I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

lördag 31 oktober 2015

Jag håller på männen. Och höstflor.

1151031
Omgivningens änglatrumpet hann inte blomma ute, men det hindrade inte nämnda Omgivning, han ställde in den, drog fram alla golvlampor vi äger och nu blommar den. Intill har han sin läsatidningsoffa, så där ligger han när det är tidningsläsardags och samtidigt beundrar han sina änglatrumpeter.

Och det gör jag också, dom är jättefina!

 

2151031
Jag fick, som min tyske svärfar brukade säga, en skräck, när jag tittade på almanackan idag! Det är sista dagen i oktober…….VART har tiden tagit vägen?!

Växterna ute har mer förstått att det är höst, dom mognar av och klär sig i vackra färger eller blommar helt enkelt bara vidare.

 

3151031
En dag, när solen sken, fick vi för oss att för första gången någonsin pröva fiskelyckan i den lilla fiskesjön. Och har man sett på maken, vi (Omgivningen) fick en regnbågsforell (heter det väl? en sån där inplanterad en….) och den var jättegod! Med rostade grönsaker en krämig citronsås och tillagad i ugn, smaskigt!

Fast det är ju inte som att fiska makrill, det här är ju bara att kasta i en krok med en räka på och sen sitter man nånstans i solen och väntar. När man fiskar makrill får man liksom jobba, man jobbar på dom på kroken, aktivt, och hela tiden!

Men detta var kul också!

 

4151031
Inne har jag en orkidé som skall till att blomma och jag har fått för mig att det är kul att vrida på krukan emellanåt så blir blomstängeln en spiral! Man får roa sig så gott det går ibland!

 

Jag tillhör ju dom som oftast tycker det är synd om männen som måste stå ut med oss kvinnor……..faktiskt……jag håller i regel på männen (så länge som “uppför” sig “ordentligt”, så klart!), dom är tappra, dom gör som vi säger och vi säger ibland väldigt mycket till dom. Men dom är ganska smarta och effektiva, i alla fall min Omgivning!
5151031
T ex, dom förenklar sitt sätt att uttrycka sig! Går jättebra!

 

6151031
I affären uppför dom sig mycket effektivt, vilket spar tid och man kan ligga på soffan en extra stund. Kanske läsa tidningen och sniffa på blommorna…..!!!

 

7151031
Och framförallt, dom har förstått hur det funkar!

Eller hur?

Trevlig helg!

Agneta!

p.s. nedersta tre bilderna lånade fr nätet

måndag 26 oktober 2015

Inbäddade.

1151026
Vi bor inbäddade i höst nu – mysigt, tycker jag. En underbar årstid, vilsam och rofylld.

 

2151026
William Baffin blommar vidare, helt obekymrad om att man ska lägga sig till ro nu.

 

3151026
Min toskanska trädgård borde jag kanske skörda nu. Blåklockorna blommar obekymrat vidare dom också. Japanska lönnen är röd och min aurikel är det snyggaste den varit på hela säsongen. Klockbusken, ja, men ser kanske inte så tydligt, men den är full av färger och så ser man en bild från en märklig hörna i vår trädgård, där lutar det som om det vore en slalombacke!

 

4151026
Uppe på berget är det glitterhöst!
5151026
Båda vattenspeglarna är samma fjord, den får för sig att ta en sväng runt ett litet berg när det är högvatten!

 

6151026
Nerkomna från berget sitter vår chef och skriker.

Ja, alltså inte Omgivningen, han är varken chef här eller har för vana att skrika. Det har däremot Pippi, hon både chefar och skriker, hon tycker inte om att vi går utanför tomten. Själv skulle hon aldrig ta ett steg utanför, hon vet bättre än lantmätaren var gränserna går!

Och ja, Omgivningen har mössa! Det är bara under oerhört varma dagar, utan vind, i juli som den möjligen inte åker fram……..

 

7151026
Jag hade en idé om att göra två sådana där baddiga kuddmossekransar, men det blev för tunt för dörrarna, så nu hänger den jag gjorde på väggen under en ytterlampa.

I stället limmade jag på några små mosskuddar på sommarkransarna. Där kan jag nog limma över lite julstjärnor från gamla ljusmanschetter sen när det närmar sig den tiden. Tror jag. Recycle, recycle!

 

8151026
När solen går ner på hösten får jag ibland en sån där riktig längtan om att se solen dala och vara med, så då går jag upp på berget en stund igen.

Bra för själen inbillar jag mig!

Agneta!

lördag 24 oktober 2015

Stilla och gudomliga höstdagar!

1151023
Strålande höstväder. Lilla fiskesjön ligger alldeles stilla. Och i solen är det fortfarande varmt!

 

02151023
Leia hon badar, men bara på sitt eget lilla vis! Hon vadar, lite försiktigt så där, lite som man sett på gamla filmer när grosshandlaren kom ut till sommarvistet vid kusten och skulle hänge sig åt stärkande och salta bad!

 

2151023  3151023
Ullungrönnen, till vänster, har tappat alla blad nu och fåglarna har för länge sen ätit upp bären, men jag gjorde gelé på en del, recept från Monica, Tjernhus, och det blev gudomligt gott!

 

4151023  5151023
Jag har också varit in i djupa skogen,  jag gick under ormbunkar och bräken som hänger över bergskanterna, för att plocka kuddmossa.

Nu är jag lite försiktig, jag tar bara en eller två små mosskuddar på vart ställe, man ska nog inte ta för mycket, då kanske det inte blir någon kvar alls sen.
6151023 
En krans gjorde jag. Jag satt inne, framför tv:n, inte jättesmart, det blev liksom skog i hela huset, men, men……Kransen ska hänga ute och jag hoppas att inte fåglarna pickar sönder den.

 

07151023  7151023
Grinden till köksträdgården är stängd, det är upprensat där och nu ska det få vila.

Framför altanen hänger mina prismor i en tall och glimrar lite lätt, dom borde putsas, men där går nog gränsen……

 

8151023
Asparna har blivit gula, det är som guldpengar, ett träd fullt med guldtior!!!

 

9151023
I löven som trillat ner hade en liten citronfjäril förirrat sig! Var hittar den blommor nu? Jag blev nästan lite orolig för den……

 

10151023
Och intill i löven letade det här forntidsdjuret ett ide för vintern, den var lite trött i ögonen, den var så söt.

Men någon puss fick den inte, där går också en gräns……

Agneta!

onsdag 21 oktober 2015

Nu blir det sightseeing.

1151021
Vi har haft jättefint väder och då gäller det att passa på att göra lite utflykter.

Bl a har vi varit till Smögen. På bron till Smögen är det otroligt vackert när solen ler och hösthimlen är hög!

Map picture

Här ser man Smögen vid den vänstra pilen och Snäckskalsdalen vid den högra. Vi får åka och runda fjorden som går in där vi bor för att komma till Smögen.

 

2151021
Ytterst på Smögen håller man på att bygga nya hus och man gör det på ett annorlunda sätt, eller hur? Börjar uppifrån!!!

Allra längst till vänster ser man Hållö fyr som är ett populärt utflyktsmål och även ett populärt ställe att gifta sig på, eller bara ha kalas. Där finns vandrarhem och många har sina kickofftillställningar för sina företag där, har jag förstått.

 

3151021
På Smögen ligger husen tätt, tätt.

 

4151021
Den kända bryggan på Smögen.

 

5151021
Med dom vykortsvackra sjöbodarna.

 

6151021  7151021
Hummertinor på tork och katt vilandes i solen.

 

8151021

9151021
Stilla och lugnt, nästan inga människor, under semestertider ser man nästan inte träbryggan för den är full av turister, och båtarna “ligger på varandra” ut från bryggan, nu glider bara någon bofast förbi, sakta och tyst, i sin båt!

 

10151021
När vi varit på tur måste vi alltid åka och titta till vår egen hamn…….
11151021
Ännu mera stilla, om man kan säga så!!!

Agneta!

söndag 18 oktober 2015

Nya sängen, krogen och posten.

1151018
Japp, då är den traderafyndade sängen på plats. Den har skurats, sidenmattlackats och genomgått en liten förändring på höjden och den är väldigt skön att sova i.

Nu återstår bara en uppdatering när det gäller färgerna i sovrummet.

Det känns lite som jag tröttnat på färger à la My Littlle Pony/Hello Kitty och allt vad det heter. Omgivningen tycker fortfarande om dom här färgerna, men jag, jag har mognat, och vuxit till mig (!!!) och vill ha mättade färger, lite som nedanstående moodboard som jag ställt samman med bilder från nätet. Men det är ju inte gjort i en handvändning att virka nytt så det får bli på sikt. Och då har jag väl förmodligen hunnit ändra mig många gånger…….
215101802151018
Bilden till höger är de sängar som jag snickrade ihop alldeles själv av spillvirke från husbygget. Dom är nu nedmonterade och på väg till vår minibrädgård som finns ute i boden.

 

3151018  4151018
Ute är det höstvackert! Vi har haft strålande väder det sista! Som en riktig önskehöst!

 

5151018  6151018
Vår änglatrumpet hann inte blomma ute, men Omgivningen har gett sig den på att den ska blomma så den står nu innanför verandadörren med ljus på och det verkar som om han kommer att få som han vill, blommorna är på väg ut! Man får inte ge upp!

 

7151018
Jag har varit till ruskväderstan också, den stora storstan där vi bodde tidigare. Då passerar man den jättevackra Uddevallabron!

Sen kör man i regel in i dimman och så var det den här gången också.

 

8151018
I storstan träffade jag bl a en bloggvän, fru Venus med make från Åland, och vi gick på krogen!

Men det är väl kanske bara jag som parkerar för lika mycket pengar, ja, det skiljer en krona då, som maten kostar!!! Antingen var maten billig och inte så omfattande eller så var parkeringen dyr. Eller också var det båda delarna!!!

Hemväg, tillbaka till kvällssolen och över fina bron och hemma fanns som vanligt Omgivning och dågg.

 

9151018
Numera, sedan nordpost, eller heter det postnord, tog över, får vi vår dagliga post vid 18.30 tiden. Så det är nästan natten när vi kan hämta posten, där bl a dagstidningarna finns med, för så är det på landet.

Jag har skrivit till ovan nämnda företag och klagat, hittade en ruta på deras hemsida där man kunde klaga.

Efter 4 dagar fick jag svar och i det svaret stod att om jag hade något att klaga på kunde jag gå in på deras hemsida och fylla i den ruta där jag skrev min klagan första gången……

Vad gör man då?

Annars är allt finemang!

Agneta!

torsdag 15 oktober 2015

Update på hösten.

1151015
Nu har fåglarna ätit upp alla rönnbären. Och det fick fort, jösses vilken fart dom hade!

 

2151015
Magnolian mognar av fint, det gillar vi. Vackra läderartade blad i härliga bruna toner.

 

3151015
Katsuran med sina hjärtformade blad har antagit gul färg, men humlen är fortfarande grön!

 

4151015
Eftersom det inte blev något av våra vindruvor, dom liksom bara torkade bort, så får vi kanske ta och satsa på öl från Snäckskalsdalen.

Ingredienser har vi, massor av humle och världens godaste vatten från ett litet hål i berget, 120 meter rakt ner. Är det nåt mer man behöver, tro?

 

5151015
Det här gräset är vilt, jag har inte tagit reda på vad det heter, men det är väldans fint och växer här och där på tomten.

 

6151015
En uppdatering på växtligheten. Det blommar på.

Blåklockorna trodde jag att jag hade slängt för dom ville sig inte alls i den rabatt där dom fick bo från början. Men i år fick vi syn på dom intill katsuran och dom började blomma i våras och dom håller på ännu, den dag som idag är! 

Höstastrarna har inte velat sig, men idag fick jag syn på en annan sort och den blommade så fint, så fint!

Och så en update på vildvinet! Snart ska amplarna plockas ner och grävas ner i grönsakslandet, vi brukar göra så med dom, och hittills har det gått förträffligt.

 

7151015
Leia ligger ute på däcket den mesta tiden i det fina höstvädret.

På hundpromenaden idag var det siktligt väder och man såg vida omkring.

 

8151015
När man kommer ner från berget känner man ibland att det är någon som fått syn på en……..det är smygande faran som kommer över ängen! Nisse ligger där och letar sorkar och möss och väntar på att vi skall komma hem! Dom är väl för söta dom små varelserna!

Pippi sitter precis på tomtgränsen, hur hon nu kan veta var den går, och skriker efter oss!!! Inget kort på det, tyvärr, hon skyr kameror, har t o m lärt sig att mobilen har en kamera i sig. Eller är det en kamera med telefon och dator i, snart vet man inte längre….

Agneta!