I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 12 januari 2015

Back in business.

1150112
Då var man back in business igen.

Strömmen är tillbaka.

Dom som arbetar med det där är fantastiskt duktiga och sliter som galärslavar när sånt här händer, dom har min fulla beundran.
3150112
Den här bilden är tagen kl 14:10 idag!

Läste någonstans, eller möjligen hörde jag på radio, att just den 12:e januari är den tröttaste dagen på året, och det betvivlar jag inte en endaste sekund.

Dessutom har vi tydligen ett nytt oväder på gång och jag undrar om det inte är över oss här, just nu. Enligt mätare och visare och digitala instrument lär det blåsa 30 m/s nu och det är ju ganska bra vind det också.

 

5150112
Men jag måste säga, vilka mysiga dagar vi hade!

Faktiskt.

Massor av ljus, fotogenkamin och fotogenlampor, inga surrande fläktar, kylskåp och frysar, inga värmepumpar och andra pumpar som hörs när dom klickar till och från och ingen dator som susar och ingen tv som mal. Radion hade vi på, det hade vi. Ibland.


Innan vi flyttade in i huset vi bor i nu bodde vi i vårt gamla hus nedanför backen.
7150112

Där var vi inte alls så sårbara som vi är i nya huset.

Där hade vi kaminer och vedspis, vi hade vattenbrunn, vi hade utedass (vi hade toor inne också, det hade vi) och när strömmen gick där hände inte så mycket, det var liksom bara att fortsätta livet.

Och det var tyst.

Fast det är klart, det är bekvämare nu, det är det allt, när allt fungerar som det skall.

Men sådana här händelser som när vi varit utan ström nu, får mig att tänka till………jag tror inte jag trivs riktigt med allt susande och brusande omkring mig. Undrar om någon egentligen gör det……

Agneta!

29 kommentarer:

 1. Oj, blåser det så mycket hos er igen! Det är max uppe i 15 här. Vi har heller inga alternativ om strömmen går. Man är väldigt sårbar!

  SvaraRadera
 2. Här har det snöat från förmiddagen idag, inte lika häftigt som i helgen, men det byggs liksom på. Ingen blåst, dock.

  Nä, visst får man sig en tankeställare när det blir strömlöst, visst är det mysigt när man får tända ljus och göra helt andra saker, inte för att jag skulle vilja ha så jämnt, men ändå.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera
 3. Ja fy för att sömmen är borta, här skulle det inte gå..skulle inte få det mjölkat..vi har ingen extra ström,vissa har ju en såndär "makkapär",,vad heter det nu...generator,kanske...Men det är mysigt med tända ljus o så..jag önskar mej en vedspis..det är mysigt med värme från den. Hur gick det med det som va i frysen??Här har vi inte känt av Egon, nu har vi kallt o liiite blåser det.och mycket snö har vi å.Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. sömmen,,haha nu börjar jag bli sömnig.. jag mena ju strömmen

   Radera
 4. Åhh vilka kloka och underbara tankar. Jag önskar ibland att jag bodde så där som man gjorde förr, fast sen fattar jag hur jobbigt det var också. men rofyllt!!! Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 5. Välkommen tillbaka till den stökiga el-världen! Det ser onekligen mysigt ut med alla era lyktor och fotogenlampor (tänk att ni har sådana...), men det var nog ett rätt jobbigt liv före elen! Hur förvarade man mat? Torkat kött och konserverade grönsaker... vedspis...ja, det låter inte så tokigt, men är nog svårt när man är van vid kyl, frys och TV!
  Men vi hade definitivt inte varit så välutrustade som ni var, vid ett el-avbrott! Vi har ingen värmekälla utom elen, för det första. Sa just till syrran idag, att vi flyttar ner till dem om elen går - de har kamin...
  Och så ett nytt oväder, det är ju lite väl mycket!
  Fortfarande grått och relativt varmt här men lite väl blåsigt.
  Roligt att du är tillbaka, tycker jag!
  Kramar, Monica

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Skönt att ni har fått strömmen tillbaka. Det blir snabbt kallt så här års. Och inget vatten får man upp heller eftersom pumpen går med ström. Vi har en stor fotogenkamin som vi kan ta in som reservvärmeaggregat om det blir strömavbrott.

  I lördags fick vi snö, sedan regnade det på kvällen innan det frös på och blev 10 grader kallt. I dag snöade det igen, sedanövergick det till underkylt regn, och nu i kväll töar det och blåser igen... Men Tiger tyckte att det var kul att hoppa efter snöbollar. ;-) Glashalt var ordet för dagen! Här i Örebro hamnade fler än 50 personer på akuten i dag med benbrott, armbrott eller skallskador, för kommunen sandar inte som de ska. Lika bra att att det blåser och töar så att isen på småvägarna här försvinner. Det ska visst komma mera snö i övermorgon...

  Vinterhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 8. Nu är jag tillbaka i bloggandet igen och botaniserar glatt bland alla roliga och inspirerande bloggar. Det var länge sen jag tittade in hos dig. Ja, ni har väl fått oväder så ni klarar er där på er sida av landet. Här har det varit lite lugnare vindar. Vi klarar oss oftast ifrån strömavbrott nuförtiden. Annat var det förr. Innan de grävde ner alla ledningar. Då kunde minsta vindpust göra att vi var strömlösa stup i ett. Visst är man bortskämd med allt som liksom bara fungerar av sig själv. Susande och brusande dagarna i ända.
  Hoppas ni klarar er från de värsta stormarna nu ett tag.
  Ha det gott!

  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 9. Ja, nog är vi sårbara allt! Värmen är väl värst att bli utan, några ljus kan man alltid tända, men den som har vedspis, kamin eller kakelugn är mycket mer rustad för katastrofer, stora som små. Och jag håller med om suset och bruset... Här i nya är det ett annat ventilationssystem med ett annat sus. Men jag vänjer mig nog snart!

  Snökramar till dig!
  Eva-Mari

  SvaraRadera
 10. Ja där har ni det minsann blåsigt. Tänkte på ditt gamla ställe att där var en härlig vedspis som vi borde ha i alla hus. Alla är vi lika sårbara så det låter nästan jäkligt vad vi ställt oss i för situation.Tänker att vad skulle vi klara oss utan, kylskåp, frys, tvättmaskin, diskmaskin, dammsugare, elvisp m.m. listan kan bli lång att tänka över. Inte att förakta datorn som skall laddas, jäklar vilken tid vi skulle få om vi måste lägga undan datorn.
  Riktig tystnad är ju lyx i dag, någongång ibland lyckas jag få njuta av det vid sommarstugan om jag nu kommer på att det faktiskt är helt tyst. Å andra sidan kan jag säga hur himla härligt det var att kunna läsa eller handarbeta vid lampans sken där vid sommarstugan sen vi skaffade solpanel. Inte så enkelt att se ordentligt vid ljusen.

  SvaraRadera
 11. Vi får hoppas att det blåst färdigt för denna gång nu då!
  Man är sårbar när naturens krafter tar i.........................även vi mitt inne i stan.
  Tak och träd blåser omkring då känner man sig liten.

  Men, skönt att allt ordnat sig hos dig igen.

  Intressant det där med den 12/1...................kan jag lugnt hålla med om.
  Fy för detta gråa, blåsiga och regniga väder, man blir ju supertrött och deppad.

  Kramar från Anneli

  SvaraRadera
 12. Det är väldigt skönt med vedspis och braskamin och eget vatten, inte bara vid strömavbrott. Ibland tror jag att vi (mänskligheten) skulle må bra av att ha en lite enklare standard i våra liv.
  Säger jag som bor i väldigt modern och bekväm villa.
  Men i vårt sommarhus är det enkel standard som gäller - ljuvligt!

  SvaraRadera
 13. Jag tror inte heller att det är riktigt nyttigt med alla ljuden, som man inte tänker på förrän det blir tyst.
  Vi drabbades inte, även om vårt område blev.
  Jag tycker så synd om alla mjölkbönder. Ofta har de ju massor med kor, så när strömmen går blir det ju riktigt kännbart.
  Vi andra kan ju till och med tycka det blir litet mysigt, om man har det varmt.
  En järnspis i köket hade jag velat ha, men hur vi än grunnade kunde vi inte få in den i planerandet. Men vi har en, som jag någon gång i framtiden hoppas någon sätter in i växthuset. / Britt

  SvaraRadera
 14. Skönt för er. Jag har faktiskt tänkt en del på er. Och vet du vi är så glada för att vi bor i ett gammalt hus med vedspis i köket , kakelöppenspis( ibland får man hitta på ord ) med insats i och en öppen spis . Vi hade ett elände förr om åren . Då var det värmeljus m.m. som gällde. Tur att vi inte renoverade bort dessa guldtillbehör.
  Jag håller på att samla ihop alla julsaker på borden idag. Och nu undrar jag varför jag i hela fridens namn har julpyntat så mycket. ???? Mysigt men jobbigt !!!
  Kram Eva

  SvaraRadera
 15. Skönt att allt är återställt, men mysigt har ni ju haft det!
  Ja visst är allt mera sårbart idag.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 16. Vi fick behålla strömmen, tack och lov. Men det blåste på rätt bra ändå. http://mirasmirakel.blogspot.se/2015/01/egon-i-vitogat.html

  SvaraRadera
 17. Jag förstår att ni blivit illa drabbade av både storm och elavbrott. Här har vi nog kommit lindrigt undan. Jag kan hålla med om att det känns lite befriande utan el, på ETT sätt, sen är det ju detta med vanan, kylar och frysar - ja, allt som man ju lagt sej till med och inte kan vara utan. Egentligen borde man ha det ordnat som ni i er gamla hus, med både vedeldat och utedass, då klarar man sej.

  Ha en fin vecka nu och hoppas stormen har bedarrat!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 18. Ja, när man läser vad stormen drar med sig, då känns det skönt att bo i stan.
  Vi kan ibland ha strömavbrott hösta några timmar och är det på kvällen kan det bli
  rätt mysigt. Ingen TV och levande ljus och det finns ju mat som är god även kall.
  Men nu pratar jag om en kväll inte flera dagar - jag ryser.
  Vi är allt sårbara när det behövs ström till det mesta. Vi får värme från ett värmekraftverk,
  Så utan värme och el är inget man önskar sig.
  Ha en fortsatt fin vecka.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 19. Efterc att jag läst alla dina kommentarer så förstår jag så utsatta ni måste vara och har varit.
  men vad sådant stärker också. såg bilder på tv, satt Egon var ingen trevlig kille heller.
  Gudrun var nog värst, Per gick an den med. Den kommer jah mest ihåg, men det beror nog på att min son heter Per. ha,ha så kan det vara

  SvaraRadera
 20. Så skönt att ni fått strömmen tillbaka. Det är verkligen duktiga de där anläggningsarbetarna som får ut i ovädret och reparera ledningarna. Ett tungt och farligt arbete!
  Här är det milt och det regnar, men blåser inte speciellt mycket. Hoppas att det inte blir så farligt hos er heller.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 21. Skönt att allt återgått till det normala!
  Här är vi inte så sårbara ändå. Vi har kaminer, vedspis och pump på gården, så vi överlever!
  Trots det, så finns det ju inget som fungerar för övrigt..... Vi är nog väldigt bekväma och bortskämda här i Sverige....
  Ha det så gott!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 22. Ja du, så många ljud vi har omkring oss, som man aldrig varken tänker på eller "hör" men när det blir avbrott...det är då det märks! Håller med dej, att det är rätt skönt när det är tyst!
  Vädret..hmm..just nu vräker regnet ner..sååå trist!
  Men vi förgyller det mesta i morgon!! Hi hi...
  Ha en fortsatt mysig kväll! Kram Annika

  SvaraRadera
 23. Visst kan det vara mysigt en stund utan el men sedan då man kommer underfund med att inget fungerar så är det ju inte så kul .Men livet går vidare då kroppen är hel ,hoppas ni har det bra ,nette

  SvaraRadera
 24. Vi förlorade strömmen några timmar bara
  och jag tycket också på något sätt att det var skönt,
  det blev så...tyst.
  Så himla vackert ni har det med alla lyktor och ljus.


  Ha det gott!

  SvaraRadera
 25. Ojojoj, det blåste rätt så rejält hos er. Men ni är ju rätt så härdade där du bor. Själv har jag inte upplevt en rejäl storm på massor av år, och tur är väl det.
  Visst blir vi sårbara när strömmen går en längre tid, ingen el, vatten och ve och fasa inget internet (har tre tonåringar som antagligen skulle gå under av leda.
  Hoppas de röjer undan fort efter stormen så ni alla får vardag igen.
  Kram Annica

  SvaraRadera
 26. Håller med dig om allt susande och brusande. Ibland brukar jag roa mig med att räkna hur många ljud jag hör när det är "tyst". Bra maindfullness : ) Inte ovanligt att komma upp till tio olika.
  Ser mysigt ut hos dig när det är strömavbrott, men i längden blir det rätt bökigt.
  Vi var utan elen ett dygn, men vi fuskar med elverk och kör på som vanligt ungefär. Elverk är dock inte tysta, ska tilläggas.
  Nu hoppas jag på några veckors riktig vinter, så vi får det överstökat och kan se fram emot våren sen.
  Ha det så gott
  Anette

  SvaraRadera
 27. Hej Agneta, önskar Gott Nytt År och tack snälla för goa kommentarer hos mig, alltid trevligt.
  Jag har varit lite ofrivilligt borta från bloggandet ett tag, först var det ju Teneriffa två veckor, efter hemkomst blev det sängläge, (lunginflammation, feber m.m.) sen strejkade datorn, ville inte in på 'nätet'.
  Men nu verkar det som om allt återgår till det normala och det är skönt.
  Mindre skönt är alla dessa stormar som kommer och går och ställer till en massa materiella skador,
  folk som blir skadade plus strömavbrott. Vi har faktiskt en gammal järnspis kvar som vi ställde i tvättstugan (fick inte kastas) den är mycket bra att ha vid längre strömavbrott.
  När 'Gudrun' härjade för exakt 10 år sedan var det flera grannar som kom till oss så vi kunde värma något till dem m.m. De ångrade att deras spisar 'försvann' efter ny renoveringar på 60 - 70-talet.
  Håller med att det kan kännas mysigt och tyst ett tag, MEN absolut inte för länge. Nu hade vi tur och blev bara utan ström i 12 timmar, stackars dem som fortfarande är utan. Vi lever ju i en annan tid,
  den moderna el-tiden, där man inget kan göra utan ström, (nästan).
  För mig har det varit den 'rätta tiden' att vara sjuk på, för jag har absolut inte brytt mig, har inte orkat,
  bara dragit något gammalt över mig och så fick det vara. Även att datorn inte ville som jag, gjorde mig egentligen ingenting, JUST DÅ. Men nu när jag 'kom igång' blev jag frustrerad, *läs min blogg*

  Så vackra gamla lampor ni har, jag älskar de modellerna på lampor - skärmar.

  Förmodar att katterna och Leia inte vill ut i de hemska stormarna som är över er.
  Alltid blir det värre vid kusterna. Dottern Madelen i Ängelholm berättar om det hemska som hänt vid deras kust i Skälderviken, klitterna - stranden - bryggorna m.m. är borta med vinden, katastrof läge.
  I morgon tosdag kommer det mera hårda vindar.
  Du har väl inte fått så mycket snö i år som du hade velat, vet att du älskar snö, visst blir allt mkt ljusare och vackrare med snö, men huu om allt detta regn kommit i snö, hmm man bara undrar . . . .

  Håll er inomhus nu när det ska vina runt knuten m.m.
  Må väl kram/ Eva

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta