I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 15 juni 2014

Ett “digitalt”* hav!

1140615
Överdriver jag om jag säger att vi just nu bor i ett hav, eller en ocean nästan, av fingerborgsblommor (*“digitalt” – Digitalis purpurea på latin om jag inte minns fel)? Och OBS! bilderna är tagna på olika ställen runt huset.

Och som det surrar! Det blir man ju extra glad över när man läser att både bin och humlor håller på att ta slut.

 

3140615
Solen skiner och det är torrt och vi vattnar och vattnar och William Baffin blommar som aldrig förr.

 

5140615
Första purpurklätten slog ut idag. Den är jag väldigt förtjust i, men är det en “vanlig” perenn eller är det en bienn?

Tycker den vandrar väldigt mycket, vet inte var den kommer att blomma, det är lite hit och lite dit, nån mer som upplevt det?

 

7140615
Lyfte på några nävor idag och vad hittade jag väl därunder – jo, en liten söt nejlika!

 

8140615
Riddarsporren har fått den där blå färgen som jag tycker är lite otrolig……

 

9140615
Nu har fåren kommit till ängen. Egentligen skulle dom inte vara här i sommar, men det blev så i alla fall. Tur det, för det hör till, om det ska vara sommar på riktigt.

Dom älskar asplöv!!! När dom får det blir det nästan slagsmål om löven!

 

10140615
Men det här……………det är väl inte (för)sommar? Det är väl ändå sensommar……vad har hänt?

Min axel och min arm gör ont, så jag är inte vid datorn så mycket, men jag kommer tillbaka och läser alla bloggar och kommenterar när det känns bättre! Lita på det!

Och det är inte synd om mig, jag behöver inte göra nånting…….för oj oj oj så ont jag får då! Ack, ack! Nu får man inte gäckas, det lärde min mormor mig, men lite, lite, lite ibland, på skoj så där, går väl bra?

Agneta!

28 kommentarer:

 1. Mysigt med får utanför huset, enda nackdelen är att man får en massa flugor runt huset.
  I år har jag både rosa och vita purpurklätt. Om du vill ha vita frön så samlar jag gärna.
  Hoppas du snart blir bra i din axel.
  Kramiz!

  SvaraRadera
 2. Underbart med all den blomningen!
  hm jag tror att purpurklätt är bienn, om jag inte minns fel... jag har som snart blommar, får se om den kommer igen i nästa år igen, vem vet vart?

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 3. Oj, så fint med alla Digitalis! Ett rosa blomsterregn!!! Så vackert! Några har också börjat blomma i gruset på torpet - förra året rosetter!
  Ja, det blommar som aldrig förr här också! Akta axeln!!!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Oj, vad många vackra fingerborgsblommor! Underbart med alla blomster!
  Krya på axeln!!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 5. Haha, you just look after your arm and shoulder ok? Lovely pics as always!

  SvaraRadera
 6. Såklart måste du ta det lugnt med din arm. de där digitalisarna är verkligen överallt. Vi har dem i stugan och det växer massor utmed vägarna. Pampiga minsann. Härligt med får omkring sig. Här är det mest kor, men dem ser vi hela året.
  Sitt nu stilla och njut bara av all blomprakt du har runt omkring dig.Kram Eva

  SvaraRadera
 7. Vem visste att digitalt kunde vara så vackert ...

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 8. Visst är purpurklätten en bienn...det tror jag i alla fall! Jag har haft sådana här, men de försvann och då läste jag någonstans att de var bienna.
  Du har verkligen många fingeborgsblommor! Är de självsådda, eller?
  Och äppelkart redan, det är inte ens midsommar! Det är verkligen tidigt i år, allting!

  Det är klart att du ska passa på att "leva lite" på din onda arm och axel - tids nog får du jobba igen! ;-D
  Hoppas att det blir snart, saknar dina kommentarer!

  Storkramen, Monica

  SvaraRadera
 9. Haha, här skrev jag just, att jag saknade dina kommentarer - och så plingar det i min dator och det är en kommentar från dig...nästan kusligt!
  Tack i alla fall, du är alldeles för snäll!
  Kram, kram från din gamla kompis i söder!
  Monica

  SvaraRadera
 10. Krya på dej med axeln/arm..det är inge kul alls att ha ont.. jag känner av min höger axel o precis vid nyckelbenet tar det ont...idag. Va många fina blommor du visar.. för första gången ska mina fingerborgsblommor blomma i år, ska bli spännande att se vilken färg de har...Dina va så långa o ståtliga..mina tycker jag ser så korta ut, kanske man borde göda..kasta lite koskit på dem?? Här blåser det idag en kall nordväst vind..o det är bara +11..vet inte vart sommarvärmen for...??Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 11. Man blir stum av din blomprakt!

  SvaraRadera
 12. God morgon!
  Helt rätt...du skall inte göra någonting, när du har ont...:-) Är vila som gäller..och det är ju lätt!!?? Eller hur...fniss.
  Så otroligt vackert det blommar, tänk sä vacker denna tiden är! Himmelens alla färger i rabatten, humlesurr, då är det sommar!!
  Ha nu en fortsatt skön dag, eftermiddagen skall ju tydligen bjuda på sol..även om det är svårt att tro det nu!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 13. Du har så fint med alla blommor, gillar fingerborgsblomman och ändå har jag ingen, de är så ståtliga och vackra. Humlesurr låter väldigt bra :)
  Jag var tvungen att gå och kolla på mina små träd, och jorå! några små kart där också :)

  Hoppas du blir frisk snart!

  SvaraRadera
 14. Min Purpurklätt har inte slagit ut ännu. Visst är det så att den frösår sig nåt alldeles hiskeligt.. Den dyker upp mellan stenplattorna här hemma bl.a.
  Fingerborgsblomma dör upp i min rabatt förra sommaren men i år är den försvunnen..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 15. Aj, aj...jo man får skämta om det, och ibland...jag skriver ibland, så kan det vara i sin ordning att bli lite servad också...Man måste ju ta tillfället i akt så att säga. I lagom dos.
  Ja, nog har du ett hav av blommor ikring huset!! Nu har vi ju redan konstaterat flera gånger denna vår och försommar att tiden är helt ur led, så man har väl nästan slutat höja på ögonbrynet inför det mesta nu tycker jag. Här är det fullt med digitalis också, vete i sjutton varifrån dom kommer. Men jag låter dom frodas och hållas, och lite mindre syns ju ogräset då också, om man fäster blicken på alla blommor istället menar jag...
  Så trevligt med får inpå knutarna, bara de inte kommer innanför så...Vi har tyvärr inte så fina grannar, men en bekant till oss har, och det händer allt som oftast att de utökar sitt revir och ansar lite på både gräsmatta (vilket inte gör så mycket i och för sig...)och rabatter (det är där problemet kommer...).
  Fortsätt nu att ta det lugnt, det som inte blir gjort finns förmodligen kvar att göra...
  Kram kram

  SvaraRadera
 16. Det digitala havet, var fyndigt.
  Här har inte purpurklätten slagit ut än. Jag tror som du, att den är tvåårig. Men den frösåsr sig lätt så den är än där än här.
  Även om du har ont i armen verkar du kunna njuta av blomningen. Gäckas är det klaga det?

  SvaraRadera
 17. Hihi, kul med ordvitsen!
  Jo du, purpurklätt har jag haft...i MASSOR!!! Men jag älskar den trots att den förökar sig med en rasande fart....Den är bienn, frö till en söt liten mjuk grå rosett första året sedan exploderar den år nummer två!
  Ha det gott och hoppas att det onda lugnar ner sig.
  Kram

  SvaraRadera
 18. Så fyndig rubrik, och så fint hos dig! Men jag är inte förvånad, varken över det ena eller det andra:)

  kram louise

  SvaraRadera
 19. Glad måste man ju bara bli om man fick förökat fingerborgsblommo så där enormt. Har sett att de är vilda i Norge men här skall de planteras och några större samlingar av dem här har jag då aldrig sett. Njut av fröjden för jag njuter även av dina bilder. Ha en trevlig midsommar.

  SvaraRadera
 20. Hm, undrar varför asplöv är så gott? Fåren kunde komma hit och käka utanför vår tomt, där finns hur många aspar som helst! :)
  Digitalis är så fin, och kanske extra fin för att den är så svårstyrd, bara dyker upp någonstans... men har jag försökt plantera den så vill den INTE!
  Jag har vit purpurklätt i en rabatt, och inte vet jag om den är bienn, men jag vet att de satte hur många fröplantor som helst efter bara ett år! :D
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 21. Dear Agneta, oh I love foxglove!!! You made me happy with this picture!!! Thank you!
  All the best
  Elisabeth

  SvaraRadera
 22. Oj vilket underbart hav av blommor ni har runt er.
  Är det så den heter, purpurklätt, en av mina favoriter.
  För mig är den en två årig växt. Kommer med "lammullsblad" första året,
  och blommar sen den andra. Sparar alltid fröna och sprider ut dom där jag vill ha dom.
  Aj aj aj , så tråkigt med din axel. Det var ju ett tag sedan du trillade så olyckligt på båten.
  Du fick väl ingen spricka eller så i axeln, nyckelbenet mm.?
  Önskar dig en härlig midsommar
  Kram
  Annelie

  SvaraRadera
 23. Digitalt överflöd. Vi åkte på östra sidan om Vänern, och vägkanterna var fulla med Digitalis purpurea (vilda?), jo jag brukar kalla dom det, och jag hade god lust att be husse stanna och låta mig få gräva upp ett gäng. Åtminstone några små rosetter... men de är ju så himla giftiga. Och så fanns det ingen tid till sånt (och stanna med det ekipaget, inte lätt...)
  Jag är glad att nåt växer och ännu gladare om det kommer igen,,, Jag har också tagit till mig dina råd och letar nu frön överallt... Jag ska till Sofiero i augusti på Trädgårdsmässa (resan bokad redan),,, apropå,,, hehe,,,
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 24. Vansinnigt vackert med alla digitalis, jag tror att jag rensat bort många av mina av misstag. Liknar ju lite kungsljus när de är små.
  Ha det fint

  Anette

  SvaraRadera
 25. Godmorgon Agneta!
  Ja, jag imponeras av dina fingerborgsblommor som jag gärna skulle vilja ha här hemma hos mig och vad jag förstod av din kommentar hos mig, så var du lite "avis" på min lilla mossprydnad på min trappa. Jag plockade mossan i höstas, så den har stått i betongkrukan sedan dess. Vattnas varje dag annars blir den brun, men råkar den bli brun, så kommer den igen snabbt med sin gröna fina färg med en skvätt vatten eller allra helst en sval mulen dag.
  Förresten - ger fingerborgsblomman stora frökapslar - typ så´na som lupinerna har?
  Ha nu en skön dag bland alla dina fina blommor och ta väl hand om dig!
  Själv ska jag kolla mitt fästingbett som jag fick igår och som har gett mig ett rött märke stort som en guldpeng.
  Kram

  SvaraRadera
 26. Vilka fantastiska blommor - fingerborgarna är en ny favorit för mig. Så himla vackra <3 Jennie

  SvaraRadera
 27. Hej....o jag som hittade EN fingerborgsblomma i grannträdgården idag och blev så lycklig! Har blivit utnämnd till förste höns och kaninmatare ett par veckor, kom lite oförhappandes, men det går så bra så. Dels får jag något att göra och dels så får jag gosa med djuren...
  Vet du, inte blev det klänning på, kände mig inte riktigt bekväm i den i allafall. Men jag hoppas jag får tillfälle att dra på mig den vid något annat tillfälle i sommar, troligen dock inte i midsommar om man kikar på väderprognoserna. Nä, då är det yllekallingar som gäller....fy bubblan
  Kramen

  SvaraRadera
 28. Oj, vad många fina bilder på vackra blommor. Så fint du har det. Man blir alldeles matt av all blomsterprakt.
  Kram och sköt nu om dig!

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta