I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 11 maj 2014

En strålande dag i naturreservat.

1140510 6140511
Häggen blommar. Och det gör syrénen också! Så då får skomakar’n inte ledigt i år…..hahhaa! Stackar’n, menar jag förstås!

 

3140510 2140510
Igår hade vi den mest strålande dag här och vi “tog” svägerskan (man “tar” ju inte henne med sig, men det är just det som är så roligt att skriva då…) med oss och åkte på liten utflykt.

Äppelträden blommar och den blomman slår väl det mesta i skönhet, denna färgskala, så ljuvlig!

 

4140510
Det här huset passerar man när man går i “Näverkärr” som naturreservatet heter, och är det inte läckert?!

Men som goda bohusläningar har man lagt det med ett berg skyddande i söder och med framsidan rakt i norr!

Kartbild

 

 

5140510
Innan man kommer ner till sjön (havet) passerar man alkärr (skyddade) och runt alarna växer gulblommande iris/svärdslilja.

Det ser nästan exotiskt ut, man väntar sig nästan att det plötsligt skall titta upp en alligator…….

 

6140510
Man knallar över en kulle och där ligger ängarna med gullvivor, det var precis rätt tid igår!
7140510

 

8140510
Dom växer nästan alldeles fram till det salta vattnet!

 

9140510
Triften, strandtriften, strandpilten, strandgossen…..eller Armeria maritima som den väl heter på latin, blommade redan. Söt.

 

10140510
Och styvmorsviolerna.

Det var som en liten miniflora ute i går. En dag att minnas.

Agneta!

29 kommentarer:

 1. Nu har du verkligen lockat fram "majkänslan" som jag saknat! Åh, så mycket vackert du visar och huset är helt underbart! Vilken vacker omgivning...nåja, jag menar verkligen OMGIVNING i ordets rätta bemärkelse. :)
  Här är mest kallt och regnigt - korta solglimtar i bästa fall.
  You made my day!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Vilket fint väder ni fick! Äppleblom slår det mesta! Det är min favorit. Och styvmorsviol och några till :)

  SvaraRadera
 3. Oh vackert i naturen hos dig med, men vi har lite regn idag,,underbara bilder och du det huset ett sånt kan man drömma om . ha det gott gott kram MOnica

  SvaraRadera
 4. Fine bilder fra turen i naturreservatet. Det er så deilig å se så mye fin blomstring! Takk!! :)
  Fortsatt god søndag!

  SvaraRadera
 5. Åh så fint, men att syrénerna blommar allaredan?! Inte lätt att vara skomakare då inte....Så mycket blommande det finns i dina omgivningar....det börjar komma lite här men nog ligger vi några steg efter...

  SvaraRadera
 6. Det ser så härligt ut!!! Blommar gullvivorna redan? dom är mina favoriter :)

  SvaraRadera
 7. Fasen vad ni är långt före! Men fint är det. Vi får snällt vänta på att Häggen ska få blad först :)

  SvaraRadera
 8. Ja, ni ligger lite före oss, men jag kan se att häggen är på väg här.
  Fina bilder - tack för att jag fick titta! ;)
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vilka fina miljöer. Ängen med gullvivor ner mot havet - underbart.
  Det med skomakarn har jag aldrig hört, alltid lär man sig något på bloggar hihi.
  Ha det gott. Kram, Ingela

  SvaraRadera
 10. Vilken fin promenad du tog med oss på! Mellan hägg och syren blev bara hägg och syren! Underbart att se de bohuslänska klipporna!

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig utflykt ni har gjort.
  Så mycket gullvivor har jag nog aldrig sett, så fint
  Skönt att solen tittade fram igen :)

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 12. Så ljuvligt...med alla blommor! Tänk så tidigt det är i år...eller är det så att det blir tidigare och tidigare för varje år...med blommorna??
  Gullvivor eller Majnycklar som farmor alltid sa....det plockade jag massor när jag var barn..doften är ljuvlig!!
  Förstår att det var en underbar utflykt!!
  Ha nu en fortsatt mysig kväll...(har har regnat..men nu ikv kom solen...visst är det märkligt..:-) )
  Kram Annika

  SvaraRadera
 13. Vilket härligt inlägg, och det där fotot på blomman med alla namnen, det ser ju ut som ett vykort (alltså väldans vackert!)
  Tack för att du "tog" med även oss på denna lilla utflykt!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 14. Låter litet tjatig - men otroligt vackert där du bor. Och du kan fånga det fint på foto. Det där med alligator stämmer, det ser nästan så ut.

  SvaraRadera
 15. så fina bilder, verkligen vackert
  Ha en bra vecka!
  Hanna

  SvaraRadera
 16. Åh, syrener och gullvivor, underbart.
  Det där huset sätter igång fantasin...skulle gå att göra riktigt fint.
  Ha en skön vecka.
  Kram
  Agneta (som brukar stoppa näsan i den blommande häggen på min skolgård)
  Agneta

  SvaraRadera
 17. Fantastiska bilder! Så vackert med alla blommor.
  Här har vi knappast sett solen och våren kom av sig, så inga syréner har slagit ut än!
  Ha en skön kväll!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 18. Vilket vackert område och tänk att få gå omkring i det naturreservatet! Har varit på västkusten i veckan och stod då och beundrade blommor i bergsskrevorna, och nu fick jag ju veta av dig vad de heter; strandtrift!
  Ha en fin vecka!
  Annika

  SvaraRadera
 19. Men åh, vilken fin utflykt ni gjorde! Svägerskan är säkert bara glad att ni "tog" med henne!
  Sen är det så jättebra, att du lägger in en karta då och då, jag gillar att ha klart för mig var man är på bilderna. Allvar, jag menar det.

  Håller med om att äppleträden har de absolut vackraste blommorna! I fjor sprang jag på ett blommande äppleträd borta i strandskogen (där måste ha varit en trädgård en gång). Måste gå dit i morgon och kolla om det blommar...

  Vilken tur, att det inte finns några alligatorer vid alkärret! Blommande gula svärdsliljor är alldeles tillräckligt exotiskt för mig! Växer de där, alldeles vilt? Otroligt!

  Fält med blommande gullvivor känns mera fredligt och svenskt. Det finns i Skåne också, vid Brösarps backar på Österlen och jag har sett det för många år sedan, men den synen sitter kvar på näthinnan!
  Strandtrift har vi här på strandängarna också och de blommar längs motorvägen (trivs tydligen med avgaser...), dessutom har jag sett, att det verkar vara en populär växt på plantskolan!

  Må väl i din vackra Snäckskalsdal!
  Tusen kramar, Monica


  SvaraRadera
 20. Så vackert du har det i ditt paradis och stackars skomakare som inte får semester i år- Tror nog att han får det hos oss i alla fall. Häggen blommar men inte syrenen. Vintern har gett med sej nu och idag har vi haft hela 9 plusgrader med regn förstås. Inget uteväder. Har slappat mest idag och nu väntar sängen.
  Ha det riktigt gott och njut av allt vackert som du har omkring dej.
  Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 21. Den svägerskan skulle man gärna ha varit, men tackar som bloggläsare för den rundturen och alla vackra bilder! Äppelblom... smakar på den! ♥

  SvaraRadera
 22. Tackar också för denna underbara promenad, vilken dag ni fick.
  Som tur var blev det lite kallare så syrenen höll sig en vecka innan den började blomma.
  Så det blev en liten semester i Skåne i alla fall ;-)

  SvaraRadera
 23. Och det tror jag också svägerskan gjorde, henne som ni tog med ut...*skrattar*...mindes dagen. Att ni sen hade solsken, ja det är ju bara att gratulera till...dels blir ju allting mycket trevligare och sen var ni nog ganska ensamma om det vädret dessutom...Och hela ängar av gullvivor (vår landskapsblomma förresten) är inte ofta man ser, inte ens här. Strandgossen finns ju inte alls i vår trakt, av förklarliga skäl.
  Här har det och är fortfarande regntunga skyar, vartän jag ser, nån sol finns ej mer...eller så känns det iallafall. Mungipor och humör håller ungefär samma profil, låg.
  Ha det så gott vännen!!
  Kram kram

  SvaraRadera
 24. Har återvänt till bloggandet och ser att du har som alltid så fina foton. Här har våren stannat upp, det är grått och trist. Gullvivorna blommar även här. Det är nog dags att se sig om i naturen eller i stans parker men vädret har inte varit så lockande.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 25. Härliga våriga bilder och dina gullvivor är super, den är min favoritblomma nu på våren i väntan på syrenerna. Karin

  SvaraRadera
 26. Vilken fantastisk natur! Nästan som en sagovärld. Lägger Näverkärr på minnet och skriver upp i kalendern. Det kan bli en hudbilsutflykt till nästa år. Tack för tips och fina bilder.
  Anette

  SvaraRadera
 27. Jag blir mer och mer förundrad över allt vackert i naturen på västkusten. När man tänker karga klippor ser man inte framför sig denna frodighet. Äppleträdets blommor är helt ljuvliga. När äppleträden blommade här för många år sen körde vi förbi på jakt efter vårt drömhus. Och vi fann det bland alla rosa äppleblommor. Det är 39 år sedan nu och är fortfarande vårt paradis.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 28. Jag njuter av dina fina bilder med alla de växter som just nu visar sig till glädje för oss alla. När jag är ute och går med lille Åskar passar jag på att vandra i bokskogen som är så vacker just nu med sin skira grönska. Häggen håller på att blomma ut och ersätts precis som du säger redan med syrenerna. det är så härligt.
  Ha det gott.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 29. Haha, nu blev jag allt lite snopen, jag som nyss beundrat mina fyra gullvivor jag hittade på promenaden! Och så visar du detta hav! O inte bara gullvivor, hägg och syren o äppelpäppel och violer...här blommar faktiskt tussilagon fortfarande, sida vid sida med vitsipporna som nu är bautastora!
  Nu är ju värmen på väg sägs det, så om en vecka har säkert även vi full sommar! Inte en murkla på hygget jag spanade in idag, men motion fick jag allt...
  Kraaam

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta