I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 8 december 2013

Back in “business”.

1131208
Har varit på tur till Prag några dagar. Och vilken tur! Så vackert, så vackert!


2131208
Vi har varit i Prag en gång tidigare. 1974, tror jag bestämt att det var, och Tjeckoslovakien stod under sovjetiskt styre.

Jag minns knappt att jag såg några människor alls då. Men å andra sidan, vi fick bara lov att vara där några timmar, på vårt transitpass för bil genom dessa östliga länder.

Nu var det en glad, kosmopolitisk smältdegel, med så många turister, sanslöst många, och från världens alla hörn, verkade det som, och alla vara så glada och vänliga! Både turisterna och tjeckerna!

 

3131208
Kyrkorna runt torget i gamla stan, St Nicholaos och Tyn.


5131208
Moldau (Vlatava), så vacker, och det var precis så man hörde Smetanas musik för sitt inre öra.

 

7131208
Karlsbron.

 

9131208
Och alla dessa vackra gatlyktor…..

 

10131208
Slottet med den vackra katedralen, St Vitus.

 

11131208
Tyn kyrkan igen, eller Church of Our Lady before Týn, som jag tror den heter på engelska. På tjeckiska heter den högst sannolikt något liknande.

 

15131208
Från tornet på Old Town Hall med full utblick över julmarknaden.

Det var lite som att tassa runt i en saga, det var så vackert, så fint väder, lagom kallt, och man kunde sitta ute och äta, inlindad i filtar och med gasvärmare.

Lite glasväggar var det också.

Och markiser som tak.

Om jag ska vara helt ärlig.

 

DSCN6203
Men nu är vi hemma igen, efter diverse rundturer runt stormen Sven och genom stormen Sven och två landningsförsök direkt på varandra (ner och upp och ner och upp igen) i Göteborg som fick avbrytas, och vi fick åka tillbaka till Stockholm och sova över.

Till slut kunde vi landa i Göteborg mitt i en stormby, men ner kommer man ju alltid, och jag tycker om spänning, om det inte innebär katastrof, men det gick bra.

Och i morse var det snö på min sovrumsrabattros!

Men nu håller det på att slaska bort…….

Nu har jag ett trevligt uppdrag framför mig, jag siktar på att läsa ikapp mig på alla fina bloggar!

 

Tusen tack för alla fina kommentarer på blogginläggen som varit under semestern, jag blir så glad att läsa alla! När jag är borta från datorn saknar jag alla mina “goa” kompisar som finns i den här världen, det fyller ett tomrum som jag inte visste att jag hade!

Agneta!

52 kommentarer:

  1. Å TACK för att du tog oss med till Prag, bilderna är underbara...lite som ur Tusen och En Natt, man får verkligen fart på fantasin när man ser alla gamla vackra kyrkor och andra byggnader. Samtidigt känner jag en enorm vördnad inför dessa gamla byggnationer som överlevt både krig och annat elände.
    Å så kommer ni hem till detta...ja vi har ju inte haft besök av Sven direkt, just här,men vinter har vi fått. Och nu snöar det rejält igen, små små flingor som gör att man knappt ser handen framför sej. Och snart ska jag ut och halka med bilen, ska skjutsa hem äldsta prinsessan, och jag vill verkligen inte att hennes mor ska ut och halka i detta väder med tre barn i bilen för att hämta henne, så vi gör ett försök här snart.
    Välkommen hem och ha en bra fortsättning på andra advent!!
    Kram kram

    SvaraRadera
  2. Jaså, det är där du har varit och lurat?!! Välkommen hem! Klart att du skall hamna i stormen och inte kunna landa på hemmabanan. Jag säger då det! Det ser ut som om ni haft det riktigt bra. Tack för att du visar så härliga foton. Jag har aldrig varit i Prag men det står på min lista. Och nu blev jag än mer sugen. Där finns en massa vackert att titta på förstår jag. Och kanske ett och annat gott att äta och dricka också?
    Idag blev allt det vackra som fanns på morgonen bara blött och eländigt så idag stannar vi inne... Måste dessutom försöka att kurera min förkylning ytterligare. Borde väl släpa mig till jobbet i morgon?!
    Ha en fin em och kväll!
    Stor kram!

    SvaraRadera
  3. Välkommen hem! Så vackert inPrag tack för att jag gick följa med:).
    Hu, vilken läskig flygtur! Det blåste rejält när vi landade i Oslo påväg från Island, gillar det inte!:).
    Trevlig andra advent till dig
    Kram Maria

    SvaraRadera
  4. Vilken resa du varit på. Har aldrig varit i Prag, men det verkar väldigt vackert där. När du skrev att det var som att vandra i en saga, så kunde jag riktigt förstå hur det var =)
    Här har vi snö och vinter, det är -11 grader och det knastrar gott under vinterskorna.
    Kram ♥

    SvaraRadera
  5. Vilka vackra foton från Prag! Jag skulle vilja åka till Prag...en del tycker Prag är den vackraste staden i Europa andra tycker det om Budapest...nu har jag varit i Budapest så det vore roligt att kunna jämföra...Usch det verkar som det var en synnerligen dramatisk landning...spännande...nja jag vet inte om jag skulle tycka det...
    Du har någonting att hämta hos mig!
    Kram,
    Regina

    SvaraRadera
  6. Milde tid, vilka bilder! Du är verkligen en makalös fotograf! Jag minns, att redan när Vivi rekommenderade din blogg till mig, så berättade hon vilka fina bilder du tog och dom har bara blivit bättre sedan dess!
    Karlsbron i dis och dimma och med grenen på högersidan - wow! Och alla bilder tagna när det var mörkt - hur gör du?
    Jag kunde just tro att ni var iväg, minns ju att du berättade om Prag för ett tag sen, men kom inte ihåg att det var nu!
    Kul att ni hade det bra och skönt att ni är "på plats" igen! Här har vi blixthalka, lätt duggregn och i natt flera minusgrader igen - jag stannar inne...
    Bamsekram, Monica

    SvaraRadera
  7. Helt underbara bilder från Prag! Sanslöst vackert och du kan verkligen fängsla med bilder!
    Så ni kom liksom i kläm där med Sven! Vilken otur med upp-och-ner:andet!

    Ja, nu har vintern slagit till rejält! Du må tro att i dag brer den på rejält här! Ser att ni också fått snö och på blommande rosor dessutom!
    Önskar dej välkommen hem och att du har en fin fortsättning på adventsdagen!
    Kramar
    Lisa

    SvaraRadera
  8. Välkommen hem igen, fantastiska bilder du visar. Jaså, du gillar spänning i luften, skönast om man kan landa på en gång så man slipper oroa sig.
    Du lider inte av någon julstress hör jag (det gör inte jag heller) om du ska läsa igenom allt du missat här på olika bloggar, det tar sin tid.
    Nu ska jag dra på mig målarkläderna och måla tak och lister i ett av killarnas rum. (Har ev. något på gång)
    Kram!

    SvaraRadera
  9. Välkomna hem! Härligt att ni haft det bra! Förstår av bilderna, att Prag är vackert! Skal genast be Yohanna läsa din blogg. De funderar nämligen på Prag.
    Vad vore livet utan spänning...fniss....
    Josefine kommer hem ikv från London..hon är SÅÅÅ flygrädd..!! Så jag hoppas att det är lugnt i luften!!
    Blev så lycklig i morse, när det snöade..:-) mindre lycklig..när det gick över i regn!!
    Ha en fortsatt mysig söndag!!
    Kram Annika

    SvaraRadera
  10. Jaa, Prag är en sagostad! Och vackra bilder har du tagit, som vanligt. Önskat på Karlsbron har jag gjort en gång... 2001 tror jag. Men inte kommer jag ihåg vad jag önskade och inte om det slog in heller!

    Skönt att ni kom hem ordentligt till slut!
    Ha en fortsatt fin adventssöndag i hemmets lugna vrå.
    Kramar från Eva-Mari

    SvaraRadera
  11. Jag var i Prag för några år sedan. Underbar stad och goood mat! Bodde på Aquincum hotel och åt där världens godaste kycklinggryta! Kanske dags för en ny resa och kycklinggryta...
    Ha en skön andra Advent!
    Kram
    Agneta

    SvaraRadera
  12. Vilken vacker stad!!!! Helt fantastiska bilder! Har tänkt åka dit, men än har det inte blivit av....
    Här har snön vräkt ner hela dagen. Gubben är ute och plogar! jag håller mig helst inne och är glad att jag är ledig idag.....
    Kram Lena

    SvaraRadera
  13. What a great trip to Prague and your pictures were even more spectacular than before! :-)
    How scary though with the plane going up and down etc, am glad you made it home safe!

    SvaraRadera
  14. Praga jest piękna, to prawda, by byłam tam również . Ślicznie też ja na zdjęciach pokazałaś. Podróż powrotną do domu nie była jednak zbyt przyjemna. Pozdrawiam.
    Prag är vackert, det är sant att jag var där. Jag är också ganska på bilderna du visade. Returresa hem var inte alltför trevliga. Yours.

    SvaraRadera
  15. Oj vad trevligt med en liten resa. Prag har jag aldrig varit i men vill nog gärna åka dit.
    Och här hemma blev det livat. Spänning i flygplan har jag varit med om när vi en gång fick nödlanda i Köpenhamn. Inget som skrämmer mej i vidare resor.
    Ha det gott. /Knatten

    SvaraRadera
  16. Så härligt att se dina härliga bilder från Prag - en stad jag älskar... Var där för några år sedan och återvänder gärna. Vissa platser vi besökt konstaterar vi efteråt att ja - det var trevligt. That´s it. Andra platser vill vi gärna besöka igen. Får liksom inte nog. Prag är en sådan plats. Alla vackra hus, broarna, slottet - musiken, maten, människorna....
    Inte nådigt att drabbas av Sven på hemmaplan. Skönt att det gick bra till slut i alla fall!
    Kram

    SvaraRadera
  17. Visst är det härligt att smita iväg från vardagen och landa i en annan värld. Spännande sevärdheter och så vackert belysta. Jag har aldrig varit i Prag , men jag ser att det får komma på min önskelista.Jag hade varit skiträdd med en sådan flygresa som ni hade. Vi tog landvägen med buss till Berlin, fast vi var lite före Sven förstås.
    Ha det gott Kram Eva

    SvaraRadera
  18. Underbart med en resa. Och Prag skall ju vara så vackert. Ja denna Sven vad han hittat på.
    Men ha nu en kanoners vecka kära du, kram från Maria

    SvaraRadera
  19. oh så vackert jag vill med åka till Prag det får bli en vinterresa är ju härligt med alla deras underbara byggnader, och julen där är ju lite mer än våra svenska julmarknader,,Så fina bilder du tar , gillade de på lyktorma och kyrakn , och skorstenarna, ja egentligen allihop men de mest ha det gott kram MOnica

    SvaraRadera
  20. Jag har aldrig varit i Prag så för mig lät det intressant och spännande. Någon Sven storm , nej något sådant vill då jag inte råka ut för. Var i storm på en Viking båt från Tallinn en gång och folk spydde och både bord stolar och människor trillade ut efter golvet så, nej fy sjutton så rädd jag var. Som du säger, lagom spänning är bäst.

    SvaraRadera
  21. Vilken trevlig liten tur. Underbart vackra bilder och vyer. Man behöver ju inte alltid resa själv, det finns ju så många som snällt delar med sig av sina resor här i bloggvärlden. Tack för den turen :)
    Kram

    SvaraRadera
  22. Så vackert det var i Prag. Härligt med semester så här på höst/vinter kanten.
    Verkade inte så härligt att flyga runt med Sven. Han var en kraftfull rackare.
    Skönt att ni kom hem hela tillslut.
    Vi fick också besök av kung Bore, ett tag. Nu är allt borta. Grått och trist.
    Kram
    Annelie

    SvaraRadera
  23. Så vackert det ser ut att vara Prag och det måste varit en upplevelse att ha varit där redan i mitten av 70-talet och att se få uppleva samma stad nästan 40 år senare :)

    Dessa stormar, de ställer till det och att flyga när vädrets makter bestämmer är "spännande" och skrämmande, skönt att ni kom ner välbehållna!

    Ha en skön avslutning på söndagen

    Kramar Bella

    SvaraRadera
  24. Vilka underbara foton- börjar misstänka att du är proffsfotograf! Och Prag verkar underbart, men den där hemresan skulle jag inte vilja uppleva, flygrädd som jag är...
    Kram Gunilla

    SvaraRadera
  25. Jag har också varit i Prag, en underbar stad!
    Roligt att se Dina bilder, minnena kommer tillbaka.
    Kram och välkommen hem till snön!
    Inger

    SvaraRadera
  26. Välkommen hem! Prag var jag i våras och blev kär. Så vackert, så mycket att se och på tok för lite tid. Så tack för att jag fick se bilderna och minnas lite med.
    Kram Linda

    SvaraRadera
  27. Fina foton av Prag. Dit borde jag åka - igen. För flera år sedan var jag där och det jag minns mest, var att det var fruktansvärt kallt. Ändå var det på våren.

    SvaraRadera
  28. Prag är en av de städer som står på vår lista.. Det ser ju så jättefint ut.. Vi har ju fått ett par nu som erbjudit sig att passa Knutte när vi ska göra olika småturer, men de är lite osäkra ännu på att ha honom över natten tyvärr.. Vi vill inte lämna honom på pensionat eftersom han har epilepsi..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  29. Tack rara Agneta för att jag fick följa med lite på din resa!!
    Alltid lika spännande intressant och mycket vackra bilder.
    Den där bilden med granen på är ju bara föör vacker ...vilken gran!!
    Underbara byggnader, som du lyckats fånga så vackert.
    Tack själv Agneta för allt du bjuder på och att DU fyller ett tomrum hos mig...som JAG inte visste att jag hade..ihiih..
    Ha det nu riktigt fint vännen
    Kram Lollo

    SvaraRadera
  30. Tack för jättefina bilder från en stad som ligger på min önskningslista. Blev riktigt sugen. De där gatulamporna uppskattade jag verkligen. Jag gillar också spänning men din hemresa hade jag klarat mig utan tror jag. Gubben fixar inte samma dramatik längre. Kram

    SvaraRadera
  31. Men åhhh så vackert! Måste erkänna att jag faktiskt inte hade en aning om att det är så vackert i Prag!!!
    ( men du är också en väldigt duktig fotograf, tar fantastiska bilder!)
    Nu blev jag väldigt sugen på att kanske ta en weekend tur till Prag i vår!

    Önskar en fin vecka till dig
    Kramar Anncathrine

    SvaraRadera
  32. Ja efter en sån flygresa hade jag svimmat av, så
    nervöst när man inte kommer ner, fast ni kom ju
    ner till slut i rätt stad. Prag ser väldigt fint ut, så roligt
    och göra en sån resa.
    Kramar/AM

    SvaraRadera
  33. Hej Agneta!
    Vilka härliga bilder, Prag ser ut som en riktig sagostad:)

    Oj, låter inte så lite pirrigt med hemresan o landningsförsöken..vilket drama!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  34. Nydelige bilder fra Praha, der har jeg aldri vært...men nå fikk jeg veldig lys til å dra dit på julemarket...sukk... Men å fly i storm og orkan - nei takk! :-)
    Jeg var i Oslo i helgen- og det var bra! Min søster er skuespiller og vi overvar et flott teaterstykke på Nationalteateret; hennes monolog over avdøde operasanger Kirsten Flagstad. Det gjør meg veldig stolt :-)

    SvaraRadera
  35. Hiiiiiimmmmmeeeellllskaaa höjder! Vilka bilder från Prag! Nu vill ju jag också åka dit! ( Men helst inte mitt i en storm! )

    Här har du en till som försöker läsa bakåt bland inlägg jag missat. Sån vansinnig tur att dom inte försvinner så man kan ta igen allt i efterkott. För jag vill minsann inte missa något av dina inlägg. Jag är som vanligt alldeles hänförd över dina fina bilder. Och ditt även över ditt underhållande sätt att skriva.

    Tackar så ödmjukast för både ord o bild :o)

    Kramar
    Monika

    SvaraRadera
  36. Härliga bilder och igenkännande. Jag har varit i Prag två gånger. Tyvärr bara genomresa med en övernattning.. Vi måste åka dit några dagar - sa vi då och detsamma nu när jag blir påmind om staden.
    Du fick ett extra äventyr med "Sven". Allt gick ju bra. Flyg som inte klaffar är för mig en mardröm. För mig räcker det med ombord och landning och däremellan blundar jag och försöker sova.
    Ha en fortsatt fin vecka.
    Kram Viola

    SvaraRadera
  37. Prag är verkligen vackert! Och alla som varit där säger att det är mycket turister, verkar inte spela någon roll vilken årstid för vi var där i april och då var det massor av turister!

    SvaraRadera
  38. Hejsan

    Oj oj vad fina bilder från Prag och va fin stad......dit skulle man ju åka.....där verkar ju finnas allt man vill ha och se.

    SvaraRadera
  39. Hej på dej! Så spännande resmål du varit på. Storstäder har jag sällan besökt, kanske då man var yngre och bilade i Europa, men det är först på senare år man börjat åka på kortare turer till olika städer. Fanns det mycket att handla där, till vettiga priser, eller var ni mest där för sevärdheterna?
    Det lät vanskligt med flyget hem hörru, många skulle få flygskräck av mindre...
    Guppiga flygresor är ingen höjdare om du frågar mig, men jag har klarat mig ganska bra, även om Spantax-planen till Mallis på sjuttitalet var hiskeliga, man trodde nästan att det skulle gå hål i flygplansgolvet!
    Kram från pörtet

    SvaraRadera
  40. Det är mysigt att åka iväg på en lillsemester och Prag ser verkligen fint och mysigt ut.
    Fina bilder!
    Kanske det blir en tur någon gång.
    Om jag slipper spänningen det innebär att landa med flyget i en storm,
    tillräckligt spännande att se om mitt lilla växthus ska klara alla dessa stormar. ;)

    Ha det gott!

    SvaraRadera
  41. Så skönt att ni kom ner på rätt köl, lät inte så skojigt det där att få åka fram och tillbaka i stormen!
    Kram/Finas mammis

    SvaraRadera
  42. Hejsan och välkommen hem !

    Jag har inte legat i och läst,Inte visste jag eller så har jag glömt att Du skulle fara bort.

    Vem tog hand om djuren då.De blev väl gladast då Du kom hem igen.
    Katter visar inte glädje som en hund gör.

    Du återger i bilder så vackert som om jag själv var där. Tack!
    Där Du står högt upp och fotar torget med granen och salustånden och det andra.
    Så himla vackert.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  43. oh så vackra bider,.dit skulle jag vilja resa...vem vet vem vet....och kära du vad mkt kommentarer du har...det förstår jag..din blogg är trevlig.kram Karina

    SvaraRadera
  44. Välkommen hem och tur att allt gick bra. Prag är en fin stad har bara varit där på sommaren, men det är säkert fint alla årstider. Tänk så fina minnen du har att ta fram när det är kall vinter här.
    Grattis själv till Awarden du fick.( det var inte lätt för en del hade Regina lagt beslag på redan) Som dig tex. så kan det bli. Spännande att se vad du valt och hur du är.
    Ha det så gott mitt i veckan
    Kram Meta

    SvaraRadera
  45. Heeeeelt uuuuunderbara bilder!! Wow vilka fina bilder! Vilken härlig resa! Bara älskar den übervackra bilden över julmarknaden, såååå vackert!! Men - borta bra men hemma bäst :)

    Många kramizar aka

    SvaraRadera
  46. Lyckans-ost ! Ja Prag är vackert, kanske inte så mycket folk vid denna tidpunkt.
    Men vad trevligt att kunna sitta ute, även om man var inlindad i filtar m.m. bara känslan så gott . . .
    Trodde att de också fått lite snö men det kanske dimper ner senare på året.
    Och denna gången klarade du dig utan en massa olyckor, man börjar nästan bli rädd att släppa iväg dig på resor m.m. *fniss*

    Tack för kommentaren, jag skrattade gott av 'skjutit med hagelbössa' ha ha ..... ja den skylten måste vi försöka skura av skräp från björk som fastnat och blivit typ svamp-angrepp m.m.
    Vi ska ge den tomten en lykta så han inte behöver stå där i mörkret, *fniss*

    Ha en skön Luciavecka kram/ Eva

    SvaraRadera
  47. Prag verkar vara en otroligt vacker stad. Två av mina söner har varit där och var efteråt alldeles lyriska och uppmanade oss att åka dit... Måste nog göra slag i saken!
    Kram från Åsa

    SvaraRadera
  48. Oh så sannslöst fina foto du tagit!! Älskar såna foto från vackra platser och byggnader. Fantastiskt.
    Här är barmark och 6+ idag. Ingen ordning på nåt.
    Sveninhell var här med och rörde om fast vi var ju ganska bra förankrade på moder jord (och allt annat runtomkring oss) så vi slapp äventyr. Jag hade tuppat av om jag vart tvungen att få uppleva äventyr i ett flygplan..jissesamalia...vill inte ens tänka på det!
    Ha det så bra
    kram till dig
    Fia

    SvaraRadera
  49. Vilka fantastiska bilder från en fantastisk stad! Har ju inte kollat runt på så många bloggar på sistone, men din återkommer jag till då och då. Vill passa på att önska dig en riktigt god jul!
    kram

    SvaraRadera
  50. Efter dina fantastiska bilder på Prag så känner jag nog att jag bara måste åka dit en dag. Har aldrig varit där. Det låter som en fin säsong även om det är vinter. Underbara stämningsfulla bilder.

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta