I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 2 september 2013

Oj, vilken dag!

1130902
Idag, på hemväg från hundpromenaden fick jag för mig att vi skulle ta en sväng om en liten skog…….

Och du milde, jag har aldrig sett något liknande! Överallt, under dom höga granarna, i mossan, stack det upp Karl Johan svampar!

Och jag hade bara två små röda plastkassar i fickorna.

Jag fick visslat (!) på omgivningen - han tycker inte det är roligt att plocka Karl Johan, bara gula kantareller, så honom och hunden hade jag placerat ute i solen…..lugnast så, han klagar aldrig, men hans kroppsspråk kan stressa mig…..nån som känner igen det? - som så småningom kom och undrade vart jag tagit vägen.

Då hade jag lagt högar lite här och där och omgivningen kunde inte låta bli att fråga varför jag alltid måste plocka med mig precis allting från skogen och vad skulle jag göra med alla……?

Av med jackorna och göra knyten och det blev tungt!

 

3130902
Hemma låg tidigare skörd på tork – så man kan väl hålla med omgivningen lite - vad ska jag göra med alla. Ge bort kanske!

När jag hade plockat förra omgången ville jag pröva att torka, men hade inget att torka på.

Men jag vart ut i boden och letade fram lite läkt och hittade ett nät som var över från luftintaget under hustaket och så snickrade jag! Jag gillar ju att snickra.

Jag kan ju säga att maken till rangliga ramar har inte tidigare skådats, men dom funkar.

 

5130902
Mycket av svampen förvällde jag och nu ligger dom i frysen.

 

7130902
4 liter syltade jag in. Hittade ett recept i en gammal kokbok. Det är kanel, hela nejlikor och färsk ingefära i. Har ingen aning om det smakar gott, men luktade gott gjorde det.

Jag tror dom blev så ljusa för först skulle man hälla citronsaft över dom.

 

9130902
När jag ändå var igång drog jag upp dom 5 rödbetor som var kvar i landet. Det är en avsevärd ökning sen förra året då det totalt bara blev 1 st.

Nu är dom inlagda och klara.

 

11130902
Och så röjde jag ur grönsakslandet, tog bort riset från ärter och bönor och smågurka. Tog in dillen och skördade två tråkfärgade pumpor! Dom blev inte orange och randiga och häftiga som på fröpåsen……men man kan inte få allt!

Nu lutar jag mig tillbaka och gör Babyfootfötterbehandling!

Agneta!

38 kommentarer:

 1. Vilka svampfynd du gjort! Alltid spännande med nya recept! Här har regnat så lite så jag har inte hittat en endaste kantarell i år! Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
 2. Så flitig du varit! Hörde chefen också plockat Karl-johan...

  SvaraRadera
 3. Wow så många Karl-Johan du har plockat. Gott att ha till allt möjligt.

  Kramen

  SvaraRadera
 4. Flitiga Lisa har varit i gång. Hjälp vad du har hunnit med mycket. Nu vet jag vad ni ska äta i höst - Karl Johan svamp, både kokta och stekta, i gryta/soppa/varma mackor...
  Jag hade också planerat en utedag idag, men regnet vräkte ner hela förmiddagen, 34 mm tömde jag ur regnmätaren.
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Men vad mycket svamp vad kul att hitta så mycket och inte bara några enstaka. Härligt med all din skörd, Karin

  SvaraRadera
 6. Ahh, vilken rikedom! Har aldrig sett så mycket Karl Johan förr! Mest spännande är det med inläggningen... du måste berätta hur smaken blev, sen!

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Jösses vilken skörd!!! Visst är det kul när man hittar svamp! Du har verkligen legat i Agneta, Vilket underbart väder vi har eller hur? Det gäller att ta vara på dessa fina dagar! Kramar Susanne

  SvaraRadera
 8. Himmel så mycket svamp!! Lyckliga du! En riktig skördedag:) Härligt.
  Ha den gott
  Kram Maria

  SvaraRadera
 9. Trots mina fynd blev jag ganska avis nu, vilka mängder! Och precis så där små, trinda och runda som de ska vara! I år har nog svampen kommit upp väldigt olika i vårt land, i Sörmland är det rena katastrofen. Min kompis med svamphunden Sigge var i Expressen idag där dom konstaterade att inga svampar stod att finna trots en svamphundsnos som känner igen doften av mycel på långa vägar.
  Här har det inte regnat tillräckligt, men några mindre skurar har vi fått. Idag lyckades jag hitta en drös med blodriskor, de brukar vara angripna men var alldeles fina så nu är de rensade och ska förvällas imorgon, Funkar nog inte att torka. Jag köpte en svamptork för ett par år sedan, en bra investering, fast, får man tag i stora mängder trattisar eller trumpeter då förslår inte en liten svamptork, då är det bokhyllor som gäller, "ler".
  Kramen

  SvaraRadera
 10. Så otroligt mycket svamp.
  Ha en fin kväll.
  Kram
  hanna

  SvaraRadera
 11. Kan väl tänka mig att en fotbehandling är på sin plats efter allt detta idoga arbete:)Härliga skördar... mest fantastiskt är ju den enorma ökningen av rödbetor...
  Ha en skön vecka! / Åsa

  SvaraRadera
 12. Men wow så härligt många svampar, så härligt alla sätt du tar hand om dom. Hoppas det smakar.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 13. Oj oj vilken husmor du är! Syltar och torkar så det står härliga till! Karl Johan får jag väl erkänna, att jag aldrig har ätit, inte vad jag vet i alla fall... *skäms* jag är ju så usel på det här med svamp som inte är champinjoner från ica.... men gubben min kom hem med massor av kantareller från fjällen igår, och det är gott!! Så ja, ordningen är återställd, gubbe och hundar och bil är åter =)
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 14. men jisses va mycket svamp.Ja du har säkert så det räcker hela vinter.

  SvaraRadera
 15. Wow! Härligt med alla fina karljohan! Finns en del här också, men de flesta är "bebodda" eller angripna av svampsnylting...
  Kan varmt rekommendera inköp av en svamp/ grönsakstork... bra investering... :)
  Kram

  SvaraRadera
 16. Måste nog erkänna att jag aldrig plockat svamp inte ens en enda liten gul kantarell. Tycker det är jättegott men själv är jag inte kunnig på svamp och har alltid varit lite "rädd" att plocka fel....Men dina ser ju jättefina ut och du verkar kunna om svamparna./M

  SvaraRadera
 17. Oj, vad mycket svamp!!! Här är det bara torrt i skogen.
  Skönt att fylla förråden inför vintern!
  Kram

  SvaraRadera
 18. Du var verkligen värd fotbehandling efter denna intensiva skördedag. Här plockas bara gula kantareller......för säkerhets skull. Just nu är det fortfarande björnbären som är aktuella hos mig. Men jag borde också rensa i mina grönsakslådor. Det har inte varit pålitligt uteväder på ett par dagar , men imorgon kanske.......
  Kram Eva

  SvaraRadera
 19. Men jösses va mycket KarlJohan du hittade,
  dom är ju så goda.
  Här hittar vi svamp men mest gula kantareller och olika soppar.
  Tegelsopp gillar jag.
  Och snart börjar trattisarna att komma.
  Härliga tider.

  Va duktig du har varit idag med alla inläggningar,
  och syltade KalleJ verkar spännande.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
 20. Herregud!!! Du kan börja exportera Karl Johan till Italien, dom lär vara tokiga i dom!
  Jag minns en gång när Vivi var ca 2 år och vi hittade sådana där mängder Karl Johan på en skogspromenad. Upp med ungen ur sittvagnen och plockade i den...
  Hårda bud på den tiden!

  Vad du har varit huslig idag och hunnit mycket! Jag känner mig som en amöba när jag jämför! Och så väldigt prydligt allt ser ut! Du som brukar säga, att du är oorganiserad...

  Jag har ätit min femte och sista kronärtskocka idag, så nu är den plantan skrotad. Men en sådan ska jag skaffa nästa år också! Kul, fulsnygg växt och så goda skockor! Men absolut ingen brysselkål.

  Här har det nästan stormat idag och björklöven har börjat singla ner, så nu ser det riktigt höstlikt ut i trädgården. Den kom så plötsligt, hösten...
  Men vi har ju lite sommar att se fram emot, både ni och vi!

  Varma kramar, Monica

  SvaraRadera
 21. Hej!
  Så händig du är och så kreativ du hade överlevt för hundra år sedan fattig med 10 barn;)
  Jag går floristutbildningen på Sötåsens Naturbruksgymnasium i Töreboda. Jag har en floristblogg som jag kommer att ge en del tips i.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 22. Du är otroligt duktig. Jag blir så glad när jag läser och ser bilderna på inlägget. I dessa moderna, tekniska och stressiga tider är det underbart att få bekräftat då och då att det fortfarande finns människor som tar vara på de läckerheter och resurser som finns i skogen eller i trädgården. Mina tankar går också till min mamma som var så flitig och fyllde vår stora källare inför mörkrets årstider med bär, frukt, marmelad, saft, gelé och andra godheter.

  SvaraRadera
 23. Jisses vilken svamp du hittat. Vi var ute en sväng i helgen med Izor, han var riktigt duktig att söka kantareller :) Men tyvärr började regna, så vi fick ge upp och åka hem. Men det kommer nog att bli en sväng till, snart :)
  Kramen♥

  SvaraRadera
 24. Meeen såå duktig du har varit...ojoj nu börjar jag undra vad jag håller på med egentligen...tycker inte jag hinner en bråkdel av dylikt...hihi..
  Ojoj en så härlig känsla och en riktig dundertur att hitta så mycket och så fin svamp....läckert så det förslår!!!

  Gottigottgott...med alla dina fina inläggningar att njuta av till höst/vinter fantastiskt !

  Ha det fint kära du
  Kram Lollo

  SvaraRadera
 25. Skördetider = härliga tider- :)

  Kram

  SvaraRadera
 26. MEn en sådan husmor du är/varit. Syltat och saftat ja nästan. Kan aldrig minnas att jag plockat eller ens sett så mycket ätlig svamp i mitt liv. Men så kan jag bara plocka kantareller. Här i Australien så plockar man ju inte svamp alls, ja om man inte har tur att ha en kohage i närheten dit man kan gå in och hitta champinjoner. Det saknas ju allemansrätt här så det får man ju helleregentligen inte göra.
  Så den enda svamp jag plockar är den i mataffären ;-)
  Kram ANette

  SvaraRadera
 27. Wow, vad mycket KarlJohan du hittade!
  Ha en fin dag!
  Kram
  Nelya

  SvaraRadera
 28. Men hjälp vad du har varit duktig! Här funderar jag på om jag ska plocka in mina tomater så de mognar nån gång...
  Härliga bilder, kram Suss

  SvaraRadera
 29. Men vilka mängder med svamp och inte maskäten heller ,kanske vi också får några nu efter helgens regn .Kram Nette

  SvaraRadera
 30. Oj vilken dag du haft! Underbara bilder!!!
  Vink vink från mig.

  SvaraRadera
 31. Vilken skördefest :-) och så mycket Karl Johan svampar du hittat. De är så goda, så du kommer nog äta upp allt under vintern. Förra året la jag in rödbetor, men de luktade lite konstigt när vi öppnade burken, så vi fick slänga dem...trist.

  SvaraRadera
 32. Sv: Tomtasoppa gillar jag också jättemycket!
  Kram!

  SvaraRadera
 33. Jag tappar nästan andan...du gick ju fram som en tornado igår!! Men det kanske har något med kustvädret att göra, fler timmar på dygnet...ja vad vet jag! Men jag har då aldrig sett så mycken KarlJohan, och utan bosättning dessutom!! De få stackare som jag hittat, ja de är lika fulla som en flyktingförläggning så det har inte varit någon idé att plocka.
  Men sen nickar jag igenkännande...din omgivning, mannen här i huset..."jo men det är lugnt, jag kan vänta här..." sen ser man hur blicken börjar flacka, hur han börjar vandra mer och mer som en osalig ande, tar upp mobilen för att kolla klockan...och ungefär där, då brukar jag ge upp. Det är alltså en manlig gen, och jag som trodde det berodde på dålig uppfostran...
  Ha det gott!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 34. Oj så mycket gott! Jag har längtat efter att få plocka svamp men det får bli nästa år istället, kan ju inte gå så långt nu.. Åh inlagda rödbetor är ju underbart, och svampsoppa, mums!

  Tack snälla! Jag tycker också om dessa dar, tidig höst är som vårens första dagar. En fin förändring :)

  Ha en underbar onsdag <3 Jennie

  SvaraRadera
 35. Wow! Det var sanerligen en imponerande svampskörd! Jag blir alltid så inspirerad när jag kikar in här.

  Det är ju en underbar sensommar ute nu!
  Kramen

  SvaraRadera
 36. Jösses, vad med svamp! Vad tuff du är som vågar plocka annat än kantareller, det skulle jag aldrig våga. Antar att du vet vad du gör. Ibland fantiserar jag om att gå en svampkurs, men jag tror inte jag skulle våga ändå.

  Kram,
  Jenny

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta