I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

söndag 27 september 2015

Islands berg……

1150927
Vi har varit på vandringstur till Islandsberg.

Alltså, vi har inte varit och tittat på bergen på Island!

Islandsberg är en utpost mot väster och gammalt fyrställe längst ut i havet där vågorna är höga och farliga och bööarna/grynnorna/skären är förrädiska.

Map picture



2150927
Man får ställa bilen och sen får man vandra några kilometer i bohuslänsk natur.

Först genom lite beteshagar och strandängar, lågväxt skog med tallar, hassel och lind. Sen blir det strax sten, sten och sten och ljung och mjölon, mjölon och ljung, ljung och mjö………!

3150927
När man klättrat över bergen (det går stig, så det är inte så märkvärdigt) och ner igen kommer man först fram till några riktigt fina små vikar. Här hade vi picknick!

 

004150927
Och satt och tittade på de sista segelentusiasterna!

 

04150927
Och hummerfiskarna! Det ligger små röda “välen” (bojar, plastbollar?) lite överallt vid den här tiden.

 

5150927
Solglitter!

 

8150927
När man sedan drar vidare uppför nästa berg ser man Gullholmen, t.v. och Stora Härmanö till höger.

Notera att husen på Härmanö ligger åt öster, en riktigt bohusläning vill, som jag skrivit tidigare, undvika vindarna, ofta elaka, från väster, och Gullholmens hus ligger i lä från Härmanö.

Så var det en gång!
9150927
Gullholmen.

 

10150927
Och så själva Islandsberg!

Har viss anknytning till Evert Taube, men den är vag, se gärna länken! Numera lär det vara någons sommarhus!

 

11150927
Tuff natur.
16150927

17150927
Och så dessa förrädiska skär!

Gäller att kunna läsa sjökort ordentligt. Numera finns ju också elektronisk hjälp, men jag tror att sjökorten står över i rang, men jag vet inte.

 

18150927
Här ser vi hur det ser ut norröver, åt det håll där jag bor……ungefär…….jo, om man tar en sväng åt höger så kommer man väl kanske till Snäckskalsdalen så småningom…….

 

20150927
Inåt land, Orust.

 

21150927
Och det sista vi ser innan vi dyker in i den lilla skogen, för att gå tillbaka till bilen, ser vi ett segel sakta och försiktigt segla in mellan några bergknallar…….

Agneta!

torsdag 24 september 2015

Högt över havet………

1150924
Uppe på berget…..med hela Skagerak och sen Nordsjön och sen hela Atlanten och hela vägen bort till det stora landet i väster……eller ditåt nånstans i alla fall, kanske Newfoundland?

Fast jag tror att man kanske krockar först med södra Norge och sen ligger säkert Skottland i vägen också……det är nog inte raka vägen nånstans, men igår var havet silver!

 

2150924
Åt andra hållet, norrut. Det var så härligt höstväder igår, alla sorters liksom, det var varmt och solen tittade fram och molnen virvlade fram över himlen. Fåglarna också! Korpar, tror jag.

 

3150924
Leia tycker om att få springa här uppe på berget! Fast just här springer hon ju inte……det är bara ena örat som fladdrar lite!

 

4150924
De bohuslänska bergen håller på att växa igen av skog!

 

5150924
Man anar lite höstfärger…..precis som det skall vara och den vackraste årstiden för mig!

 

7150924
Åsså vilar vi lite!

 

8150924
Ibland undrar jag hur jag tänker. Bland kryddburkarna finns köpta enbär. Hur tänker man då när hela berget är fullt med enar med bär på. Och jag använder faktiskt enbär i matlagningen…….

 

10150924
På vägen ner och hem har asparna börjat anta de mest ljuvliga färger. Det är när jag ser sådana här färger som jag alltid vill sticka en tröja……

 

11150924
Brännmossa! Fast det tycker jag är ett felnamn, jag kallar det rödmossa.

 

12150924
Hemma igen efter ett par timmar i bergen kollapsar vi i soffan……

Agneta!

måndag 21 september 2015

Rosens tid, är den nu? Och skördetid.

1150921
Sommarens sista rosor?

Märkligt, för det är nu jag hinner se rosorna på riktigt, känns det som, det är lugnt och stilla och tiden räcker till att verkligen titta på blommorna!
2150921  3150921
Mmmmmm………..


4150921
Och plötsligt i badrumsrabatten……….inte ett liv, jo, blad förstås, men annars inget under hela sommaren, och så plötsligt sätter rosen igång att blomma och har t.o.m. knoppar!

 

5150921
Om man ska börja fotografera blommor så är nog solhattar väldigt bra att prova med! Står stadigt och stilla även när det blåser. Och det är tacksamt att ställa in skärpa på på dom där orange “taggarna”….! Inte för att jag vet om den här bilden är skarp, jag ser allt i en dimma just nu, ganska behagligt, men jag måste skaffa nya glasögon.

 

6150921
Kronärtskockan, bara en, är på väg att slå ut!

Blir hungrig när jag ser den, men när man tar på den är den så lagom god, den sticker ju överallt. Vet inte hur många gångar jag krockat med den i sommar och fått dom där sylvassa bladen, alla sorterna, i benen och samtidigt vet jag att det är så gott!

 

7150921
Malvan, trädmalva tror jag vi kom fram till att det är, har just gått in i andra andningen! Måtte vi klara att övervintra den för den är så fin!

 

8150921
Linnétagetesen blommar jättemycket och nu börjar det bli dags att ta fröhus. Är det någon som vill ha om det blir fröer över så är det bara att höra av sig!

 

9150921
Den här fjärilen gick just in för landning, det har varit riktigt många fjärilar här det sista, vilket man blir glad åt!

 

1 Agneta Snäckis  0001
För övrigt förbereder både djuren och jag oss för vintern. Jag skördar det som skördas kan och lagar tomatsoppa med vitlöksbröd, en absolut favorit, går med hunden, ena dagen är det varmt och disigt, andra dagen vräker regnet ner.

Kanadagässen håller på att samla ihop sig i den lilla fiskesjön. Det är en familj på 6 personer, en av ungarna vill inte följa med, den har varit ensam emellanåt det sista och det oroar oss väldigt mycket, den simmar omkring och skriker så det skär i hjärtat.

Men igår var hela familjen samlad igen och då blev vi så glada här!

Agneta!

fredag 18 september 2015

Utmaning från Lisa…..

1150918
Utmaning från Lisa, Lisas Hus!

Om ni inte tittat in på hennes blogg alldeles nu, så gör det, för där finns Lisa på bild från omslaget på en tidning som hette *Hennes” och som man bara lästa på den tiden det begav sig. I alla fall om man försökte hänga med.

Det är så att Lisa är omslagsflicka på riktigt och helt enkelt vrålsnygg!

Vi var några stycken som fick utmaning av Lisa att lägga ut en ungdomsbild på oss själva.

Och här ovan är min, från ungefär samma tid som Lisas bild!


3150918  2150918
Eftersom jag ändå fick leta igenom hela hårddsiken, den externa, dit jag scannade alla bilder, och då menar jag alla bilder, för ett par vintrar sen, och jag känner mig ovanligt mild idag, så kommer det med ett par bilder till från tiden det begav sig.

Till vänster har jag på mig en tröja, en Bohuskofta, som min mamma stickat åt mig, den var i ljusblå toner och en favorit i många år.

 

4150918
Och den milda inställningen idag gör att jag tar med ett litet bildsvep också.
Ständigt på resande fot så fort tillfälle gavs, helst bara med handbagage och det spelade ingen roll om det var långt bort eller inte. Så är det än idag faktiskt!
Sen så var vi väl en av de första generationerna “skibums”, i alla fall en lightvariant, (två bilderna uppe till vänster) så fort tillfälle gavs bar det av dit det fanns snö och då hände det att jag t.o.m drack whisky!!! Huuuuh! Kamouflerad taggtråd, säger jag idag!
Så var det!

Någon annan som vill haka på att visa bilder från sin ungdomstid? Det skulle vara roligt, tycker jag!

Agneta!

onsdag 16 september 2015

Tre blommor, ett blad o när det brakade loss…….

1150916
Hibiskus!!! Yes! Fick två skott av bloggvän förra året och nu blommar den ena med den sötaste lilla blomma! Tack, tack!

 

2150916
Den här lilla rosen, New Dawn, i sovrumsrabatten, hade så många olika sjukdomar och angrepp i försomras att Omgivningen helt enkelt klippte ner den totalt!

Och nu blommar den redan, friskt och fint! Den låg väldigt risigt till tidigare, men nu får den en chans till!

Så, snälla, sköt dig lilla ros, så jag får ha dig kvar!

 

3150916
Skuggliljan har mest vuxit på höjden den här sommaren och jag tänkte, att nu får jag väl inte se den spektakulära blomman i år.

Men jo då, det blev varmt ett par dagar här, och vips så slog den ut! Jag förstår fortfarande inte att vi kan ha växter här hemma som ser ut som dom jag tänker mig i Amazonas djungler och så där.

 

5150916
Min lilla ginkgo!

Den för en mycket tynande tillvaro, men än så länge kommer den, den är inne på 8:e året nu och den är en konstant, kan man väl nästan säga, den varken växer till sig eller tynar bort.

Får kanske ta och fundera på att flytta den så den får lite mer jord och en chans att ta sig!

 

6150916
Igår när jag satt och tittade på PSG - MalmöFF (ja, jag tycker om fotboll, men bara “stora” matcher), så brakade det loss här utanför!

Det pep och skrek i tv:n och datorerna blippade och ute lät det som om man befann sig i ett extremt krigshärjat område (tror jag, har ju inte drabbats av det, tack och lov, men det räcker ju att se nyheterna), det åskade och haglade och regnade så mycket så man fick nästan hålla för öronen.

Jag t.o.m. glömde ställa in kameran rätt när jag skulle ta bilder. Hela altanen var vit en liten stund.
7150916
Och häng- och stuprännor räckte inte till ett dugg, det skvätte åt alla håll och fördämningar som vi har ovanför huset, på berget, brast och jag fick alla vattenfall, forsar, floder och sjöar jag kunde önska mig!

Idag är det lugnt, det bara småregnar lite lätt så där!

Agneta!

söndag 13 september 2015

Bergtagen.

1150913
Sen sist har vi varit ut till havsbandet och gått på tur.

 

2150913
Mycket berg är det, upp och ner och hit och dit, men lättgått.

Jag håller på att lära mig att ta med picknick, jag är urusel på det, men igår fick jag med så att vi nästan fick en riktig lunch. Och det smakar ju så gott när man sitter ute in naturen och har gått ett långt stycke.

 

4150913
När vi satte oss ner kom solen nästan fram och hela naturen fick den där speciella lystern som bara solen kan trolla fram.

 

3150913
Strandkål och vita, mjuka (?) stenbumlingar och gammal, friskt doftande (!) tång.

 

5150913
När vi vände tillbaka hemåt efter ett par timmar drack solen vatten. I alla fall sa min mormor alltid det när man såg solstrålarna lysa genom molntäcket! Som på en vacker altartavla ungefär.

 

6150913
Här dricker solen vatten ur den lilla “daben”, liten vattensamling på bohuslänska.

------------------------------------------------------

 

7150913
Idag, från vårt berg! Lite mer vegetation än på bilderna ovan, det är förresten dom bergen som syns till höger på den här bilden. Ungefär.

 

8150913
En trädgårdsrunda efter hundpromenaden över bergen gav vid handen att vildvinet börjar anta, börjar förresten, det är ju redan knallrött! Höst då, alltså!

 

9150913
Ullungrönnens bär är röda och jag har massor av planer för dom. Dels gelé. Dels trä på tunn ståltråd för dekoration.

Ja, det var visst bara två planer, men i alla fall, planer!

 

10150913
Visst finns det massor av fler färger på ringblommorna än tidigare, då vill jag minnas att det mest var klart gula och orange, medan det nu är alla möjliga otroligt läckra färger!

 

11150913
Kronärtskockan!

Det blev endast en i år, förra året blev det två. Det är, har jag fått reda på, en perenn sort som heter ‘Herrgård’, eller nåt liknande. Vi övervintrar den i vår bod så får vi se om det kan bli lite mer nästa år.

 

12150913
Så är det ju det här med dom amerikanska blåbären i Omgivningens tält.

Dom mognar och det är jättemånga bär i år, men när man skall plocka får man krypa in under tältet och sen fastnar man med precis allting därinne, speciellt irriterande är det med mitt hårspänne som fastnar överallt……men vad gör man inte!

Svårplockade bär förresten. Blå och fina på framsidan och dom lossnar lätt, men så är dom ofta omogna på baksidan och när man ser det är det för sent. Man kan ju inte sätta dom tillbaka igen……..

 

13150913
Och när det här hände begriper jag inte. Dom var ju knallgröna för bara några dagar sen och nu börjar det bli dags att plocka fram stövlar och kar och sätta igång och trampa!

Beställningar på det Snäckskalsdalska vinet har haglat in…….

Beaktar man då det faktum att det inte kommer att bli så många flaskor och att efterfrågan redan är stor, så, ja, priset blir därefter. Och lagd order ligger!!!!

Agneta!