I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

tisdag 5 augusti 2014

Grönsakerna och gardinen!

1140805
Hur kul är det, när man sitter vid ett matbord, att se folks tvätt, både smutsig och ren, hund- och kattmat, nånting blått som tillhör nån dammsugare (jag tror det, för det låter i den när det dammsugs…..Omgivningen gör det för husfridens skull), en cirkulationspump, en massa kopparrör, fullt synligt säkringsskåp, fula torkaavsigmattor och en kräkgrön mangel……….och dessutom en massa “kläklypor” som jag sa när jag var liten?

Inte vidare värst kul. Där blev det fel när vi byggde huset.

Det finns visserligen en dörr dit ut…….men……….

…….kattluckan sitter i ytterväggen och stänger man dörren kommer Pippi och Nisse bara in i det här, vad det nu kan kallas, tvättstuga, grovingång el dyl.

Vi har alltså en ingång till och vi trodde nog att vi skulle använda den, dagligdags, men det gör vi inte, den får bara våra gäster komma och gå genom!

Men så kom ju Tamio och Shoko, våra japanska vänner, i maj och hade med en massa presenter (omiyage), bl a vet dom att jag tycker jättemycket om “noren”, så det hade dom med en och nu sitter den som en smäck i dörrhålet och döljer röran där ute:
2140805
När jag nu tycker så mycket om dom här “noren”, varför kom jag inte på det tidigare, det är ju världens enklaste gardin att sy!

Men nu hänger den där och jag blir glad varje gång jag tittar på den!

3140805
“Noren” är alltså dom där små delbara gardinerna som används framförallt vid entrén till restauranger i Japan.

Dom kom till för att man ville förhindra damm och vind att svepa in för mycket och man har använt dom i många, många hundra år och gör det fortfarande.
7140805
I allra första början var dom i regel mörkblå med vitt, ofta med familjevapnet på, och hade man lärlingar som skötte sig kunde dom få låna av designen när dom startade eget.

Under århundrandena har detta självklart ändrats och ofta ser man väldigt konstnärliga “noren”, själv tycker jag om den vi fick och den svartvita nere till höger på bilden ovan.

Men det är ju en smaksak och beror på var den skall vara!

 

9140805
Till något annat, mina grönsaksodlingar i år.

Dom ser inte mycket ut för världen. Jag trodde inte man kunde misslyckas med mangold och persilja, jag trodde faktiskt inte det, men det har jag lyckats bra med.

Dillen blommar, men det är liksom inte någon “dill” på den direkt.

Och bönorna blommar i alla fall!


11140805
Tidigare år har vi haft många solrosor som kommit upp från fågelfröerna.

I år har vi en!

Dags att vila jorden, som sagt!

Agneta!

p.s. några bilder lånade fr nätet

18 kommentarer:

 1. Go kväll!
  Man kan ju inte tänka på allt...eller hur!! Tänker då på att det inte kommit upp ngn "gardin" innan. Men sen när den sitter där...då tänker man precis...varför har man inte gjort detta tidigare..!!
  Hur som helst, blev det jättebra!
  Ha nu en God Natt!! Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Så fint det blev. Nu slipper man se "Skräpet" där inne. Då är det alltså en "noren" jag beställt från Tyskland och hängt upp vid ytterdörren idag. (min händiga dotter hängde upp den). Fast egentligen är det ett myggnät, fast "noren" var ju ett finare namn.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Vilken väldigt praktisk gardin den där noren. Nu har jag en fransgardin vid min terrassdörr för att hålla flugor ute men ändå få in frisk luft. Nästa gång ska jag också skaffa en sån där japansk konstruktion.
  Ibland växer det inte som man tänkt sig. Min persilja blev väldigt fin, men dillen är det sämre med och salladen ville inte alls. Det är inte lätt att vara odlare minsann.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 4. Hej kära du och tack för mail, svarar i morgon.
  För det första: Vilka jättesnygga plattor ni har på golvet i groventrén!
  Och så mycket jag känner igen där inifrån! Vi har en precis likadan mangel, fast vår är vit.
  Din kräkgröna är faktiskt ännu fulare...förlåt!
  En noren skulle nog de flesta behöva någonstans och som vanligt är japanerna duktiga på att få det så snyggt!

  Dina bönor är ju så vackra, det måste väl också räknas? Och det kommer väl bönor av de där blommorna så småningom? Mina vaxbönor har jag skördat av flera gånger och faktiskt fryst in några påsar också!
  Rödbetorna däremot, verkar det inte bli något av - fattar inte varför... Tunn och vinglig blast med bara en smal tråd under!
  Men man behöver faktiskt inte odla, det finns faktiskt bra saker att köpa!

  Nu väntar sängen och jag hoppas att jag vaknar lite piggare i morgon, den här förkylningen tar på krafterna.
  Vi hörs, kram och hälsa P!
  Monica

  SvaraRadera
 5. Snygga noren, hade inte hört det namnet tidigare....
  Vet du vad? Man kan misslyckas! Med ALLT!!! Till och med med dill och morötter!! Det har jag gjort i år!!! Och jag lovar dig, att det trodde jag aldrig att det skulle hända..nog för att jag vet att dillen ibland är lite kinkig, men morötterna? Aldrig i livet att man kunde misslyckas med de! Men se det har jag gjort i år!!!!
  Så jag blev glad (är det månne oförskämt?) när jag läste och förstod att jag inte är ensam....
  Bättre lycka nästa år???

  SvaraRadera
 6. Så smart løsning med de nye gardinene! :-)

  SvaraRadera
 7. Både snyggt och praktiskt! Ja, mina grönsaksodlingar har jag inte visat alls, de ser enbart pinsamma ut och varenda pallkrage är en skämshörna. Har vattnat för lite och rensat ogräs för lite och så är det nog lite andra fel också. Ohyra tex. Usch!

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Vad roligt att få lära sig lite om Japanska gardiner. Fint! Kraaam Pia

  SvaraRadera
 9. Intressant läsning om noren, visste inte
  vad det var. Perfekt ut mot din grovingång.
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 10. Så fina dom blev, dina Japanska gardiner. Passade verkligen in i sin enkelhet.
  Trädgårdslanden ville inte här heller trots vatten och kärlek.
  Fröna tyckte väl att det inte var lönt att komma upp i värmeböljan.
  Så gröna fingrar har jag inte....fniss mer leriga sådana ;-)
  Kram
  Annelie

  SvaraRadera
 11. Så bra med användbara presenter, så fint det blev.
  Så illa ser det inte ut med dina odlingar, det sticker ju upp liiite grönt ;)

  SvaraRadera
 12. Det där med noren, det var en verkligt häftig sak. Gillar både idén och mönstren. Jag har alltid gillat det österländska, och speciellt den japanska som verkar vara lite mer tillbakahållen än den kinesiska.
  Här hos mig så växer det trots att jag var borta några dagar, förutom squash och gurka... tror inte det hinner bli nåt innan första frost...men jag är" glad för det lilla,,,," Både Lilleman o jag knaprar sockerärtor. Han direkt från pallkragen, den banditen... undrade varför det var baljor som var halva...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 13. Visste inte heller något om den japanska gardinen. Den du har var blev ju jättefin och jag tycker det liknar en fullmåne i natten..../M

  SvaraRadera
 14. je laat wel veel soorten gordijnen zien,

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Så mycket du lär oss vanliga döda.,, noren har aldrig vetat att det hette så. Det var ju perfekt att skyla med. Det är no fler än du lilla vän som misslyckats med det gröna i år.
  underbart här i dag bara 19 grader varmt, det räcker bra ett tag, tycker " svettiga gumman "

  SvaraRadera
 17. Nu lärde jag mig något nytt om gardiner jag som trodde jag visste allt om dom .,så vackert grönt i din trädgård här är det mesta brunt ,kram nette

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta