I Snäckskalsdalen handlar det mesta om naturen, men även om den lilla trädgård vi har, våra husdjur och annat smått och gott.

onsdag 4 augusti 2010

Världsarvet Vitlycke i Tanum, Bohuslän.


Nu skall det bli lite kultur. Här i Bohuslän har vi ett Världsarv som finns med på Unescos lista och det är hällristningarna i Vitlycke, Tanum.


I området där hällristningarna finns, har man byggt en fin utställningshall med möjlighet att se, höra och lära.


Vi har en god vän som arbetar på Vitlycke och han har gjutit lansen (till vänster i bild) av brons efter ett original. Den runda bronsplattan (till höger) är en solsymbol. En jordbrukare i Västergötland stötte på 18 stycken i sin mark och detta är också en replik. Originalen finns på muséum i Skara.


Yxmannen är en stor hällristning och man har tagit ett foto och monterat på väggen. På nära håll ser man honom inte, men backar man lite blir han tydlig.


I ett rum har man i mitten byggt en liggplats (överst ill vänster), man lägger sig på rygg och tittar upp i taket och där ser man ett bildspel av hällristningar, båtar kommer sakta förbiglidande, krigare krigar, jägare jagar, bröllopspar glider förbi, man utför ritualer osv och allt ackompanjeras av stillsamt ljud från naturen. Riktigt läckert!


Klädedräkter, replik, vävda i ylle - usch, sticksigt! Vill man kan man köpa sig en påse garn och sticka tröjor med hällristningar på, eller en mössa.


Senaste tillskottet i utställningen är en privat donation av mattan ovan, den är vävd i sydamerika och otroligt tät och fin och passar verkligen in här. Den undre delen av bilden visar lite sockor för både stora och små fötter.


Bronsåldersbyn består av två hus och ett arbetsskjul. Vägen fram till husen är gjord av kullersten. Husen används av skolbarn och är fullt brukliga.


Lin odlas lite, lite i byn! Nertill i bilden ser vi en vävstol av något äldre modell.


De enda djur som finns där är två Linderödsgrisar. Och den ena (två flickor) är så kelsjuk, den grymtar och rullar runt och njuter, den är riktigt, riktigt söt!


Det varl lite kultur det, men eftersom jag är måttligt intresserad av historia och väldigt okunnig, så får man ta det jag totat ihop här ovan med en nypa salt.....

Jo, i mitt förra inlägg använde jag ordet "outing" och det var några som undrade vad det är....jaaa, det är en resa, kortare oftast, bort från hemmet, är det riktigt illa så går den till storstan. Och det är förskräckligt. Men det kan också vara positivt, typ en utflykt.

31 kommentarer:

  1. Oj då....här var det kultur på "hög" nivå...."frniss"....gillade sockarna...& mössan. Sedan såg jag gårdagens inlägg om Tingeling & Nisse. Blir sååå rörd för det är så sött, så sött.....
    Ha det bra.

    SvaraRadera
  2. Hmm... Där åker jag ju tätt förbi varje sommar men har aldrig stannat. Var där som liten men då fanns bara själva ristningarna, inte allt annat där omkring. Tror jag... Kul att få se mer!
    Kram!

    SvaraRadera
  3. Jag älskar allt som handlar om historia även om jag inte är någon direkt specialist. Tycker bara det är så kul att titta på allt! Kul att få se detta!

    SvaraRadera
  4. nu hänger det en nygjord lapp på våran kyl. där står överst , Sevärda Resmål.
    Nu ska jag skriva ner alla härliga platser jag får tips om i alla bloggar. Kanske skulle köpa en liten söt anteckningsbok till det,kan bli många ställen att fara till.Tänk vad mycket det finns att se i vårt avlånga land som vi inte har en aning om.

    SvaraRadera
  5. Åh nu känner jag mig också kulturell efter att ha sett dina toppenfina bilder! Jag är dålig på sånt där IRL, måste skärpa mig...

    kram louise

    SvaraRadera
  6. Jösses vad du har laddat in på hårddisken! :-) Och vilket väder ni har haft! Är det ok om jag tycker att grisarna var finast!? ;-) Kram

    SvaraRadera
  7. Så skönt med lite hemma kultur..min mamma är en viking:) eller rättare sagt hon håller på med sånt syr kläder och är med på marknader och annat i vikingatids enligt klär sig som en viking kvinna,,och allt måste vara sytt för hand och hantverk ska vara tidsenligt..Kul grej..
    Kram

    SvaraRadera
  8. Från världsarvets hemkommun är jag kommen och många utflykter har det blivit till detta kulturhistoriska område. Döttrar har varit på lägerskola (med Hunneboskolan) i bronsåldersbyn och levt bronsåldersliv.
    Kramar.

    SvaraRadera
  9. Så roligt att se, och så mycket historia man kan utläsa från de gamla hällristningarna! Vet du, alla våra döttrar har någon gång under sin skoltid på studieresa besökt Tanum och tittat på hällristningarna. Så det var ju kul att jag också fick se dem...
    Angående vad den släckta kalken användes till: Jordförbättringsmaterial, byggnadsmaterial, putsbruk och för att hålla de skånska längorna vitmenade. Kalkugnarna byggdes i mitten av 1800-talet och användes fram till 1954.
    Och föreläsningen vänder sig till alla, men karlar, du vet...
    Och Skåne är vackert!
    I morgon är det friluftsteater vid Marsvinsholms slott! Puh! Fast kul!
    Vi "ses" väl då igen...
    Kramar från din trofasta bloggpolare Monica!

    SvaraRadera
  10. Hej! Jag igen...
    Glömde säga, att när jag såg bronsplattan i form av en solsymbol, kom jag att tänka på ett silverhänge, ganska stort och tungt, som jag köpte i Kairo 1973. Det är VÄLDIGT likt din solsymbol! Visst är det konstigt?
    Kram igen, Monica

    SvaraRadera
  11. Vad roligt att ta del av lite kultur. Fastän man inte är så insatt i historia så är det alltid intressant att besöka sådana platser. Jag tycker det känns lite svindlande att tänka att människor har gjort sakerna och tecknen för flera tusen år sedan...:). Kram/Annie

    SvaraRadera
  12. Hej Agneta!
    Vilket intressant inlägg! Har aldrig varit på Vitlycke, men ska definitivt försöka ta mig dit nästa gång vi är i Bohuslän! (syrran har stuga i Strömstad så det lär bli ett besök framöver:))

    Ha en fortsatt trevlig vecka!

    Kraam Jenny

    SvaraRadera
  13. Hej,

    Har åkt förbi Vitlycke så många gånger och tänkt att nästa gång måste vi hinna med ett besök...nästa sommar kanske??

    Mvh
    Frida

    SvaraRadera
  14. Hej! Roligt att få följa med dej på besök i Vitlycke. Jag har aldrig varit där tyvärr.
    Får nog försöka komma dit någon gång.
    Gillar din frukosthistoria.
    Kram Birgitta

    SvaraRadera
  15. Vilket bra tips på sevärdhet! Jag har sett hällristningarna som barn, men nu fanns det ju både konsthantverk och museum, vilket jag inte hade en aning om. Sånt är roligt som utflyktsmål! Ska försöka komma ihåg det om det blir någon resa åt det hållet.

    Sommarhälsningar
    Elisabet

    SvaraRadera
  16. Tack för den lektionen! Jag är intresserad av historia och världsarv. I vårt land har vi en del på listan, bl.a. skärgården i Kvarken.
    Trevliga bilder! Ha en skön dag! Här lyser solen! ♥

    SvaraRadera
  17. Så flott de har laget det til, er kjekt å gå på slike steder og studere....

    Åhh så nusselig bildene under er, ligger der og venter på matmor.....er så hjertet smelter ikke sant......

    SvaraRadera
  18. Är på semester ganska så nära. Kanske värt ett besök. Ska fråg de övriga i familjen.

    SvaraRadera
  19. Hej!
    Tack för kommentaren.
    Vad helt underbart med all denna gamla historia som är så facinerande.
    Kul att få se bilder!
    Man är ju stolt över vårt land med så lång historia. USA har ju så kort historia om man jämför.
    Underbara bilder i förra inlägget mer er hund och katt.
    Ha en fin dag.
    Kram Bodil.

    SvaraRadera
  20. Tack för lektionen om Vitlycke. Och du vilket bra ord "outing". Det ska jag lägga på minnet.
    Hoppas du får en skön dag. Här ska tydligen bli både regn och åska framåt eftermiddagen. Men det har de ju varnat för innan också utan resultat.
    Kram Bodil

    SvaraRadera
  21. Så mysigt att få gå omkring där. Du kan då ta fina bilder du, säger jag igen.;-) Kram Stina

    SvaraRadera
  22. Kul med lite historia! Det finns mycket mera sevärt i Sverige än man kan ana! Alltid kul att besöka platser där man får lite historia bakom!
    Förra inlägget med katten och hunden var härligt, djur är underbara!
    Ha det gott!
    Kram / Margot

    SvaraRadera
  23. Nej men vad mycket fint och värdefullt du fått se! Skulle gärna ha en sån säng med nåt fint i taket och lugnande musik, så att själen skulle få sitt. Bilderna är så vackra, naturen har mycket fint att bjuda på, både som hantverk och i sin naturliga form.
    Marianne

    SvaraRadera
  24. Vilka fina bilder. Dit skulle jag vilja åka och titta, jag älskar historia. Som liten drömde jag om att bli arkeolog men det blev tyvärr inte så....

    SvaraRadera
  25. Det verkar ha hänt mycket där sedan jag besökte Tanum i min barndom... Tack för uppdateringen

    SvaraRadera
  26. Kikar bara in och önskar trevlig helg! :)

    SvaraRadera
  27. Verkar vara ett intressant ställe! Tänk att¨få ligga där och titta på bilderna i taket - det låter härligt.
    Kram, Mona

    SvaraRadera
  28. Så fint dokumenterat. Har varit där för många år sedan, men det verkar ha hänt en del sedan dess.
    Kram Jennie

    SvaraRadera
  29. Hej Agneta.
    Vilken trädgård, vilka helt underbara bilder du visar utanför ditt sovrumsfönster, snacka om gröna fingrar.
    Och dina solhattar, så ljuvliga bilder,vad har du för en Nikon, det blir så fina bilder, en dag ska jag köpa en Nikon, men jag måste kunna använda mina objektiv som jag hade så nu köpte jag en Canon igen.
    Sen såg jag din söndagspromenad, vilken underbar plats ni bor på, sagolikt.
    Din utflykt och dina bilder från Vitlycke var superläckert.
    Jag har aldrig sett nåt sånt, så vackert allting är, men jag vet genom vems öga det är sett, en begåvad kvinna, men en kamera hon kan hantera, så mycket skönare att se då.
    Tänk vilka skatter ni har där i Bohuslän, jag som älskar historia.
    Hoppas du mår bra, så du inte känner av din sjuka du var med om.
    Hoppas allting är bra.
    Måste bara skriva om blåregnet, det är så underbart så jag storknar, hur ska det inte bli sen när det blommar.
    Sköt om dig.
    Kram Zara.

    SvaraRadera
  30. Såna där ställen gillar jag att besöka, och genom att titta på dina fina bilder var jag ju nästan där!

    SvaraRadera
  31. Allt låter då förnuftigt, så jag tror på vad du säger ;)
    Småtossorna skulle man ha haft på fötterna kalla vinterkvällar, fast i lite större storlek förstås, mina fötter är ju större än dom där små söta tofflorna.

    SvaraRadera

Hej och tack för att du tittade in och hade tid och lust att lämna en liten kommentar. Jag uppskattar det jättemycket och det gör mig glad!
Agneta