I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

måndag 31 maj 2010

Humlebackens Vårteckensutmaning nr 14 - den sista. I alla fall för i år!


Nu har vi kommit till den stora finalen på Vivekas Vårteckensutmaning 2010. Visst är Viveka värd en riktigt stor eloge för sitt initiativ till denna oerhört omfattande, spännande och roliga utmaning.

Från norr till söder, från öst till väst, och i vårt grannland Norge, har vi kunnat följa vårens, ibland tveksamma, ankomst. Det har varit så många deltagare och vi har kunnat knyta så många nya, fina kontakter, tack vare detta. Och så många fina bilder vi fått se.

Så ett riktigt stort tack till Viveka på Humlebacken!

I min trädgård ser det än så länge lite knapert ut på cocktailsbärsfronten (övre bilden ovan), men vem vet. Jordgubbar (nedre bilden ovan) ser det dock ut att kunna bli.


De amerikanska blåbärsbuskarna är nästan alltid vackra och det kommer nog att bli en del bär att plocka direkt på busken, direkt till morgonfilen.


Prydnadskörsbär hos min svägerska - som ett stort, fluffigt, rosa moln.


För ett par år sedan köpte jag en liten, liten ginko planta. Den är fortfarande liten, om inte mindre, men den lever!


En klematis som klättrar i en enebuske vid vår uppfart. Denna är ljuslilablå och vit.


Och i en tall på andra sidan uppfarten växer en annan klematis som går i rosa och vitt. Blommorna på den ser ut som ufo:n. Väldigt vackra ufo:n.














Julrosorna har gått in i ett pappersliknande tillstånd och börjat göra frökapslar. Dom är vackra nu också.





Våra rhododendron, yakushimanum-sorter, börjar blomma där dom står in emellan enebuskar och under tallar.....det är så vackert!





Vid denna tiden på året är det så vackert ute, nu måste jag sansa mig och insupa alla färger, dofter, knoppar, blommor, men framförallt den frodiga grönskan.

Så jag går ut på grusvägen under all grönskan och sniffar och tittar med mina bloggögon, jag nagelfar varenda liten skiftning som jag aldrig gjort tidigare, innan jag fick bloggögonen, för ett par bloggögon ser så mycket, så mycket mer än bara vanliga ögon!

söndag 30 maj 2010

Mors dag.


Bild fr magasin, utländskt.
En bukett blommor till alla Mammor på Mors Dag!

Och så en liten dikt till alla Mammors ära på Mors Dag:


Godnatt.


fredag 28 maj 2010

Blomlådor, hemsnickrade.


Efter att ha snickrat sängar till oss blev jag lätt stöddig och tänkte att då kan jag väl sno ihop några blomlådor också. Jag ville ha dom lite, lite större än de man köper, för jag tycker att det ryms lite, för lite jord i dom flesta.

Så jag inventerade ånyo överblivna brädhögen och fann lite plank. Jag gjorde först en skiss och tittade på lite bilder på nätet, jag googlade på "amerikanska blomlådor" och fick några, inte så få förresten, idéer.
Och så här blev dom. Jag hittade en påse bets och dom blev riktigt fina i färgen, tycker jag. Sen att den färgen rann av när jag vattnade blommorna som sedan kom i, är ju en annan sak.





Sommarblommorna verkade trivas och jag tror fortfarande det har med den lite större mängden jord att göra. Och som synes är den vackra patinan i grått bortvattnad......och nu är det fjärde gången jag har planterat sommarblommor i dom och än hänger dom med.

torsdag 27 maj 2010

Inte trötta.


Hos den här familjen är ingen trött.

Det måste vara som så att ungarna, i vår talgoxefamilj, som bor i holken på vårt verandaräcke, nu har kläckts. Vi hör små pip och två fåglar kör nu in och ut i boet hela tiden.

Om man tittar riktigt noga ser man en liten bit av en talgoxe i hålet.

Omgivningen har langat fram nån typ av fågelbok där det står ungefär så här:
"Parbildning under hösten, boet byggs av honan med sällskap av hanen (va.....! min anmärkn.), 8-13 ägg ruvas i 13-14 dagar av honan som under denna tid matas av hanen (äntligen gör han nåt....! min anmärkn.). Sedan matar båda föräldrarna ungarna som är flygfärdiga efter 18-22 dagar. De matas sedan i 2-4 veckor. Polygami är känt hos talgoxen."






Det är spännande att se hur det går för den lilla familjen, och det är så gulligt att dom kämpar så för de små ungarna. Jag tror det var Thor Heyerdahl som en gång skrev om djur ungefär så här: att om man inte kan förklara varför de gör som de gör, då säger man att det är instinkten......och den instinkten verkar ju fungera hos detta par. Tack och lov för allt kycklingnät!


Trött.


Bild lånad fr någnostans......

tisdag 25 maj 2010

Pysseldag.


Idag har det varit en bra pysseldag. Jag har hängt upp amplar på verandan. Det är bara silverfärgat och vitt i dom och jag önskar att det skall bli kaskader av silver som väller ut ur amplarna som jag fyndade till havla priset i höstas.


Jag har gjort små ställningar till mina pioner, bilden ovan.


Den här bilden har jag lånat någonstans ifrån för jag tyckte att den ställningen var både ändamålsenlig och snygg. Jag hade inte bilden i minnet när jag gjorde mina stöd idag.


Massor av nät har inhandlats och lagts runt fågelholken för att inte Pippi och Nisse (katterna) skall komma för nära. Det har varit full trafik in och ut i holken i dag också. Vad dom sliter de små fåglarna, det är rörande. Spännande också!


Jag älskar att sova utomhus. Jag drömmer om att tälta. Fast jag har ett tält och för ett par år sedan åkte jag iväg mol allena till Norge och tältade på sydkusten. Det var precis som jag drömt om även fast det regnade. Jag har inte lyckats entusiasmera omgivningen.

Så för att lindra min längtan efter att campa har jag ställt en gammal kökssoffa på verandan och i den planerar jag att sova under sommaren. Dock riskerar det att komma regn på ena fotändan om det regnar och driver samtidigt.

Därför har jag införskaffat markistyg, ringar, rundstavar och bomullstråd för att sy en rullgardin, en utomhusrullgardin. Enligt Ernst Kirchsteiger. Vad vore pyssellivet utan Ernst.


Jag tittade på http://www.hemmakanalen.se/ och Ernst's lilla film om hur man gör. Man syr en aning, men framför allt drar man den där bomullstråden hit och dit, fram och tillbaka och upp och ner. Och det gick! Jättebra till och med.





Jag är nöjd med färgen på markisvägen, den mtachar!

Snälla, titta på bilden ovan, varför måste elektriker ha så urbota konstiga regler, varför sitter världens fulaste eluttag mitt på väggen.......? Det är så fruktansvärt fult.


Här skymtar man den gamla soffan. Jag drömmer om att det ska bli en riktigt myshörna som jag kan sitta i när det blir för varmt ute i solen.....då läser jag en bra bok, handarbetar lite och dricker lemonad!