I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

fredag 30 maj 2014

Tillbaka.

0140530
Hemma igen.
Lite lätt ledbruten, lite lätt slut, men oj, så mycket roligt vi haft!

1140530
“Vår” japanska familj med en bunt vänner har varit hos oss. Sällskapets storlek har varierat mellan 12 – 16 personer.
Vi har ätit svenskt “smorgasbord”, vi har gjort kusten här i Bohuslän, vi har haft picknick på varenda kaj, tror jag, och vi har tittat på blommorna, graniten, naturen, horisonten….ja, allt.
Och så har vi tagit lite (!!!) kort också!

3140530
Vi har åkt bilar till Gardermoen, vi har haft picknick inne på flygplatsen och vi har flugit över dom norska fjällen till Bergen.

5140530
I Bergen har vi ätit gott, sovit bra, strosat på Bryggen, åkt Flöjen och varit ombord på segelskeppet, vi har tittat på dom gamla handelskvarteren.
Och ätit fisk i fiskhallarna.

7140530
Vi har åkt tåg från Bergen till Voss, buss från Voss över Stalheim (brant, 18% stigning) till Gudvangen, åkt båt från Gudvangen till Flåm, åkt “Flåmsbana” upp till Hardangervidda och tåg tillbaka till Bergen.

9140530
Vi har flugit tillbaka till Oslo, ätit ännu mera god mat, tittat på alla fina blommor, lunchat på Aker Brygge och bott på samma hotell som Rolling Stones (fast vi såg dom inte).
********************************************
Vi har tappat bort japaner med jämna mellanrum, vi har nästan missat tåg för japanerna har tittat på vykort, alla har måstat gå på toa (vet någon hur lång tid det tar när 12 personer ska gå på toa?), vi har tappat jackor, kameror, blivit jätteförkylda, fått ögoninflammationer (såna där med var som forsar ur ögat), vi har ätit och druckit mest hela tiden, vi har knappt haft tid att sova.
Och den berömda “Flåmsbana” var inställd p g a stenras, precis den dagen vi skulle åka, men vi hade sån tur så vi hade bokat fel, en senare tid, och då hade man hunnit städa undan så att tåget gick! Sån tur, våra vänner som hemma i Japan just sett om tågresan på tv och det var lite höjdpunkten.
Ett kryssningsfartyg med 2000 gäster låg i hamnen i Flåm för att åka tåget, och dom missade den turen, stackarna.
Sen gick jag över styr på en färja, snubblade på en järnbalk med ena foten och fastnade med den andra i en järnring som satt ovanpå balken. Jättefestligt. Trodde axeln hade gått ur led eller var bruten. Tänkte att jag får göra som Mel Gibson i Lethal Weapon filmerna (om någon sett dom, han fixar till det själv, ganska tufft så där)!
*********************************************** 
Åldern varierade mellan 67 år, dom två äldsta, och till 7 månader, yngsta lilla Kanae. Hennes storasyster, Honoka, är 3 år.
Och nu har dom åkt hem allihop.
Honoka har redan varit i Kindergarten och Kanae har vänt på dygnet och mormor och morfar (som är våra bästa vänner) dom har det som vanligt igen och vill komma tillbaka och vi vill åka till dom!
Undrar hur det skall sluta!
Agneta!

28 kommentarer:

  1. Men vilka äventyr ni varit med om ... och så otroligt många minnen det blev!
    Må gott!

    SvaraRadera
  2. Vilken resa! Så häftigt att vara med om, tillsammans med Japaner med en helt annan kultur.
    Tack för att jag också fick följa med genom dina fina bilder.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  3. Oj vilken resa ,tog tog nästan andan ur mig så snabbt gick det ,Norge är något jag tänker på också ,kram Nette

    SvaraRadera
  4. Oj, vilka äventyr ni varit ute på, men skojigt måste det ha varit. Inte helt lätt att hålla ihop ett sånt stort gäng, och ännu värre när det är japaner för de har liksom inte i blodet att stå i led och vänta på sin tur utan fladdrar gärna runt lite överallt =)
    Hoppas du får en lång och vilsam helg nu!
    Kram Annica

    SvaraRadera
  5. Oj, oj ....snacka om upplevelseäventyr. Vilka dagar ni haft tillsammans, så mycket ni har sett ch fått vara med om.
    Nu behöver ni landa och varva ner ordentligt.
    Kram från Anne-Lie

    SvaraRadera
  6. Vilka äventyr du är med om! Nu får du landa hemma i vardagen, andas djupt och insupa trädgården och skönheten hemma ;)

    Ha det gott!
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  7. Ojoj, vilka äventyr ni har varit ute på. Jag gissade nästan att det var en resa, men samtidigt brukar du uppdatera även när ni reser. Men med det stora japanska sällskapet förstår jag att ni har varit guider och värdar på en gång. Nu får ni ta det lite lugnt och anar jag att det blir en resa till Japan så småningom...?

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  8. Men först när jag såg alla människor trodde jag att du varit i Japan! Vilken resa och så mycket att se, Norge är ett fantastiskt land med sin natur.
    Hoppas din axel är bättre! Och Leia blev säkert glad att matte är hemma igen.
    Kramar
    Cia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kära lilla barn, vilken resa och vilka underbart fina bilder Du tagit .Du är verkligen en jätteduktig fotograf och skribent. Du är- Litet jobbigt emellanåt, men sådant glömmer man för det
      fina och varma tager överhand ändå. Detta måste jag läsa flera gånger, det var ju frågor från Dig, Nej jag vet inte hur lång tid det tager när alla ska besöka toan. Men faktiskt kissat på mig
      en gång på en bussresa. tack vare en sådan kö. Men det var nästan glömt, men poppade upp nu när Du berättade för oss. Tack för ditt underbara reportage
      kram från Hajan.

      Radera
  9. Vilket äventyr så nära hemmet. Trodde man måste åka till andra sidan jorden för att få riktiga äventyr. Det där var riktigt spännande och så mycket ni hunnit. Sen kan man ju undra hur man blir bekant med japaner?
    De måste nog ha fått ett minne för livet på det besöket. Ha det så gott nu också.

    SvaraRadera
  10. Men oj, vilka äventyr! Skönt att du är tillbaks igen ;) Ja, jag kan tänka mig hur kamerorna gick, tur att det fotas också så det finns kvar minnen som räcker hela vintern och ännu längre förstås. Vad läskigt med din axel, hoppas du mår bra nu då när du får landa i Snäckskalsdalen!

    /Jenny

    SvaraRadera
  11. Vilket härligt inlägg och så fint du arrangerat dina bilder. Jag hittade tidigare ett enkelt gratis program där jag kunde arrangera bilder men det finns tydligen inte kvar längre. Vad använder du? Som sagt man kan resa genom andra också.....jättefina foton !

    SvaraRadera
  12. Och allt detta på en vecka, drygt!! Jag blir alldeles matt vid blotta tanken...Men vilken lycka att ha dessa vänner, få visa upp det vackra vi har (och Norge då, ska väl erkännas...) och själv kanske upptäcka att det är ganska bra här uppe, trots vädret (såg regnkläder och dimma på en del av bilderna). På näst sista bilden har du några infällda bilder med väldigt dramatiskt väder, eller dimma...sååå otroligt vackra!! Blir helt betagen.
    Nu förstår jag att du pustar ut på din veranda, i sköna sängen ihop med en lycklig Leia som äntligen får vara medelpunkten igen. Tror också att du ler åt en del minnen, särskilt när man ska räkna in den "lilla" gruppen" för att försöka ta sig vidare och passa avgångstider. Värre är det väl med din axel, hoppas att vila gör sitt, så du slipper efterdyningar. Det är så lätt hänt...
    Här håller vi på och som bäst packar bobilen. Nu är det Gotland som ligger på tur. Jag har kollat biljetten två gånger (eller fler...) att jag har bokat rätt rutt, FRÅN Nynäshamn denna gång...Så lite uppehåll blir det med bloggandet, om nu inte katt/husvakten tar över förstås...
    Ha det så gott vännen och välkommen tillbaka!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  13. Oj, så många härliga bilder och vilken intensiv och rolig tillvaro ni har haft! Otroligt mycket ni har hunnit med måste jag säja! Undra på om du känner dej lite sliten och öm i kroppen och kanske i knoppen också...! :) Det verkar vara ett härlig gäng och så många aktiviteter ni hunnit med!
    Hoppas att du nu hinner njuta av det vackra i Snäckskalsdalen!
    Kram
    LIsa

    SvaraRadera
  14. OMG, OMG, OMG! Välkommen tillbaka!
    Det låter som era gäster har haft en helt enastående tid hos er och vilket smörgåsbord du dukade upp!
    Där kan man prata om buffé på riktigt! Japaner äter ju rå fisk, så för dem var väl inte vår inlagda sill något skrämmande? Var det något de backade för och inte ville smaka? Jag kan tänka mig, att det hade varit det för mig, om jag var i Japan...
    Så nu har du varit reseledare och värd och fixat och donat - det blir väl nästan en antiklimax när det plötsligt blir lugnt och stilla omkring dig igen? Men SÅ skönt samtidigt!
    Hela besöket har ju varit en stor fullträff och så mycket de har hunnit se och uppleva! Vilken himla tur ni hade med biljetterna till "Flåmsbana"!
    Till och med vädret verkar ni haft tur med! Ja, du kan helt klart känna dig nöjd!
    Och inget av det du befarade före besöket inträffade tydligen heller...strejk etc.

    Här är det mycket kalasande nu, men inte i de dimensioner du har haft!
    Idag kommer döttrarna med familjer och Rig och S-G på eftermiddagsbuffé, på torsdag tar Max studenten och på lördag ska vi få vår överraskningspresent, vi blir hämtade kl 12 - sen vet vi inget mer...

    Jisses, vilken lång kommentar det blev - du har varit efterlängtad, tror jag!
    Må så gott, ta det lugnt, hälsa Omgivningen, vi hörs!
    Kramar, välkomnande, Monica

    SvaraRadera
  15. Det var ingen dålig tur ni har varit ute på! Det är ju bara fantastiskt att tänka att alla var med hem på slutet, vilken logistik! Men vilka vackra ställen ni har besökt, det måste vara ett oförglömligt minne för dem som var med. Nu kan du pusta ut och jag hoppas att du är bra i din axel.
    Ha en skön helg!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  16. Vilken härlig tid fu haft med gäster och resor. Det lever du länge på. Och just nu som naturen är dom vackrast. Det var bra tajmat. Nu går du njuta av minnena och vila upp dej.
    Ha det gott och kramar.
    Birgitta

    SvaraRadera
  17. Suck, pust, flämt och stön! Jag tror jag läste allt utan att andas! Var det lika intensivt som det kändes när jag läste? Men trevligt har ni haft förstår jag! Kul! Och du slapp Mel Gibson-lösningen. Gôtt! Nu får du se om du kan återvända till vardagen i Snäckis. Planera för nästa tur. Vi kom hem från vår resa till värmen i torsdags. Har haft så underbart härligt!! Och jag kunde verkligen koppla av. Så himla skööööönt! Men nu är det på´t igen. Skall strax börja jobba.
    Stor kram!

    SvaraRadera
  18. Välkommen tillbaka! Vilka minnen du har skapat, låter härligt med allt utom axeln. Kram Merja

    SvaraRadera
  19. Vilken härlig tur och fina upplevelser. Tack för att du tog oss med genom din blogg!

    SvaraRadera
  20. Oj vilken upplevelseresa ni gjort. Så mycket fint och spännande. Hoppas du inte skadat din axel utan är i prima form igen.

    Ha en fin fortsättning på helgen.

    Kram Karin

    SvaraRadera
  21. Så helt underbart och äventyrligt! Tack för den härliga beskrivningen av det ni upplevt.
    Jag älskar ju Norge och skulle vilja åka dit i år igen, men mina resor är betydligt lugnare än er varit.
    Jag förstår att japanerna längtar tillbaka!
    Varm kram, Ingrid

    SvaraRadera
  22. Hej, jag igen!
    Svar: Nej, några båtar kan inte lägga till vid bryggan, det är inte mycket mer än knädjupt längst ut...
    Och dansa där, njäää, då ramlar man nog i!
    Nej, den är väl helt enkelt tänkt för dem, som inte vill bli sandiga om fötterna! Tror jag!
    Kram igen!

    SvaraRadera
  23. Phu..jag blir alldeles yr av och läsa, det var full fart!
    Så många ni var och så mycket ni har sett, den resan
    lär du aldrig glömma. Norge är fantastiskt vackert.
    Och jodå jag har sett Gibson "dra" rätt sin axel, hoppas
    du slapp det.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  24. Att du inte varit hemma har jag misstänkt. Men att du varit med om så mycket hade jag aldrig anat. Litet annorlunda och enormt fina bilder!

    SvaraRadera
  25. Åh, herre gud vilken resa och vilka underbra bilder, och SÅ många människor ni var på samma resa.
    Vilken proffsig reseledare du/ni är, och Norge är ju helt fantastisk.
    Vilken tur att du inte bröt nyckelbenet, eller andra ben när du trillade.
    Kram
    Annelie

    SvaraRadera
  26. Heeeej! Så nu får jag förklaringen på din långa bortavaro! Finbesök, jisses, förstår om du är lycklig men ledbruten! Japaner japaner, hoppas verkligen du får möjlighet att göra ett återbesök hos dem! Jag jobbade ett par år för ett japanskt bolag, nästan all personal hade varit på studiebesök på huvudkontoret. Jag hann dock aldrig längre än till Dusseldorf där systerbolaget var. Tyvärr, jag sa upp mig för att starta eget istället.---
    Och du, nu har jag lärt mig en ny växt, rävsvans! Vi har massor av den kuliga växten men jag hade ingen aning om vad den hette. Och du är såå välkommen tillbaka i cybervärlden, har saknat dig
    Kram

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta