I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

torsdag 16 maj 2013

Att ha trädgård i ett gammalt stenbrott.

1130516
När man valt att bo i ett gammalt stenbrott är det inte alltid helt lätt att hitta någonstans att plantera. Med tiden har vi lärt oss att peta ner växter och lökar överallt där man först kan peta ner lite jord. Ibland blir det under ett stenblock och över en aspstam…..

 

3130516
Balkansipporna trivs konstigt nog i tallbarr, enbart!

 

5130516
Ormöga bakom en sten och några förtvinade tulpanlökar. Och i år, det vackert roströda blåbärsriset som fond!

 

7130516
Jag har alltid önskat mig en liten, liten skog av lärkträd.

Nu har det bara blivit ett träd. Åt gången.

Första var när vi bodde i storstan, men det ansågs ha blivit för stort, så det likviderades vid nåt tillfälle, när jag inte var hemma. Sur, jag, oh nej då! Sur blir jag sällan, men arg, ja, eller nej, besviken är ett mycket bättre, bittrare och passande ord!

Sen hade jag ett vid det gamla huset på landet. Det blev för högt så då kapade omgivningen toppen och jag blev inte glad då heller om man säger så.

Men nu, nu har jag ett nytt och det bevakar jag noga.

Jag har haft omgivningen att plantera det och det är som sagt inte lätt här i stenen. Men vi fick lyft på några stenar och hällt ner jord och kilat ner trädet där emellan. Nu är det ett par år och det är väldigt välväxt.

9130516
Jag tittar på det varje dag nu på våren, det är så gulligt med sina mjuka barr. Och färgen, den är så underbar.

 

11130516   13130516
Lökplantering kan vara lite knivigt när det är så mycket sten, men det löser sig lätt med hinkar, byttor och krukor. Sen får man hitta nån ny sten att flytta på!

Här är det min älsklingsnarciss, Thalia.
15130516
Jag ser dom från köksfönstret. Och njuter.


17130516
Idag vände dom sina ansikten mot solen och dom njöt, dom också, det ser man nästan.

 

19130516

Vi har haft sommar idag med lite sol, lite soldis, men härlig värme som pendlat mellan 20 och 25 grader. Härligt!

Agneta!

43 kommentarer:

 1. Jag som älskar sten skulle stortrivas hemma i din trädgård.
  Må så gott och ha en trevlig pingst!

  SvaraRadera
 2. Tycker det är så vackert med sten i trädgården!!! Så snyggt i kombination med blommor!
  Kram Lena

  SvaraRadera
 3. Du är påhittig med planteringar. Hos mig växer det mest gräs. Och mossa. Mossa är grönt mjukt och fint. I övrigt gillar jag mina ormbunkar, funkior men avskyr att kirskålen trivs osedvanligt bra hos mig till trots för ständig pillande och bortplockande. Jo, min cymbalaria muralis blommar fint på vissa ställen medan den inte verkar komma alls på andra.
  Kram i värmen från andra sidan fjor´n.

  SvaraRadera
 4. Lärkträd är så vackra tycker jag. Påhittiga planteringar. Kraaam Pia

  SvaraRadera
 5. Så underbart fint med växterna som trivs och frodas lite både här och där.
  Kram
  Eva

  SvaraRadera
 6. Du har lyckats med blommor mellan stenarna eller bergen.
  Vackert!
  Kram, Monica från MINA TVÅ HEM

  SvaraRadera
 7. Så underbart vackert du fått till det i din trädgård! Blir smått avundsjuk att kunna vara så påhittig och finurlig att lura ut nya platser och möjligheter! Bra gjort!
  Och, Agneta, visst ser man hur Thaliorna lyfter upp sina ansikten mot solen och njuter:) Skönt att de inte behöver få solbränna utan kan vara lyckliga och nöjda med hur de ser ut:)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Det blir annorlunda och livfullt vackert i en trädgård som er tycker jag!
  Kram Helen

  SvaraRadera
 9. Om du visste hur exotiskt det ter sig för mig med dina stenar? Vi har sten också, men dom är MYCKET mindre och ligger ca 50 cm ner i jorden = gammal sjöbotten (alltså hav...). Så man ska inte gräva så djupt!

  Ditt lärkträd är verkligen gulligt och osedvanligt välväxt! Vi får väl se hur länge du får behålla det så...

  Och dina narcisser - nu fick jag ett väldigt "habegär", men då får det nog bli spannar här också, för jag har inte mer plats i mina rabatter!

  Varmt och soligt här också och björkarna fäller alla sina hängen, hela trädgården är full av dom! Och varmare ska det bli ... puh!

  Må så gott, vi hörs, kramar, Monica

  SvaraRadera
 10. Jag tycker det ser riktigt trevligt ut med växter bland rötter och stenar. Det är konstigt att det finns så mycket liv i växterna, att de frodas bara de får en liten gnutta jord. Vi har också haft sommar idag-
  Kramar Birgitta

  SvaraRadera
 11. Du vet hur mycket jag älskar dessa stenar/berg....paradiset för mig... ååå nu börjar jag längta igen till detta kontrasternas rike!!
  Jättevackra bilder :)

  Önskar en riktigt
  fin och Glad Pingst :)
  Kram Lollo ♡

  SvaraRadera
 12. Jag tycker ni är enastående som kan få till så många fina växter på ert berg. Men jag vet ju att ni är duktiga. Och uppfinningsrikedom har ni båda två. Vilken historia om lärkträdet.
  Roligt att höra att sommarvärmen kommit till er också. Hoppas ni får lika varmt och fint hela pingsthelgen.
  Kram!

  SvaraRadera
 13. Yes! Nu kom det där vädret som man önskade sig. Vilken dag! Idag blåser det och inte vet jag hur många grader det är, för batteriet är slut i väderstationen ute på berget... det får husse fixa i helgen... nåja, solen kikar fram lite försiktigt i alla fall...
  Så underbart fint du har det. Nu känns det lite mer hoppfullt att få till det här ute, nu när jag ser att din trädgård är uppbyggd på,, ja inte lösan sand, utan nästan tvärt om... Vi får börja lite försiktigt... jag har köpt en liten flätat pil i alla fall,,, Ha en mysig pingst!
  kram elsamarianne

  SvaraRadera
 14. hej agneta. vad många växter du har i din trädgård. vad kul! dom du kallar ormöga har jag alltid hört kallas mormors glasögon... men dom är lika fina ändå ;) hoppas du får en fin pingst i sol och värme.
  /mia

  SvaraRadera
 15. Hej Agneta! Jag gillar verkligen din omgivning, helt underbar! Och så mycket du har härliga blommor och växter runt dig! Värma har vi fått äntligen!
  Önskar dig en mysig fredag!
  Kram Sirpa♥

  SvaraRadera
 16. Ja, det gäller att ha fantasi när man bor i en stenhög :o)) Men det verkar ju ni ha gott om. Ni har ju lyckats såå bra. Hoppas att det blir tredje gången gillt med lärken nu då, så att ingen kommer och smygsågar. Du får bli trädkramare helt enkelt. Men du kan nog ta det lugnt några år till.

  Ha en riktigt fin pingsthelg nu och må så gott!

  Kram Åsa.

  SvaraRadera
 17. Så ni har också en massa sten och då är det inte lätt att få något att växa, förutom lite småblommor. Vi har ett berg på tomten med massor av sten och en skog upptill.
  Lärkträd är fina när de är små. Vi har ett som jag också blev väldigt glad över när vi flyttade hit för snart 9 år sen. Men nu är det så stort och börjar skymma utsikten från altanen mot skogen, så den ska ner nu. Tyvärr har jag ingen på berget, för där hade det fått växa i fred. Nu står det bara några meter från huset och på helt fel ställe.

  SvaraRadera
 18. Underbara bilder. Jag lovar. Jag ska inte röra ditt lärkträd
  Glad Pingst.

  SvaraRadera
 19. Ormöga!! Jag har en bukett på bordet men jag kallade dem blåöga.... ;)

  SvaraRadera
 20. ...fast jag kände att det inte var riktigt rätt.

  SvaraRadera
 21. Vad fint med klippor och blommor tillsammans! Kan tänka mig att det har varit knepigt att få ner saker i jorden med så mycket klippor? Men fint är det!

  SvaraRadera
 22. Det är en utmaning att bo i ett gammalt stenbrott, men du har lyckats bra tycker jag.
  Själv bor jag väldigt nära ett aktivt stenbrott och idag sprängde de. Hela huset "hoppar" medan glasen skallrar i köket.
  Ha en skön helg!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 23. Det ser så mysigt ut.:-) Kram

  SvaraRadera
 24. Det är ju huuur vackert som helst!!! Så fint du fått till det Agneta, mellan klippor och skrev, sååå charmigt - love It! Du imponerar med din vackra trädgård - trots att den är svårhanterbar lyckas ni göra den heeeelt fab!!


  Kraaaaaam aka

  SvaraRadera
 25. Du verkar få finare lökar i dina hinkar än vad jag får i marken. Vet faktiskt inte vad som hänt med lökarna i år för åtminstone brukar pärlhyacinterna blommar men icke i år. Tror det är första gången på 30 är som de vägrar blomma.
  Tro det eller ej men här har varit 27+ i skuggan i dag. Nästan så jag "isbiten" fått lite väl varmt att göra något.

  SvaraRadera
 26. En riktig utmaning att få det att växa i ett stenbrott, men du ser ut att lyckas! Spännande omgivningar du
  har. Själv är jag ju lite rädd för sådan natur då jag har en besvärlig ormfobi och tror att det ska ligga ormar
  under och mellan stenarna!
  Önskar er en riktigt skön Pingst och hoppas att värmen stannar över helgen!
  Kram
  Melodys matte

  SvaraRadera
 27. Så flotte bilder, du har det kjempefint:-)Vakre blomster:-)Ønsker deg en god helg! Klem Marianne

  SvaraRadera
 28. Ja, det måste vara en utmaning som heter duga, med så mycket sten! Men jag tycker du lyckas bra, det ser frodigt ut! Hoppas du nu får behålla ditt fina lärkträd!
  Kram Gunilla

  SvaraRadera
 29. Det är fint med stentomter. Mina föräldrar hade en klippigtomt som just gick under namnet klippiga bergen. Där petades det ner saker lite här och var i skrevorna under årens lopp, inte alltid med lyckat resultat men oftast så.
  Det ser så fint ut hos dig.
  Kram Anette

  SvaraRadera
 30. Thalia är en stor favorit även här - precis som lärkträdet. Hade gärna haft ett jag också.. :)

  Ha en fortsatt finfin helg!
  Kram

  SvaraRadera
 31. Det gäller att vara påhittig och se möjligheterna i det man har... du verkar ha blivit specialist på det :) Så vackert med sten - skulle älska din trädgård! Lärkträd är bland de finaste jag vet... om några år blommar det och då är de ännu finare :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
 32. Verkligen en utmaning med den trädgården...och ni har lyckats väl!! Kramen Lisbeth

  SvaraRadera
 33. Du gör ett fantastiskt arbete bland stenen. Det är otroligt vackert med stenig trädgård när det får grönska och blomma.

  SvaraRadera
 34. Hej! Nu har jag hittat en ny intressant blogg. Fina tips får man också. Tittar gärna in igen.
  Ha det gott.

  SvaraRadera
 35. Förstår att det inte är så lätt att hitta växtplatser! Är det så att ogräset också har svårt att hitta plats?
  Hur som helst, mycket vackert har du gjort bland sten och berg.

  Ha en trevlig Pingstdag!
  Kram Agneta

  SvaraRadera
 36. Dina rara växter har då verkligen en fin inramning med all sten, men jag förstår att det kräver en hel del kreativitet för att skapa lite blomning på en så stenrik tomt. Du har verkligen lyckats och hinkarna med narcisser är ljuvliga. Även en lärk har du lyckats plantera! Så vackra dessa träd är med sina mjuka barr och små söta kottar!

  Hoppas att du nu njuter av hänryckningen!
  Kramar
  Lisa

  SvaraRadera
 37. Tänk att det blommar och har sig trots stenar och berg. En liten skreva i berget kan räcka till för att det skall komma upp något fint. Hoppas du har fått njuta av helgen och kunnat vara ute och påta på =)
  Kram ♥

  SvaraRadera
 38. Man gör så gott man kan, jag förstår dilemmat med en sådan 'stengård'
  men jag ser att du löser det på det allra bästa sättet ändå. Idéer har du.
  Jag älskar ju stenar men förstår att vissa kan vara på fel ställe och plats.
  Här i Småland finns ju oxå stenar,hi hi men ofta på dumma ställen,
  tyvärr så blir ordvalet mkt fult när dessa stenar ska väck,måste be om hjälp.
  Sen bor vi i en zon som jag kallar för 'en jädra håla', fniss, men man får väl acceptera 'hålan' någon gång, kanske.
  Jag ser ändå du har en vacker trädgård (med stenar o stenblock).
  Kram/ Eva

  SvaraRadera
 39. Hej, jag tycker en naturlig trädgård är den mest intressanta, och tänk, nu kanske du får plocka lärksopp i sommar, den växer bara under lärkträd! Jag har ett ställe i byn där jag brukar hitta några, himla god svamp.
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 40. Men en sådan tomt som du har är ju hur spännande som helst. Det blir ju som en installation med alla skrevor och stenblock och däremellan blommor i olika färger. Sagolikt. T.o.m.det sargade blåbärsriset har bidragit till det vackra.
  Kram Eva

  SvaraRadera
 41. Under en praktikperiod när jag pluggade till trädgårdsmästare var jag på Horsabäcks perenner. Birgit som äger plantskolan har en smalt klippt lärkhäck. Helt, helt underbar! Det är en dröm att en gång få till en sådan i trädgården.
  Jag önskar även att jag, som du, hade naturliga stenar i min have. Jag får baxa dit dem själv.
  Ha en fin vecka
  Kram
  Milla

  SvaraRadera
 42. Det där är verkligen inte det mest lättodlade stället men ändå har ni fått så mycket fint, härligt!
  Ja bevaka det noga, en lärk är så vacker och alldeles underbara små kottar får de som man kan ha som dekor:)

  Ha det fint, kram Marie-Louise

  SvaraRadera
 43. Det är vackert i berg! Som du vet har jag ett "berg land" på gång :-) sen en stor fördel med det, ingen gräsmatta eller annat som kan ta sig in ;-) Vi har också haft sol och varmt men i morse var det tjock-tjock dimma / Venus

  SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta