I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 13 april 2015

Resereportage. (Obs! långt!)

1150413
Det förhåller sig sålunda att vi varit på lite semester i Florens med omnejd. Och det var inte dumt alls. Jag längtade så efter att få se det där vårljuset som jag minns från tiden då vi åkte skidor på den italienska sidan av Alperna.

 

2150413
Utsikt över Florens från kupolen på Il Duomo, Cathedral of Santa Maria del Fiore, som ligger mitt i stan. Utsikten är magnifik och det är värt mödan att vänta flera timmar i kö för att komma in och sen sega sig upp för alla trapporna, några hundra, så där på ett ungefär.

Om man tittar noga ser man floden Arno, i mitten av bilden, som rinner genom Florens och över den floden går den kända Ponte Vecchio, den Gamla Bron.
4150413
Och där var det trångt. Fullt med turister och bara juvelerare.

 

3150413
Vi tittade in i så många kyrkor och katedraler vi bara orkade, alla lika otroligt vackra och taken ska vi bara inte tala om! Och blommorna, hav av blommor överallt!

 

5150413
Och så åt vi så otroligt gott, den italienska maten måste väl vara bland det godaste som finns, visserligen är smaken olika, men ändå……..Omgivningen fastnade för Tiramisu, jag vet inte hur många han lyckades äta! Bland det godaste var foccacian med ost och olika skinkor och mängder med rucola som inte smakade som den plastinpackade man köper här hemma, längst ner till vänster, och där intill en kronärtskocksbottentimbal med pecorino ost……! Och så världens godaste Brunello vin till det………

Sen måste jag berätta om glassen, vi var ju tvungna att prova den världsberömda gelatin! 20 Euro för två stycken rån med en kula glass i vardera rån! I och för sig för 2 personer, men……Mitt livs dyraste glass! Och god, jaaa, joo, men vi har nog god glass här hemma också.


6150413
Nu hävdar jag fortfarande att när det gäller mat befinner vi oss i vårt land på u-landsnivå. Nästan i alla fall.

Vi bestämde oss för att räkna hamburgerrestauranger (och andra snabbmatsställen) men vi hittade bara en enda typisk sådan snabbmatare, och vi for ändå omkring lite i själva Toscana.

Jag vet ju inte hur den “vanlige” italienaren handlar men däremot låg det ju småaffärer precis överallt och man verkade handla där, det var inte bara turister i affärerna, snarare tvärtom.

 

8150413
När vi åkte genom ett parti med lövskog var vi tvungna att tvärstoppa, marken var täckt med balkansippor! Jag trodde jag hade hamnat i himlen. Vita och blå! Så otroligt vackert. Mina favoriter ju!

 

7150413   9150413
När vi klev ur bilen och tittade ner ordentligt var marken täckt av alla möjliga läckerheter, julrosor, massor, och under dom växte cyklamen……och kallor, men dom var inte i knopp ännu.

 

11150413
Och så dessa små byar eller om det är städer på toppen av kullarna! Så otroligt med all den här gamla bebyggelsen. Det var fullt jobb med att inte stanna i varenda en, men det var svårt att låta bli. Just det här är San Gimignano.

 

12150413
Alla med den hänförande utsikten över landskapet. I vårdager.

 

13150413
Sen älskar jag dom här gamla tegeltaken! Visst är det vackert! Slår allt nytt och fint i hela världen…..

 

10150413
Och rätt som man gick där i nån liten by och tittade uppåt vällde blåregnet över alla bräddar!

 

15150413
Hmmm…….

 

14150413
När man stod där och tittade över kullarna och ner i dalarna hörde man bjällror och så fick man syn på dom här flockarna med underbara får som var på väg hem till sitt lilla slott!

 

16150413
Hmmm……

 

17150413
…..och hmmm……..

 

18150413
När vi ändå var här passade vi på att slå till, vi köpte den här lilla kullen med odlingar av olika slag och ett litet, men bara litet slott på toppen, tyckte det var lika bra……hahaha……dream on!

Nej, faktiskt inte, även om det var bland det vackraste vi sett, så är havet i alla fall för långt borta, men så otroligt vackert……

Så även denna gång är jag nöjd med mitt gamla Snäckskalsdalsberg!

Fast hade man kunnat ha lite av varje så……….

Ah, jag drömmer vidare!

Agneta!

39 kommentarer:

  1. Tack för rundturen! Vackert!

    SvaraRadera
  2. Hmm och mmmm... Det låter som en jättefin resa. En gång var vi på bussresa till Italien och besökte också Florens. Allt var egentligen bra utom maten på den resan. Så då undrade jag vad folk pratat om. Men nu vet jag - så ska inte italiensk mat smaka och se ut, som på vår resa. Men på er verkar de ha lyckats.
    Jättefina bilder och det är roligt att se något annat, men det är rätt bra hemma också. / Britt

    SvaraRadera
  3. lilla gumman du har så rätt i Italien är allt Molti Bello , det kommer man inte ifrån. Lika dant med dessa härliga Får, kor ankor och annat på fyra ben. I Österrike,är det korna som är klädda på sommaren i blommor, när de flyttar från ängsmarkerna och skall hem igen. I Scottland var det får, nästan exakt som på din bild.och dessa fina hundar som flyttade fåren med hjälp bara av en visselpipa-
    JAg älskar just det du berättar om , dessa underbara butiker att handla över disk. Min 89 åriga vöninna från Göteborg åker till Toscana varje vår. I ortugal blev min man kompis med en gubbe rakt över vägen
    där vårt boende låg. Min man kan inte engelska en gång, men jädrar vad han kom bra överens med honom.
    Han kom hem med både korv och ägg som han handlat hos honom..Sen fick vi hembränt vin, oj så
    starkt det var. Jag har läst din fina reseskildring mer än en gång.
    Var glad att ni kan resa, plötsligt en dag är allt förbi. Glöm inte den 20 april tror jag det är som Ernst är i Toscana, det skall jag se. Tack för din fina berättelse och påminnelse för mig. Så mycket man rest och varit med om.

    kram från gamla Hajan

    SvaraRadera
  4. Det låter som en helt underbar semesterresa! Tack för att du bjuder på så vackra bilder! Härligt att få "följa med" på ett hörn. :-)

    Här har vårförkylningen slagit till. Inte lika kul.

    Vårhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  5. Hmmm...så du menar, att allt det där som man har sett på TV om Toscana, faktiskt finns i verkligheten? Och ser ut precis som på TV? Ja, ännu bättre! Wow!
    Men, så vackert det ser ut! Ni har ju gjort precis som man borde göra, hyrt en bil och fått se det riktiga italienska Toscana, inte bara turistbiten! Och smakat er igenom regionen! Den där foccacian...bättre kan jag nog inte tänka mig. Och med ett gott rött vin till.
    Jag blir så RESSUGEN!!!
    Och som jag sa igår: Välkomna tillbaka! Här har våren också kommit!
    Massor av kramar, MOnica

    SvaraRadera
  6. Vilken ljuvlig resa!! Så fina bilder..och mat,dryck och fika verkar vara ljuvligt!! Jag håller på Omgivningen...jag älskar också Tiramisu!
    Nu måste vi väl ändå få till en "dejt" snart!!?? Så jag får höra mer om denna fantastiska resa!!
    Ha det gott..och hälsa!! Kraaaaam

    SvaraRadera
  7. Åh vilken underbar resa ,njuter av varenda bild ,kram Nette

    SvaraRadera
  8. Känns nästan som om jag varit med på din härliga resa...............fast ändå inte...............för några sköna dofter av allt har jag ju inte känt.
    Maten, alla blommor, naturen, fåren, allt måste ju doftat gudomligt .

    Är nog den härligaste tiden just nu i de regionerna, eller?

    Hur lång tid behöver man på sig för en sådan resa?

    Kram Anneli

    SvaraRadera
  9. Det var roligt och få en rapport från
    Florens, jag har aldrig varit där. Ser precis
    sådär mysigt och fint ut som man kan
    tänka sig, och maten är nog en dröm.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  10. Tänk att jag gissade rätt...jag trodde nog ni var på resande fot.När det är lite tyst hos dig är det lite oroväckande. Så vackra bilder du visar...en härlig semestertripp.
    Kram!
    (de två grabbarna har hittat varandra, känns väldigt skönt)

    SvaraRadera
  11. Åhhhhhh såååå läckra bilder! Ser ju bara hur mysigt ut som helst! Vi har pratat om att besöka Toscana, kan lova att nu blev jag ännu mera säker på att det måste vibara göra! Ser alldeles fantastiskt ut!
    Och den italienska maten är fantastisk, det håller jag med om. ( har varit i Rom och där var maten underbar).
    Tack för det fina reportaget

    Önskar en fin fortsättning på april
    Kramar Anncathrine

    SvaraRadera
  12. Tack för att du delar med dig av dessa underbara bilder, blir bara lite avundsjuk!!!
    Men visst är hemma alltid bra ändå.
    Kram.

    SvaraRadera
  13. Åh vilka fina bilder. Längtar till trakten när vi plockade vindruvor åt en bonde i Novara för några år sen.

    SvaraRadera
  14. Wow, så underbart! Vilken resa. Hade gärna haft ett litet slott där på toppen, men som du säger så är det lite långt från havet:)
    Ha det gott
    Kram Maria

    SvaraRadera
  15. Men Gud vad underbart, Italien får man liksom inte nog av. Skulle kunna åka dit hur många gånger som helst. Florens har jag faktiskt varit i en gång för hundra år sedan, minns inte så mycket av just den staden dock. Vi var på guidad stadsmur och sprang igenom, typ. En härlig resa där vi även besökte Pisa och ön elba bland annat.


    Kram

    SvaraRadera
  16. Vi var inte på stadsmuren alls, utan på stadstur. Jäkla padda jag skriver på,men ändrar som den vill och jag har fortfarande inte hittat var jag trycker bort de där jobbiga ordförslagen som den envisas med att byta till.

    SvaraRadera
  17. Jag säger bara OJ, vilka fina bilder och vilken resa det måste ha varit. Tack för att du delar med dig.
    Må så gott och vårkram till dig! Inga

    SvaraRadera
  18. Vilken fantastisk resa!!! Otroligt vackra bilder. Har aldrig varit i Italien, bara drömt om att åka dit....Men havet i Bohuslän duger gott åt mig också!
    Kram Lena

    SvaraRadera
  19. Åhhh Agneta. Har varit där och minns . . . .. . . . . Dina bilder är helt urläckra. Vi fick prova på att göra egen tagliatelle där .På en genuin gård. Jag glömmer det aldrig.
    Vilken kick för er. Känner att jag vill också ut och fara . Jamen det ska jag ju snart !!!! Fast till det "gamla" vanliga stället. Kram Eva

    SvaraRadera
  20. Åh Toscana! Jag har inte varit i Florens, men min syster sa att om man har varit där kan det lätt hända att man blir deprimerad när man måste lämna det på grund av allt vackert man har sett och upplevt. Du tycks vara stabil och uppskatta ditt eget vackra paradis. Bra! Tack för den fina reseskildringen! ♥︎

    SvaraRadera
  21. Tack för för den fina reseskildringen, fantastiskt fint!
    Såå vackra bilder
    Jag tror jag skulle gilla att resa dit
    God mat och vacker natur gillas mycket :)

    SvaraRadera
  22. Åhhh...hm...hmmm och massa åhhh igen...
    Vilka underbara bilder på en härlig resa .
    Toscana är bara för underbart.
    Vi var där på hösten men efter dina bilder tror jag nog
    att vi ska åka dit och uppleva våren också :-)
    Kram
    Annelie

    SvaraRadera
  23. Tusen tack för att vi fick hänga på med eran resa, så underbart ni har haft det.
    Ja nu blev jag rese-sugen igen ! Vilka fantastiska naturbilder och staden den är makalös vacker.
    Fast jag har inte varit där, men på andra platser typ Gardasjön med omnejd.
    Italien är ett fantastiskt land och tala inte om deras matkultur. MammaMia vad de kan laga mat.
    Och deras viner, helst fantastiska, (har varit på vinprovning i Valpolicella distrikt, hmmmm . . . . . . .
    Jag förstår att ni haft det skönt och underbart där, och det var väl er väl unnat.
    Nu har jag oxå njutit med dina bilder.
    Kram/ Eva

    SvaraRadera
  24. Hmmmm.... Tack för ett härligt resereportage. Hmmmm.....

    SvaraRadera
  25. Vad roligt att få se alla härliga bilder från er resa, visst är det härligt att få komma bort och njuta av andra vyer och få drömma sig bort en stund. Själv så drömde jag om ett lite hus på Fuerteventura, kunde nästan se mig själv där med alla mina garner :)
    Borta bra men hemma bäst som det sägs, skönt att vara hemma i vardagen och njuta av den svenska våren som är mins lika underbar som något annat resemål i världen.
    Ha det gott.
    Kram
    Annika

    SvaraRadera
  26. Vad fint det är där... Ni verkar hunnit se mycket!

    Tack för reportaget :)

    Önskar dig en fin start på veckan!
    Kram Marie

    SvaraRadera
  27. Hej igen, nej de katterna är inte våra utan dottern Madelens familj plus vovven Svea.
    Vi var där i lördags, då fanns vårvärmen, men inte idag då det regnar . . . .
    Kram/ Eva

    SvaraRadera
  28. Vilken resa! Ser superhärligt ut och här hemma har det mest stormat, haglat och regnat.., men vad är väl en bal på slottet...
    Allt gott
    Anette

    SvaraRadera
  29. Fantastiskt! Avis? Japp :-) Saknat dig, kram!

    SvaraRadera
  30. Så du långt - jag har läst ditt reportage två gånger och njuter av din fina bilder. Jag har varit i Italien men inte i Florens. Jag minns den italienska maten -mums.
    Ha det bra.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  31. Men gu´ vad roligt att läsa om Peters farfar. Och det är väl klart att folket ville ha blommor och glada vasar att sätta dem i. Det är ju så roligt att vi kompletterar varandra här inne. Maja öppnade dörren lite på glänt , jag tryckte upp den lite mer och så kom din berättelse som pricken över i. Helt underbart..
    Kram Eva

    SvaraRadera
  32. Tack för trevligt resereportage - så sugen jag blev på att ta en resa till Florens!!!
    Ja, du har så rätt! Det där med mat det kan verkligen italienarna. Var i Rom för några år sen och blev inte besviken på maten en enda gång. ALLT var gott, från den enklaste pastarätt till fint kött, kaffe vid bardisken och glass i var hörn...
    Underbara bilder!
    Kram Eva

    SvaraRadera
  33. Tack för att jag fick "följa med" på den härliga resan! Jag förstår ju Omgivningen! Facit blev ju förstås att jag går här och suktar efter Tiramisu...inte bra, inte bra...hmmm...
    Kram,
    Agneta

    SvaraRadera
  34. Tack för vackra bilder och intressant text!
    Toscana är faktiskt underbart vackert. Jag har varit där några gånger och njuter varje gång!
    Känner igen me ji Florens, många fina byggnader,men ofta mycket folk.
    Tack ännu en gång!

    SvaraRadera
  35. Åh så mysigt ni haft det. Jag har aldrig varit där så det var kul att få se alla fina bilder. Så är det väl så att Borta bra men hemma bäst, ibland måste man bort för att se det bara.
    Kram

    SvaraRadera
  36. Men du milde tid, vilken atmosfär! Jag har ju aldrig längtat till Florens, eller Toscana, eller Loiredalen eller något annat mysigt ställe, även om jag beundrar de små fina byarna oerhört. Det känns ändå inte som hemma, men jag önskar verkligen att vi hade samma utbud av affärer som på kontinenten. Här bygger vi ju bara större och större köpcentrum det ena mer opersonligt än det andra. fy och usch. Inte ens här på landet har vi bageri och slakteri, fast man tycker alla förutsättningar torde finnas.
    Men hörru, man får nog snart surra fast dig vid ytterdörren i Snäckskalsdalen, du rymmer titt som tätt! Ja jag förstår dig, o ja jag unnar dig miljöombyte och frisk luft, men lite avis är jag också. Hoppas du får en fin helg bland sköna reseminnen
    Kramen

    SvaraRadera
  37. MMMMMMM så vacker land. Kul att se lite igenkännande växter också
    Det är svårt att göra korta inlägg efter en så fin resa förstår att du har mycket att visa
    Ha en bra vårtid här hemma med
    Kram Meta

    SvaraRadera
  38. Tack för trippen till Florens! Blåregnet, tegeltaken och fåren fick mig att stanna till, och vilket vackert landskap med alla kullar.

    Kramar /Cia

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta