I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 30 mars 2015

Stereographic projection.

11150328
New York City.

En rysk grupp fotografer, som kallar sig AirPano, har under många års tid ägnat sig åt att ta bilder från luften, inget nytt kanske, men man har använt ny teknik som kallas “stereographic projection”, och vad det är har jag noll koll på, men bilderna har blivit väldigt läckra.

När jag tittar på bilderna känner jag mig som en liten fluga. En som har väldigt bra syn och kan flyga väldigt högt!

Alla bilder har jag lånat utan lov från AirPano.

 

13150328
San Fransisco och Golden Gate bron.

 

14150328
Rom, Spanska trappan.


15150328
Madrid, Plaza Major.

 

16150328
Berlin,  Riksdagshuset med Platz der Republik.

 

17150328
Singapore med den magnifika poolen på Marina Bay Sands Hotel i centrum av bilden.

 

018150328
Och så down under, Sydney med Operahuset och Klädhängaren/the Harbour Bridge.

Så, det var en liten jordenrunt resa så här på måndag……jag “reser” väldigt mycket på nätet, tycker det är jättekul att kunna se bilder och läsa och “åka” vart man vill när man vill! Någon mer som emellanåt ägnar sig åt detta?

Agneta!

lördag 28 mars 2015

Mot ljusare tider och lite catfight.

1150328
Med mycket god vilja kan man se något som möjligen skulle kunna kallas solreflex i en av mina kristaller (fortfarande gamla parfymflasksproppar av plast) som hänger i kransen i tallen. Det bådar gott!

 

02150328
Snön har smält bort från det gamla bordet och Nisse har intagit njutarposition.
2150328
Men……..vem har sagt att livet ska få vara en enda stor njutning.

Den som bestämmer här i hushållet, Pippi 17 år, smyger fram och förstör det hela. Eller är det så att det kanske skulle vara ganska kul att ha lite catfight?

Nja, en blick från Pippi och man hoppar en halvmeter upp i luften, medan Pippi inte skänker en en enda blick, utan majestätiskt glider bort från scenen……

 

3150328   4150328
Körsbärskornellen har slagit ut lite mer medan trollhasseln har slätat ut sig. Den har å andra sidan blommat sen början av februari så den har liksom gjort sitt med råge.

 

5150328   6150328
På sina ställen ligger snön kvar och vi har riktigt kalla nätter. Tibasten, eller som jag har hört den kallas, källarhalsen (lokalt namn, tro?) blommar. Har dock inte varit ute och tittat och doftat på den utan tagit bilden genom fönstret inne, har feber fortfarande, och nån doft skulle jag inte känna ändå.

Och på tal om det, tack för alla omtankar, jag bättrar mig! Men det går sakta. Förkylningar är en av få saker som går sakta när det gäller mig……vanligtvis går saker och ting lite för fort……..

 

8150328
Balkansippan som blommade innan “vintern” kom har krupit tillbaka, men verkar ha klarat sig, och då får vi kanske en blomning till!!!

 

7150328
Trodde knappt mitt öga när jag kikade ut genom fönstret till sovrumsrabatten, violerna har börjat blomma. Är dom så tidiga, eller är det ingen ordning på allting?

Agneta!

torsdag 26 mars 2015

Hej mitt Vinterland, nu är jag här…….

1150326
Då kom den då, vintern! Finns det inte en sång, som heter “Hej mitt vinterland, nu är jag här……..”, det känns i alla fall lite så.

 

3150326
Det började igår kväll, plötsligt när jag tittade neråt vår lilla, lillaväg så var det alldeles julaktigt, jag såg nästan Tomten komma!

Det känns som 2015 års julkort är fixat och klart!

 

4150326
Och i morse såg det så här muntert ut! Och vi hade faktiskt minusgrader, ett par bara, mitt på dagen.

Här ser man då körsbärskornellen mellan dom två kompostbingarna jag skrev om i tidigare inlägg.

Man ser också ett gammalt bord jag använt för att plantera om krukväxter på och en gammal stol som varit på väg till tippen ofta, det finns tre till, men man kan faktiskt ha dom till mycket!

Vidare ser man Omgivningens sätt att täcka ömtåliga växter (krukor med lökväxter mm som stått i boden i vinter), har man en stupränna, ja, då knyter man ju fast skynket i den. Skulle det sen komma en storm och ta tag i alltihop så att stuprännan far ner, inga problem, då sätter man tålmodigt tillbaka stuprännan, det är inte mer med det………med sina egenuppfinningar är Omgivningen beundransvärd. Och tålmodig.
5150326
Isigt, snöigt, kallt, vått…….stackars blommor.

 

6150326
Annars är det rätt OK faktiskt. Jag kurerar min luftrörskatarr så gott det går.

Jag börjar dagen med te, honung och whisky. Och så håller det på, kontinuerligt, hela dagen, och det blir liksom mer och mer OK ju längre dagen går…….

Fick recept på vintoddy av Monica (Tjernhusbloggen, jättetack!) men det blev liksom lite för sött för mig, jag föredrar (faktiskt) det här “jolmet”.

Jag varvar whiskyn med dom enda två sorter jag kan fördra.

Dels Tullamore Dew, ganska OK. Sen är det Omgivningens egna från hans egna fat. Ja, ett helt fat, visserligen inte så stort, men ändå…..och han får huvudvärk bara han smuttar på whisky, så varför han en gång köpte ett helt fat är ganska svårförklarligt.

Men nu kommer den ju till pass. Fast det var allt nån som sa, dricker du den fina whiskyn som medicin……

Och ja, jag vet att det inte är comme il faut att ha en sked stående upp i en kopp, men jag är faktiskt krasslig och då är allt tillåtet.

 

7150326
Igår kom mina beställda fröer! Så nu sitter jag och tittar på dom och har inte den minsta stress över dom. Vädret är som det är och jag är som jag är. Det känns riktigt bra faktiskt! Lugnt och skönt!

Agneta!

tisdag 24 mars 2015

Håhåjaja.

8150324
Håhåjaja.

I söndags kväll kom den. Förkylningen. Så där bara, plötsligt, hur är det möjligt?

Man brukar väl säga, att det finns inga som blir sjukare än karlar när dom blir förkylda.

Det gäller inte här.

Här är det jag som leder den ligan. Och det här skriver jag inte under tvång.

Jag blir bara så eländig………det är faktiskt lite synd om Omgivningen när jag blir förkyld, för jag kan inte göra någonting, allt är förenat med livsfara, det är bara så. Blir jag det minsta varm eller svettig så blir det panik, ni vet komplikationerna, dom är inte nådiga. Så här gäller det att passa sig.

 

1150324
Fast idag smög jag ut, när Omgivningen inte var hemma (jag vill ju inte totalt avslöja mig, att jag trots allt kan göra det som är någorlunda roligt….), i mössa (har jag inte ens på vintern), vantar (har jag aldrig), tjock tröja, jacka och vinterkängor, och tog lite bilder……..

Balkansipporna har slagit ut idag, solen skiner äntligen!

 

2150324
Vinterjasminen (Jasminum nudiflorum) blommar. Med två blommor, men den andra kom inte med på bilden.

 

3150324
En liten tulpan i krukorna som stått i boden har slått ut. Är det möjligen Tulipa tarda?

 

4150324
Körsbärskornellen har börjat spricka ut, den är översållad av blommor i år. Men placeringen……..den står mellan två sådana där fula svarta kompostbingar…….för sent att flytta nu, den är för stor, busken.

 

5150324     
En liten primula har börjat visa färg.

 

6150324   7150324
Dom vita löjtnantshjärtana har sen i lördags vuxit ganska mycket!

--------------------------------------------------

Nu ska jag ta ytterligare en kopp te med honung och starkvara i! Äckligt, men det får gå.

Glöm inte att ta på er ordentligt när ni går ut, det kan vara farligt att gå lättklädd och bli förkyld. Nu vet jag att många säger att det inte finns något starkt samband mellan att bli kall och att bli förkyld, men se det tror jag att det gör! Absolut, jag är inte ens beredd att lyssna till argumenten…….

Agneta!

lördag 21 mars 2015

Naturens underdag och Rock the Socks!

03150321
Igår bjöd naturen på många underverk.

Vi tog en promenad i vår grannkommun västerut och där är så vackert. Vi hade fått tips av Annika (Annika berättade om detta när vi hade en riktig gofika i solen häromdagen, tack för fantastiskt trevligt sällskap, Annika!) om en promenadstig ovanför Hunnebostrand som går så att man har en sån där alldeles betagande utsikt västerut.


4150321
Inklämda ligger det lite hus i skydd från dom tuffa vindarna.

 

6150321
På sina ställen är det liksom som små kikhål mellan bergen, väldigt läckert.


01150321
Möjligen kan det här vara Väderöarna som ligger långt uti havet, jag är inte säker.

Om det är Väderöarna så har jag ett minne därifrån, och det var under en seglats för evigheter sedan när vi låg “inåskade” där, det var inte så där himla kul med hög mast och allt. Men det gick bra. Och det var otroligt vackert där ute! Och med sol är det nog ännu finare och framför allt stillsammare än det var den gången. Jag har förresten aldrig varit där sen dess.

 

7150321   8150321
När vi åkte hem stod ett tranpar och åt på en åker i Snäckskalsdalsdalen, det har i alla fall aldrig jag sett här tidigare.

Magnifika fåglar och när det bara är två är det fantastiskt att titta på dom. Men när dom är tusentals, då tycker i alla fall jag att det liksom blir för många, även om jag vet att det är en riktigt “it”-grej!

Och jag har varit och tittat på dom ett par gånger vid Hornborgasjön, så visst är jag fascinerad, även om dom är så otroligt många där…….

 

1150321
Och så var det ju solförmörkelsen! Magiskt!

Vi hade egentligen inte bra väder för det här, men vid pass klockan 11 så var det som om molnen skingrades så att vi fick se detta naturens mäktiga under!

 

02150321   2150321
Det var häftigt när jorden liksom släcktes ner nästan totalt för en liten stund…….lite spöklikt.

 

nathea-jpg-jpg
Sen var det ju lilla Nathea Anemyrs fantastiska idé om Rock the Socks, att vi skulle bära sockor i olika färg för att markera att det är lika fint med olika.

Denna lilla flicka som gjorde detta för sin storasyster Noelle som har Downs Syndrom, är hon inte fantastisk! Jag blir rörd bara jag tänker på både henne och systern!

Vi borde ha olika strumpor lite oftare tycker jag och det finns många anledningar till det!

Agneta!

p.s. sista bilden lånad

tisdag 17 mars 2015

Jordgubbar och (J)ordkrig.

1150317
Projekt jordgubbar.

I höstas lät jag revorna rota sig. För att få nya plantor. Och hur kul ser det ut nu då? Inte så vidare värst. Här krävs en insats, rensa och sära på plantorna och plantera i ny jord.

När jag inspekterade idag kände jag mig iakttagen…..
2150317
Det var jag också, det rörde sig i odlingsväven och vem hade gosat in sig där i värmen? Nisse, så klart!


3150317
En något yrvaken Nisse!

 

4150317
Typ, komma och störa, när man har det så gott. Är det onda ögat jag får?

 

5150317
Nä då, så farligt var det inte, gosa med matte är ganska trevligt också!

 

6150317   7150317
Jag håller på att förbereda mig för odlingssäsongen, det har inte varit riktigt så där varmt och gott så jag har kommit igång ännu, men det kommer nog när som helst nu.

Jag har skurit grenar och börjat göra “etiketter” för dom blivande odlingarna. ¨

En pinne är redan ute på fältet för att testas så att texten stannar kvar. Jag har så vansinnigt många pennor av olika slag, men jag hittade bara två där det stod att dom var vattenfasta. Jag hittade mängder där det stod att dom eventuellt var vattenfasta!!!

 

8150317
Varje år utbryter ett (j)ordkrig här hos oss.

Jag vill alltid ha hem minst en pall jord.

Det vill inte Omgivningen för han anser att det går inte åt och det går inte att ta på vårt släp, det blir för tungt, och att låta någon köra hem blir för dyrt. Säger han.

Då säger jag, men ta släpet och ställ säckarna upp, och spänn fast dom med spännband.

Då säger Omgivningen att det är bättre att han åker två gånger, för det blir för krångligt att hålla på att ställa hala säckar upp.

Då vet jag att det blir bara en omgång, Omgivningen åker inte två gånger på raken och så är vi där igen.
***********
I
går kom ett lass hem, varpå jag föreslog att vi genast skulle lasta av det och så kunde han åka på direkten efter ett lass till.

Då såg Omgivningen något besvärad ut och jag såg hur han försökte komma ur detta på ett smidigt sätt. Han är en fridens man nämligen.

************
Till slut säger Omgivningen, det verkar nästan som om du äter jord!

Och det är ju precis det jag gör.

Eller, åtminstone gjorde. Jag åt jord så fort jag kunde när jag var barn……..
9150317
Så var det bara, man jagade mig undan från blomkrukorna. Och hjälpte inte det satte pappa mig i papperskorgen på sitt kontor!

Klart jag vill ha jord.

Man kan aldrig få för mycket jord!

Eller hur?

Agneta!

söndag 15 mars 2015

Vintervilan börjar ge vika.

1150314
Öppet hav……..och det är blått! Då är det definitivt vår. Alltså, när havet har den där väldigt speciella blå färgen.

 

2150314
Ännu är sjöbodarna tillstängda och vintervilar.

 

3150314
Vintervilar gör också kallbadhuset.

För min del kan det nästan få vila hela året, jag tycker inte om att bada när det inte är varmt i vattnet. Jag vill ha minst 25 grader. Så är det bara! Men det finns ju andra än jag och en del badar ju hela året om, huuuh!

 

4150314   5150314
Vide och slån har börjat visa sig!

 

6150314
Solen strålar och speglar sig i vattnet, som jag har väntat, och nu är det så!

 

7150314
Och här hemma, runt huset, börjar det sticka upp grönt lite här och där!

Primula, löjtnantshjärta, ormöga och stormhatt.

Jaaa, det ser riktigt bra ut just nu!

Agneta!