I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

lördag 14 september 2013

Avvecklandet av ett land.

1130914
I år har det varit strålande utdelning i grönsaksländerna här i Snäckskalsdalen! Mest beror det nog på det fina vädret. Och när vädret var fööör fint, på idog vattning.

 

3130914
Massor av god sallad - många olika sorter, morötter - stora fina, ärter, bönor, rödbetor, massor av mangold, persiljor (?!), dill, lök, vitlök, jordgubbar…….och potatis, förstås!

 

5130914
Men idag. Idag har det avvecklats. Alltihop.

Och det känns skönt, det är som om det är inprogrammerat i en nordbo, att nu är det klart för den här gången. Nu får jorden vila ett slag, det kan den behöva, innan det blir dags igen.

 

7130914
Några av odlingskragarna har fått komma upp, dom flyttas runt lite varje år. Och så har vi sen nån vecka två komposter. Det är jag väldigt glad för, vilken jord det blir!

 

,0
Så har jag då stängt grinden in till grönsakslandet för den här gången!

Fast jag behöver nog städa lite till, ser jag nu!

Vattenslangarna, dom förföljer mig, överallt och hela tiden, men nu ska dom också få vila!

Agneta!

38 kommentarer:

 1. Så skönt och vemodigt, höst.. Ja,ja, du har ju njutit gott av skörden :)

  SvaraRadera
 2. Fascinerande att se skillnaden mellan högsommarens frodighet och höstens gråhet. Men du har mycket som fortfarande står i full prakt ser jag.
  Ha en fin fortsättning på helgen!

  SvaraRadera
 3. Oj så mycket godsaker Du skördat!!!
  Lite vemodigt är på hösten fast skönt ändå när allt lagt sej till ro och svarta myllan syns. Då kan man med gott samvete boa in sej i en skön vrå med en god bok!
  Kramelikram och ha en skön söndag!
  Inger

  SvaraRadera
 4. härligt att skörda och hösta in, jag längtar lite nu att få lägga ner i växthuset,,är ju dags,,mina pallkragar som varit grönsaker de får rymma frösådda perenner på tillväxt i vinter,,dem som jag ännu inte hittat plats för.. ha en go söndag kram !

  SvaraRadera
 5. Oj... ett sådant fantastiskt trädgårdsland du har haft! Och massor med gott har du skördat... för att inte tala om alla arbetstimmar du gjort! Jag som numer är lat, jag odlar bara lite blommor och handlar resten på torget :)
  Minns mina år som odlare med glädje och lite nostalgi... allt slit och den sköna glädjen att kunna plocka färska grönsaker... och våndan att ta hand om allt... inget skulle gå till spillo. Sylta, safta, konservera, frysa... ojojoj... Hur hann man med? Med jobb och två småbarn och en man som arbetade jämt...
  Ha en skön söndag!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Vilket grönsaksland! Nog förstår jag att vattenslangarna fått göra sitt denna sommar för detta resultat. En sann bonde kör ju växelbruk så det är ju helt rätt! Nu får du vila. En stund.

  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 7. Så mycket gott du har haft i landet under sommaren.
  Ha en toppen söndag
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 8. Oj, vilket grönsaksland.......och så mycket arbete med.
  Men skörden har varit fantastisk förstår jag.....kan tänka mig att sommaren varit riktigt bra med lagom av allt.

  Ha en fortsatt fin helg,
  Kram Anneli

  SvaraRadera
 9. Det är roligt så länge det varar, men så
  en dag är det dags och avveckla som du
  gjorde. Du har rätt, vi är programmerade
  så.
  Kramar
  AnnaMaria

  SvaraRadera
 10. Det har visst varit ett bra odlingsår i Snäckskalsdalen. Ni kan känna er nöjda och göra bokslut för i år. Ni har så gröna fingrar. Allt ser så frodigt och friskt ut.

  Ha en skön söndag

  Kram Karin

  SvaraRadera
 11. For en fantastisk frodig grønnsakhage dere har! Det krever nok et hjerte som brenner for alle vekstene, grønne fingre og mye arbeid for å få dette til!!
  Liker også veldig godt de brusteinene dere har lagt i hagen - så fint!
  Ønsker deg en strålende september-søndag! :-)

  SvaraRadera
 12. Vilken odling. Gott med sitt eget. Komposthögar är välsignade, jag har tre stycken.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Ja, vilken växtkraft allt begåvats med i år! Vi har inte upplevt något liknande sedan vi för första gången satte spaden i jorden på denna vår plätt. Mera sådant, tack!
  Kram
  Ingela

  SvaraRadera
 14. Nu har jag läst ikapp igen... Fantastiskt vilken växtkraft ni har i er trädgård, både grönsaksland och blommor! Jag tror att ni har fått lite mera regn än vi, för här har det växt sämre. Eller också har du varit mycket flitigare med vattningen... Hos oss grodde det dåligt, och när jag sådde om blev det för varmt och torrt...

  Den gula nya perennen tror jag är en sorts solhatt, precis som någon annan skrev.

  Fantastiska klippor ni har när ni åker in till stan! Visserligen har vi Svartån och Hjälmaren här, men inte alls lika vackert...

  Säg gärna till om du får frön över från den lilavita luktärten. Den ser helt fantastisk ut - och jag gillar färgen...

  Undrar om vi hade den sista sensommardagen i går? Det såg så ut på väderprognosen...

  Sensommarhälsningar
  Elisabet

  SvaraRadera
 15. Ja, allt har sin tid! Oj, se det har vuxit och prunkat hos dej i sommar! Bra med vattenslang när det varit torrt! Säkert en skön känsla också att plocka ihop allt och göra "höst" och vila för jorden!

  Än så länge nöjer jag mej med att klippa gräset som växer som attan. sen tar orken slut, men lite städning i trädgården blir det nog här också framöver!
  Ha en härlig söndag!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 16. Vilken fantastisk trädgård du har och vad rik man känner sig när man kan äta och spara sådant man själv har odlat. Att samla frön, gräva om jorden och stänga för hösten och vintervilan är en del i kretsloppet. Under vintern planerar man för den nya säsongen. Måste också säga att bilderna i förra inlägget tar andan ur mig...så vackert!
  Kram,
  Regina

  SvaraRadera
 17. Det är underbart att själv ha alla den tillgången med gransaker och vi får hoppas på en lika fin sommar nästa år.

  Kram Anna

  SvaraRadera
 18. Flitiga du och du milde tid så mycket ni har i odlingsväg. Syns att där flödar energi o gröna fingrar. Önskar att jag hade lite av den energin kvar inom just odlingsområdet. Nu för tiden blir jag bara så förbaskad på allt ogräs som vill ta överhand.

  SvaraRadera
 19. En velfortjent hvil venter både deg, hagen og slangene:) Vel overstått god-sesong for i år.

  SvaraRadera
 20. Du store tid vilken växtkraft och jag bugar och niger för hur otroligt skicklig du är med ditt odlande! En fröjd för ögat att få ta del av! ♥

  SvaraRadera
 21. Ni har haft en fantastisk skörd och inte undra på med den platsen ni bor på. Och så vädret också förstås. Här har skördats lite efter hand . Vi låter faktiskt palsternacka stå kvar ganska länge. Det funkar. Men det är underbart att ha dessa odlingslådor , så lätt att hålla efter med ogräs. Det var även maffiga solrosor ni har.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 22. Så vackert du har i din trädgård och vad det växer. Man kan se att du har gröna fingrar. Odlingslådorna är så bra och att man kan bygga dem på höjden så det blir lättare att rensa.
  Ha de gott
  Kram Britt

  SvaraRadera
 23. Har du redan skördat och stängt igen grinden till grönsakslandet.
  Ja det kan väl kännas skönt det också. Men vi väntar ett litet tag till, sen ska jag ha ett liten skördefest här. Det lilla som vi fått, det lilla ska vi bjuda på, men i slutändan blir det mycket.
  Det nyupptagna är så gott.
  Ja vattnat har man verkligen fått göra, det är mkt viktigt. Håller med om att slangarna har varit kring benen hela tiden, *fniss*

  Trevlig söndag/ Eva

  SvaraRadera
 24. Visst är det skönt att avsluta året i trädgården! Men än är det inte dags här....
  Dessa vattenslangar, ja, de ligger överallt denna sommar!
  Ha en skön söndagskväll!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 25. Denna fantastiska trädgård!! Lika kul som det är på våren..lika mysigt blir det på hösten...blir lite mera ro, när hösten infinner sig! Trädgården är "städad"..då är det dags att "kura" inne!
  Ha en fortsatt mysig söndag!! Kram Annika

  SvaraRadera
 26. Ja nu är du värd lite ledighet från trädgårdsmästeriet efter en lång och intensiv säsong. Jag inväntar med spänning att svampvatten ska trilla ner från skyn så det äntligen börjar hända något i skogarna omkring mig!
  Ha en fin vecka/Kram

  SvaraRadera
 27. Hej!
  Så fint grönsaksland!
  Nästa helg ska jag nog avverka mitt land också.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 28. Så stora odlingar du har! jag räknar till fem odlingslådor, som du tagit bort och då står det ändå två kvar! Här har jag bara två futtiga...
  Vilket arbete ni (du?) lägger ner på odlingarna, som flyttar lådorna varje år! Men det är så klart bra. Växelbruk har man ju hört talas om...
  Då har du en massa att ta hand om nu! vad gör du med all salladen, den kan man väl inte frysa?
  Och jag förstår precis vad du menar med att det känns skönt att avsluta, göra i ordning och ta in, låta allt gå till vila, det finns helt klart i en!

  Annars är det väl snart dags nu, om jag fattat rätt? Här är det två veckor kvar...Vi hörs om det?
  Höstkram, Monica

  SvaraRadera
 29. Hej, det är jag igen! Glömde ju skriva om bilden av dig...
  Du är ju JÄTTESÖT! Jag har ju bara sett en fjärdedel av ditt ansikte förut.
  Nu blev du, minst, fyra gånger så söt!
  Stor kram, Monica

  SvaraRadera
 30. Oj! Det har dykt upp ett nytt fint foto i högerkanten! Men det kanske har varit där länge...?!
  Vad härligt med allt du skördat i år. Och nu är det helt tomt! Som det kan bli. Men gott har det säkert varit. Bara att hämta. Mmm...
  Kram!

  SvaraRadera
 31. :-)) Snacka om att grön-grönt blir svart! Lite sorgligt, men jag förtsår hur du känner, jag drar dock på det.... Kvällskram!

  SvaraRadera
 32. Vilken skörd!
  Ja jag hade granne som vattnade mina blommor/uteväxter när vi var på semestern den där veckan. De var jättefina när vi kom hem. Det är det jag säger, Jag har ingen bra inverkan på mina växter.
  Fick en liten söt orkidé av min syster. Ska bli intressant att se hur länge den överlever. Funderar skarpt på att bara sätta torra pinnar direkt i jorden och på så sätt bespara växter onödigt lidande....
  suck... Men jag är bra med djur, det är ju tur...
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 33. Oj vilken skörd. Så roligt när det blir ett bra år.

  Kramen

  SvaraRadera
 34. Håller med dej om att det växt så det knakar i år. Jag har rödbetor som väger ett halv kilo styck och dillen är 2 m hög osv. Men än får det nog växa lite till hos oss. Idag kom det lite välbehövligt regn och vi hoppas på mer. Såg de fina bilderna i förra inlägget med alla klippor runt Lysekil. Helt olikt vårt landskap men så vackert tycker jag.
  Nu är det mera grytlappar på gång hos mej. Skickar bilder till dej snart. Jag har inte glömt bort det.
  Ha det så gott
  Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 35. Du har verkligen en underbar trädgård!

  SvaraRadera
 36. Hejsan Agneta !

  Milda tider så stor och vacker trädgård, vilka stora fina solrosor, det blir bra föda åt de små bevingade vännerna.

  Hade jag så fint och bra med grödor till självhushållning, skulle jag inte klaga-
  Du har verkligen gröna fingrar och tycker det är roligt hålla på kan jag förstå-

  Hur får Du Leia, Pippi o. Nisse att låta bli att krafsa i Dina små land.
  Har de kanske lärt sig att det är fy att vara där-

  Kram och tack för ett fint reportage,
  som alltid-

  Att Du var så ung trodde jag inte.
  Det är ju så i bloggens värld, inte många som visar upp sig.
  SvaraRadera
 37. Du har så mycket fint i din trädgård♥
  Men det är tråkigt, att snön snart tar över :(
  Men visst kan vintern ha sin tjusning den med :)
  Kramen♥

  SvaraRadera
 38. Så fint allting, man dånar och naturligtvis njuuuter av din vackra "omgivning" ...hihi...det finns ju flera omgivningar av olika slag...hiih..

  Ja nu går vi mot höst, det känns i luften!

  Hoppas du får en fin inledning på veckan

  Kram Lollo

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta