippi, hon är för näpen! Påminner om min lilla Jasna som försvann! Du den där kaprifolen är ju hur snygg som helst i färgen, en riktigt vill ha! Kram Merja

  Ps. Du får gärna kommentera hur många gånger som helst hos mig, bara trevligt!

  SvaraRadera
 2. Jag skulle inte våga äta den där svampen...ser lite farlig ut.
  Så tomt det blir hos er nu då fårens sommarlov är slut, inget bräkande mer.
  Bilden på din kaprifol är så fin, gulligt med Pippi som kikar fram där bakom. Hur är det med Leija (Stavas det så?!) då, länge sedan jag såg kort på henne.
  Höstkram!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker också det ser ut som champinjoner, men skulle aldrig våga äta ändå. Det ska ju smaka bra medan man äter. Har du ingen bror? Skämt åsido..
  Vilka söta sommargäster och vilken väldigt fin kaprifolfärg. Och den söta linslusen bakom är jättegullig. Och den vet väl om det eftersom den vill hålla sig framme när det fotograferas.

  SvaraRadera
 4. jag brukar aldrig våga mej på att plocka annat än kantareller och trattkantareller för att vara på den säkra sidan , har så många gånger tänkt på att gå en svampkurs , hitta hur mycket svamp som hest sista jag plocka men jag våga inte plocka annat än kantarellerna.

  SvaraRadera
 5. Nä, ingen svamp för mig.
  Skulle aldrig våga äta något jag plockat själv..............men så kan jag ju nada om svamp!
  Vad fint det fortfarande blommar hos dig.
  Det enda som är fint i min trädgård är kaprifolen och kärleksörten.

  Ha det gott vännen,
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 6. den svampen skulle jag inte tordas äta
  Mycket fina bilder

  SvaraRadera
 7. Hej vännen!
  Måste vara en fantastisk jord på stället där ni bor!! Eller kan det möjligen vara så...att dom två som bor där uppe på berget har otroligt gröna fingrar?? Jaaa så måste det vara!!
  Vackra bilder som alltid, och lite extra kul för mej..eftersom jag "bara" har min balkong...hihi
  Ha nu en fortsatt mysig kväll!!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 8. Nog ser det ut som champinjoner, men jag kan inte lova utifrån bilder! De enda man egentligen kan förväxla champinjoner med, är giftchampinjoner ( som blir pomeransgula om man skrapar dem på hatten) och de är inte så giftiga, men man mår inte så bra om man äter dem. Vilket man nog inte gör, för de luktar sur disktrasa när man tillagar dem...
  Man ska bara undvika svampar med vita skivor, som vit flugsvamp och dylika.

  Såå vackra blåklockorna är! Här har de stora blåklockorna blommat över, men på strandängarna finns fortfarande de små.
  Fåren kunde väl få gå kvar lite till, dom lär väl inte frysa i sin fårskinnspäls? Söta är de. Och nyfikna.

  Alltså, din klematis - såå söt! Sådär skir och fin, som jag gillar. Och så ovanligt med en klematis, som blommar så här sent! Vet du vad den heter? Jag har lite plats vid spaljén mot bilplatsen...

  Söt är också lilla Pippi, där hon gömmer sig bakom kaprifolen.

  Höstvindar här idag, barren rasar ner och havet dånar.

  Ha det gott, hälsa, och massor med kramar!
  Monica

  SvaraRadera
 9. Heja Helga! Vilken tuffing, om nu broren var så vidrig ;)
  Fina bilder i vanlig ordning !

  SvaraRadera
 10. Vilket mysigt inlägg. Vackra blommor söta små sommarfår och kaprifolen och söta lilla Pippi. Humle så läckert...något jag lurar på här hemma framöver. En en flera humlestörar eller nå, snyggt.
  Kram på dig från Maria

  SvaraRadera
 11. Pippi i kaprifolen den var bra du ,fåren med blåklockorna likaså ,kram Nette

  SvaraRadera
 12. Min mamma sa alltid med sin gammelsvenska dialekt, äten inte svamp!! Men kantareller vågar jag mej på och köpta champinjoner är hur gott som helst! Lilla Pippi är ju så söt där hon kikar fram.
  Här har vi det tråkigaste väder man kan tänka sig,nämligen dagsregn. Härligt då att få se dina sensommarbilder! Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 13. Håller med Monica... absolut champinjoner! Nu finns det väldigt många olika champinjoner, så vilken av dem det är kan inte jag heller hjälpa dig med. Den enda svagt giftiga du kan förväxla den med är giftchampinjonen och den har ju Monica redan beskrivit... så om den luktar gott då kan du helt utan fara äta den. Lovar att den smakar betydligt mer än dem du köper i affären :)
  Fantastisk kaprifol... så fin färg! Och fina Pippi... tror hon inte syns... hon är såå söt!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 14. Men wooow vad fina bilder, fåren och blåklockorna är ju gudomliga. Det är champinjoner, vit flugsvamp har vita lameller så njut.... Kraaam Pia

  SvaraRadera
 15. Hej!
  Men åhhhhhh så söt lilla kissen är!
  Vilket gulligt namn också !
  Nej! Ät inte om du är osäker ! Har en god vän som blev riktigt dålig för några år sedan , av svamp som inte var det hon trodde ! Som tur var så hade hon plockat den själv.
  Här är det också fullt med knoppar i rosorna , är lite orolig för att det ska bli frostnätter.

  Ha det så gott
  Kram Anncathrine

  SvaraRadera
 16. Det är nog klokt att avstå från att äta svamp som man inte är hundra på att den är ok.
  Sonen hade en lärare som trodde att han plockat en ätbar svamp, gjorde en stuvning på den och bjöd familjen på. Alla hamnade på lasarettet med svåra njurskador! Så det är bäst att vara försiktig.
  Det är så vackert i din trädgård och ännu finns det så mycket blommor. De där blåklockorna är helt förtjusande!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 17. All svamp går att äta - åtminstone EN gång... ;-) Nåja, jag skulle nog inte pröva mig fram. Vi äter bara kantareller och trattkantareller som vi känner oss säkra på.

  Så söt hon är, Pippi, som äntligen ville vara med på bild! Jättesöt bild på henne bakom kaprifolen! :-) Hon kanske gillar doften av kaprifolen?

  Så fint det blommar i din höstträdgård! Jag saknar den uppstammade syrenhortensia som vi hade förr. Den dog tyvärr, och jag har inte hittat någon ny att köpa som är uppstammad. Det verkar bara finnas buskar att köpa nu för tiden.

  Här hade vi rejäl nattfrost tidigare i veckan. Så från att använt kortärmat och knappt någon jacka blev det till att leta på både strumpor och höstjackan. Men kanske kan vi hoppas på att solen och lite värme återvänder.

  Septemberhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 18. Men hallå där !! Bilden på Pippi bakom spaljén är ju en 10poängare . Skicka in den till en fototävling och DU VINNER !!! Jag är så impad att du får så klara närbilder . Det blir så himla vackert. Min mobil tar nästan tydligare bilder än kameran. Kanske dags att investera !! Nu stundar skördefesthelg på Öland. Toppenkul !!!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Jag har en likadan kaprifol på torpet - på två ställen och den har också börjat blomma om! Tacksam!

  Ljuvliga blåklockor och fåren ska vi inte tala om! Tänk, att ha dem som grannar!
  Skrattar gott åt Pippi - så typiskt katter! De är verkligen outgrundliga!
  Så många svampar! Ja, det KAN ju vara champinjon! Jag hade såna i min trädgård och det viktigaste var att de var mörkbruna under - och det är ju denna! Jag frågade vår biolog på skolan och hon var helt säkert! Du kan nog äta den, men man ska verkligen vara säker!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 20. Heej, vilket underbart sensommarfoto på fåren och blåklockorna! Härlig stämning du fångat där! Har du ingen i din närhet som kan konfirmera dina svampfynd. Vi har inte champinjoner växande vilt häruppe, dem får man vackert plocka på Konsum, men nog tycker jag att det ser ut att vara champinjoner. Någon präntade i mig att plocka aldrig vita svampar med vita skivor, men champinjonen har ju bruna skivor, det ser jag ju ända hit. Nå, om ingen kan bekräfta dina fynd och du är det minsta osäker ska du förstås avstå frå¨n avsmakning. Men nog är det väl bra synd...
  Jag är som du angående bloggandet, kan få en fiffig idé som jag inte hinner skriva direkt, sen går det en dag eller två o jag undrar varför i hela friden jag tänkt skriva om det ämnet, och så har det bara blåst förbi. Sen sitter jag där helt tom i skallen och har inget alls att förtälja
  Har du tagit bort Name/address från kommentarsfunktionen tro?
  Kram

  SvaraRadera
 21. Håller med andra som tycker din bild på kaprifolen och katten är helt underbar!

  SvaraRadera
 22. Underbara blåklockor! Vilken färg!
  Nej, champinjoner köper jag bara från affären - skulle aldrig våga chansa....
  Så fint med katten och kaprifolen!
  Ha det så skönt!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 23. Tänk att FÅR får sommarlov!! Tror att de får vi passerar i nästa bygata har gått ett betydligt grymmare öde till mötes, när de inte längre syns kvar i hagen...Kan bara konstatera att "dina" får ser betydligt mer välmående och glada ut än "våra".
  Å inte har jag då varit med om att hirs rotat sig, bara hampa...Gräset var betydligt vackrare än de där stora hampaplantorna som jag ibland låter växa. Mest för att barnen tror att mor deras fått fnatt...
  Vackra blommor har du också fortfarande, men absolut finast är PIPPIkaprifolen! För visst är det väl en sådan?? Inte speciellt vanlig, men jag vet att den finns...
  Det där med odlingar och grönsaksland har jag nästan gett opp med. Lite ruccola i en pallkrage och tomater i växthuset, det kan jag sträcka mej till. JA å så jordgubbar då, fast de egentligen är prinsens...Det som annars växte, ja det åt harar och allehanda småkryp upp, jag kände att jag alltid förde en väldigt ojämn kamp och till slut gav jag upp. Den dag jag slutar jobbar, ja då kanske jag tar upp det igen, inte för att jag kommer att sitta där med hagelbössa och vakta, men jag inbillar mej att med lite omsorg och tålamod kanske det iallafall ger lite bättre resultat.
  Champinjoner, ja det törs jag bara köpa i affär. Tycker det där med Helgas vidrige bror var lite roligt...ont krut förgås inte så lätt. Men lite kul vore det ju om du hittat ett champinjonställe, det låter ju betydligt mer spännande än kantarell...
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 24. Ja jösses så trevligt inlägg, ett riktigt sommarinlägg. Svamparna skulle jag aldrig våga äta, tycker att de ser giftiga ut. Endast gula kantareller vågar man ju vara säker på om man nu ens vågar det.
  Ha nog måste det ju vara hirs det du visar. Tycker att det borde gå att torka till en fin bukett eller?
  Ha det alldeles gott.

  SvaraRadera
 25. Fåren på bild med blåklockorna är ju superbt , man kan faktisk undra om Du bor på samma
  planet som oss andra. Vilkem växtmån och växtprakt Du har lilla gumman
  j ä t t e va c k e t
  TUSEN TACK

  SvaraRadera
 26. Nämen gulliga Pippi så fin med en Kaprifol på 'pannan', *fniss*
  Oj vad det blommar, så mkt vackert, så trevligt att få sommaren förlängd.
  Även om vi fick den enda frostnatten som förstörde en del, finns det mycket som fortfarande visar sig från den bästa sidan. Det är det som jag gillar med hösten, vi har hela oktober kvar att njuta av.
  När alla löven är borta DÅ blir det kalt och kallt och ruggigt trist, men en del gillar även den tiden.
  Inte jag men kanske tur och vilken tur att vi alla är olika !

  Trevlig helg kram/ Eva

  SvaraRadera
 27. Åh så många fina bilder
  ha en fin helg
  Hanna

  SvaraRadera
 28. Fåren måste ha haft ett härligt sommarlov hos er! Så fin bild med blåklockorna framför dem.
  Mitt grönsaksland var inte heller någon succé. Det blev mest sallad.
  Pippi var så söt bakom kaprifolen!

  Trevlig helg!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 29. Oj, det verkar klokt att låta bli, man har ju bara en chans eller risk.

  Så härligt att ni haft sällskap av får. Hoppas de kommer nästa sommar också! Undrar vad Leia gjort när hon sett dem, men hon kanske inte brytt sig. Vilket fantastiskt foto!
  Och så söta Pippi bakom kaprifolen! Din humle ser också så grön och fin ut, och med kottar är lycka.

  När jag var till min gamla mor såg jag cannabis i hennes trädgård, hm, jag hoppas det är fåglarna som står bakom planteringen, så att hon inte börjat med dumheter på gamla dagar!

  Kramar och trevlig helg!
  Cia

  SvaraRadera
 30. Fantastisk vacker bild på fåren med det vajande höga gräset och blåklockorna framför. De ser ut som om de har trivts i hagen hos er under sommaren.
  Gosiga lilla Pippi, vad fin hon är och kaprifolen också =)
  Kram Annica

  SvaraRadera
 31. O så mycket fina bilder det var här. Hoppas fåren får komma tillbaka nästa sommar.

  Alllt gott
  Elisabeth

  SvaraRadera
 32. Åhhh säger jag bara! Dina bilder! Magiska...fåren är ju för söta...
  Ha nu en fortsatt skön helg.
  Kram Titti

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta