I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

tisdag 23 februari 2016

Vår fjord. Grankottar. Pengar.


Det här är "vår" fjord, sedd från norr mot söder, ungefär, sydsydväst, kanske, om man ska vara petig.


Den har nyligen beskrivits som ovan i dagspressen.
Man kan nog klicka upp bilden om man vill se texten lite bättre.
Fjorden omges av två kommuner, en på vardera sidan och Snäckskalsdalen ligger på den östra sidan av fjorden, i Lysekils kommun.


På sommaren kan den vara glittrande och vacker, ganska stillsam, trots sitt läge, och det är vi glada för!


Bland det bästa som finns är dom där stilla, ljumma sommarkvällarna när det är alldeles tyst och man sitter ute i båten och drar upp makrill.....och så pratar man lite mellan båtarna. 
I båten man ser, sitter en, kan det vara en syssling, till mig, släkt är vi i alla fall......det är ofta så, nån man känner och så växlar man några ord, vilket djup fiskar du på? har det blivit nån potatis i år? osv.....lite småmysigt!


Går man upp på berget bakom vårt hus så har man hela alltet framför sig, man ser vattentornet på Smögen, telemasterna i Kungshamn och Skagerrak (finns alla möjlig stavningar på det), dvs havet därutanför......och bortom det ligger hela stora, vida världen.....


Från det ena till det andra. Det har stått i tidningarna att det är ovanligt många ekorrar i år och det lär vara tack vare den milda hösten.
Fast här har vi en teori till, kan det inte också bero på att det varit ovanligt många grankottar i år?! 
Från att ha varit få kottar de senaste åren har grankottarna gjort comeback, skogsindustrin hade nästan lite panik ett slag, har jag hört, men nu så.....


Glöm inte börja sprätta upp madrasserna för i år och framöver ska vi ju få nya pengar! Och dom där i madrassen kommer tydligen inte att gå att använda längre!

Vad tycker vi om dom nya, tycker vi dom är fina?
Jag har aldrig några pengar så jag har inte sett dom som kommit och frågan är om jag kommer att se dom kommande heller....

Agneta!

31 kommentarer:

 1. Med risk för att låta tjatig - så vackert man kan bo. Vid en fjord, vid en sjö, vid ett hav, vid en skog, vid ett berg. Jag trivs där jag bor, men det låter inte så mäktigt. Vid en villagata i Huskvarna.
  Riktig kottfrossa. Det kan säkert glädja både ekorrar och andra djur. / Britt

  SvaraRadera
 2. Vilket trevligt inlägg om våra sedlar. Vilket gott Kotteår då, tror nog på
  Din förklaring. Eftersom min hemort heter ÅBY, gillade ju jag Åbyfjorden.
  Tack för den, men i mitt Åby rinner bara nögot som heter Torshags-ån-
  Ha en bra dag önskar Hajan

  SvaraRadera
 3. Andlöst vackert! Jag har sett flera av valörerna, jag tycker de är fina.

  SvaraRadera
 4. Så härligt att få se lite av er fjord! Åh, så vackert att ha vatten så nära och jag kan tro att den skiftar med årstiderna, den, såväl som allt annat i naturen! En fisketur är säkert helt underbart, en stilla sommarkväll.

  Grankottar ja, oj så rikligt! Ja, det KAN ju vara så att ekorren dras till maten i överflöd!
  Ja, dessa sedlar! Jag sällan såna heller, och har ännu inte sett någon ny. Pass upp, för förra gången 500-hundringarna blev inaktuella, råkade jag ha en gammal som gått ut, lämnade in den till banken för att få in summan på mitt konto! Jag såg inte röken av den femhundringen! Medge att vi lever i omvända världen, när bankerna vägrar kontanter, sen blir det nya sedlar!!! Ja, det finns mycket att reta upp sej på i dessa tider! :)
  Ha en fin dag du!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Du bor verkligen vackert ... eller ni - du, omgivningen och husdjuren - ja ni bor såå himla fint - och vilken utsikt från berget! Wow!
  Nya sedlarna - hm... har bara sett en och det var en Astrid :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Den är mäktig och vacker "er fjord".

  Själv har jag inte sett vare sig ekorrar eller grankottar.

  Det var länge sedan jag använde riktiga pengar och de nya kommer jag nog inte heller att använda.

  SvaraRadera
 7. Den är mäktig, er fjord! Tänk att vatten är så vackert...
  Förstår att kommunerna måste ta sig en funderare på hur man bäst ska beskydda och bevara en sådan natur och ändå ge människor möjlighet att njuta av den. Vi har det lite grann på samma sätt här, fast här är mycket mer exploaterat.

  Det ar ju alldeles vådligt så mycket kottar! Där behöver ekorrarna inte hoppa från tallegren, dom kan sitta kvar och gnaga länge!

  Man börjar titta lite nervöst i plånboken när man hör om nya sedlar och slantar, men där finns bara en massa kort. Man ser verkligen "riktiga" pengar allt mer sällan!
  Om de nya sedlarna är vackra, nja, jag tycker mest att dom ser ut som Monopol-pengar. Men jag tycker att de valt bra personer att pryda dem med. Riktigt folkkära människor.
  Full rulle här, mail kommer...
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 8. God eftermiddag!
  Döttrarna och jag har pratat om just detta med grankottar! Har nog aldrig sett så många som i år!
  Visst är vårt kära Bohuslän vackert..så underbar utsikt du har uppe på berget!!
  Ja du detta med pengar, håller med dig har ju aldrig kontanter längre..och skulle jag mot förmodan ha det..vänder dom ganska snabbt i plånboken..haha
  Ha en fortsatt bra dag och jag hoppas att du mår bättre!! Kraaam och hälsa!

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder! Älskar framförallt den med glittret i vattnet, magisk. :)

  SvaraRadera
 10. Så underbart! Så fint du bor. Det är så härligt med vacker natur och i synnerhet sjö och hav. Började längta till kusten något alldeles enormt nu!

  De nya pengarna får mig att tänka på monopolpengar. Jag har hand om festkassan på jobbet och ska skriva ut ditt inlägg så att jag inte missar de där datumen. Har redan börjat växla bort sedlar som snart blir inaktuella.

  Kram
  Linda

  SvaraRadera
 11. Alltså, jag älskar verkligen vår strand och havet men det är något visst med era fjordar! Och sen namnet, Snäckskalsdalen! Bara det!
  De nya pengarna är fina, men små. Ser ut som monopolpengar.
  Kram Milla

  SvaraRadera
 12. Tack för din hälsning hos mig! Det värmer! Vi får se hur det blir med blogglusten efter att jag pausat ett tag, finns lusten så kommer jag igen. Jag kommer att hälsa på dig ibland, så vi ses! Kram Merja

  SvaraRadera
 13. Hoppas att du aldrig blir hemmablind. Otroligt vackert.
  Vi har haft ekorrar utanför i många år.
  Jag har heller inga pengar. Idag var jag hos tandläkaren i 22 minuter. Jag som trodde det var nyttigt att äta äpple. ;)
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 14. Härligt vackert.. men kanske blåser det ofta ..? Det gånger jag varit till västkusten så blåste det, men man vänjer sig kanske och har man berg omkring så blir det kanske lä.
  Klart ekorrarna blir fler med det kottbeståndet =)
  Ja, kontanter är ju inte så vanliga längre..
  Kram ♥

  SvaraRadera
 15. Hej där vid silverälven. Så himla vackert du har det! Kottar, har ni en massa kottar? Jag har inte sett en kotte, glabflabb...
  Apropå pengar, våra loppisar funkar bara med kontanter, flyktingar och turister, bybor och andra , alla får dom trolla med knäna för att få tag på kontanta medel....(de flesta irrar in till närbutiken o ber på sina bara knän).
  Idag fick jag en tvåhundring som betalning, men gav växel som om jag fått en hundring. Den stackars mannen var helt förstörd när han kom tillbaka och förklarade sig. Och jag, jag bad tusen gånger om ursäkt! Tror det var andra gången jag stötte på en tvåhundrakronors sedel. Varför ska vi ha en massa nya sedlar när vi inte längre ska använda kontanter? Inte lätt för en liten hjärna att förstå allt här i världen...
  Kramen

  SvaraRadera
 16. Jag har också sett dom, kottarna. Och även ett par ekorrar. Det var många grejer som var många i höstas. Äpplena t.ex. Ja förresten alla frukter och bär. Det är många djur som gottat sig.
  Alltså hur kan man bo så vackert som ni gör !! Den utsikten. Vi är alls inte missnöjda med vår, men det är nog kontrasterna i vårt land som tjusar. Och vatten är något speciellt. Tänk sommarkvällar i vår sommarstuga , när vi sitter vid stranden och stirrar utåt havet i timmar. Man kan knappt slita sig. Och är det fullmåne då sitter vi där i mörkret tills månen segar sig upp över Öland. Jag tycker det är livskvalité att ge sig tid att ta de här stunderna att stanna upp och njuta.
  Nu får vi se hur natten blir med en intensiv månstråle rakt genom sovrumsfönstret, genom gardinen .Mindre njutbart !
  Ha det fint. Kram Eva

  SvaraRadera
 17. - Halloj i väster.
  -Oj vad jag saknar det där. Riktiga höjder i närheten
  av havet, med fin utsikt. Här är det oftast platt som en
  pannkaka vid strandkanten.
  - Kanonfina bilder !
  - Ha en fortsatt trevlig vecka !
  Hälsar vi i Oskarshamn.

  SvaraRadera
 18. Så fint du bor vid den där vackra fjorden. Den får mig nästan att tänka på Norge.
  Jag tycker att de nya pengarna är fina. I föreningslivet cirkulerar det mycket kontanter, men det börjar bli knepigt att hitta banker som tar emot dem. I vår pensionärsförening finns det en del motsträvare som nekar att använda några andra betalningsmedel än kontanter, så det hjälper inte om man t ex skulle skaffa en kortläsare eller öppna ett swischkonto för föreningens räkning.
  Ha det gott!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 19. Bra att du påminde om sedlarna. Jag ska snart till Sverige och då får jag passa på att titta i sparbössan.
  Vad vackert ni bor på Bästkusten! Vilken ambassadör du är för trakten!
  Svenska ekorrar är i alla fall gulliga, inte som våra äckliga grå trädråttor här i UK, burrr!!!
  Ha entrevlig dag!

  SvaraRadera
 20. oj, oj, då är det dags att börja sprätta då! Får väl ligga lite knöligt innan man hunnit få bort det jämnt liksom...;) Jag vet inte, tycker det ser ut som monopolpengar... men ja, ja det går väl att handla med dem med, och som du säger, man har ju aldrig några, man betalar ju bara med kort..

  SÅ fint ni bor, ja det är väl ett slags paradis va!

  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 21. du bor verkligen vackert.Skulle nog aldrig åka därifrån om jag bodde där.hihi.Nästan lite som Norge. De där leksakspengarna gillar jag inte alls speciellt 200 sedeln. Men det är väl som vanligt bara att gilla läget.
  Ha det gott och njut den kommande våren(Den kanske har anlänt till er)Det var nåt vid kusten som hade vår nu.
  mysig mitt i veckans kväll
  Kram Meta

  SvaraRadera
 22. Åhhhhhhhhhhh så fantastiskt vackert du bor!
  Jotack, jag tar gärna också schäslongen och fåöljen. Och varför inte planteringsbordet? Ja, ojoj så mycket fint!
  Så jättebra att du påminnde om sedlarna. Har fotat av din sida. Tycker nog att man borde få ett litet papper från sin bank när man har en butik...

  Önskar dig en skön torsdag och en härlig helg, förhoppningsvis med lite sol.

  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 23. Åhhhhhhhhhhh så fantastiskt vackert du bor!
  Jotack, jag tar gärna också schäslongen och fåöljen. Och varför inte planteringsbordet? Ja, ojoj så mycket fint!
  Så jättebra att du påminnde om sedlarna. Har fotat av din sida. Tycker nog att man borde få ett litet papper från sin bank när man har en butik...

  Önskar dig en skön torsdag och en härlig helg, förhoppningsvis med lite sol.

  Kramar Anncathrine

  SvaraRadera
 24. Vilken utsikt! Du bor så fantastiskt vackert och förstår att du uppskattar det också. Vad ska alla dessa kottar betyda? Förutom att skogsindustrin och ekorrarna gläder sig. Jaha, de nya sedlarna då? Känner mig lite kluven, men det är väl bara att vänja sig...och plocka fram de gamla ur madrassen innan de blir för gamla...
  Ha en skön dag!
  Kram
  Agneta

  SvaraRadera
 25. Vilken underbar natur ni har. Jag har sett en del av dem men det känns alltid konstigt med nya. Inte mycket kottar eller ekorrar här tyvärr.
  Inga pengar i madrassen heller.
  Ha det gott
  Annika
  snart dags att så fröna jag fick

  SvaraRadera
 26. Men åh, översta bilden på er fjord är ju bara magisk!!! Tack för tipset om att sprätta madrassen, man vill ju inte missa alla miljoner. Och vad med kottar! Här har vi fullt sjå med att reda ut om det är varg eller lo eller något helt annat som vi ser spår efter.

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 27. Härliga härliga bilder och de där ljumma sommarkvällarna på sjön låter helt underbara! (bilden var sååå fin också!)
  Ja nu tar vi snart helg och någon madrass att sprätta upp har jag inte längre efter alla veterinärbesök med min kattmadam hi hi...
  Kram från Titti

  SvaraRadera
 28. Hej, tittar in på väg till mitt extrajobb för att önska frun trevlig helg, hoppas solen skiner på näsan din!

  SvaraRadera
 29. Himla jättefint i Snäckskalsdalen! Märkligt att det ser ut på det viset så nära ysekil. Mycket kottar, läste jag en gång, betydde att granen ville yngla av sig innan den skulle dö. Låter trist men rimligt.

  SvaraRadera
 30. Men du!
  Vilka underbara bilder, så vackra.
  Varma vår och sommarkvällar hoppas jag vi kommer få fullt upp med snart :)
  Hoppas du har en mysig kväll.
  Varm kram
  Jessica

  SvaraRadera
 31. Hej! Mycket intressant att se Åbyfjorden på det sätt som du visar med de fina bilderna!
  Ha en fin vecka!
  /SA

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta