I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

fredag 13 maj 2016

Gothenburg Water Fountain……!!!!

1160513
Ibland åker vi till vår gamla hemstad, så klart. Göteborg, alltså.

På “vår” tid var hjärtat i Göteborg definitivt Götaplatsen och Avenyn som går genom hela stan, till Operan i hamnen och Göta älv. Tror dock med största säkerhet att Avenyn under senare år fått konkurrens av de västra stadsdelarna, som Linnéstaden och den långa Linnégatan där.

Men Götaplatsen är Götaplatsen.

Man ser Konserthuset där GSO, Göteborgs symfoniker, huserar. Det är även Sveriges nationalorkester och landets äldsta, fasta symfoniorkester! Där var Omgivningen och jag igår kväll och lyssnade till en otroligt bra föreställning med symfonikerna……säger bara waouw!

Sen Konstmuséet med Hasselblad Center.

Stadsteatern och sist, ner till vänster, det nyutbyggda Stadsbiblioteket.

2160513
Från Götaplatsen löper alltså Avenyn ända ner till Operan och hamnen. Gatan byter namn ett par gånger, men det är liksom strunt samma.

Till höger i bild ser man en snutt av “bibblan” och sen kommer Park Aveny Hotel som det hette en gång. Numera heter det Elite Park Aveny Htl.

Om man tittar noga till vänster om bussen på bilden ovan ser man något blankt mitt i gatan.

Det är göteborgarens nya samtalsämne. Som jag tror alla, och jag menar alla, har en åsikt om.

Det har inget namn ännu, vad jag vet, men låt oss kalla det Gothenburg Water Fountain.

Man har installerat några små vattenfontäner mitt i gatan.

För 30 miljoner kronor.

Dessa sprutar upp vatten ett par decimeter och orkar man stå kvar lite så sprutar dom kanske en meter upp i luften, det går i intervaller.

Det går väl an.

Men…….alltså, dom skiftar färg. I olika grälla neonfärger.

Jag tar här ställning, klart och tydligt, det ser absolut fullkomligen förfärligt ut. Vad som händer är att man börjar leta efter entrén till “det bästa lilla horhuset i västern”, om jag travesterar på en gammal västernfilm med Burt Reynolds och Dolly Parton bl a………

En fullständigt meningslös installation. Det räcker så bra med Poseidon och droppar man i ett par droppar Yes diskmedel i vattnet nedanför Poseidon så han får bada skumbad då blir det i alla fall roligt!

3160513
4160513
5160513
6160513
Ja. Det var det, det.

Agneta!

18 kommentarer:

 1. Något liknande fanns en kort tid här i Jönköping fast i mindre skala. Fick också olika namn - bide´t ex. Men den finns inte kvar.
  När jag kommer till Malmö blir jag nostalgisk på samma sätt som du i Göteborg. Mina svärföräldrar bodde där, men annars har jag inte mycket hum om staden. / Britt

  SvaraRadera
 2. Finns det inte samtalsämnen nog i Göteborg? För 30 mille kan man ju faktiskt göra nåt bra och en h..vetes massa "riktiga" vattenfontäner om man nu är torsk på det.

  SvaraRadera
 3. Man kan få väldans många blommor för 30 miljoner är min första tanke. Men smaken är ju olika som vi vet. Tur är väl det!
  Trevlig helg!
  Titti

  SvaraRadera
 4. Ja, de kan verkligen hitta på konstiga installationer! Men annars hade ni tydligen det bra i gamla staden :)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att man kan använda pengar till förnuftigare saker ,men vi tycker ju olika .trevlig helg ,Nette

  SvaraRadera
 6. Håller helt med dig. Fontäner mitt i gatan är illa nog, men att ha olika grälla neonfärger på dem, gör det helt horribelt! Och så 30 millioner!!!
  Man borde ha haft någon slags "folkomröstning" bland göteborgarna innan man gjorde en sådan sak, för jag kan inte tänka mig, att särskilt många skulle röstat för färgade fontäner. För 30 millioner.
  Vi har någon slags vattensprut uppe i Höllviken också. Ganska meningslöst med havet intill, men det är i alla fall inte färgat!
  Ha det gott, min vän, kramar från vapendragerskan!

  SvaraRadera
 7. De pengarna kunde de skänka till bröstcancerfonden istället.
  Härligt inlägg. En gång i tiden kändes det också som MIN gata. Det var där jag alltid hamnade på mina besök eller när jag bodde i staden.
  Fina bilder. Nostalgi. Kul att ni var nöjda med underhållningen inomhus.
  Trevlig helg.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 8. Ja man undrar hur politiker tänker, om de nu gör det... Det var längesedan jag var i Götet så det där har jag inte sett. Stan är annars mysig att besöka. Nu har jag min äldste son i Stockholm så det har blivit mer besök där. Härligt med lite kulturella upplevelser emellanåt, det lever man länge på.
  Kram / Rosmarie

  SvaraRadera
 9. Nenhum caminho é longo demais quando um amigo nos acompanha.
  (Johann Goethe)
  Uma lindo e abençoado final de semana!
  Belas imagens...boa diversão!
  Um doce abraço, Marie.

  SvaraRadera
 10. När vi några gånger under 50- och sextiotalets vackra somrar hyrde skokartong på Olofsbo havsbad utanför Falkenberg, var alltid höjdpunkten en natt på hotell i Göteborg. En gång fick jag en röd kappa! Och hotellfrukosten med rostat bröd och marmelad blev ett minne för livet. Men vad hotellet hette minns jag inte. Däremot den nakne Poseidon, ytterst skämmig för en nybliven tonåring!
  Vi har en enklare variant på vattenspruthål vid lekparken i Geisslerska parken här i Falun. Där hoppar barnen omkring och ibland blir de nersprutade för sprutet kommer helt oregelbundet. Urkul... för barnen! Hoppas våra hål inte kostade så mycket!!

  Glad pingst!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 11. Göteborg har mycket att erbjuda och sen är det vackert där.
  Vi på väg på Wilhelms konfirmation (Marias).
  Önskar trevlig Pingst helg.
  Kram / Eva

  SvaraRadera
 12. Sådana där fjuttiga vattenstrålar har vi också här i Örebro. De sitter i en stor ful, rund betongplatta. Växlar i färg gör det också - när den fungerar.... Känns som en onödig utgift....;)
  Trevlig Pingsthelg!!!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 13. Oj, kostet virkelig den vanninstallasjonen 30 mill!? Hm, ikke akkurat så veldig imponerende å se på, men det er sikkert ulike meninger om det også!
  Jeg hadde nok valgt å bruke de pengene annerledes! ;-)
  Fortsatt god pinsehelg!

  SvaraRadera
 14. Tack för en härlig nostalgitripp till min hemstad!!!
  Har inte sett fontänen, men måste bara dit nästa gång jag kommer till Götet.
  Härligt att sitta här i det soliga Wales och titta på Göteborg. Tack igen!

  SvaraRadera
 15. Oj vad det rycker i mina ben när jag ser bilderna från Göteborg :) Nästa helg är det ju dags för Göteborgsvarvet som jag har sprungit ett antal gånger men i år blir det inte av, jag sprang Berlin halvmarathon den 3 april i stället.
  Tänk vad många hundratals gånger jag i min fantasi har sprungit varvet, det var tankar jag ägnade mig åt när jag låg nere i Lund efter min hjärnblödning. Det var mitt mål att kunna springa Göteborgsvarvet igen, det kanske inte såg så ljust ut då men efter fem år stod jag äntligen på startlinjen. Tiden kanske inte var så bra som tidigare men nu mer springer jag inte för att jaga tider utan för att jag lever och kan springa. Min glädje när jag kom i mål går inte att beskriva, jag hade klarat det och drömmen blev veklighet efter allt elände jag hade gått i genom.
  Dina bilder väcker minnet av den glädjen jag kände då i maj 2014. Året efter stod jag återigen på startlinjen med ett stort leende och tanken. Jag kan springa, jag lever.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 16. Ja du... Den där fontänens turer lästa jag om för max en månad sen.
  Verkar helt jä..a sanslöst om du frågar mig. Vad pysslar de med?!!
  Det var ju bra att du visar foton på den för jag har inte sett den
  själv än. Men nu vet jag ju vad miljonerna jag läste om gick till...
  Sanslöst!
  Kram!

  SvaraRadera
 17. vilken nostalgi !!...flyttade från Göteborg 1983 efter att ha bott där i 8 år. Vilken härlig tid det var och jag gillar Götet fast jag är norrlänning, hihi...det blev så jag flyttade tillbaka hit till Södra Norrland igen, men jag saknar staden ibland.
  Kul att få se lite bilder därifrån igen...känner igen Avenyn och alla gamla hus på bilderna,och fontänerna var ju kul att få se ;)
  Hälsningar bia

  SvaraRadera
 18. vilken nostalgi !!...flyttade från Göteborg 1983 efter att ha bott där i 8 år. Vilken härlig tid det var och jag gillar Götet fast jag är norrlänning, hihi...det blev så jag flyttade tillbaka hit till Södra Norrland igen, men jag saknar staden ibland.
  Kul att få se lite bilder därifrån igen...känner igen Avenyn och alla gamla hus på bilderna,och fontänerna var ju kul att få se ;)
  Hälsningar bia

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta