I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 15 augusti 2013

Skördedags och vildvinsgardiner.

1130815
Inga stora skördar i år. Lite kantareller, 22 krusbär, en liten hög björnbär och så amerikanska blåbär. Och just dom sista har jag en viss förmåga att plocka innan dom är riktigt mogna, att jag inte kan lära mig!

 

5130815  7130815
Igår till middag blev det bara hemodlat! Hade vi haft en ko, hade den kunnat bidra till kryddsmöret, men det har vi inte, så det var det enda som var köpt.

Mmmmm,så gott det var! Lyxigt, det godaste som finns, tror jag!

 

6130815
För första gången i mitt blygsamma odlarliv har jag fått dillkronor! Dom är ju så snygga!

 

9130815
Nytt här hos oss. Dels änglatrumpet, har vi aldrig haft förut, inte någonsin. Inte klöver heller. Och så färgerna, helt nya för Snäckskalsdalen. Och jag tycker om dom, jättehärliga färger!

 

11130815
Och så måste jag visa växtkraft! Titta längst till vänster, så såg vildvinen ut när jag grävde upp dom i våras, dom stod i jorden under vintern för att klara sig.

Sen kom dom igång att växa.
13130815
Och så här ser det ut nu! Rena djungeln.

Man borde sätta upp en kamera som tog bilder var timma under växtsäsongen, så man verkligen kunde se hur fort det går!

Agneta!

43 kommentarer:

  1. Så det är vildvin. Hur läckert som helst! Ni kan verkligen få allt att växa helt magiskt... Och vilken underbart god tallrik! Min smak verkligen.
    Fnissade när jag läste det om de amerikanska blåbären. Jag är också där o nyper ett så snart de blivit mogna. Så man har ingen riktig koll på hur många man fick på det nya trädet egentligen. Men himlans goda är de i alla fall. Och alldeles egna...
    kram elsamarianne

    SvaraRadera
  2. Det där såg gott ut, en fin skörd. Och sen
    är det ju extra gott med sånt man odlat
    själv. Vildvinet är fantastiskt!
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  3. Underbara gardiner, jag har också fast från marken och uppåt som hänger ner lite snyggt över fönstret, dom är lite vilsna nu i bygget. Härligt att kunna skörda sina egna grönsaker frukter och bär.. Kraaaam Pia

    SvaraRadera
  4. Oj, vad det växer! Vilken lyxmiddag ni åt! MUMS :)

    SvaraRadera
  5. Underbara färger, något man faktiskt aldrig ledsnar på, särskilt inte när det närmar sig höst....har också satt en massa frön i år i just de färgerna, blev lite mysigt....
    Läst ikapp lite av dina äldre inlägg, såg att ni vattnat en hel del....det hade jag också behövt, men se där har jag ett motto, klarar det sig inte självt har det inte hos mig att göra ( så det så, ler)...fast visst har mycket sett ledset ut, men efter flera torra veckor fick vi några ynka mm regn och vips var växterna glada igen:)

    SvaraRadera
  6. Haha...jag läste vildsvinsgardiner....tänkte undrar var du köpt dem, kunde passa bra i mina fönster, jag som har jägare. Men nu ser jag att det står något annat....vilken djungel, och härliga höstfärg på din änglatrumpet.
    Nu kanske man skulle ge sig ut i skogen och leta lite kantareller, de kanske har tittat upp efter regnet som kom. Gott med egenodlat. Dottern plockar upp rödbetor hos mig och kokar till kvällsmat. Det är som godis för henne.
    Idag försöker jag samla ihop mig att packa, men huvudet hänger inte med precis som det varit de senaste dagarna.
    Kram!
    Kram!

    SvaraRadera
  7. Jag minns vildvinsgardinerna på mina svärföräldrars gamla hus, de växte på hela väggen och upp över altantaket! Verkliga fina dillkronor, dill är svårt att få att växa! Inget regn idag, så jag håller till i trädgården och plockar de sista krusbären, måste göra en sats med kräm varje sommar! Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  8. Fiffiga du som vanligt fina ideer om hur växtlivet fungerar ,varför tvinga vildvinet uppåt då det kan växa neråt ,kram Nette

    SvaraRadera
  9. Visst är det fint med orange! Varmt och vackert mot det gröna! jag har alltid gillat dom varma färgerna, men jag tycker också om rosa-blått-vitt-skalan!

    Vilken middag ni hade igår! Det är SÅ gott! Vi har lite rödbetor och lite vaxbönor kvar att skörda och min ena blåbärsbuske, som bara är två åt, hat faktiskt gett en hel del!

    Dina naturgardiner är verkligen härliga! Det måste vara underbart att sitta där innanför och höra hur dom prasslar i vinden! Mycket bättre kan det inte bli...

    Här har vi ett riktigt önskeväder idag, soligt med så moln, bara lite vind och ca 20 grader i skuggan. Hög, klar luft - en favoritdag!
    Vi hörs, kramar, Monica

    SvaraRadera
  10. Hahaha...vildsvinsgardiner läste jag...och tänkte i mitt stilla sinne att nu har de börjat härja även hos er!! Inte hittade jag några vildsvin i inlägget...*gapskratt igen*, men väl vildvin, vackert som sjutton dessutom!!
    Ja du...vi borde kanske leva på det vi skördar, vore nyttigt för figuren om inte annat, TVÅ tomater och lite ruccola hitintills...Men som man sår får man skörda, och sått har jag inte gjort speciellt mycket!! Blir väldigt avis på dej när du visar din måltid...
    Ja men TACK, visst är det Cikoria jag har vid soptunnan!! Å se där...nu kan jag nog nästan bli självförsörjande i alla fall...roten användes förr som kaffesurrogat, och bladen som sallad...Se där, nu fick jag nästan ihop en måltid också!! Nu ska jag vara rädd om den lilla ljuva blomman, kanske den vill bo ihop med de ståtliga stockrosorna...?? Även om den nästan räknas till ogräs...
    Ha det gott, och tack än en gång för hjälpen!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  11. Oj, vilka gardiner, läste ochså vildsvinsgardiner och tänkte, undrar var hon köpt dem...vad galet det kan bli. Du har verkligen lyckats med dina odlingar, härliga färger du valt, gillar dem skarpt.Ha en härlig helg goa Agneta! Susanne

    SvaraRadera
  12. Hej på dig! Vilken trevlig blogg du har med så många vackra bilder.
    Just de gula och orange färgerna tycker jag mycket om nu när det närmar sig höst, dom ger lite extra energi, tror jag! Dina vildvinsamplar var en fin idé, fast så frodig tillväxt som i dina skulle vara svårare att få till här hos mig. Jag har vildvin men den är så "trögstartad". Men tänk ändå om man testar lite utanför det vanliga utbudet av sommarblommor, vad det faktiskt går att ha i ampel. Själv brukar jag nyttja vintergröna (med sina blå blommor), eftersom dom också sprider sig så mycket i trädgården. Känns bra att återvinna lite!
    Hälsningar Åsa i Dalarna

    SvaraRadera
  13. Dom vildvinen var inte att leka med, fantastiska!!! Du måste ha`riktigt gröna fingrar:)

    SvaraRadera
  14. Hej vännen!
    Underbara bilder! Så gott med hemodlat...och vet du vad...bland det bästa jag vet..är vaniljglass...och varma björnbär..mmm...så gott!
    Önskar dej en fortsatt härlig kväll!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  15. Så härligt med hemodlat, inget slå ju det. Och blommorna , helt underbara.
    KRAM
    Eva

    SvaraRadera
  16. Det man skördar hos sig själv smakar alltid bäst , så jag instämmer. Liten skörd blir mer exklusiv !!! Jag har kämpat mig till 4 liter björnbär idag bland dessa stickiga buskar. Men vad 17 gör det. När yngste sonen föddes kom jag till förlossningen sönderriven och blåfläckig av samma anledning.Han får alltid björnbärstårta på sin födelsedag om han råkar vara hemma här då.
    Kram Eva

    SvaraRadera
  17. Så mycket du har skördat, duktig du är med dina växter! Mysig vovve ni har, här bor det oxå goldisar, kram Suss

    SvaraRadera
  18. Oj va mycket gott! Här har inge kantisar alls tittat upp. Knappt ens flugsvamp.
    Det är mycket vackra blommor du fått till. Änglatrumpeter är inte lätta tycker jag. Här krävs jättemycket vattnande och det räcker man glömmer en dag så är det öken. Men nu kommer ju snart höstblomster så jag kan byta ut de torra.
    Så fina vildvin du också har.
    Superduktig!!!
    kram
    Fia

    SvaraRadera
  19. Vilken härlig djungelkänsla med all växtkraft hos Dig! Vackra bärbilder också, ja det finns en hel del i naturens förråd!
    Carin

    SvaraRadera
  20. Så fint ditt vildvin blivit och håller med om att det blir djungelkänsla. Kantarellerna lyser med sin frånvaro än hos oss. Det var ju väldigt torrt i juli. Men nu har vi fått regn, så svampen borde komma snart. Men vilka hagel du fått hos dej. Hos oss regnade vägen bort i förra veckan, djupa rännilar blev det.
    Vilken vacker änglatrumpet du har!
    Ha det så gott.
    Kramar Birgitta

    SvaraRadera
  21. Så mye godt du har dyrket:-) Herlige bilder! Klem Marianne

    SvaraRadera
  22. Vilken lyx!!
    Ja den allra lyxigaste maten man kan tänka sig är väl den egenodlade och så där alldeles nyskördad....himmelskt gott ser det ut!!

    Håller med dig, absolut...en jättefin färg på din Änglatrumpet:)
    Önskar dig en finfin helg
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  23. Kära nån, sicket vildvin! Oj, oj, det slår ju nästan min sommarmurgröna, men den växer ju inomhus förstås!

    Vilken härlig skörd och så gott det ser ut! Visst är det härligt med egen skörd!
    Vilken lycka att du får blåbär! Min buske verkar aldrig bli något med, den kom så fint, men sen vissnade den bara ner och den är säkert 15 år gammal nu, men har aldrig tagit sej i kragen, trots att jag gödslar med rhododenrongödsel...!

    Underbart med kantareller också! Jag måste bara ut i skogen snart!

    Kram
    Lisa

    SvaraRadera
  24. Vilken fin skörd du har fått! Det ser så gott ut. Tänk att ha ordnat nästan hela middagen själv. Ska ni inte skaffa en ko också!
    Dina gardiner är helt otroliga! Mysigt!

    Kram och trevlig helg!
    Agneta

    SvaraRadera
  25. Men jösses Agneta! Du måste vattna med både det ena och det andra... nej det ena menar jag förstås;) Otroligt vackert! Och egenodlat är det inget som slår!

    Ha en fin helg!
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  26. Det bästa är när man får odla allt själv :)
    Det sägs bli mycket kantareller i år. Får ta med mig Izor att leta. Se om han kommer ihåg hur man gör :)
    Vackra blommor♥
    Kramen♥

    SvaraRadera
  27. :D å jag läste vildsvinsgardiner!

    SvaraRadera
  28. Ja nog är det lyxigt med en hemodlad middag alltid! Jag beundrar er som orkar stå i, för jag tycker ändå att det är ganska mycket slit och möda för ganska liten mängd ätbart. Jag är nog för lat, men jag ska nästa lördag åka in till stan på skördemarknad där man kan handla närodlat. Handlade på Konsum Vansbro närodlat förra veckan men tycker priserna är jättehöga jämfört med "vanliga" grönsaker. Men man får se det som lite lyx då de finns i säsong.
    Viktigast tycker jag är att nobba sånt som transporteras från andra sidan jordklotet, t.ex sockerärtor från Colombia. Tänk vilken miljöpåverkan!
    Ha en underbart skön helg, hösten kryper närmare
    Kram

    SvaraRadera
  29. Åååå, så mye herlig hjemmedyrka godsaker!! Så flinke dere er som holder på med slikt!
    For en fantastisk oase dere bor i, så mange vakre planter og busker (har jeg sagt det før? Ja, ja, men jeg sier det gjerne igjen og igjen!!)
    Ha ei fin-fin helg! :-)

    SvaraRadera
  30. Vilken tur att ni inte hade en ko, tror nog det är enklare att köpa köttet. ;)
    Du är nog en duktig odlare, duktig fotograf och en hejare på att få till texter, tacksam att få njuta av din blogg. Jag har klöver i mina krukor, de har blommat och trivts sen mitten av maj, än hänger de med.
    Önskar dig en fin helg!
    Nanne

    SvaraRadera
  31. Nästan så man blir avis, det ser ju så himla idylliskt ut där hos er. Är det klöver det du har under änglatrumpeten, är den inköpt som sommarväxt eller? Den skulle jag vilja ha till ett annat år därför är jag nyfiken.
    Tänka sig så mycket gott man kan ha i eget land och jag vet ej om det sitter i smaken eller i huvudet men betydligt godare än butikens grönsaker det brukar det ju vara. Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  32. Hejsan Agneta !

    Har också vildvin, skar av allt för nätuppsättningen.
    Vattnade nere vid rötterna sen blev det fart. Det växer
    och tar sig upp igen över teglet.Flera ggr har jag fått riva ner
    det.

    Snart vissnar det igen,ser så tråkigt ut då med torra grenar.
    Man kanske ska klippa ner det varje höst/vår. Vet Du om man ska det-

    Må så gott och trevlig helg och klappa Leia,Pippi o.Nisse

    Kram Mi

    SvaraRadera
  33. Den sköna skördetiden är här, så gott med allt som växer upp, mumms . . .
    Vilken flummig--lummig gardin, en sådan önskar jag mig, grattis till den.
    Njut och må gott, kram/ Eva

    SvaraRadera
  34. Visst är det härligt att kunna njuta av egenodlat :) Jag odlar inget numer, men förr... för länge sedan när barnen var små... då var jag lika duktig som du :)
    Inte mycket svamp här heller - hoppas det kommer igång snart... börjar lida av svampabstinens...
    Vildvinet är magnifikt och den där änglatrumpeten... vilken härlig färg!
    Ha det gott!
    Kram

    SvaraRadera
  35. Pix för högerfatet längst upp. Men de ska vara mogna först.

    SvaraRadera
  36. Wow, vilken växtkraft! Och vad mycket gott! Ja, vildsvinsgardiner läste jag ju först, vad har hon nu hittat på, tänkte jag, ha ha. Fantastiska bilder, tack för titten!

    Kram,
    Jenny

    SvaraRadera
  37. Härligt med nyskördat!
    Vilken vacker änglatrumpet! Härlig färg!
    Har haft några härliga sommardagar i dina hemtrakter och sett att det växer lite överallt!
    Ha en fortsatt fin helg!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  38. Så härligt att kunna äta sitt eget till middag! Och visst är dillkronor fina, hade dem nyss i en bukett här på bloggen :)
    <3 Jennie

    SvaraRadera
  39. Åh så mycket vackert OCH gott du har i din trädgård :)
    Kram

    SvaraRadera
  40. Ja egenodlat är verkligen lyx!!! Jag har tomater och flera kryddor som jag plockar in från växthuset, nästa år måste det bli myyycket mera :)

    Jisses vad frodigt ni har det, wow! Riktigt lummigt, vackert och inbjudande! Och färgerna i orange ser jättefint ut, och en sååååå vacker änglatrumpet!

    Kramiz aka

    SvaraRadera
  41. Det var en hel del du skördat och det ser verkligen gott ut.

    Vildvinsgardiner var inte så dumt :-) och visst växer de fort när de får bra näring.

    SvaraRadera
  42. Smarrigt värre må jag säga. Längtar jättemycket tills vi får egenodlat igen. Två månader kvar tills vi kan plantera. Det ser så ljuvligt gott ut på bilderna.
    Tänka sig hela 22 krusbär! Vad gör man av så många? Krusbärsmarmelad med salvia gjorde jag för många många år sedan, jättegott. Fast jag tror att du behöver fler då.
    Kram anette

    SvaraRadera
  43. Det var en mycket vacker änglatrumpet du har, för några år sedan hade jag flera olika sorter några som doftade underbart, tråkigt nog så överlevde de inte vinterförvaringen en vinter när det var extra kallt i garaget.
    Kram
    Annika

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta