I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

fredag 17 december 2010

Bak.

01 kakor
Jag har fått för mig att titta på damerna på Östermalm på tv. Jag vet inte riktigt varför, men jag tycker kanske det är kul att se hur tanterna där tvingas framleva sina enformiga dagar. Ikväll var det dags, det var det även för mitt pepparkaksbak, så efter programmet satte jag igång att baka.

6 kakor
Så fram med den gamle trotjänaren, min plastiga skärmaskin, fast skivan som skär är vass och bra. Sen att det vinglar hit och dit så att skivorna blir olika tjocka, det är sånt man får ta.2 kakor
Snygga eller hur?
3 kakor
Bara det, att det hände något med första plåten, den brändes riktigt ordentligt. Omgivningen vaknade upp ur sin soffhörna framför tv:n och undrade var det brann någonstans……

Andra plåten råkade jag hälla vatten på. Plåten stod under kranen och ibland får jag lite för bråttom…..men det blev faktiskt nästan pepparkakor, men bara nästan, dom blev väldigt skrynkliga. Så i sophinken med dom också.

1 kakor
Tredje omgången blev ju faktiskt nästan riktigt snygga, inte sant?
8 kakor
Sen blev det något fel. Jag hade gjort 6 rullar och 3 gick bra att skära, dom 3 andra gick inte att skära. I alla fall inte med plastmaskinen. Så då skar jag för hand, och det gick, men det blev inga pepparkakor av det, det blev svampigt, högt och blekt trots många minuter i ugnen, så dom fick gå samma väg som dom brända och dom vattenskadade.
10 kakor
Med gott tålamod och glatt humör blev det till slut ganska många ändå. Och omgivningen tyckte det så jättebra ut. (Jag tror att han tänkte på förra årets pepparkaksbak, jag gjorde 6 dubbel sats då och dom tog inte slut förrän till midsommar eller nåt sånt…).
12 kakor 
Här är receptet. Dom är väldigt goda. Det är dom.

Som avslutning på detta inlägg måste jag visa en bild på Pippi. Hon brukar ibland ligga på en fåtölj som man ser armstödet på nere till höger i bild och ibland får valpisen Leia för sig att dom skall leka, Jättemycket skall dom leka. Nu och då tröttnar Pippi och idag när omgivningen gick förbi såg det ut så här.
14 pippi
Pippi hade tagit betäckning uppe på det lilla bordet som står intill. Stackarn.
(….och inte har jag pyntat till det i överkant, inte…….eller….?)

Agneta!

37 kommentarer:

  1. KASTA PEPPARKAKOR!!? Dom smakar ju likadant oavsett hur det ser ut....*suck* Om "J" får bestämma så går det en stor burk pepparkakor per dag, året runt. Enligt henne finns inget godare än pepparkakor :-) Hälsa Pippi att det blir bättre, sen nån gång.... Morgonkram!!

    SvaraRadera
  2. Men så bra skydd du gjort för Pippi! Pepparkakorna ser ju riktigt goda ut fast det kan hända en del med så många plåtar!
    Ha en fin dag!

    SvaraRadera
  3. Fy, vad tråkigt när man misslyckas med sitt bak, och jag kan bara tala om att jag blir inte på bra humör då, men det verkar du vara, trots allt.
    Åh, vad jag längtar efter en skärmaskin ibland, när man ska skiva upp kött lite snyggt, men jag har ingen så jag får använda kniven.
    Kram!

    SvaraRadera
  4. HA, HA!!

    Vi bakade pepparkakor i helgen också, det blev lite tjocka och mjuka men goda ändå!

    Mvh
    Frida

    SvaraRadera
  5. Man blir så sur när inte kakorna blir som man har tänkt :(
    Men det är väl bara att bita i det sura äpplet och fortsätta!!
    Söta missen som har gömt sig :)
    Kramen till dig!

    SvaraRadera
  6. Gottegris som jag är skulle jag kastat pepparkakorna i ... min mun.

    SvaraRadera
  7. Smart katt, backa in bland julpyntet och gömma sig. Där får hon sova ifred och drönmma om vårens mus-jakter. Skurna pepparkakor är jättegott, jag tycker du är duktig trots små missöden.
    Ha en mysig decemberhelg
    Kramar
    AnnaMaria

    SvaraRadera
  8. Du måtte vara otroligt tålmodig, jag hade gett upp för länge sen. Men skam den som ger sig nu har ni pepparkakor till påsk iaf;-)

    Jag blev full i skratt när jag såg Pippi, hon måste vara trött på valpen...tänk att försöka smälta in i julpyntet, det är ungefär som när små barn håller för ögonen och säger "nu syns inte jag".

    Ha dig en fin fredag och en underbar helg. Nu är det dags att tända det sista ljuset i adventsstaken.
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  9. Skam den som ger sig, eller hur?! Tur att det blev en hel del i alla fall!!!

    Kram Mimmi

    SvaraRadera
  10. Pepparkakorna ser smaskiga ut och vad praktiskt att skiva istället för att trycka ut med formar.
    Det bästa med julen är att få pynta rejält, tycker jag. Ju mer desto bättre! ;)

    SvaraRadera
  11. Underbar bild på kissen, hon låtsas ju att hon är en julgrupp!!! Vi bakade oxå igår men jag var egentligen bara medhjälpare för barnet gjorde värsta jobbet. De blev goda trots köpt deg! Trist när det strular hela tiden, man kan ju bli galen! Tur du fick lite peppisar som blev bra iallafall! KRAMAR I MASSOR!

    SvaraRadera
  12. Tur det blev bra till slut! Tråkigt när allt blir fel.Men jag kunde inte låta bli att fnissa lite när jag läste om vattnet...VARFÖR gör man så? Har hänt mig också!

    SvaraRadera
  13. Himla otur med pepparkaksbaket. I alla fall i början.
    Smart av Pippi att gömma sig bland pyntet. Blev hon upptäckt av Leia?
    Boken du undrade över är skriven av Anette Eckman, Sören Fogtdals förlag. Såg nu att det finns 1 st på Bokbörsen för begagnade böcker och på Amazon. Lycka till och hoppas du får den!
    Korten är postade och på väg.
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
  14. Haha, jag gillar din humor!! och känner igen mig i ditt pepparkaksbak;) fast jag skippade pepparkakorna i år, gjorde russinkakor istället;)...kanske ska testa skurna pepparkakor också...
    Kan man pynta för mycket??? Tycker det ser jätteläckert! ut och lilla kissen ser ju ut att trivas, så söt. Hade jag kunnat med skulle jag visat alla våra julsaker som nu står uppradade på alla ytor i "finrummet"och väntar på att placeras ut. Vet inte hur dom ska få plats, men det brukar funka och bli vackert.
    Jul ska vara jul, inget mes...

    SvaraRadera
  15. glömde...
    kramen från mig, lisamaja.

    SvaraRadera
  16. Du är ju helt makalös!!! En bränd plåt, en vattenskadad, tre degrullar, som inte går att skära - och du skrattar! Det gjorde jag också - när jag läste om det!
    Men visst är det något konstigt med pepparkaksdeg. Fast man gör likadant varje år, så blir det olika...
    I fjor skar vi våra pepparkakor i vår plastiga skärmaskin, mycket liknande din, men i år gick det inte alls, det bara smulade sig! Så i år är dom skurna för hand, litet tjockare men vansinnigt goda! Dina ser också vansinnigt goda ut. Vi funderade faktiskt på att ha hackad mandel i våra i år.
    Sen måste jag säga, att jag förstår Pippi! man måste få ha litet lugn och ro ibland!
    Ha det nu så bra, önskar din superbloggpolare Monica!

    SvaraRadera
  17. Lilla katten såg så härlig ut! Ja skulle då inte slänga brända pepparkakor, här får de äta allt!! Jag riktigt såg dig framför mig, slet med kakor men tur att någon plåt blev bra och här brukar vi äta lussebullar framåt midsommar haha! Ha en fin dag! Kram Iréne

    SvaraRadera
  18. Men kära Agneta.., hur lyckades du glömma första plåten i ugnen, var det damerna på Östermalm som tog din uppmärksamhet eller:)?
    Men skam den som ger sig, till slut fick du ju till det riktigt bra!!!!
    Jag knyckte receptet, tackar och bugar!

    Vilken busig och söt lite kisse, vår är fullkomligt besatt av julpysslet här hemma och jag undrar hur länge till det skall gå innan något far i golvet....

    Ha nu en skön helg Agneta och ta väl hand om dig.
    Kram
    Marianne

    SvaraRadera
  19. Goa Agneta, du får mig alltid att le. Vilket tålamod du har med pepparkakorna - jag i min tur hoppas på att min mamma skickar sina goda till mig. Har aldrig bakat pepparkakor i hela mitt vuxna liv.
    Stackars lilla Pippi men hon verkar dock rätt smidig. Inget som föll från bordet?/Kramen

    SvaraRadera
  20. Tyvärr räcker min tid inte till pepparkaksbak ,det blir köpekakor ,men det är ju nog en upplevelse att baka man vet ju inte hur resultatet blir,det är ju du bevis för,kram Nette

    SvaraRadera
  21. å vad de ser goda u.. måste nog jämföra våra recept, de ser ganska lika ut. Men våra gick ju inte heller att skära i år:=)

    SvaraRadera
  22. Hej Agneta!
    Dina pepparkakor blev ju riktigt fina till slut, jag kan tänka mig att de är jättegoda:)

    Hihi, Pippi ser ganska rolig ut där hon sitter o "gömmer sig" bland julpyntet!
    (jag har förresten en nyfiken kattfröken Elvira hängandes över skärmen när jag skriver detta:)

    Ha en mysig helg!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  23. Här har det inte blivit något pepparkaksbak i år, får bli köpekakor. Tur att Pippi har någonstans att ta vägen. Otur med pepparkakorna, men det ser ut som om det blev några i alla fall. Räcker kanske inte till midsommar då...

    Ha en bra helg!
    Kram Ullis

    SvaraRadera
  24. Men tänk så bra de blev till slut....de ser Mumsiga ut!!!!
    Ibland kan det eländas och börjar det såååå.

    Tack för recept det ska skrivas upp....hinner nog inte baka innan jul men de kan ju bli vårpepparkakor eller påskpepparkakor...sommarpepparkakor....

    Ang våra Tomtar så får de lite rester nu innan jul sen blir det gröt på Julafton ;)

    Trevlig Helg!
    Kram!

    SvaraRadera
  25. Åh, vad goda de ser ut! Själv har jag en jättebunke med pepparkaksdeg som står och blänger på mig i kylskåpet. Jag vet inte hur jag ska lyckas baka upp den. Får nog köra igång lite barnarbete:)
    Kram Jennie

    SvaraRadera
  26. ...må le,men tenk så mange fine kaker det ble allikevel!! LO litt da jeg leste..:-)
    klem og god helg♥

    SvaraRadera
  27. Hej Agneta!
    Vilket pepparkaksbak.Kan hända både det ena och andra:)Men resultatet blev ju jättebra till slut.
    Så många fina....
    Önskar dej en härlig fjärde adventshelg
    Kram Anette

    SvaraRadera
  28. Mmmmm...Ser gott ut !:)Nu blir jag så sugen på
    pepparkakor, skall försöka göra ett litet pepparkakshus imorgon, "någon" och barnbarnet skall hjälpa mig, så vi får se om det blir Koja eller slott...hihi
    KRAMAR till dig, Cia:)

    SvaraRadera
  29. Hej

    Dom dära pepparkakorna ser goda ut.

    SvaraRadera
  30. Jag säger bara... jösses!

    Trevlig, lugn helg!
    Kram Eva-Mari

    SvaraRadera
  31. Du har en hel del pynt men det är ju tur för lilla Pippi. Dina pepparkakor ser riktigt goda ut. Tur att det inte blev så många som du tänkt. Kan ju vara skoj med något annat till midsommar.
    Ha en skön helg.

    SvaraRadera
  32. Hihi vad roligt!! Fick dock lite ångest i maggropen, gissar att mitt pepparkaksbak idag kommer resultera i något liknande, haha!!

    Häärligt inlägg!

    Ha en skön lördag!

    Kramizar aka

    SvaraRadera
  33. Hej igen!
    Råsponten är spikad bräda för bräda.. i halka och snö.. tur att de har haft rep som de bundit fast sig i!

    SvaraRadera
  34. Ha en mysig adventshelg
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  35. Vilket tålamod! Jag hade åkt till affärn efter andra försöket!
    Hihi, lillkissen får gömma sig i blinget för lillvovven! Kul bild!
    Hulda

    SvaraRadera
  36. Det var ju tur att du gjort så mycket det när det nu hände olyckor med några av plåtarna.
    Bra ställa Pippi hittat att gömma sig på också! Det hade ju varit mindre bra om hon gömt sig bland pepparkakorna...

    SvaraRadera
  37. Tycker allt att Du har det lite snålt tilltaget med pynt och guldigt....(((;

    Goa kissen vill kanske ha lite att leka med också?

    Kram, Jenny

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta