I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 1 juni 2015

Azaleor, rhododendron och ordning i naturen!

Tillägg till inlägget som följer. 
Egentligen kan jag fortfarande inte göra inlägg som jag gjorde tidigare, alltså ända tills i början av förra veckan, men jag tänkte som så, att kan jag göra inlägg från mobilen så måste det ju på något sätt gå. Och på något sätt gick det, men nu kommer jag ju inte ihåg hur jag gjorde.......

Felet lär bero på att Microsoft och Blogger inte riktigt kommer överens om något avtal och jag har tidigare gjort mina inlägg via Microsofts program och sedan har jag skickat inlägget till Blogger och det är det där skickandet som inte fungerar längre.
Vi får se vad som händer, om jag kan klura ut hur jag gjorde........jag lär mig aldrig, man ska skriva upp vad man gör, i alla fall om man är jag!
Det här tillägget gör jag i Blogger direkt men jag är inte riktigt överens med det, jag brukar inte få till det riktigt.....därför gjorde jag på det andra viset tidigare. Jag fick det rådet av datadoktorn som avflyttat från bygden, tyvärr.

Nu blommar båda våra azaleor.


Visst är det så, att varje resa börjar med ett litet steg?! För drömmen vore att få en slänt som den utanför NHK (japanska svt, typ) i Kumamoto på Kyushu, södra ön, Japan. Men nu är det Snäckskalsdalen och då är det inte riktigt samma förutsättningar……så jag är jätteglad för mina två!


Dessutom blommar våra roddisar för fullt (om dom inte blåser iväg med rötter och allt idag……). Dom här står längs sista lilla vägsnutten in till oss.


Och så var det det här med jordens inverkan på blommornas färg. Primulorna var definitivt vita förra året, i år är dom cerise, inga vita finns och vad jag vet har jag inte köpt några cerise heller, jag förstår det inte, det är ju samma med mina "vita" julrosor, dom har ju blivit röda……
Alliumhavet är inte mitt, men jag skulle gärna vilja ha ett, måste fråga om jag kan få några frön/lökar så jag också får ett hav av violetta bollar svävande över allt det gröna!


En malvablomma har redan kommit och fler är på gång och syrenerna är sprickfärdiga.


I år har vi ffg massor av knoppar på vårt blåregn och en blomma som sitter väl skyddad har redan slagit ut.
Nu kanske det slår någon att bilden är aningen (!) oskarp och det beror med största sannolikhet på att bilden är tagen inifrån, genom fönstret, och regnet bara öser ner utanför.


Bergklint är en tacksam perenn, den växer helt klart var som helst och den blommar från nu nästan tills snön kommer. Följaktligen hamnade den i veckans lilla bukett!


OBS! Fådd, inte uppgrävd i naturen, utan kommersiellt odlad och fådd, guckusko. Är det någon som vet vad "gucku" betyder? Den borde heta spindelsko el dyl, tycker jag, för visst ser den ut som dom där mysiga (och inte sällan livsfarliga) fågelspindlarna som finns i mellan- och syd Amerika?


Sista punkt på dagordningen för idag: Håll Sverige rent!
Vi har ju den lilla fiskesjön alldeles i närheten, den som var en myr när jag var liten, och myr heter den fortfarande.
Den blev en fiskesjö och fiskeföreningen byggde klubbstuga där och naturligtvis kommer det fler människor till området och det blir lite slitet i skogen, det är fullständigt naturligt. Men……måste man bara kasta sitt skräp rakt ut i naturen, är det så himla besvärligt att ta det med tillbaka till klubbstugans sopkärl?
Nu har jag börjat trä upp allt jag hittar, på träd i skogen, och hoppas, att om vederbörande kommer tillbaka, möjligen ser att det inte är så fint att skräpa ner i naturen!
Agneta!
p.s. blogger har inte fungerat för mig den här veckan, jag hoppas det kommer igång snart igen…….nu ska jag inte klaga på vädret mer, har jag ju bestämt mig för, men det kan vara så att internetlinan har både regnat och blåst bort, för hörde ni på vädernyheterna häromdagen, att just norra Bohuslän haft det sämsta vädret i landet i maj?

38 kommentarer:

 1. Gök vettja! Kunde kanske lika gärna hetat kokosko. Eller gökdoja. Eller varför inte göktoffla? Den heter ju toffelblomma på vissa dialekter. Fådda kokotofflor! :)

  SvaraRadera
 2. Med eller utan internet så blommar det helt fantastiskt fint hos dig. Vilka färger.
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Du kunde i alla fall göra ett fint inlägg här!
  Helt fantastiskt med alla rhododenron och azaleor! Märkligt att de trivs så bra hos er, ni har väl ganska kalkrikt, trodde de ville ha mera sura jordar...? Helt fantastiskt i alla fall och du är ju en god bit på väg mot det japanska på bilden.
  Märkligt detta att blommorna ändra färg hos dej! Måste väl vara något med själva jorden? Spännande, men svårt att planera förstås.
  "Gucku" vet jag inte vad det betyder, men låter som något gammalt uttryck, kanske dialektalt. Läser Miras inlägg här ovan , och det låter troligt!
  Nej, nu hoppas vi på bättre väder i juni, maj har varit helt bedrövlig och regnet och kylan är kvar ännu, men, men....det har ju lovat...!
  Hoppas på värme och att din blogg funkar!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 4. So beautiful, Aggie, I love all the colours!

  SvaraRadera
 5. Underbart med dessa färgstarka roddisar!
  Mina lila är på gång nu och slår väl ut om de bara fick lite sol....suck......
  Det där med att växter ändrar färg har jag också varit med om, mina vita julrosor är numera ljust rosa!

  Vädret skulle vi ju inte tala om, så då gör vi inte det, bara att se framåt.

  Ha det fint,
  kramar Anneli

  SvaraRadera
 6. Prachtige kleuren maar hoe alles vanzelf verkleurd is mij ook een raadsel.

  SvaraRadera
 7. Det är bara våra vita rhododendron som blommar/blommat. De lila börjar nån enstaka blomma!

  SvaraRadera
 8. Din slänt med Azaleor är kanske inte riktigt lika mäktig som den i Japan ännu, men ge den lite tid så ska du se att du snart har ett eget Azaleahav =)
  Vad mystiskt att blommorna skiftar färg, ert grundvatten eller jord måste innehålla något som framkallar färgskiftningen.
  Här regnar det för det mesta och när det inte regnar så blåser det storm, så jag tror vi har nästan lika tråkigt väder överallt just nu...nu håller vi alla tummar och tår för att vädret skärper till sig!
  Kram Annica

  SvaraRadera
 9. Fantastiska blommor hos dig ,hoppas det ordnar sig ,kram Nette

  SvaraRadera
 10. Så fantastiskt fint med rhododendron, som bara dyker fram i skogen längs er väg! Underbart!
  Det där med att blommor skiftar färg är lite ett mysterium, men jag tror att det mera beror på, att de med tiden återgår till sitt ursprung, än på jorden. Fast i fråga om hortensior, så är det ju surhetsgraden i jorden som avgör om de ska bli rosa (basisk jord) eller blå (sur jord). Ja, jag bara gissar....fast inte om hortensiorna.
  Era azaleor är ju jättefina! Jag kan bara förundra mig över att ni får så fina blommor i ert stenrike! Beundransvärt!

  Har hört av Paula, att maj har varit den regnigaste månaden på 200 år i Stockholm - och har ni haft ännu mer, så...
  Här har vi haft lite skiftande väder, men ganska svalt för att vara maj!

  Guckusko - ja, jag vet att den anses vara jättevacker - men det tycker jag inte. Den ser faktiskt ut som en spindel, som har sugit blod...brrrr!

  Skräp i naturen tycker jag inte heller om!!! Leif Brost - han, som har Bärnstensmuséet här nere, gjorde ju härom året en utställning, bara med skräp han hittat i naturen. Helt otroligt!
  Vem är det, som bara lämnar sitt avfall efter sig, undrar man.

  Hoppas att Blogger och Microsoft snart kan komma överens, men annars klara du dig ju bra i alla fall!
  Vi hörs, mail kommer, kramar, hälsa!
  Monica

  SvaraRadera
 11. WOW vilka roddisar. Och allt annat vackert också. Jag har aldrig haft någon sådan, men det finns en här i byn som har flera hundra och clematisar som klättrar högt upp i träden. Man blir mållös. Synd att det regnar och blåser så förjordat. Det kan inte blommorna gilla. . . heller. Inatt är det varnat för kyla ner mot 0. Vi har täckt alla plantor och potatisen. Man vågar inte annat. Hoppas att det vänder snart.
  Bra gjort med skräpet.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 12. Vilket tålamod du har. När datorn inte funkar ropar jag på hjälp. Fast det är inte alltid hjälpen kan fixa felet
  och då får det bli experten som kostar pengar.
  Rododendron är fina och så är de så pampiga.Det här med att blommorna ändrar färg har jag hört att det beror på jorden. Men det kan ju inte stämma. blommorna står ju på samma ställe.
  På landet har vi i en skogsglänta rosa vitsippor.
  Alla pratar om vädret. Nu måste det bara snart bli varmt.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 13. Det är en härlig blomsterprakt du bjuder på.
  Bra initiativ för att försöka göra nedskräparna uppmärksamma på hur de misshandlar naturen.
  Jag kommer heller aldrig ihåg hur jag löser mina blogg - och datorproblem. Inte heller kommer jag ihåg att skriva upp vad jag gjort.

  SvaraRadera
 14. Det är ju inte klokt, Du har ju en Handelsträdgård, hur hinner du med vilken blomsterprakt.
  Jag känner ingen som har så mycket blommor som Du.
  Mycket vackert, kram från Hajan

  SvaraRadera
 15. Jobbigt när inte det tekniska fungerar, men du
  fixade det bra via blogger. Och om ni haft sämst väder
  måste vi, södra Värmland komma som god tvåa.
  Kan allt undra när finvädret kommer, hoppas på
  midsommar i alla fall...
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 16. Så förargligt det är när inte tekniken funkar! Men det går ju bra att blogga från mobilen även om det inte är så smidigt.
  Njut nu av din trädgård och snart? kommer sommaren, det är ju juni ju!
  Kramar från Eva-Mari

  SvaraRadera
 17. När datorn strular blir man verkligen inte glad, den måste helst enkelt fungera i alla lägen, hi hi . . . .
  Oj vad fantastiskt vackert du har det vid vägkanterna, roddisarna trivs ju i halvskugga och håller sig blommande längre. Det är den rätta tidpunkten för deras blomning nu, jag är ändå förvånad att olika växter överhuvud taget vill visa upp sig i detta regn-blåsiga vädret som varit och är hela tiden.
  Men samtidigt har det blommat väldigt länge på detta viset, t.ex. som mina tulpaner som blommat hela maj månad och ännu inte vill 'släppa taget'. Men igår fick de nådastöten från stormvindarna, flera bröts av, och som du skrev 'att de kan blåsa av med rötter och allt', hi hi . . . märkligt väder . . . .
  'Glucko' de påminner mig lite om träskor, de kunde kanske betyda 'lyckoskor' = gluckosko. Eller de köttätande växterna (flugor och småkryp) som jag sett på natur program. De ser häftiga ut . . . .
  Jag säger varje dag och vecka att: nu så kommer värmen och sommaren, så Nu borde den vara här !

  Må gott tills dess, kram/ Eva

  SvaraRadera
 18. På något sätt lyckades du alldeles förträffligt. Ska man veta hur man får till inlägg också??? Jag bara skriver.
  Men jag förstår att andra kan mer. En del lyckas få bilderna där de själv vill och likaså texten.
  Guckusko??? Jag trodde det hade något med gök att göra. Jag har inte sett någon gök och ännu mindre någon med skor på. / Britt

  SvaraRadera
 19. Då är det väl samma fel för mig antar jag med inläggen, har inte vågat testa igen men det var ju du som lärde mig att skriva i Windows live written och sen skicka till bloggen. Jag har ingen aning hur jag skulle lyckas skriva direkt, eller jo det kan man ju men jag får inte in bilderna, måste ha dem på något annat vis och inte direkt i bloggen för då blir det ju fullt på en gång??? Man blir galen.

  Vad mycket fint du visar, ja här är det kalasväder idag men de hade hotat med regn, surprise surprise, så jag ä

  SvaraRadera
 20. Jag är tacksam för varenda soltimme jag får, skulle det stå. Var lite snabb att trycka iväg.

  Kram

  SvaraRadera
 21. Så enormt vackert det blommar hos dig. Azaleor och Rhododendron är vi inte bortskämda med på Gotland. Det är lite trixigt att odla dem här, men visst finns det de som lyckas.
  Beergklint däremot växer nästan som ogräs, åtminstone i rabatterna här på Odvalds.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 22. Jag trodde först att det var bilder hemifrån dej och satt bara och gapade. Jag såg klippor fyllda med blomster framför mig tills jag läste nästa lilla bit, luring där. :))

  SvaraRadera
 23. God eftermiddag!
  Hoppas att du inte Blåst bort!! Eller är avskuren från omvärlden..p g a regnet!! Tänker på vägen upp till huset.
  Vet inte vad jag skall säga om vädret...eller vi kanske skall låta bli att kommentera det! Fantastiskt med alla blommor som ni har..är väl tur att det blommar lite..annars kunde man ju tro att det är höst! Ha en fortsatt mysig dag!! Kram och hälsa!

  SvaraRadera
 24. Oj,oj så vackert det blommar! Lite värme och sol nu också så vi kan njuta fullt av sommaren :)

  SvaraRadera
 25. Iiiinte kul när tekniken fungerar!! Jättefint inlägg. Oj vilken pampig slänt i Japan, imponerande. Snart ser det likadant ut hos dig gissar jag, du har ju gröna fingrar så att det förslår. Och jag håller med, vilket väder!! Sitter här med raggisar och filt, brrr...

  Många kramar aka

  SvaraRadera
 26. Haha, jag brukar ju visa tofsen, men
  denna är mat-Tinas.
  Stor kram/AM

  SvaraRadera
 27. Nästa för vackert för att vara sant med dina rododendron men du verkar ju få allt att blomma där i snäckskalsdalent. Jag är hel lycklig över några få knoppar på mina två rododendron.
  Att komma ihåg hur man gjorde något på datorn, nej det är inte möjligt om man har en del år på nacken. Säkrast att alltid anteckna bara man nu ens kommer ihåg det. Ha en bra dag.

  SvaraRadera
 28. Bohuslän är ju bara så fiiint! Men regnigt. Fast i havsbandet lär det vara möe sol.
  Fådda blommor är kul - med Kurtan också.
  Du verkar bo fantastiskt fint.

  SvaraRadera
 29. Sååååh vackert du har med alla dessa rodisar trots blåst och regn med kyla.
  Denna dagen också sen ska sommaren komma...sägs det :-)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 30. Fantastiska bilder på fantastiska växter... både stora och små. Såå vackert allting - du har en underbar trädgård!
  För att ha problem med bloggen så har du på något vis lyckats bra! Jag skriver ju direkt och fattar nog inte riktigt hur du gör och varför...
  Hoppas dina problem löser sig.
  Ha det gott
  Kram

  SvaraRadera
 31. Vilka underbara rhododendron!
  Det alliumhavet skulle jag oxå gärna vilja ha!
  Härliga naturbilden, typ finn fyra fel!!! Fattar inte att man inte kan ta med sej sitt skräp hem! Fy skäms!
  Vädret blir snart bra, ska du se! Här är det bättre idag och imorron får du det till dej! Igår när jag var finklädd och på spännande utflykt blåste det massor, idag är det lugnt!

  SvaraRadera
 32. Trägen vinner. Ge inte upp dina bloggförsök, för jag tror att vi är ganska många som blir ledsna i så fall.
  Så vacker blomning du har hos dig! Rhododendron har jag inga, men kanske borde jag skaffa några? De är ljuvliga.
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 33. Vad konstigt att du inte får till det i Blogger,hm, tänk om man kunde ge dig nåt tips men nåt mer otekniskt än jag finns nog inte... så jag kan bara hålla tummarna att det funkar i fortsättningen, så vi får ta del av dina härliga inlägg!
  Kramis!
  Gunilla

  SvaraRadera
 34. Tack!! Jag slår kullerbytta :)
  Kramar/AM

  SvaraRadera
 35. Jag föll extra mycket för den blå bergklint. Många fina bilder som vanligt. Det tekniska strular rejält för mig också. Värre än någonsin sista veckan. Kram Bosse

  SvaraRadera
 36. Hey keep posting such good and meaningful articles.

  SvaraRadera
 37. Jag hade också jätteknölproblem för ett tag sedan. Jag bloggar i Windows Live Writer och publicerar till Blogger och det ville sig inte alls. Sen visade det sig att det var en säkerhetsinställning i mitt eget googlekonto som (av någon underlig anledning) krånglade till det. Det har alltid funkat förut. Jag kryssade i "Tillåt mindre säkra appar" och så gick det igen. Hade du något liknande? och varför dök den där säkerhetsinställningen upp plötsligt?

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta