I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 5 juni 2014

Hurra för vårt land och hurra för växtligheten!

1140605
Det växer så det knakar. Det är varmt. Det är fuktigt. Det regnar emellanåt. Det är så mycket kraft i allt i år.

 

3140605
Ormbunkarna är frodiga, silverarvet växer fast det är planterat nästan rakt i berget.

5140605
Den stackars lilla fingerborgsblomman som sått sig själv i tallbarr i en liten springa nedanför silverarvet har, inte fascierat (då tror jag det skall vara flera stjälkar som vuxit samman. Tror jag, alltså), men jag tycker ändå det är en fasciation, den har liksom inte kunnat sluta utveckla sig, utan blivit till en jätteblomma. Sött! En sån liten kämpe.

 

7140605
Vildrosorna blommar för fullt.

Utanför badrummet.

Det är precis nu man skulle ha ett badrumskalas med öppna fönster för det är så fint där utanför!

 

9140605
Jag, ffg så vitt jag vet åkte Omgivningen med, så, vi, har varit och handlat lite sommarblommor.

Buketten är från trädgården och den dricker två kannor vatten per dag!

 

11140605
Riddarsporren är ny. I gamla trädgården hade jag som hette ‘Pacific Blue’ eller liknande, men nån sån har jag inte hittat, men den här ser lovande ut.

Aklejorna blommar för fullt och den vita klematisen också.

Nu väntar vi bara på vallmon som jag har för mig brukar vara före dom andra.

Det är ingen ordning på blomningen i år, tycker jag, eller så minns jag fel, vilket iofs verkar fullständigt otroligt. Harkel…….harkel…..

 

13140605
Sovrumsrabatten. Det går inte att missta sig på vilken som är min älsklingsfärg, eller hur?!

 

15140605
På en del av tomten som vi kallar kärret, blommar en liten orkidé, varje gång jag går förbi måste jag stanna och begrunda den…..alla dessa små knoppar och fläckar i färgen, otroligt vad naturen kan!

 

16140605   17140605
I år får vår Ullungrönn blomma. Jag skriver “får” för Omgivningen justerar det där medelst klippning av trädet……

 

18140605   19140605 
Förra året satte jag en eländig liten ruta (vad kan det vara för ruta jag har, aklejruta, violruta eller någon annan sort, jag vet inte), men den är verkligen inte eländig i år.

Jösses vilken planta, och stänglarna är så höga och kraftiga så dom ser ut som trädstammar. Kan det vara en trädruta jag fått tag på???

 
20140605
Så till min stora glädje, min Cornus kousa blommar. För första gången!

Jag bara står där och verkligen glor långa stunder, jag är så glad i den!

Det är också en sån där växt vi hade i gamla trädgården, men då vet jag att det var en Cornus kousa ‘Eddie’s White Wonder’, som verkligen var kritvit, men jag är inte säker på att det är samma den här gången, men det gör inget.

*****************************************


I morgon är det vår nationaldag (fast för mig är det fortfarande Svenska flaggans dag)! Då hissar vi flaggan om vi har en och så firar vi! Eller hur!

Agneta!

38 kommentarer:

  1. Det var det finaste jag läst och sett på länge. Vilket underbart reportage. Vi skall verkligen vara glada för vårt fina, fina land, hur många har det som vi just nu. Oj så många fina och vackra örter och sorter Du har i Er trädgård. Fantastiskt en stor kram från Hajan

    SvaraRadera
  2. Det är verkligen explosion i trädgården! Ang din ruta så är rutor på 2,5 meter inte ovanligt alls, tex sorten 'Elin'. De är tjusiga! Vilken tur att rönnen blommar i år ;) blomklasarna är så maffiga! Ha det gott!

    SvaraRadera
  3. Det är så härligt att komma hem till vårt underbara land och se och känna kraften i alla växter som formligen växer så det knakar efter en vecka på dammiga Mallorca, hihi, nej, där är också växtkraft minsann, fast på ett annat sätt! Min mentala flagga är hissad... idag också för mitt första barnbarn som alltid får många flaggor hissade för sig på sin födelsedag... i år sin tjugoandra. Oj, vad tar de vägen, åren?

    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  4. Det är nu man önskar man hade flaggstång, vi får
    titta på grannens. Och det var fin blomning i din
    trädgård, en egen orkidé var vackert, dom brukar vara
    kinkiga.
    Ha en finfin svenska flaggans dag
    Blågul kram/AM

    SvaraRadera
  5. Godmorgon Agneta och ha en riktigt bra dag i Snäckskalsdalen!
    Kram

    SvaraRadera
  6. Alla dessa blommor och växter du har :)
    Minns du när du tänkt att jag bodde i en park, för rhododendronen? Jag tänkte på det häromdagen, när Maken sa åt mig att titta ut. Ett äldre par stod och fotograferade våra rhododendron ;)

    SvaraRadera
  7. Infaller i hurrandet för landet och all växtlighet.
    Helt otroligt vackert du bor. Sten, orkideer och mycket mera på er tomt. Och så fint fotograferat, så man nästan känner doften fast jag inte öppnat fönstret.
    Fin favoritfärg!

    SvaraRadera
  8. Men så mycket fint du visar och den där orkidén var riktigt fin. Håller med dig om att allt växer och knakar men vädret är ju rätt gynnsamt för växtligheten med ömsom regn och sol. Något annat som frodas här är sniglarna, jag klipper nog runt hundra varje dag önskar dig en fin dag! Kram Merja

    SvaraRadera
  9. Oj! vad det blommar vackert hos dig, tycker mycket om när det blommor i bergsskrevor :)
    Ja allt frodas verkligen nu, men vissa växter blommade över lite ovanligt snabbt, men det kanske brukar vara så, att jag har glömt

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  10. Vilka härliga bilder du bjuder på! Rutan var verkligen mega! Jag är så fascinerad av växter som självsår sig på de mest oländiga ställen, har de valt sin plats har man inte hjärta att ta bort dem alla gånger heller även om det blir fel.

    Ha en fin svenska flaggans dag, själv har jag en tårta på gång men ikväll ska jag jobba!

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  11. Så vackert med blommorna mot berget! Underbar nationaldag idag! Solen skiner och jag firar med att sätta upp solskydd i orangeriet, vattna och baka massor av bröd......
    Ha en fin dag!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  12. Här kan man då tala om "lust och fägring stor..."! Oj, vilken prakt du visar! Ja, att du gillar blåa blommor kan jag förstå - samma här! Blått, rosa och vitt är mina favoriter...har jag märkt!
    Ha en fin flaggdag du också!
    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  13. Säger då det - vilken blomsterprakt! Önskar dig en fin nationaldag!
    Känns som man är med och firar när Nyhetsmorgon har gått varm idag!
    Ha en fortsatt skön helg! ♥

    SvaraRadera
  14. Vad det växer på ert berg. Fantastiskt !!! Här är en tillväxtperiod i rabatterna känns det som, men visst finns det blommor. Jag längtar efter alla sommarblommor längs vägkanten. Det är så mysigt att se vad man kan få ihop i buketten på morronpromenaden. Det har regnat förskräckligt och idag skiner solen så förutsättningarna är toppen.
    Ha en skön helg.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  15. så många vackra blommor
    Ha en fin nationaldag!
    Hanna

    SvaraRadera
  16. Åh, vilka omgivningar du har...så vackra blommor överallt och en engagerad "gubbe"också! Den där fingerborgsblomman var ju bara för underbar, helt ok med fler sådana, tycker jag!
    Ha det bra! Kram Åsa

    SvaraRadera
  17. Ljuvligt!!! Älskar den här tiden och alla vackra blommor, det gröna.

    GRATTIS Sverige, som jag saknar!

    KRAM och ha en fin helg

    Lotta

    SvaraRadera
  18. Som vanligt...ljuvliga bilder!! Det behövs verkligen inga "rabatter" hos er!! Det blommar ju så vackert mellan stenar och berg!! Du dessa orkidéer, minns jag från min barndom!! Det växte massor, vid dom "små" sjöarna i bergen!
    Ha nu en fortsatt mysig Nationaldag!! Kram Annika

    SvaraRadera
  19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  20. Så många vackra bilder du visar, nog finns det stor anledning att hurra för vårt fosterland en sån här dag.
    Kram, Ingrid

    SvaraRadera
  21. Nu först fick jag dina fina blommor uppladdade här på holmen ,det går lite trögt ibland .Vackert hos dig och jag håller med det är ingen ordning på blomningen i år .Nu väntar färskpotatis med grillad lax och vitlöksbröd och vitt vin ,kram nette

    SvaraRadera
  22. Här är varmt. Men inte fuktigt. Snustorrt. Eller åtminstone nästan, det kom faktiskt lite regn igår eftermiddag! Strax innan Max kom ut som nybakad student! Men sen blev det sol igen!
    Nu växer trots det, och slår ut i rabatterna, men gräsmattan börjar se för sorglig ut...

    Flaggan är i alla fall i topp och vi har lille Enzo att gosa med, så jag klagar inte!
    Kramar från en lite fest-trött Monica.
    P.S. Och i morgon är det hemliga presenten...D.S.

    SvaraRadera
  23. Oj, vad det blommar hos dig och vad fint det är!
    Ett badrumskalas har jag aldrig hört talas om, men det kanske vore en anledning till en ny helgdag?
    Här i Tyskland har jag en helt vanlig dag och en varm sådan. Till helgen ska det bli över 30 grader igen. Puh!
    Ha en fin dag!
    Kram Elle

    SvaraRadera
  24. Den här gången överträffar du nästan dig själv. Vilket ljuvligt blogginlägg. Badrumskalas. Gillar ordet. Vi har faktiskt vallmo. Både vilda på fältet och en jättestor variant som vi köpte till vår lilla trädgård och som blommar nu. Jag är svag för den blomman. Egentligen har jag många favoriter. Kram till dig och för din fina blogg.

    SvaraRadera
  25. Det blommar ju som bara den hos dig! För en stund sen stod det rådjur här och åt på min nyinköpta "stamros". Som väl var la Mannen i mitt liv märke till dem och öppnade fönstret och klappade hårt i händerna. Då pös de iväg. Nu har jag satt ett melittafilter med blodmjöl i bladverket. Inte snyggt men det hjälper förhoppningsvis. Grr... för ätande rådjur i trädgården. Antar att det regnat hos er också?!
    Ingen flagga här, vi har ingen. Kanske har jag kommit upp i åldern för en fasadflagga?! ;0)
    Ha det gott!
    Kram!

    SvaraRadera
  26. Oj, vad det blommar hos dig. Du ligger nån vecka före mig tror jag. Känner verkligen med den stackars fingerborgsblomman, vilken överlevare. Cornus kousa ser spännande ut. Ny för mig och väcker habergäret.
    Nationaldagen firas med trädgårdsarbete och bordsflagga. Var faktiskt duktigare på att fira förr när jag höll på med folkdans. Då var det minsann Värendsdräkten på och vajande flaggor.
    Trevlig helg
    Anette

    SvaraRadera
  27. Så fiiina bilder!
    Jag önskar dig en fortsatt trevlig fredagkväll!
    Kram

    SvaraRadera
  28. Så läcker bild på flagan. Den är bara bäst.

    Ha en fin helg.
    Elisabeth

    SvaraRadera
  29. Hos er kan man gå runt och sjunga "Den blomstertid nu kommer..." Oj, så mycket fint ni har som blommar.. Jag njuter av att titta på din bildkavalkad.

    Visst har vi hissat flaggan idag, både för nationaldagen och för sonen som fyller år idag.
    Önskar dig och omgivningen en fin pingsthelg.
    Kram från Anne-Lie

    SvaraRadera
  30. Ja, i år är det en fantastisk växtkraft! Mina rutor som jag sådde ifjol är nästan lika höga som undertecknad. Häftigt! Ha en riktigt härlig pingsthelg och njut av växtkraften!!
    Kram Milla

    SvaraRadera
  31. Härliga tider! Njuter varje minut av allt som blommar... så underbart!
    Och såå underbara bilder på från din trädgård!
    Ja, Skåne är vackert så jag tycker absolut det är läge för en resa dit :)
    Ha en fin helg!
    Kram

    SvaraRadera
  32. Agneta,
    wonderful pictures!!! Have sunny days and a wonderful weekend
    Elisabeth

    SvaraRadera
  33. Kära vän! Tråkigt att höra om din axel. Kan bara glädja dig med att en kompis till mig gjorde samma sak som du och är numera opererad och relativt bra igen. Jag är lite dålig på att läsa alla inlägg, sorry, men det är å att jag ofta inte sätter på datorn för jag har ju mobilen och på den kan jag itne se de bloggar jag följer på blogger. Kanske tittat in en gång i veckan... Varje gång jag tittar in till dig blir jag lika förvånad över alla blommor... Du måste ha ett helt hav av blommor! Hoppas allting ordnar sig med dig, jag skickar en varm kram:-)

    SvaraRadera
  34. Åh så vackert det blommar hos dig! Allt verkar vara utslaget redan.
    Är det vanligt så här första veckan i juni?
    Här är en hel del på G också. Så njutbart att strosa runt i trädgården
    och se hur det händer saker varje dag.

    SvaraRadera
  35. Hej! Du har en otrolig trädgård! Frodigt är det nu och jag tycker det är svårt att ta sig fram i skog och mark på grund av den höga växtligheten. Blinka vill inte gå när gräset är högre än hon själv... Sen talade nya grannen om att hon sett en orm mitt på vår gård, och då blir jag inte glad precis! Jag som snart ska stå i hallonbuskarna och plocka för brinnande livet och där trivs ju orm i snåren...mest orolig för liten vovve som skulle få stora bekymmer om hon blev biten.
    Den lilla orkiden blev min favoritblomma, liten och lite oansenlig tills man tittar lite närmare!
    Kramen

    SvaraRadera
  36. Flaggan i topp var det också här, för vårat vackra land.
    Hur i hela friden kan det växa i stenar, ja ja i sprickorna blir det väl då, men ändå. Tusan så vackert.
    Hur i hela friden, hmm vad jag upprepar mig, men så många kommentarer. Hinner du läsa och skriva till alla. Tack Agneta för kommentar hos mig, du är inte dålig du, en riktig populär liten 'snäcka'.
    Må så gott/ Eva

    SvaraRadera
  37. Jösses vad det blommar hos dig! Men här har allt en och annan slagit ut också (aklejor!!!), och jo, det är ingen ordning i år. Nu först slår syrenen ut här!
    Jag har insett att min "håla" i dalgången har alldeles för få soltimmar, har ett kalltstråk som drar förbi osv osv... MEN mina ärtor och bönor är på g upp, salladen likaså. Och i växthuset trivs tomater (i blom) med gurkor, och de hallon som våldgästar har fått kart...Och rosorna växer som aldrig förr. Små små knoppar. Tänk att så smått kan göra en så glad
    må så gott
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  38. Du...jag kommer gärna och har ett litet party i ditt badrum med fönstret öppet!! Så mycket vackert som blommar i din trädgård nu, och jag tror som du, det är lite oordning på allt i år, de vart lite yrsliga i våras när våren inte riktigt kunde bestämma sig. Sen blir jag så glad när jag ser att fler tänker som jag, har en blomma bestämt sig för att vara en överlevare på ett ställe som kanske inte var tänkt från början, ja men då får den väl vara där då. Här växer det aklejor överallt snart, och jag låter det göra det. Efter blomning kan man ju vara lite elak och klippa ned en del, men inte nu.
    Här går jag fortfarande i dyningarna efter Gotlandssemestern. Vill tillbaka dit...nu. Kräver inte så mycket...ett vitt kalkstenshus vid havet, sen ska jag vara tyst. Du ser...jag har nog tillhört resandefolket en gång i tiden...
    Ha en riktigt skön sommardag!!
    Kram kram

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta